Letní grilovací seriál s mistrem grilu Jirkou Dolenským pokračuje. Tentokrát si pro vás Jirka připravil recept na dobrou krkovičku, marinovanou v oleji, medu, grilovacím koření a hořčici...

„Grilování v Česku si bez krkovičky většina z nás nedovede představit,“ tvrdí Jiří Dolenský, který je dvojnásobným držitelem ocenění Mistr grilu. V dalším díle grilovacího seriálu vás zasvětí právě do přípravy této masové lahůdky...

Jirka Dolenský: Grilování krkovice

Krkovice obsahuje hodně bílkovin, vitamínů, životně důležitých minerálních látek a stopových prvků.

Maso z krkovice je poměrně šťavnaté a aromatické, ať už vykostěné nebo s kostí. Vepřová krkovice je protkána četnými jemnými i silnějšími tukovými žilkami. Kvůli tomu se vyznačuje vysokým podílem tuku, který se pohybuje od 10% - 14%. Proto se dobře griluje nebo peče a maso zůstává šťavnaté. Můžeme z ní připravit i roládu.

Recept na dobrou, vcelku grilovanou krkovičku

  • 1 kg krkovičky
  • grilovací koření
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 dcl oleje
  • sůl, pepř
  • provázek

Krkovici podélně rozpůlíme a uděláme z ní dva válečky. Ty svážeme, osolíme, opepříme a naložíme na hodinu do marinády. Marinádu si uděláme tak, že smícháme olej, med, grilovací koření (může být vlastnoručně namíchané nebo koupené - já si míchám vlastní :D ) a hořčici. Nejdříve si rozpálíme gril a krkovici opečeme na přímém uhlí. Jakmile bude krkovice opečená ze všech stran, sundáme ji z grilu. Uhlí potom rozhrneme do stran, postříkáme vodou, aby se snížila teplota. Krkovici vrátíme na gril (doprostřed - uhlí bude po stranách) a přiklopíme. Během pečení ještě potíráme marinádou. A grilujeme pomalu cca 45 minut

Tento působ grilování je tzv. barbecue, tedy spadá do nepřímého, dlouhodobějšího grilování.

Jiří Dolenský

jirka

dvojnásobný Mistr ČR v grilování a BBQ

 Čtěte také...

Reklama