Domácnost

Vydařené grilování

Grilování patří určitě k té pravé letní atmosféře. A protože nám v poslední době počasí přeje, určitě si každý z nás rád posedí s přáteli u grilu. Vždyť je to pohodička. Od grilu se line příjemná vůně, paní nebo pan domácí pochoutky chodí kontrolovat a potírat marinádou, všichni se dobře baví, popíjí pivo nebo víno. Chcete-li grilovat v klidu a pohodlí, měli byste si některé věci připravit předem. Které, to vám poradíme.

Než začnete grilovat, nachystejte si k ruce vše, co budete v průběhu večera potřebovat. V blízkosti grilu je vhodné mít stoleček na odkládání nástrojů, jídla a jiných potřebných pomůcek.

Nemělo by vám chybět nářadí určené pro grilování. To koupíte v sadách snad v každém supermarketu (hlavně teď, když je sezóna). Obsahuje obracečku, vidličku, kleště, jehlu a štětec na potírání.

Připravte si také nádobky s ochucenými oleji či marinádami, chňapky, papírové nebo látkové utěrky, nůž, vidličku, dřevěné prkénko, alobal, rozprašovač na utlumení plamenů.

Není od věci si pořídit také grilovací mřížky. Jsou vhodné k přípravě všech pokrmů, doporučujeme je především na přípravu ryb, které se občas při obracení vidličkou či kleštěmi nepěkně rozpadnou. Do grilovacích mřížek připravený pokrm jednoduše zavřeme a obracíme celou mřížku pomocí dřevěné rukojeti.

Chystáte se grilovat špízy?
Použijte raději dřevěné špejle, než ty kovové. Dřevěné nejsou horké a proto je můžete lehce uchopit. Je vhodné je asi půl hodiny před grilováním namočit do vody. Nasají tak vodu a nezačnou nám hořet až je dáme na grilovací rošt.
Před napichováním potravin je vhodné potřít jehly olejem. Hotové pochoutky pak půjdou z jehly lépe sejmout.

Grilujete na litinovém roštu? Potřete jej před grilováním cibulí. Maso se pak zaručeně nepřipeče.

Chcete maso šťavnaté, ne vysušené? Stejnoměrně propečené? Tak čtěte... 
Před grilováním maso nesolte. Díky soli se z masa rychleji vypustí šťávy a maso bude vysušené.
Maso nejdříve grilujte v alobalu a až na poslední opečení jej vybalte a nechte na roštu, aby získalo správnou kůrčičku. Z masa tak nevytéká zbytečně šťáva.
Pokuste se maso nakrájet na stejnoměrné plátky. Budou tak také stejnoměrně propečené. Problémům s krájením masa předejdete, necháte-li si maso nakráje přímo v řeznictví.
Rovnoměrnému propečení masa také pomůže, pokud bude vrstva žhavého dřevěného uhlí rozprostřena rovnoměrně po celé mřížce.
Maso na grilu obracíme zásadně a pouze kleštěmi. Pokud do něj budete píchat vidličkou, zbytečně vám z něj vyteče šťáva. 
Nepřipravujte si příliš mnoho masa, ale jen tolik, kolik opravdu sníte.
Rozhodnete-li se grilovat vepřové maso, vyberte si raději prorostlejší. Libové kousky bývají po ugrilování příliš vysušené.            

Grilujeme zdravě (v rámci možností)
Odborníci - doktoři se shodují v tom, že grilování není příliš zdravé. Ale kdo mu dokáže odolat? Snažme se proto, abychom z tohle nezdravé jídlo měli co nejzdravě připraveno :-)
- používejte jen kvalitní a suché dřevěné uhlí nebo brikety
- maso umístěte dostatečně vysoko nad žhavé uhlíky
- nenechejte tuk kapat do ohně, používejte rošty se žlábky na odvod tuku
- používejte kvalitní olej, který vydrží i vysoké teploty (olivový)
- maso nechávejte důkladně propéct
- používejte jen čerstvé suroviny
- hotové maso NIKDY nedávejte na talíř od masa syrového
- NEPŘIPALUJTE pokrmy

Hotovo? Připraveno? Tak ještě rada na závěr. Rošt položíme nad uhlíky asi čtvrt hodiny před samotným grilováním. Maso se na něj pak nebude lepit. A grilovat začínáme asi po dvaceti minutách od zapálení. Uhlíky už nehoří, ale jsou žhavé, potažené šedým popelovým povlakem.       

 
   
18.08.2004 - Dům a byt - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [1] Henri [*]

    Zrovna se chystám dcerám zorganizovat nějaké narozeninové grilovací mecheche, spojené s koncem prázdnin a našim výročím. Vaše rady se mi budou moc hodit, dík .

    superkarma: 0 18.08.2004, 00:35:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme