koprová polévka

Klasika, kterou známe už z dob našeho dětství, vám zachutná i teď. Nebo ne? Protože stejně jako koprová omáčka, má i polévka své odpůrce a milovníky. Její příprava je snadná a my vám na ni dnes přinášíme recept.

U nás doma je oblíbená všemi členy rodiny. Manžel ji zbožňuje, stejně jako omáčku. Jeho maminka patří mezi ty, kteří koprovku (ať je to omáčka nebo polévka) nemají rádi. Proto ji většinou ani nevařila doma. A já jsem za hvězdu pokaždé, když koprovku připravím :-) Hurá.

Polévku dělám většinou s vajíčkem a bramborami, takže na takovou je dnešní recept. Máme ji rádi celkem hustou a pěkně krémovou, smetanovou.

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 1 bobkový list
  • 4 uvařené brambory
  • ½ hrnku nasekaného čerstvého kopru
  • 500 ml smetany na vaření
  • trocha zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 4 vejce
  • kopr na ozdobení

koprová polévka

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Nenechejte ji ztmavnout, pouze zesklovatět. Zaprašte hladkou moukou a zalijte smetanou. Přidejte asi 200 ml vývaru, později můžete podle potřeby přidat i více. Do polévky dejte koření. Já ho zavážu do kousku obvazu, abych ho nemusela z polévky složitě lovit. Vařte půl hodiny, občas promíchejte.

Přidejte nasekaný kopr, brambory nakrájené na malé kostičky a 2 vejce, nakrájená na hrubší kousky. Zbylá dvě vejce si nechejte na ozdobu. Polévku ještě pět minut lehce prohřejte.

Podávejte ozdobené koprem a vejci.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte rádi kopr? Inspirujte se na našem magazínu.

grilovaná krkovička

těstoviny

marinovaný losos

Reklama