.

Vychází nová kniha od kuchařské legendy Julie Childové

Novinky

Vychází nová kniha od kuchařské legendy Julie Childové

Julia Childová je sice ikonická kuchařská legenda, jež představila francouzskou kuchyni milionům nejenom amerických domácností, ale ve svých bestsellerových memoárech odhaluje, co ví jen málokdo: Dlouhá léta se s vařením jenom míjela a její cesta na kuchařské výsluní trvala dlouhé roky a byla vše, jenom ne přímočará.

julia childKdyž se Julia v roce 1948 přestěhovala s manželem do Francie, nemluvila francouzsky a  o  zemi galského kohouta nevěděla téměř nic. Netrvalo však dlouho a Paříž si zamilovala. Nadšení z francouzské kuchyně ji přivedlo do proslulých kurzů Cordon Bleu, které změnily její život navždy.

Díky nevšednímu zápalu a pracovitosti brzy nabyla tolik vědomostí, že mohla začít vést vlastní kurzy vaření. Brzy se spojila se stejně nadšenými gourmettes, Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou, a společnými silami se pustily do psaní přelomové kuchařky Umění francouzské kuchyně.

Memoáry Julie Childové jsou plné báječných příběhů spojených s francouzskou kuchyní a pozoruhodnými lidmi, které poznala. Vyznává se v nich ze své lásky k Francii, manželovi Paulu Childovi a nekonečné radosti z vaření a jídla.

 

Vychází 31. 8. 2016, EAN: 9788074629822

pevná vazba s přebalem, 400 stran, běžná cena: 378 Kč

Originální název: My Life in France

Přeložila: Vanda Senko Ohnisková

Vychází také jako e-kniha. Ukázka: issuu.com/nakladatelstvijota/docs/muj_zivot_ve_francii

julia child

Julia Childová se narodila v roce 1912 v Kalifornii do zámožné a vzdělané rodiny – její otec byl absolventem Princetonské univerzity. Poté, co absolvovala střední školu, se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala nějaký čas v reklamě. Během druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, s nímž se v roce 1948 usadila v Paříži, kam Paula Childa přivedly pracovní povinnosti. Julia navštěvovala věhlasnou kuchařskou školu Le Cordon Bleu a posléze brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů. V roce 1951 založila se svými přítelkyněmi Louisette Berthollovou a Simone Beckovou vlastní kuchařskou Školu tří gurmánek. O deset let později společně vydaly kuchařku Umění francouzské kuchyně, která se ve Spojených státech stala bestsellerem a jednou provždy změnila pohled amerických žen na vaření. Z Childové se stala kuchařská celebrita. Pravidelně se objevovala na televizních obrazovkách a od roku 1963 uváděla svůj vlastní pořad Francouzský šéfkuchař. Diváky zaujala svou znalostí francouzské kuchyně, ale také přirozeností, šarmem a nelíčeným nadšením pro kulinářské umění. Následovala řada ocenění (mimo jiné cena Emmy) a několik dalších pořadů a knih, mezi nimiž vyniká její další mistrovské dílo Kuchařské umění z roku 1989. Byla první ženou, která byla uvedena do Síně slávy kulinářského institutu. Obdržela mj. např. francouzský Řád čestné legie, americkou Prezidentskou medaili svobody a čestné doktoráty mnoha univerzit. Zemřela v roce 2004.

V Nakladatelství JOTA již vyšlo:

klUMĚNÍ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

Světoznámá bible kulinářského umění, základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně.

Pokud máte rádi dobré jídlo a alespoň občas si něco uvaříte, určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, kdybyste si připravili nějakou skutečnou francouzskou specialitu podle zaručeně pravého francouzského receptu. Možná jste se o to i pokoušeli a po prvních úspěších dostali chuť na další dobroty.

Umění francouzské kuchyněje objemná, mimořádně podrobně a zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem 524 receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací kuchařek a kuchařů. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji.

childUMĚNÍ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ 2

Pokračováním klasického díla, jehož se v Americe prodalo více než milion výtisků.

Druhá kniha je určena lidem, kteří budou chtít za použití běžných surovin a v běžně vybavené kuchyni okusit nebo si nostalgicky připomenout jedinečné příchutě a vůně Francie – oběd ve venkovské hospůdce v Provence či večer v noblesní pařížské restauraci. Do rukou se vám dostanou jasné a prověřené návody, díky nimž si i vy budete moci uvařit speciality, jež byly donedávna k mání pouze u francouzských šéfkuchařů a mistrů pekařů. Každý nový základní recept je vypracován krok za krokem, s vybroušeným smyslem pro detail, kniha je také doplněna četnými kresbami. Bon appétit!

Umění francouzské kuchyně už více než čtyři desetiletí slouží jako bohatý zdroj poučení a inspirace gurmánům celého světa.

   
02.09.2016 - Redakční novinky - autor: Kristina Vodičková

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme