Vaření

Výborná klasika: Koprová polévka

koprová polévka

Klasika, kterou známe už z dob našeho dětství, vám zachutná i teď. Nebo ne? Protože stejně jako koprová omáčka, má i polévka své odpůrce a milovníky. Její příprava je snadná a my vám na ni dnes přinášíme recept.

U nás doma je oblíbená všemi členy rodiny. Manžel ji zbožňuje, stejně jako omáčku. Jeho maminka patří mezi ty, kteří koprovku (ať je to omáčka nebo polévka) nemají rádi. Proto ji většinou ani nevařila doma. A já jsem za hvězdu pokaždé, když koprovku připravím :-) Hurá.

Polévku dělám většinou s vajíčkem a bramborami, takže na takovou je dnešní recept. Máme ji rádi celkem hustou a pěkně krémovou, smetanovou.

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 1 bobkový list
  • 4 uvařené brambory
  • ½ hrnku nasekaného čerstvého kopru
  • 500 ml smetany na vaření
  • trocha zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 4 vejce
  • kopr na ozdobení

koprová polévka

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Nenechejte ji ztmavnout, pouze zesklovatět. Zaprašte hladkou moukou a zalijte smetanou. Přidejte asi 200 ml vývaru, později můžete podle potřeby přidat i více. Do polévky dejte koření. Já ho zavážu do kousku obvazu, abych ho nemusela z polévky složitě lovit. Vařte půl hodiny, občas promíchejte.

Přidejte nasekaný kopr, brambory nakrájené na malé kostičky a 2 vejce, nakrájená na hrubší kousky. Zbylá dvě vejce si nechejte na ozdobu. Polévku ještě pět minut lehce prohřejte.

Podávejte ozdobené koprem a vejci.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte rádi kopr? Inspirujte se na našem magazínu.

grilovaná krkovička

těstoviny

marinovaný losos

   
18.04.2016 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [29] vladka321 [*]

    marianaant — #28Já je nemusela nikdy a pamatuji si, jak mi je nutili a já je dávala spolužačkám a potom jsem doma dostávala... Dříve to bylo vzácné a nedostatkové a každý se po nich mohl utlouci - jen já se na ně nemohla ani podívat... Brali to jako ošklíbání a nevděk...

    superkarma: 0 19.04.2016, 22:13:25
  2. avatar
    [28] marianaant [*]

    vladka321 — #22 Chápu , taky je nemusím.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #29
    superkarma: 0 19.04.2016, 19:39:20
  3. avatar
    [27] marianaant [*]

    gerda — #8Právě , že já to nejím od dětství. Zprotivila mi to moje maminka a už ta nechuť k tomu, abych to jedla mi zůstala zakotvena. Vůně kopru se mi líbí, používám ho jak do okurek , tak jak jsem psala vařim to všem a to je vše.

    superkarma: 0 19.04.2016, 19:38:13
  4. avatar
    [26] vladka321 [*]

    denkas — #23 Sml22Sml67

    superkarma: 0 19.04.2016, 18:37:29
  5. avatar
    [25] medulka [*]

    tak koprovou polévku neznám, ale jinak koprovku (omáčku) mám moc ráda Sml67

    superkarma: 0 19.04.2016, 13:45:34
  6. [24] sludka [*]

    Koprová polévka - tu uvařímSml16Sml16

    superkarma: 0 18.04.2016, 22:07:42
  7. avatar
    [23] denkas [*]

    vladka321 — #22 To řikám,nevěřim,že někdo jí úplně vše.Já ještě nejim vlašský ořechy,taky nikdo nechápe. Sml80

    1. na komentář reaguje vladka321 — #26
    superkarma: 0 18.04.2016, 19:55:58
  8. avatar
    [22] vladka321 [*]

    Výborná záležitost, hned bych si dala a když už jsme u toho, kdo co nejí, tak já třeba nejím banány - brrr. Také to nikdo nechápe...

    1. na komentář reaguje denkas — #23
    2. na komentář reaguje marianaant — #28
    superkarma: 0 18.04.2016, 19:42:19
  9. avatar
    [21] AmeA [*]

    Miluji kopr Sml16

    superkarma: 0 18.04.2016, 17:11:39
  10. [20] Rikina [*]

    kobližka — #18 Přesně tak, já bych neváhala napsat, že mi kopr smrdí i z fotky - koprovou polévku ani omáčku nepozřu prostě proto, že z nich je ten kopr na dálku cítit. Sml80

    superkarma: 0 18.04.2016, 16:35:40
  11. avatar
    [19] 135evik [*]

    mňamSml16

    superkarma: 0 18.04.2016, 15:02:41
  12. avatar
    [18] kobližka [*]

    gerda — #8 Dospěješ k tomu naprosto jednoduše - třeba u toho kopru - už jenom "vůně" mě mírně nadzvedává kufr a tudíž bych ho nepotřela.A s ním samozřejmě ani tu koprovku Sml33

    1. na komentář reaguje Rikina — #20
    superkarma: 0 18.04.2016, 14:48:04
  13. avatar
    [17] hyenka [*]

    elly — #11No, já takhle nejím čokoládu. Nechutná mi.

    superkarma: 0 18.04.2016, 14:30:58
  14. avatar
    [16] hubajda [*]

    koprovku muzu mam ji rada ale muz ten ji nema rad tak kdyz dela mamka koprovku tak me da talirek

    superkarma: 0 18.04.2016, 12:21:33
  15. avatar
    [15] Majoranka1997 [*]

    Výborný recept, škoda jen, že ještě kopr na zahradě nemám. Ale koprová polévka s houbami a koprová omáčka jsou prostě lahoda.

    superkarma: 0 18.04.2016, 12:18:14
  16. avatar
    [14] sanvean [*]

    elly — #11 Já takhle nemůžu cokoliv z kozího mléka. A štve mě to, kozí sýr je podle všeho delikatesa, ale já ho prostě nedávám. Několikrát jsem ho ochutnala, různé druhy, a ne, prostě mi to není přáno Sml80Sml16

    superkarma: 0 18.04.2016, 11:52:30
  17. avatar
    [13] denkas [*]

    gerda — #8 Ja třeba nejim marmeladu. Nevim proč,není hnusná. Ale prostě mě nechutná. Je moc sladká,ale sladký mám rada. Jako dítě sem nejedla šlehacku,majolku,chlebícky,hořcici,tu sem zacla jíst až někdy po třicítce. Sml80 Třeba ty držky taky nejim. Každy má jiný chutě. Sml80

    superkarma: 0 18.04.2016, 11:32:25
  18. [12] mamkaJa [*]

    co je tom divnýho? já jsem třeba právě přestala jíst mozeček když jsem jako dítě zjistila že je to opravdu mozek. stejně dršťkovou, když jsem zjistila co to je...a tak bych mohla pokračovat...

    koprovku jsem třeba zas mívala ráda, ale teď se snažím vyhýbat jídlům co se zahušťují kupou mouky-klasické omáčky. chutná mi to, ale nevařím to ani nevyhledávám.

    superkarma: 0 18.04.2016, 11:18:15
  19. avatar
    [11] elly [*]

    gerda — #8nad tím jsem přemýšlela velice často. Chápu to u dětí. Některé jsou opatrné a spoustu věcí ochutnají až časem, s věkem. Tak jsem začala jíst třeba dršťky :-D Nebo typický příklad jsou houby. Ale u dospělých to nechápu :-)

    1. na komentář reaguje sanvean — #14
    2. na komentář reaguje hyenka — #17
    superkarma: 0 18.04.2016, 10:44:33
  20. [10] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 18.04.2016, 09:20:14
  21. avatar
    [9] gerda [*]

    Evaaaa — #5A není to potom kulajda, když je s houbama? Tu máme moc rádi, vajíčka do ní na závěr dělávám míchaná na másle a cibulce, je to náramná dobrota.

    superkarma: 0 18.04.2016, 09:09:16
  22. avatar
    [8] gerda [*]

    marianaant — #7Mně by opravdu zajímalo, jak člověk dospěje k tomu, že něco "nejí".Sml80 Kopr je podle mého jedna z nejlahodnějších bylin a vždycky se těším na jeho sezónu. Dávám i do salátů. No, ale někdo si ho ovšem dokáže zprotivit i tím, jak o něm mluví. Nedávno jsem zaslechla "fousy s mejdlem"Sml30, jenomže takhle se dá zkazit každé jídlo. Třeba rýže = mravenčí vajíčka...

    1. na komentář reaguje elly — #11
    2. na komentář reaguje denkas — #13
    3. na komentář reaguje kobližka — #18
    4. na komentář reaguje marianaant — #27
    superkarma: 0 18.04.2016, 09:06:15
  23. avatar
    [7] marianaant [*]

    Já nesnáším kopr, nevím proč, ale mám to nějak v hlavě zafixované. Vařím jak koprovou polévku tak koprovou omáčku, ale bez ochutnání, to dělá manžel. Uvařím, ale nejím.Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 18.04.2016, 08:44:23
  24. [6] Andreadornova [*]

    Vypadá to nádherně, ale já teda koprovku ni polívku moc nemusím

    superkarma: 0 18.04.2016, 08:25:31
  25. [5] Evaaaa [*]

    do Kopračky dáváme houby ale jen Lišky a bez smetany, vývaru i cibule, vajicka davame do polevky syrová aby se uvařila a udelala takové krasné kousky. a kopru dávame hooodně :)

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 18.04.2016, 08:16:30
  26. avatar
    [4] denkas [*]

    Polévku i omáčku bych si dala. Vypadá krásně. Ale jestě není kopr.

    superkarma: 0 18.04.2016, 08:13:34
  27. avatar
    [3] amphora [*]

    Sml16 miluji polévku i omáčku Sml67Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 18.04.2016, 08:02:08
  28. [2] alenabl [*]

    polévku dělávám podobně, přidávám ještě i sušené houby.Sml22

    superkarma: 0 18.04.2016, 07:30:17
  29. avatar
    [1] gerda [*]

    Výborná polévka i omáčka, u nás oboje milujeme.

    superkarma: 0 18.04.2016, 07:01:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme