Reklama

Julia Childová je sice ikonická kuchařská legenda, jež představila francouzskou kuchyni milionům nejenom amerických domácností, ale ve svých bestsellerových memoárech odhaluje, co ví jen málokdo: Dlouhá léta se s vařením jenom míjela a její cesta na kuchařské výsluní trvala dlouhé roky a byla vše, jenom ne přímočará.

julia childKdyž se Julia v roce 1948 přestěhovala s manželem do Francie, nemluvila francouzsky a  o  zemi galského kohouta nevěděla téměř nic. Netrvalo však dlouho a Paříž si zamilovala. Nadšení z francouzské kuchyně ji přivedlo do proslulých kurzů Cordon Bleu, které změnily její život navždy.

Díky nevšednímu zápalu a pracovitosti brzy nabyla tolik vědomostí, že mohla začít vést vlastní kurzy vaření. Brzy se spojila se stejně nadšenými gourmettes, Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou, a společnými silami se pustily do psaní přelomové kuchařky Umění francouzské kuchyně.

Memoáry Julie Childové jsou plné báječných příběhů spojených s francouzskou kuchyní a pozoruhodnými lidmi, které poznala. Vyznává se v nich ze své lásky k Francii, manželovi Paulu Childovi a nekonečné radosti z vaření a jídla.

 

Vychází 31. 8. 2016, EAN: 9788074629822

pevná vazba s přebalem, 400 stran, běžná cena: 378 Kč

Originální název: My Life in France

Přeložila: Vanda Senko Ohnisková

Vychází také jako e-kniha. Ukázka: issuu.com/nakladatelstvijota/docs/muj_zivot_ve_francii

julia child

Julia Childová se narodila v roce 1912 v Kalifornii do zámožné a vzdělané rodiny – její otec byl absolventem Princetonské univerzity. Poté, co absolvovala střední školu, se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala nějaký čas v reklamě. Během druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, s nímž se v roce 1948 usadila v Paříži, kam Paula Childa přivedly pracovní povinnosti. Julia navštěvovala věhlasnou kuchařskou školu Le Cordon Bleu a posléze brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů. V roce 1951 založila se svými přítelkyněmi Louisette Berthollovou a Simone Beckovou vlastní kuchařskou Školu tří gurmánek. O deset let později společně vydaly kuchařku Umění francouzské kuchyně, která se ve Spojených státech stala bestsellerem a jednou provždy změnila pohled amerických žen na vaření. Z Childové se stala kuchařská celebrita. Pravidelně se objevovala na televizních obrazovkách a od roku 1963 uváděla svůj vlastní pořad Francouzský šéfkuchař. Diváky zaujala svou znalostí francouzské kuchyně, ale také přirozeností, šarmem a nelíčeným nadšením pro kulinářské umění. Následovala řada ocenění (mimo jiné cena Emmy) a několik dalších pořadů a knih, mezi nimiž vyniká její další mistrovské dílo Kuchařské umění z roku 1989. Byla první ženou, která byla uvedena do Síně slávy kulinářského institutu. Obdržela mj. např. francouzský Řád čestné legie, americkou Prezidentskou medaili svobody a čestné doktoráty mnoha univerzit. Zemřela v roce 2004.

V Nakladatelství JOTA již vyšlo:

klUMĚNÍ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

Světoznámá bible kulinářského umění, základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně.

Pokud máte rádi dobré jídlo a alespoň občas si něco uvaříte, určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, kdybyste si připravili nějakou skutečnou francouzskou specialitu podle zaručeně pravého francouzského receptu. Možná jste se o to i pokoušeli a po prvních úspěších dostali chuť na další dobroty.

Umění francouzské kuchyněje objemná, mimořádně podrobně a zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem 524 receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací kuchařek a kuchařů. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji.

childUMĚNÍ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ 2

Pokračováním klasického díla, jehož se v Americe prodalo více než milion výtisků.

Druhá kniha je určena lidem, kteří budou chtít za použití běžných surovin a v běžně vybavené kuchyni okusit nebo si nostalgicky připomenout jedinečné příchutě a vůně Francie – oběd ve venkovské hospůdce v Provence či večer v noblesní pařížské restauraci. Do rukou se vám dostanou jasné a prověřené návody, díky nimž si i vy budete moci uvařit speciality, jež byly donedávna k mání pouze u francouzských šéfkuchařů a mistrů pekařů. Každý nový základní recept je vypracován krok za krokem, s vybroušeným smyslem pro detail, kniha je také doplněna četnými kresbami. Bon appétit!

Umění francouzské kuchyně už více než čtyři desetiletí slouží jako bohatý zdroj poučení a inspirace gurmánům celého světa.