O víkendu už tak často nejezdíme na chaty a chalupy a víc se věnujeme domácnosti.

Zbude nám také víc času potěšit rodinu nějakým chutným pamlskem. Ať už sladkým, slaným, syrovým či vařeným.

 

Někdy nás však odradí představa, co všechno taková malá kulinářská radost při svém vzniku obnáší.

 

Proto přinášíme několik rad čtenářek Ženy-in, jak si alespoň trochu usnadnit práci okolo plotny.

 

První pomoc

♦ Proč je koláč mazlavý? Určitě se vám už stalo, že mazlavé nebo lepivé pruhy vám zkazili radost a požitek z pečení. Proč tomu tak je? Většinou proto, že jste do těsta přidala příliš mnoho mléka. Takže raději trochu ošiďte recept na úkor finální podoby!

 

♦Těsto má obsahovat pouze tolik tekutiny, aby se vám po odtažení lžíce jen těžko odlepovalo. Příliš řídké těsto nemůže moc dobře držet pohromadě, což se ale bohužel projeví až během pečení.

 

  • Piškotová roláda s povidly Místo ovocné zavařeniny nebo sladkého krému zkuste někdy piškot nejdřív tence potřít švestkovými povidly a pak silnou vrstvou šlehačky. Piškotovou placku potom srolujte.
     
  • Mouku do těsta i na plech Pěnové cukroví se vám nebude lepit, když i teflonový plech nebo pečicí papír před vlastním pečením posypete trochou hladké mouky.
     
  • Jablka naložte do vína Pro lepší chuť vašeho podzimního koláče naložte kousky jablek před pečením asi na 20 minut do bílého vína.
     
  • Pomoc při želírování Abyste měli jistotu, že vám zavařené ovoce v džemu ve sklenici ztuhne, nalijte dvě lžičky horké ovocné hmoty na talířek. Pokud masa ztuhne, mužete zavařeninu nalít do sklenic, jinak vařte dál a postup opakujte.
     
  • Listové těsto s marcipánem Když vás nečekaně přepadne návštěva, nepropadejte panice. Rozmrazte listové těsto, které jistě máte v mrazáku v zásobě, těsto obložte tvarohem, kompotem (co dům dá) a marcipánem. Z těsta pak vytvarujte taštičky a rychle upečte.
     
  • Křehké těsto ještě vláčnější  Lámavé křehké těsto bude vláčnější, když do něj přimícháte tvaroh nebo jogurt.
     
  • Třený koláč s instantní kávou Po vymaštění vysypte pečicí formu instantní kávou. Poznáte, že třený koláč pak bude mnohem chutnější.
     
  • Ořechová pochoutka Vaše pečivo bude ještě šťavnatěší a „ořechovější“, když třetinu předepsaného tuku nahradíte arašídovým máslem.

A protože ještě pořád hojně rostou houby... 

Mleté houby: Sušené houby nenamáčejte, ale důkladně umelte v mlýnku na pepř. Houbový prášek přidejte do hotového jídla, které tak získá intenzivní chuť.

 

Houbová rychlovka: Plátky krkovice osolte, opepřete, přidejte bazalku a hlavně čerstvé (mohou být i mražené či sušené) houby. Pečte asi 50 minut a podávejte s bramborem.

Znáte také nějaké rady a tipy, které by se nám mohly v kuchyni hodit? Prozradíte je čtenářkám Ženy-in?

Reklama