holandský řízek

Řízek, který není ani vysušený, ani tenký. Je pěkně šťavnatý a plných dokonalých chutí. Když do něj zakrojíte nožem, vyteče z něj voňavá šťáva a rozpuštěný sýr. Ano! Oblíbený holandský řízek.

Varujeme dietáře. Tohle není jídlo pro vás :-) Ideální na jeho přípravu je totiž vepřový bůček. Takže nic moc light. A tučný sýr. Použili jsme goudu, ale klidně vyzkoušejte třeba ementál nebo eidam. Kdo chce být trochu „zdravější“, může použít směs vepřového a hovězího masa. Může se však stát, že řízek bude maličko sušší než z bůčku.

Suroviny

  • vepřový bůček – může být i s kůží a kostí, po ořezání masa by vám mělo zbýt 500 g masa
  • 100 g vody
  • 250 g nastrouhané goudy
  • sůl a pepř
  • nasekaná zelená petrželová nať

na obalení

  • hladká mouka
  • vejce
  • jemná strouhanka

Postup

Maso z bůčku je na holandský řízek ideální, protože je dostatečně tučné a zároveň dostatečně masové. A nám se na sekaném řízku líbí, právě jak je šťavnatý. Kdo koupil bůček i s kůží a kostí, tak kůži odřeže a kosti vyřeže. Je to snadné a netrvá to ani dlouho. Nezapomeňte z kůže seškrábnout tuk, budeme ho potřebovat.

Maso namelte na masovém mlýnku. Goudu nastrouhejte nahrubo. Proč nahrubo? Aby v řízku zůstaly kousky sýra. Hezky to vypadá a dobře to chutná. Někdo dokonce sýr krájí na malé kostičky. Taky můžete, ale je to samozřejmě pracnější.

Maso dejte do misky a přidejte vodu. Pořádně prohněťte, až je směs kompaktní.

Do masa přidejte petrželku a ochuťte pepřem a solí. Solí šetřete. Není jí potřeba moc, protože sýr už je sám o sobě slaný dost.

Ze směsi vytvarujte vyšší placaté tvary, které budou vypadat jako karbanátky. Ty potom ještě zmáčkněte, aby byly tenké přesně tak, jak potřebujete. Obalte v trojobalu – nejdříve mouka, potom vejce a nakonec jemná strouhanka.

Důležité je smažit holandské řízky ve vysoké vrstvě oleje, aby byly celé ponořené. Smažte dozlatova, bude to trvat asi 6 – 7 minut.

Ideální příloha, jak jsem napsala už na začátku, je bramborová kaše. Pěkně jemná, smetanová, posypaná dozlatova osmahnutou cibulkou. Naše děti k holandskému řízku milují naložené okurky. A my dospělí vlastně taky. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Řízky! Nejoblíbenější jídlo všech dospělých i dětí...

plumlovský řízek

nedělní řízky

cornflakes řízek

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama