Vaření

Vychutnejte si nejlepší nealkoholické koktejly světa roku 2015

Trendy v nealkoholických koktejlech každoročně určuje Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink. Letos se v Praze uskutečnil již osmnáctý ročník této prestižní události, na kterou se sjelo 22 barmanských špiček z celého světa.

Porota kromě chutě kladla důraz také na inovativní postupy, netradiční ingredience
a originální vzhled koktejlu. Všechny koktejly musely splňovat nízký kalorický limit a obsahovat minerální vodu Mattoni. Ta se pro svou unikátní chuť a vyvážené složení minerálů stala oficiální minerální vodou Světové barmanské asociace (IBA).

Namíchejte si doma něco speciálního. Originální nealkoholický koktejl vás nejen osvěží, ale potěší i svou vizáží. Může se snadno stát hlavní hvězdou letní party, navíc jej můžete nabídnout i dětem či své těhotné kamarádce. Inspirujte se letošními šesti nejlepšími nealkoholickými koktejly, které se probojovaly do finále Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů 2015.

Jaké jsou aktuální trendy v přípravě nealkoholických koktejlů? Barmani rádi experimentují s kvalitními čaji, používají bylinky i květiny a ve velké míře zeleninu.

Barmani z celého světa při přípravě zdravých nealkoholických koktejlů rádi experimentují s kvalitními čaji. Ukazuje se trend používání sorbetů a někoho může překvapit koktejl obsahující slad.

Trendem jsou málo sladké koktejly, které jsou pro barmany mnohdy skutečnou výzvou, a reflektují poptávku po méně kalorických koktejlech, které jsou ideální pro zdravý životní styl.

Co se nemění, je použití kvalitní přírodní minerální vody. Ta je důležitá pro celkové sladění všech chutí a její bublinky vynášejí vůni koktejlu k okraji sklenice, čímž okouzlí chuťové smysly. Mezinárodní barmanská asociace (IBA) doporučuje českou minerální vodu Mattoni, která má ideální chuť a minerální složení.

Nejoblíbenější ingrediencí letošní sezóny je bez pochyby mrkev. Potvrdil se trend užívání různých druhů zeleniny, bylinek, ale i květin.

A jaké jsou nejlepší nealkoholické koktejly?

1. místo + Cena za design: Koktejl Philomena(Stephanie Sieber, Rakousko)

Nejlepším nealkoholickým koktejlem roku 2015 se stal koktejl Philomena Rakušanky Stephanie Sieber, Mistryně světa v míchání nealkoholických koktejlů pro rok 2015.

Koktejl Philomena porotu v konkurenci 22 soutěžních nealko koktejlů přesvědčil zajímavou kombinací příchutí mirabelky a meduňky. Philomena je zdravý, chuťově vybalancovaný drink. Obsažená meduňka zklidňuje a mirabelka oplývá vitamíny a minerály, které v drinku skvěle doplní i přírodní minerální voda Mattoni.

nápojeSložení koktejlu: 

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 1 cl meduňkového sirupu
  • 0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí ChaiTea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe

Ozdoba: pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Postup přípravy: Do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo Mattoni, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme Mattoni perlivou. Ozdobíme a můžeme podávat.

2. místo: Koktejl Green Life (Wojciech Urbański, Polsko)

Tento drink vás svou chutí, vůní i vzhledem zaručeně překvapí.  Snoubí v sobě netradiční
a zdravé suroviny. Zelenou barvu koktejlu dodává ječmen v kombinaci s pistácií a úžasnou chuť dodává také zázvor. Drink je vhodný pro každého - děti, dospělé, teenagery i sportovce. Chcete pocítit příval energie? Pak ho musíte vyzkoušet.

nápojeSložení koktejlu:

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 2 - 3 kapky švestkového bitteru
  • 5 cl přírodního kokosového džusu
  • 2,5 cl freshe z limetky
  • 2 cl pistáciového sirupu Monin
  • 0,5 lžičky prášku z ječmene Green Ways
  • 1 plátek čerstvého zázvoru

Ozdoba: bambus, máta, pomeranč

Způsob přípravy: Do sklenice a šejkru nasypeme led. Do šejkru dáme zázvor, zelený ječmen, pistáciový sirup a vše rozmačkáme. Přidáme citronový fresh, kokosovou vodu a v šejkru protřepeme. Přes sítko nalijeme do vychlazené sklenice bez ledu, zalijeme Mattoni perlivou, promícháme, dosypeme ledem, zakápneme bitterem a ozdobíme.

3. místo + Cena za nejlepší inovaci a techniku: Koktejl Queen Mattoni (Marius Bogdan Birzan, Lucembursko)

Koktejl Queen Mattoni má osvěžující chuť i vzhled. Obojí díky netradičním surovinám. Navíc je nízkokalorický, a tak odpovídá moderním zásadám zdravého životního stylu.

Složení koktejlu:

  • nápoje10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 1,5 cl sirupu z bezového květu
  • 3 cl citrono-limetkového sorbetu
  • 1 cl džusu z červené řepy
  • 4 cl nektaru z růžové guave
  • 0,5 cl vody z pomerančových květů
  • 10 ks lístků máty

Ozdoba: květ ibišku, větvička mateřídoušky, list z ananasu, kumkvát, zlatý prášek, led

Postup přípravy: Do vychlazeného šejkru dáme mátu, bezový sirup, citrono-limetkový sorbet, džusz červené řepy, nektar z růžové guave, vodu z pomerančových květů. Přidáme led
a protřepeme. Scedíme led, dolijeme Mattoni perlivou, promícháme a nalijeme do sklenice.Přidáme brčko.

Koktejl ForbiddenFlowers (AchimŠipl, Česká republika)

Nejlepší nealkoholický koktejl České republiky pro rok 2015, který reprezentoval naši zemi na Mistrovství světa, nabízí infuzi květin ve vanilkovém cukru doplněnou celosezónním mrkvovým freshem a je vyvážený citronovou šťávou. Použité sedmikrásky rostou od jara do podzimu. Drink je zabalený do novinového kornoutu, který společně se jménem odkazuje na zlatou dobu koktejlů – prohibici. Jedinečná je také vůně koktejlu dotažená k dokonalosti růžovou vodou.

Složení koktejlu:

  • nápoje½ barové lžíce květů levandule
  • ½ barové lžíce (2 g) vanilkového cukru
  • 1 cl ROSE Sirup MONIN
  • 1,5 cl citrónového freshe
  • 4 cl mrkvového freshe
  • 10 Sedmikrásek
  • 10 cl Mattoni perlivé na dolití

Ozdoba: 1 lístek růže, svazeček 3 sedmikrásek a kornout
z novin, do kterého se zabalí sklenice

Postup přípravy: Sedmikrásky a levanduli společně s cukrem promačkáme přímo v šejkru. Přilijeme všechny ingredience, kromě Mattoni, a s ledem dobře prošejkrujeme. Přelijeme do sklenic 0,3 l s ledem a dolijeme Mattoni. Ozdobíme jedním lístkem růže a svazečkem tří sedmikrásek. Sklenici zabalíme do kornoutu z novin, které jsou symbolické k názvu koktejlu.

Koktejl BerryBlossom (YounjungOh, Jižní Korea)

Koktejl, který má rozkvět a svěžest v názvu. Vychutnáte si sladké osvěžení v podobě BerryBlossom aMattoni.

nápojeSložení koktejlu:

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 2 cl sirupu ze zeleného jablka
  • 4 cl čaje (lesní plody)
  • 1,5 cl ananasového džusu
  • 0,5 cl okurkového freshe

Ozdoba: jablko a citron

Postup přípravy: Sklenici naplníme ledem, aby se vychladila. Do šejkru nalijeme okurkový fresh, ananasový džus, čaj z neperlivé Mattoni a jablečný sirup. Ze sklenice vysypeme led do šejkrua protřepáme. Nalijeme do sklenice, dolijeme Mattoni perlivou, promícháme
a ozdobíme.

Koktejl Freshterday (MihkelKahn, Estonsko)

Už podle názvu je jasné, že jde o svěží drink jako dělaný pro horké léto, ale i pro všechna jiná roční období. Koktejl je snadný na přípravu a plný vitamínů.

Složení koktejlu:

  • nápoje10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 20 gramů čerstvého manga
  • 1 lístek máty
  • 1 lístek bazalky
  • 1 cl jablečného džusu
  • 0,5 mangového sirupu
  • 0,5 cl pyré z marakuji

Ozdoba:koktejl je podáván na destičce z kamene, ozdobený rozmarýnem, anýzem, skořicí

Postup přípravy: Do sklenice nasypeme led, abychom ji vychladili. Do mixéru dáme mango, mátu, bazalku, jablečný džus, mangový sirup, marakujové pyré a Mattoni. Vše pečlivě rozmixujeme. Oflambujeme skořici, rozmarýn a anýz, a uzavřeme do skleničky, aby se uchovalo aroma. Vysypeme led ze sklenice, do té pak z mixéru přelijeme koktejl.

   
14.07.2015 - Recepty s návodem - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme