Vaření

Výborný a snadný holandský řízek

holandský řízek

Řízek, který není ani vysušený, ani tenký. Je pěkně šťavnatý a plných dokonalých chutí. Když do něj zakrojíte nožem, vyteče z něj voňavá šťáva a rozpuštěný sýr. Ano! Oblíbený holandský řízek.

Varujeme dietáře. Tohle není jídlo pro vás :-) Ideální na jeho přípravu je totiž vepřový bůček. Takže nic moc light. A tučný sýr. Použili jsme goudu, ale klidně vyzkoušejte třeba ementál nebo eidam. Kdo chce být trochu „zdravější“, může použít směs vepřového a hovězího masa. Může se však stát, že řízek bude maličko sušší než z bůčku.

Suroviny

  • vepřový bůček – může být i s kůží a kostí, po ořezání masa by vám mělo zbýt 500 g masa
  • 100 g vody
  • 250 g nastrouhané goudy
  • sůl a pepř
  • nasekaná zelená petrželová nať

na obalení

  • hladká mouka
  • vejce
  • jemná strouhanka

Postup

Maso z bůčku je na holandský řízek ideální, protože je dostatečně tučné a zároveň dostatečně masové. A nám se na sekaném řízku líbí, právě jak je šťavnatý. Kdo koupil bůček i s kůží a kostí, tak kůži odřeže a kosti vyřeže. Je to snadné a netrvá to ani dlouho. Nezapomeňte z kůže seškrábnout tuk, budeme ho potřebovat.

Maso namelte na masovém mlýnku. Goudu nastrouhejte nahrubo. Proč nahrubo? Aby v řízku zůstaly kousky sýra. Hezky to vypadá a dobře to chutná. Někdo dokonce sýr krájí na malé kostičky. Taky můžete, ale je to samozřejmě pracnější.

Maso dejte do misky a přidejte vodu. Pořádně prohněťte, až je směs kompaktní.

Do masa přidejte petrželku a ochuťte pepřem a solí. Solí šetřete. Není jí potřeba moc, protože sýr už je sám o sobě slaný dost.

Ze směsi vytvarujte vyšší placaté tvary, které budou vypadat jako karbanátky. Ty potom ještě zmáčkněte, aby byly tenké přesně tak, jak potřebujete. Obalte v trojobalu – nejdříve mouka, potom vejce a nakonec jemná strouhanka.

Důležité je smažit holandské řízky ve vysoké vrstvě oleje, aby byly celé ponořené. Smažte dozlatova, bude to trvat asi 6 – 7 minut.

Ideální příloha, jak jsem napsala už na začátku, je bramborová kaše. Pěkně jemná, smetanová, posypaná dozlatova osmahnutou cibulkou. Naše děti k holandskému řízku milují naložené okurky. A my dospělí vlastně taky. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Řízky! Nejoblíbenější jídlo všech dospělých i dětí...

plumlovský řízek

nedělní řízky

cornflakes řízek

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
19.07.2017 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] majdulína [*]

    Wally — #10 Dávám také, ale musím tajně Sml52.

    superkarma: 0 19.07.2017, 13:57:35
  2. avatar
    [16] delfi.na [*]

    jednou za čas ANO Sml16

    superkarma: 0 19.07.2017, 12:03:16
  3. avatar
    [15] gerda [*]

    kobližka — #1Anebo uzený sýrSml58

    superkarma: 0 19.07.2017, 11:38:31
  4. avatar
    [14] gerda [*]

    To je opravdu skvělé jídlo. I postudenu.Sml67

    superkarma: 0 19.07.2017, 11:37:36
  5. [13] MARIE MATEJKOVA [*]

    alenabl — #6 dělám také tak. Řízky prostě milujemeSml67

    superkarma: 0 19.07.2017, 11:32:38
  6. avatar
    [12] Hanula [*]

    Sml16já mám ráda mleté maso - karbanátky přímo miluji - dělám si domaSml22

    superkarma: 0 19.07.2017, 10:36:26
  7. avatar
    [11] selinka [*]

    Jedno z jídel, který si dělám doma a nejím v restauraci, protože tam to obvykle je normální karbanátek se sýrem a to nemusím. Recept jsem podědila, takže dávám mléko a dělám den dopředu, aby se to proleželo. Dát tam vodu by mě nenapadlo, ale příště asi zkusím.

    Wally — #10 nedávám, ale díky za tip.

    superkarma: 0 19.07.2017, 08:35:38
  8. [10] Wally [*]

    Jsem jediná, kdo dává do holandského řízku muškát?

    1. na komentář reaguje selinka — #11
    2. na komentář reaguje majdulína — #17
    superkarma: 0 19.07.2017, 08:13:37
  9. [9] anina4 [*]

    alenabl — #6 ano taky místo vody dávám mléko

    superkarma: 0 19.07.2017, 07:19:10
  10. [8] EliškaN [*]

    možná zkusím o víkendu, vypadá to docela snadně a i chutně

    superkarma: 0 19.07.2017, 07:18:46
  11. avatar
    [7] jarka1234 [*]

    alenabl — #6Sml16dělám to úplně stejněSml67Sml22

    superkarma: 0 19.07.2017, 07:14:52
  12. [6] alenabl [*]

    dělávám často, bůček si pomelu sama. Jen nepřidávám vodu, ale mléko, udělám si směs už večer, aby se do druhého dne hezky proležel.Sml67

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #7
    2. na komentář reaguje anina4 — #9
    3. na komentář reaguje MARIE MATEJKOVA — #13
    superkarma: 2 19.07.2017, 07:07:19
  13. [5] caj60 [*]

    Pravda, za mého mládí neměl moc dobrou pověst , ale kvalita potravin a jídla se naštěstí zlepšila

    superkarma: 0 19.07.2017, 06:41:43
  14. [4] babiS [*]

    Dřív jsem ho dělala hodně, ted jsem na něj nějak zapomněla Sml16

    superkarma: 0 19.07.2017, 06:26:26
  15. [3] Kadlik549 [*]

    Když bude dnes v nabídce k obědu, tak si ho dám,

    superkarma: 0 19.07.2017, 06:12:03
  16. [2] 511 [*]

    mletým masům moc nevěřím, zejména v létě Sml68

    superkarma: 0 19.07.2017, 06:02:35
  17. avatar
    [1] kobližka [*]

    Já tam někdy pro změnu přidávám i trochu uzeného,je to zajímavá chuť.

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 19.07.2017, 01:39:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme