Domácnost

Vychytávky mistra grilu Jirky Dolenského: Nebojte se zeleniny

V dalším díle grilovacího seriálu vás Jirka Dolenský provede světem zeleniny na grilu. Ano, i zelenina se dá grilovat. Podle Jirky je docela škoda, že si lidé u nás tuto lahůdku moc nedopřávají…

Grilovanou zeleninu mám osobně velmi rád. Ať už ve formě samostatného jídla, nebo jako přílohu. A samozřejmě také ve formě dipů a omáček připravovaných z grilované zeleniny. Oblíbená je i na našich grilovacích show, říká Jiří Dolenský, dvojnásobný mistr grilu a průvodce naším grilovacím seriálem.

V tomto díle vám Jirka prozradí, jak ugrilovat zeleninu, aby byla famózní…

Jirka Dolenský o grilování zeleniny

Nemá cenu asi psát o blahodárných účincích zeleniny, protože to slyšíte všude. Spíše si řekneme, jak si ji užít, i když nejste zrovna vyznavačem tohoto druhu potravin.

K výhodám grilované zeleniny patří, že ji nemusíte předem nijak zvlášť připravovat. Nakrájejte si ji na větší kusy nebo střední plátky a grilujte tak, aby zůstala křupavá a šťavnatá. Můžete si ji potřít bylinkovým olejem, posypat kořením nebo solí. 

Ke grilování se hodí hlavně brambory, fazolové či hráškové lusky, kedlubny, papriky, kukuřice, cukety, rajčata, lilky, patisony, mladé cibulky se stonkem a celer. Vyzkoušet však můžete i další druhy. Výborná je třeba jen obyčejná cibule, kterou si ugrilujete v alobalu a je skvělá například k bramborám.

Doba přípravy zeleniny se liší

Zatímco předvařené zelenině bude stačit patnáct až třicet minut, celým bramborám dopřejte třicet až padesát minut. Přidáte-li i menší hlavičky hub, můžete je nakousnout už v rozmezí sedmi až dvanácti minut.

Recept: Grilovaná zelenina podle paní Dolenské

S tímto receptem moje žena překvapuje všechny odpůrce zeleniny na všech akcích. Co k tomu budete potřebovat:

  • Zelenina na grilu 2 čerstvé lilky
  • 3 cuketky
  • 3 červené papriky
  • 3 žluté papriky
  • tymián (může být čerstvý nebo sušený)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • sůl
  • pepř

Z paprik vyndáme jadřince a nakrájíme je na větší kusy. Cukety a lilky rozřízneme podélně napůl a pak každou takovouto půlku ještě znova podélně napůl. Seřízneme z obojího peckaté středy (ty patří do odpadu) a rozkrájíme opět na větší kusy. Zeleninu dáme do misky, posypeme tymiánem, polijeme olivovým olejem a balzamikem. Zatím jen opepříme. Zelenina by totiž po osolení pustila vodu a tu my nechceme. Zeleninu pak grilujeme do hněda. Nebojte se toho. Lilek i papriky potřebují opravdu čas. Cuketu stačí ogrilovat jen do křupava. Po ugrilování vrátíme do misky se zbytkem marinády. Zeleninu osolíme a podle potřeby ještě pokapeme olejem a octem.

  • Další díl grilovacího seriálu uvedeme 9. 8. 2012

Jiří Dolenský

jirka

dvojnásobný Mistr ČR v grilování a BBQ

 Čtěte také...

   
31.07.2012 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [27] tajnostii [*]

    cuketa u nás nejdeSml23

    superkarma: 0 04.08.2012, 18:11:38
  2. avatar
    [26] Kytinkak [*]

    přiznám se, že doma grilujeme, ale nikdy né zeleninu, budu muset vyzkoušet

    superkarma: 0 31.07.2012, 23:06:50
  3. [25] jerenika [*]

    Cuketa je u nás dost často a přímo ze zahrádky Sml16

    superkarma: 0 31.07.2012, 23:06:27
  4. avatar
    [24] ondrasek74 [*]

    Jooooo konečně něco bez masa Sml67

    superkarma: 0 31.07.2012, 22:38:19
  5. [23] Jala [*]

    Grilovanou anebo jen restovou zeleninu miluju. Nikdy se nám nepřejí!

    superkarma: 0 31.07.2012, 22:23:11
  6. [22] step1 [*]

    Tak papriky mám raději syrové.

    superkarma: 0 31.07.2012, 20:08:17
  7. avatar
    [21] saruz [*]

    Grilovanou zeleninu, tak tu já můžu a nejlépe s pořádným steakem. Sml16

    superkarma: 0 31.07.2012, 19:35:11
  8. avatar
    [20] arminka [*]

    hmm dělá nám pěkné chutě Sml30

    superkarma: 0 31.07.2012, 19:13:06
  9. [19] jithule [*]

    daska59 — #18 souhlasím já také

    superkarma: 0 31.07.2012, 19:05:41
  10. avatar
    [18] daska59 [*]

    Někdy bych si mistra vypůjčila Sml30

    1. na komentář reaguje jithule — #19
    superkarma: 0 31.07.2012, 16:27:38
  11. [17] Trefa [*]

    Trefa:zeleninu jsme nikdy negrilovali.musime to zkusit.

    superkarma: 0 31.07.2012, 16:09:26
  12. avatar
    [16] vmarta [*]

    grilovanou zeleninku mám moc ráda

    superkarma: 0 31.07.2012, 14:38:12
  13. [15] 1021965 [*]

    Zeleninu na grilu doma často připravuji, celá rodina jí máme rádi. Když jsem v restauraci, tak si jí dávám jako přílohu. Sml22

    superkarma: 0 31.07.2012, 13:08:36
  14. avatar
    [14] ekleinovka [*]

    Ochutnávka bych velice ráda

    superkarma: 0 31.07.2012, 12:47:35
  15. avatar
    [13] hubajda [*]

    mam rada papriku

    superkarma: 1 31.07.2012, 11:05:45
  16. [12] Josef [*]

    je to super, mám ji moc ráda

    superkarma: 0 31.07.2012, 10:59:08
  17. avatar
    [11] Věrulinka [*]

    Sml67 miluji gril. zelenku Sml59Sml67

    superkarma: 0 31.07.2012, 10:41:43
  18. avatar
    [10] ladouch [*]

    Grilovaná zelenina je skvělá,když se ochutí bylinkami a česnekem, tak nemá chybu.Sml22Sml22

    superkarma: 0 31.07.2012, 09:55:17
  19. avatar
    [9] blesksoft [*]

    zeleninu nagrilu mám moc ráda

    superkarma: 0 31.07.2012, 09:42:38
  20. avatar
    [8] Hanula [*]

    Sml16zeleninka na grilu je výborná - doma mám grilovací pánev, tak dnes bude cuketa

    superkarma: 0 31.07.2012, 09:03:39
  21. [7] magic11 [*]

    zeleninku opékám vedle na pánvi, když je masíčko na grilu, na grilu jí to trvalo dlouho Sml80

    superkarma: 0 31.07.2012, 08:55:28
  22. [6] Saritka [*]

    Tak nám tady dělá chutě.Sml30

    superkarma: 0 31.07.2012, 08:49:03
  23. avatar
    [5] margot [*]

    hm, tak tohle vyzkoušímeSml16

    superkarma: 0 31.07.2012, 08:44:45
  24. avatar
    [4] Jindriska8 [*]

    Zelenina se u nás konzumuje na všechny způsoby.Sml22

    superkarma: 0 31.07.2012, 08:01:55
  25. [3] Roland [*]

    Zeleninu mám ráda čerstvou i grilovanou.

    superkarma: 0 31.07.2012, 07:48:48
  26. [2] lidicka [*]

    Na obrázku ta zelenina tedy moc vábně nevypadáSml30

    superkarma: 0 31.07.2012, 07:44:05
  27. [1] diplopeta [*]

    grilovaná zelenina je fajn, ale my máme raději čerstvou...

    superkarma: 0 31.07.2012, 07:14:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme