Vaření

Vychytávky mistra grilu Jirky Dolenského: Přílohy

Poslední díl našeho letního grilovacího seriálu s Jirkou Dolenským věnujeme přílohám. Ano i třeba takové smetanové brambory či domácí chléb si můžete udělat na grilu. Zde je malý návod!

Ke grilovanému masu nepochybně patří zelenina, ale také příloha. Může to být obyčejná brambora, suflé nebo třeba i domácí chléb, který naprosto miluji,“ říká dvojnásobný mistr grilování Jirka Dolenský. I tyto přílohy si rád udělá právě na grilu – více vám už prozradí v našem posledním díle letního grilovacího seriálu…

Jiří Dolenský: Grilované přílohy

Brambory jsou v naší zemi asi tou nejrozšířenější přílohou, kterou najdete téměř ve všech jídlech, když jdete do restaurace. Několik let jsem pracoval po boku francouzkých šéfkuchařů, kteří jsou největšími vyznavači sezónní zeleniny a lehkých příloh, ale i oni museli uznat, že u nás jídlo bez pořádné hromádky bramborové přílohy, se jen tak neprodá.

Stejně tak existuje mnoho variací brambor na gril. Můžu ale říct, že i obyčejná brambora, upečená v alobalu, má své kouzlo. Nesmíte ji ovšem předem uvařit a teprve potom dát do grilu. Brambora natáhne vodu a její chuť není taková, jako když ji děláte „nasucho“. To se pak dějí věci :-) Chuť se neuvěřitelně zvýrazní a s takovým čerstvým pažitkovým dresinkem, vás to vystřelí do oblak.

Naprosto běžně se u nás griluje chléb, který koupíte kdekoliv. Ale, co takhle, si udělat svůj vlastní. Je to naprosto originální a každý kdo k vám přijde, ocení tu práci, kterou jste si s tím dali. Jsou různé způsoby. Od polotovaru, který si koupíte v obchodě, až po vámi vypilovanou recepturu. Základem je vždycky – mouka, droždí, voda a třeba i olej, nebo tuk. Může to být třeba sádlo. Při výrobě těsta nezapomínejte na jednu věc a to je kynutí. Specielně u chleba je potřeba, aby těsto kynulo alespoň hodinu. Poté vypracujete tvary, jaký se vám zlíbí a znovu necháte kynout. Pak už jen upéct na nepřímém žáru a ve finiši potřít vodou a posypat třeba mořskou solí.

Vrátím se zpět k námi oblíbeným bramborám. O bramborách se říká,že jsou považovány za „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“ a jistě to není daleko od pravdy.

Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin; větší význam pro lidskou výživu mají pouze pšenice, rýže a kukuřice setá. Za svoji oblibu vděčí nenáročnosti na přírodní podmínky.

Jejich široká adopce v evropském zemědělství počátkem 19. století ochránila Evropu od cyklických hladomorů a „epidemií“ kurdějí. Zkrátka, ještě že tu jsou brambory :-)

Téměř na všech akcích, které jsme měli tu čest dělat, jsme udělali obrovský úspěch s našimi smetanovými bramborami. O tento velmi lehký, ale neskutečně chutný recept se s Vámi podělím, abyste si ho mohli vyzkoušet sami.

Smetanové brambory

  • bramboryoloupané brambory 1kg
  • smetana 30%   300ml
  • sůl a pepř podle chuti
  • granulovaný parmazán 50g
  • cibule na jemno nakrájená 100g
  • To je vše :-)

Všechny ingredience si zamícháte v misce a pouze dáte na grilovací misku. Přikryjete alobalem a pečete v grilu na nepřímý žár asi 1,5 hodiny. Když si vezmete špejli a propíchnete brambory, tak nesmíte cítit žádný odpor. Krásně vám to musí projet. Pak máte hotovo

Je to fantastická příloha a hodí se k jakému koliv masu, ale i samotná. Kdo si to chce vyloženě užít, tak doporučuji použít jako ingredienci, též olej z bílých lanýžů. Mňamiiii

Doufám, že se Vám všem povedou a návštěva bude plácat ručičkama :-)

Ať oheň hoří!

Jiří Dolenský

jirka

dvojnásobný Mistr ČR v grilování a BBQ

Kam dál? Letní grilovací seriál

   
26.09.2012 - Vaření - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [30] kapkamore [*]

    hmm, to může být dobré...

    superkarma: 0 30.09.2012, 20:37:29
  2. [29] jukl [*]

    ochutnala bych

    superkarma: 0 30.09.2012, 12:31:52
  3. avatar
    [28] capkova [*]

    To bude zase dobrota ...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 28.09.2012, 09:58:57
  4. avatar
    [27] dajrin [*]

    hubajda — #26 To věřím Sml16. Polykám už při pohledu na fotečku...Sml58

    superkarma: 0 27.09.2012, 18:53:38
  5. avatar
    [26] hubajda [*]

    neco podobneho delam a je to velka mnamka Sml22Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje dajrin — #27
    superkarma: 0 26.09.2012, 23:39:33
  6. avatar
    [25] arminka [*]

    určitě dobrota Sml16

    superkarma: 0 26.09.2012, 22:04:02
  7. [24] Jala [*]

    Brambory můžu třeba každý den. Vypadá to dobře!

    superkarma: 0 26.09.2012, 22:01:16
  8. [23] jerenika [*]

    blesksoft — #3 brambory v popelu :)

    superkarma: 0 26.09.2012, 21:38:56
  9. avatar
    [22] ekleinovka [*]

    Právě jsem dorazila z práce, chvíli mne zdržela relamace bot.....a dcerka jde na ty brambory - zapečené i s hřiby,byla na houbách

    superkarma: 0 26.09.2012, 20:14:36
  10. avatar
    [21] daska59 [*]

    Bude to ňamka, jen ten parmazán se u nás špatně schání Sml15

    superkarma: 0 26.09.2012, 18:20:35
  11. avatar
    [20] vmarta [*]

    dobrý nápad

    superkarma: 0 26.09.2012, 17:55:31
  12. avatar
    [19] tajnostii [*]

    To vypadá dobře

    superkarma: 0 26.09.2012, 17:36:24
  13. avatar
    [18] Vetinari [*]

    No, nadpis měl spíš znít "Pojednání o bramborách a jejich význam v historii lidstva". Myslela jsem, že se dozvím něco o možnostech různých příloh, právě kromě brambor, které jsou tak běžné.

    superkarma: 0 26.09.2012, 16:57:33
  14. [17] magic11 [*]

    dobré je brambory trochu povařit, to se potom nemusí péct (grilovat) tak dlouho

    superkarma: 0 26.09.2012, 15:49:07
  15. [16] Trefa [*]

    Trefa:nevim jestli budeme jeste grilovat,ale ty brambory  bych chtela vyskouset.

    superkarma: 0 26.09.2012, 14:13:54
  16. [15] honzule8 [*]

    brambůrky vypadají lákavě s parmezánem, asi zkusím a uvidíme

    superkarma: 0 26.09.2012, 14:05:59
  17. [14] step1 [*]

    Brambory mohu na jakýkoli způsob. Určitě vyzkouším, ale s jiným sýrem a v obyčejné troubě. Sml59

    superkarma: 0 26.09.2012, 11:40:16
  18. avatar
    [13] Krupová [*]

    to musím vyzkoušetSml67

    superkarma: 0 26.09.2012, 10:37:59
  19. avatar
    [12] Hanula [*]

    saruz — #11 Sml22 já také

    superkarma: 0 26.09.2012, 10:37:40
  20. avatar
    [11] saruz [*]

    Smetanové brambůrky rozhodně vyzkoušíme. Sml22

    1. na komentář reaguje Hanula — #12
    superkarma: 0 26.09.2012, 09:49:58
  21. avatar
    [10] Kytinkak [*]

    jéé, určitě to zkusím, takové jídla já mám moc ráda, ale ten sýr asi také pozměním, uvidím ještě

    superkarma: 0 26.09.2012, 09:48:32
  22. avatar
    [9] ladouch [*]

    Určitě zkusím, ale s jiným sýrem parmazán nemáme rádi.Sml23Sml23

    superkarma: 0 26.09.2012, 09:34:34
  23. avatar
    [8] xx-b [*]

    tak to určitě vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 26.09.2012, 09:13:53
  24. [7] Vendááá [*]

    to může být dobré, ale my moc negrilujemeSml80 jediné, kdy si opékáme brambory, je v zimě- klasika celé v šupce je šoupneme v obyváku do krbuSml24

    superkarma: 0 26.09.2012, 08:46:17
  25. avatar
    [6] carmi [*]

    ekleinovka — #1 to se to trochu prodražíSml15

    superkarma: 0 26.09.2012, 08:40:16
  26. avatar
    [5] Žofie [*]

    Olej s lanýžem jsem měla, ale černým. Ale nevím, mně ten lanýž smrdí. Nemůžu si pomoctSml23

    superkarma: 0 26.09.2012, 08:26:18
  27. avatar
    [4] Jindriska8 [*]

    Brambory máme rádi a se smetanou?To nemusí být špatné!Sml22

    superkarma: 0 26.09.2012, 08:13:32
  28. avatar
    [3] blesksoft [*]

    nejlepší jsou brambory v ohýnku opečené

    1. na komentář reaguje jerenika — #23
    superkarma: 0 26.09.2012, 07:11:29
  29. [2] lidicka [*]

    Smetanové brambory vypadají moc chutněSml22

    superkarma: 0 26.09.2012, 06:25:19
  30. avatar
    [1] ekleinovka [*]

    Mňam,ale olej z bílých lanýžů?????

    1. na komentář reaguje carmi — #6
    superkarma: 0 26.09.2012, 05:42:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme