Domácnost

Vychytávky mistra grilu Jirky Dolenského: Bylinky

Je tu další pokračování našeho letního grilovacího seriálu s mistrem grilu Jirkou Dolenským. Tentokrát se dozvíte, jak si připravit bylinky na zimu - i v zimě totiž můžete chtít občas grilovat a byla by škoda nevyužít v tomto ohledu dary matky země...

„Ačkoli jsou mnohé bylinky a koření co do vzhledu nenápadné a zcela všední, jejich vůně a aroma vyzařuje na všechny milovníky grilování téměř magickou přitažlivost. Nezaměnitelná vůně čerstvých bylinek a aromatických koření dodává ráz mnoha národním a regionálním kuchyním,“ říká Jiří Dolenský, dvojnásobný mistr grilu a průvodce naším grilovacím seriálem.

V tomto díle vám Jirka prozradí, jak uchovat bylinky tak, abyste s nimi mohly grilovat i v chladném období roku...

Jirka Dolenský: Bylinky ke grilování

Těžko si představíme italskou kuchyni bez oregana nebo třeba rozmarýnu. Náš český kmín je originál, který získal od evropské unie dokonce ochrannou značku. Záhada těchto svérázností je podmíněna hlavně éterickými oleji obsaženými v každé kořenící rostlině.

V dnešní době můžete použít obrovský sortiment domácích i exotických bylinek a koření. Téměř každý vášnivý grilař si pěstuje svoje vlastní bylinky na zahrádce nebo na balkoně.

Já mám rád nezaměnitelnou vůni tymiánu, kopru nebo čerstvé majoránky.

Pro chladné období bez bylinek existuje celá řada možností, jak vytvořit potřebné zásoby.

Bylinky můžeme mrazit, sušit a dokonce i naložit. Musí být ale opatrní. Ne každá bylinka je pro tento účel zpracování vhodná.

K sušení se hodí zejména majoránka, saturejka, oregano, meduňka, libeček, tymián a rozmarýn. U tymiánu a majoránky se tím dokonce zvýší intenzita chuti a aroma.

Zmrazování naopak funguje téměř u všech druhů bylinek. Můžeme je zalít vodou do formiček od ledu a poté kdykoliv vyndat z mrazáku a použít. Nemusí se ani před použitím rozmrazovat.

Další způsob je třeba nakládání do octa, soli nebo třeba do oleje. A právě takový způsob si popíšeme podrobněji a připravíme si klasiku, která nikdy neomrzí...

bazalkové pesto

Co k tomu budeme potřebovat?

  • 2 svazečky bazalky
  • 200 ml kvalitního olivového oleje (jiný by nám mohl žluknout)
  • sůl
  • pepř
  • 30 g granulovaného parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • lžičku piniových oříšků (nejsou ale nezbytné)

Bazalku otrháme a lístečky dáme do mixeru. Přidáme olivový olej, česnek, sůl, pepř, parmazán a piniové oříšky, které můžete lehce orestovat, a vše rozmixujeme.

Dáme do ledničky a takto připravené pesto nám vydrží i několik měsíců.

Jako omáčka k masu je nepřekonatelné. Při různých párty a firemních akcích s tím slavíme velký úspěch.

Dobrou chuť, a ať oheň hoří :-)

Jiří Dolenský

jirka

dvojnásobný Mistr ČR v grilování a BBQ

 Čtěte také...

   
13.08.2012 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [27] dajrin [*]

    Bazalkové pesto jsem ještě nezkoušela, i když bazalku mám pěkně rozrostlou... Sml16, musím napravit Sml22

    superkarma: 0 14.09.2012, 21:19:49
  2. avatar
    [26] hubajda [*]

    ja je zamrazuji a v zime se pak hodi

    superkarma: 0 23.08.2012, 21:49:44
  3. avatar
    [25] tajnostii [*]

    to je určitě zdravéSml22

    superkarma: 0 17.08.2012, 17:27:20
  4. [24] 1021965 [*]

    Bylinky pěstuji v truhlíku na okně, už jsem některé zmrazila nebo usušila. Často je používám.

    superkarma: 0 17.08.2012, 15:01:41
  5. avatar
    [23] Myškomedvídek [*]

    bylinky miluji a pěstuji je

    superkarma: 0 13.08.2012, 23:36:57
  6. [22] kianid1357 [*]

    Je to zdravéSml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 13.08.2012, 23:18:50
  7. avatar
    [21] arminka [*]

    bylinky miluji,pěstuji si je na balkoně, dáváme je pomalu do všeho Sml16

    superkarma: 0 13.08.2012, 23:03:45
  8. avatar
    [20] saruz [*]

    Bez bylinek se v kuchyni neobejdu, pěstuji si vlastní a uchovávám i pro zimní období.

    superkarma: 0 13.08.2012, 22:58:07
  9. avatar
    [19] Kytinkak [*]

    já budu grilovat až se vrátím z dovči

    superkarma: 0 13.08.2012, 21:26:20
  10. avatar
    [18] kuty [*]

    Markýza — #17 já téžSml22

    superkarma: 0 13.08.2012, 18:59:02
  11. avatar
    [17] Markýza [*]

    kuty — #13 to by mě taky zajímalo, zvlášť proto, že si ji pěstuju Sml80

    1. na komentář reaguje kuty — #18
    superkarma: 0 13.08.2012, 18:56:06
  12. avatar
    [16] ekleinovka [*]

    Po přečtení už mám choutky ,na víkend bude grilovačkaSml67

    superkarma: 0 13.08.2012, 18:07:28
  13. [15] Trefa [*]

    Trefa:diky za recept,vyzkousim.ze se bylinky mrazi to vim.davam kazdy rok treba zamrazit kopr.

    superkarma: 0 13.08.2012, 17:08:23
  14. [14] zzandaa [*]

    Zamrazit bylinky je dobrý nápad. Zamrazovali jsme takhle kopr.

    superkarma: 0 13.08.2012, 16:03:56
  15. avatar
    [13] kuty [*]

    jaké množství je dva svazečky bazalky?Sml80

    1. na komentář reaguje Markýza — #17
    superkarma: 0 13.08.2012, 13:19:36
  16. [12] holčice [*]

    zajímavý článek Sml59

    superkarma: 0 13.08.2012, 13:19:16
  17. avatar
    [11] delfi.na [*]

    hm .. zní to dobře, že bych vyzkoušela?

    superkarma: 0 13.08.2012, 12:33:39
  18. avatar
    [10] carmi [*]

    Bylinky si pěstuju na balkoně, na podzim co zbyde zmrazím. Pesto na těstoviny miluju, asi zkusím, ale nevím, jestli se to pořádně rozmixuje. Spíš se ty lístky budou lepit na nádobu mixéru.

    superkarma: 0 13.08.2012, 12:28:30
  19. avatar
    [9] zsuzsika [*]

    tento recept na pesto znám,piniové oříšky vynechávám

    superkarma: 0 13.08.2012, 11:15:01
  20. avatar
    [8] ladouch [*]

    Bylinky jsou skvělé, mám čerstvé,ale v případě nouze i sušené.Sml22

    superkarma: 0 13.08.2012, 10:24:05
  21. avatar
    [7] LudPa [*]

    Něco mám na mrazáku, něco suším, pokud možno tak čerstvé samozřejmě.

    superkarma: 0 13.08.2012, 09:56:14
  22. [6] babca [*]

    bylinky používám hodně často,ale čerstvé

    superkarma: 0 13.08.2012, 09:22:45
  23. [5] Roland [*]

    Bylinky kupuji čerstvé.

    superkarma: 0 13.08.2012, 08:40:26
  24. avatar
    [4] Jindriska8 [*]

    Bylinky používám skoro do všech jídel.Rozmarýn a bazalku dávám vždy čerstvou,přes zimu mi rostou doma na okně.

    superkarma: 0 13.08.2012, 08:16:58
  25. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16bylinky také používám, i když většinou seušené

    superkarma: 0 13.08.2012, 08:10:21
  26. [2] kimil [*]

    Bez bylinek už ani neuvařím, nejčastěji je dávám zamrazit, ale používám i doma sušené

    superkarma: 0 13.08.2012, 07:37:19
  27. [1] lidicka [*]

    Bylinky do jídel používám často i když negrilujiSml22

    superkarma: 0 13.08.2012, 06:21:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme