Vaření

Vychytávky mistra grilu Jirky Dolenského: Kuřecí maso

Startujeme seriál o grilování, kterým vás bude provázet dvounásobný mistr grilu Jirka Dolenský. V prvním díle se budeme věnovat masu, které se v naší zemi snad griluje nejvíc – kuřecímu. Vyzkoušejte Jirkův recept na prsíčko v ranch dresinku!

„V České republice je kuřecí maso velmi oblíbené pro svou jednoduchou úpravu a jemnost. V domácí kuchyni, ale nejen v ní, má tak své velmi pevné místo. Je nedílnou součástí zdravé výživy díky vhodnému složení živin a nízkému obsahu tuku,“ říká mistr grilu Jiří Dolenský, který se stal naším průvodce ve světě grilování. Nebudeme mu proto již brát slovo…

Jirka Dolenský o kuřecím mase

Maso z kuřecích prsou je nejbohatším zdrojem energie. Co se týče obsahu vitaminů, je v prsíčkách velmi vysoká koncentrace vitaminu C, zatímco u minerálních látek dominuje hořčík. V kuřecím masu ale nechybí například vitamín B, železo a fosfor.

Čerstvé, nebo mražené?

Určitě je lepší si koupit čerstvé kuře a pak si ho rozporcovat.

Buďte opatrní při výběru „čerstvých“ kuřat. Určitě se dívejte na etikety, kde kuře vyrostlo, a odkud tedy pochází. Často se totiž stává, že do Čech přivezou maso mražené ze zahraničí, tady ho zpracuje český dodavatel, a kuře pak prodává pod značkou českého produktu.

Mražení narušuje masová vlákna, která při vaření, pečení a grilování drží šťávy. Takže nešetřete a kupujte kuřecí maso určitě čerstvé. Ta chuť za to stojí!

Aby kuře nebylo suché

Kuřecí maso obsahuje velmi málo tuku, a právě proto může být při grilování sušší. Určitě je proto lepší používat maso s kůží, která mu dodá potřebný tuk a chuť. V grilování totiž platí pravidlo - tuky jsou chutě a ty určitě chceme v mase co nejvíc. Tak proč se o ně připravovat, že? Navíc, dobře ogrilovaná kůžička je delikatesa, které málokdo odolá.

Jak moc ho propéct? A naklepat ho pěkně paličkou, nebo ne?

Vždycky preferuji méně propečené maso. Kuřecí maso je ale jediná výjimka. U něj to nedoporučuji. Nesmí být moc propečené, aby z toho nebyla „sušenka“, ale ani syrové. Kuřecí maso bych rozhodně nenaklepával. Maso by tak bylo sice křehčí, ale ve finále bude suché, protože nám všechny šťávy vytečou rozbitými masovými vlákny.

Vyzkoušejte dva kuřecí recepty Jiřího Dolenského

prsicko

Grilované kuřecí prsíčko marinované v ranch dresinku

Co budeme potřebovat?

  • 4 ks kuřecí prsíčka bez kůže
  • 1 pol. lžíce kvalitní majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvé bylinky (tymián,rozmarýn,saturejka atd..)

Kuřecí prsíčko nakrájíme na menší steaky (maximálně 3 steaky z 1 prsíčka)a vložíme do misky. Pozor na kovové misky (pokud se nejedná o nerez)! Mohou zanechat v mase pachuť. Pokud nemáte misku, postačí obyčejný mikrotenový sáček. Přidáme na drobno pokrájené bylinky. Záleží, které máte rádi. Já preferuji  tymián, protože krásně voní a je ho mnoho druhů. Výborné je i čerstvé oregano. Přidáte nastrouhaný česnek a 1 lžíci kvalitní majonézy. Všechno pořádně vmasírujeme do masa.

Proč majonéza? Majonéza se totiž dělá ze žloutků, oleje a kyselých přísad. Kyselé přísady udělají maso křehkým. Žloutky na grilu zatáhnou šťávy v mase a olej vám hezky odlepí maso od grilovací mřížky. 

Takto připravené a namarinované maso můžete mít v lednici i několik dní a jen čekat, až vám přijde návštěva.

Poté maso vyndáte na talíř a necháte v pokojové teplotě tak 20 minut, aby se vám pak rovnoměrně ugrilovalo.

V této fázi přichází na řadu sůl. Nikdy nesolte marinádu dopředu!

Maso osolte. Jakmile byste maso ogrilovali bez soli, maso se zatáhne a už do něj těžko dostanete jakoukoliv chuť. Pak rozpálíte gril. Maso položte na mřížku a ogrilujete asi tak 3 minuty z každé strany, dokud se samo nepustí. Vyndejte na talíř a nechte chvilku v teple odpočinout (nejlépe pod alobalem).

Výhodou tohoto receptu je, že i když maso necháte na grilu o trochu déle, což se ve společnosti veselých přátel dost často stává, tak vám prsíčka zůstanou pěkně šťavnatá.

Kuřecí paličky  v medové krustě

Co budeme potřebovat?

  • 10 ks kuřecích paliček
  • 2 lžíce medu
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce sojové omáčky Kikkoman
  • 1 lžička drcených koriandrových semínek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa

Toto je také velmi rychlý a jednoduchý recept, se kterým budete mít velký úspěch. Maso od kosti vždycky chutná lépe než vykostěné. Má takovou specifickou vůni.

Kuřecí paličky dáte do misky a postupně přidáte všechny ingredience. Vše poctivě vmasírujeme do masa. Takto namarinované kuřecí paličky vám vydrží minimálně dva dny v lednici. Maso krásně nasládne a ocet pěkně zjemní masová vlákna. Navíc kombinace sladkého a kyselého je úžasná a chuť jídla vám vystřelí mnohem výš, než kdybyste měli jen sladkou marinádu.

Při tomto receptu musíte být obezřetnější při grilování.  Med, který je v marinádě, vám totiž bude na paličkách karamelizovat. To znamená, že vám ztmavne. Pozor na přepálení! Karamel bude nasládlý, ale když se vám to spálí, tak ze sladkého se stane hořké. Pokrm by se tím pokazil.

Doporučuji maso ogrilovat na méně rozpáleném grilu, nebo po ogrilování na prudko, stáhnout maso na místo, kde je menší žár. Můžete také grilovat na nepřímém ohni, což znamená, že uhlíky budete mít po stranách a surovinu (paličky) uprostřed.

Platí zde stejné pravidlo, jako u prvního  receptu - osolit maso těsně před tím, než ho dáte na gril!

  • Další díl grilovacího seriálu uvedeme 31. 7. 2012

Jiří Dolenský

jirka

dvojnásobný Mistr ČR v grilování a BBQ

 Čtěte také...

   
25.07.2012 - Sezona - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. [23] babočka12 [*]

    já osobně mám raději krkovičku,ale kuřecí dělám manželovi...ten by krkovici nepozřelSml23

    superkarma: 0 16.09.2012, 22:00:28
  2. avatar
    [22] dajrin [*]

    Kuřecí maso je u nás doma klasika... Sml16, grilujeme ho nejčastěji... Sml22... bez kůže.

    superkarma: 0 14.09.2012, 21:21:42
  3. avatar
    [21] tajnostii [*]

    Moc dobré radySml22

    superkarma: 0 17.08.2012, 17:28:12
  4. [20] holčice [*]

    zajímavý článekSml16

    superkarma: 0 13.08.2012, 13:19:43
  5. avatar
    [19] danap [*]

    mňam...

    superkarma: 0 26.07.2012, 08:27:14
  6. avatar
    [18] ekleinovka [*]

    Tak dala bych si...Sml67

    superkarma: 0 25.07.2012, 18:05:51
  7. avatar
    [17] vmarta [*]

    taky grilujeme ...je to super

    superkarma: 0 25.07.2012, 16:34:23
  8. avatar
    [16] Alena 12 [*]

    Kuřecí maso s kůžičkou je lepší ,udrží  uvnitř štávu já bych kůži nesundávala,ale mistr kuchař radí Sml22Sml59

    superkarma: 0 25.07.2012, 16:32:41
  9. [15] step1 [*]

    diplopeta — #2 Tak to já moudřejší nejsem. Napřed se radí nechat na mase kůži a hned v prvním receptu má být maso bez kůže. Sml80Sml30

    superkarma: 0 25.07.2012, 15:54:20
  10. [14] Trefa [*]

    Trefa:kureci maso jsem jeste negrilovala.dekuji za rady a vyskousim

    superkarma: 0 25.07.2012, 13:50:10
  11. avatar
    [13] marianaant [*]

    Vypadá to dobře, ale kdyby mi to někdo udělal. Sml32

    superkarma: 0 25.07.2012, 12:19:02
  12. avatar
    [12] Kytinkak [*]

    už jsme dlouho negrilovali tak to určitě vyzkouším

    superkarma: 0 25.07.2012, 12:13:30
  13. avatar
    [11] *Lefff* [*]

    Tak - a vím, co budeme o víkendu zkoušet Sml67 Děkuji za tip Sml16

    superkarma: 0 25.07.2012, 11:10:08
  14. avatar
    [10] Hanula [*]

    Sml15v poslední době jsem kuřecího nějak přejedená - radši si dám rybku.

    Recept vypadá dobře

    superkarma: 0 25.07.2012, 11:06:57
  15. avatar
    [9] ladouch [*]

    Vypadá to dobře, a  ještě lépe asi chutná, dala bych si.Sml59

    superkarma: 0 25.07.2012, 10:00:09
  16. avatar
    [8] hubajda [*]

    hm hned bych si dala

    superkarma: 0 25.07.2012, 09:39:52
  17. avatar
    [7] carmi [*]

    Sakra, dostala jsem chuť na nějaký pořádný kus ugrilovaného masa. A nemuselo by být kuřecí

    superkarma: 0 25.07.2012, 09:35:32
  18. [6] Saritka [*]

    Děláte tady chutě.Sml30

    superkarma: 0 25.07.2012, 09:09:09
  19. avatar
    [5] Jindriska8 [*]

    Dobré rady na grilovačku.Často grilujeme kuřátko celé.Sml22

    superkarma: 0 25.07.2012, 08:20:29
  20. avatar
    [4] saruz [*]

    Kuřecí paličky v medové krustě nám moc chutnají, ňam. Sml16

    superkarma: 0 25.07.2012, 08:09:14
  21. [3] Roland [*]

    Rady se hodí, člověk si vždy přiučí.

    superkarma: 0 25.07.2012, 08:04:43
  22. [2] diplopeta [*]

    Díky za pár užitečných rad i dobré recepty. Zase jsem o něco moudřejší.

    1. na komentář reaguje step1 — #15
    superkarma: 0 25.07.2012, 07:30:37
  23. [1] lidicka [*]

    Grilované kuřátko bych si dalaSml22Sml30

    superkarma: 0 25.07.2012, 06:55:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme