Bulvár

Vyberte si svoji kávu…

Většina z nás má svoji oblíbenou kavárnu. Přesně takovou, kde mu připraví pro něj tu nejlepší a nejvoňavější kávu, a kde si ji vychutná do posledního doušku. Jak je to ale s pitím kávy v našich domácnostech? Na toto téma a na to, jakou kávu byste měli v nadcházejícím sychravém období vyzkoušet a jaké jsou poslední trendy v pití kávy, jsme se zeptali Daniela Kolského, zakladatele pražské Coffee embassy a sítě kaváren mamacoffee.

Jaké příchutě podle vašeho názoru budou „vládnout“ v nadcházejícím podzimním a zimním období?
Podzim a zima jsou období, kdy se lidé zase vrací do kaváren. Z hlediska chutí si ale nemyslím, že by došlo k nějaké výrazné změně požadované chuti, že by lidé na podzim hledali něco výrazně jiného. Spíš se tyto roční období projevují tím, že se například více pije horká čokoláda, ale to už je jiná kapitola.

kolsky

Myslíte si, že lidé jsou v tomto období ochotni více experimentovat a zkoušet nové příchutě?
Je to hodně individuální. Jsou lidé, kteří si kvůli krátícím se dnům více sladí kávu nebo si dávají kávy se sladkou příchutí (karamel, vanilka apod.). Osobně ale nejsem příliš zastáncem těchto příchutí. Kvalitní káva je totiž zajímavá sama o sobě. Pokud přeci jen ale někdo touží po něčem sladším, může zkusit pro cappuccino použít kvalitní čerstvé mléko, které je přirozeně sladké.

Káva a alkohol – je ještě v módě alžírská káva nebo se pije něco jiného?
Alžírská káva je trošku náš lokální kolorit, který navíc rádi doplňujeme ne příliš kvalitním vaječným likérem. Co se týká kombinace kávy a alkoholu, tak velmi oblíbená a dalo by se říci trendy je především irská káva. Ve světě je pak irská káva skutečně pojem. Vaří se z nejkvalitnějších káv a dobře uvařená je fantastickým zážitkem. Pokud tedy zavítáte do kvalitní kavárny, určitě ji vyzkoušejte.

Jak byste zhodnotil přípravu kávy doma dnes a před lety?
Rozdíl je samozřejmě velký, ale zvláště u kávy jsem velmi rád, že se “staré trendy” vracejí. Zatímco generace našich prababiček si pochutnávala na turecké kávě připravované ještě tradičním způsobem, tzn. za pomoci džezvy, generace našich rodičů si již dopřávala buď „turka“ zalitého horkou vodou z konvice, nebo využívala domácí moka kávovary. Naše generace zase zažila velký boom s kapslovými přístroji, který doufejme, bude ustupovat. Naštěstí je ale kávová kultura opět na vzestupu, a pokud chcete používat doma espresso přístroj, který kávu připraví za vás, máte široký výběr. Zaměřte se na obsažený kávový mlýnek, který by měl být keramický. Pokud máte rádi mléčné speciality, tak je důležitá výkonnost mléčné karafy, pro větší pohodní pak doporučuji zaměřit se na způsob výměny kávových zrn. Základem je však pro jakoukoli přípravu kávy kvalitní kávové zrno.

káva

Jak by se káva měla doma správně uskladnit?
Káva je organická surovina, která pochopitelně podléhá různým zhoubným procesům. Ty ji nemusí přímo znehodnotit, ale mohou ji připravit o cenné aroma. Největšími nepřáteli kávy jsou světlo, teplo, vlhkost a vzduch. Proto by se káva po přinesení domů měla uchovávat v podobě celých zrn v perfektně těsnící a neprůsvitné nádobě. Umletá káva by se pak měla zpracovat co nejdříve od umletí, jinak ztrácí svou chuť. Ideální tedy je umlít jen tolik kávy, kolik jí budete potřebovat.

Jak je to tedy s mletím kávy? Kde mi ji umelou nebo to mám řešit doma?
Kávu vám určitě namelou v pražírně nebo obchodě s kávou, nicméně i tak doporučuji spíše kupovat kávu v celku, tzn. zrnkovou. Jak jsem říkal, zachová si více aroma. Co se týče zakoupených zrn, neexistuje žádná vědecky podložená doporučená doba, do kdy byste měli kávu zpracovat. Mohu jen doporučit jednoduché pravidlo - čím dříve, tím lépe. V domácím prostředí se pak určitě vyplatí investovat do kvalitního mlýnku, přičemž při jeho výběru je důležitých několik kritérií. Mlýnek by měl mít mlecí kameny (ne nože, které kávu nedrtí, ale sekají), nastavitelnou hrubost mletí a měl by jít snadno rozebrat a vyčistit, a to včetně kamenů. Vedle toho je ale možné si také zvolit variantu mletí a přípravy kávy za pomoci kvalitního espressovače s keramickým mlýnkem.

Jaký espresso kávovar byste doporučil na domácí použití?
Velmi záleží, v jakém množství se v dané domácnosti káva konzumuje. Pokud se jedná o vícečlennou rodinu a milovníky kávy, pak bych určitě zvolil výkonnější espresso kávovar s větší kapacitou zásobníku vody a rozmanitými funkcemi. Kávovar by měl být samozřejmě jednoduše ovladatelný a stejné by to mělo být i s jeho údržbou a čištěním, kdy by jednotlivé díly měly být vhodné i do myčky nádobí. Rozhodně ale důležité mít na paměti přítomnost kvalitního mlýnku, výkonnou mléčnou karafu a třeba i praktickou možnost výměny kávových zrn.

Jakou kávu máte nejraději?
Já osobně preferuji jednodruhové arabiky. Po své aktuální cestě do Etiopie si rád vychutnávám právě kávy z Afriky. Ze zmíněné Etiopie mám nejraději kávy z jižní oblasti v okolí města Yirga Cheffe, které mají výrazně ovocitou chuť po citrusech a jasmínu s jemnou kořenitou dochutí.

Partnerem rozhovoru je Saeco, značka plnoautomatických kávovarů s italskými kořeny, která má nejen bohaté zkušenosti v profesionální přípravě kávy, ale již téměř 30 let umožňuje lidem, aby si mohli v pohodlí domova vychutnat svou oblíbenou kávu, přesně takovou, jakou ji mají nejraději, plnou výborné a bohaté chuti a skvělého aroma.

Daniel Kolský

V roce 2008 společně s několika přáteli otevřel první kavárnu mamacoffee v Londýnské ulici, která vznikla spojením lásky ke kávě a vlastní cestou za kávovými farmáři do Etiopie. Od té doby se mamacoffee rozrostlo na sedm vlastních kaváren po Praze a také dodává kávu do kaváren a restaurací po celé republice. Hlavním cílem mamacoffe je přinášet zákazníkům to nejlepší a proto zakladatelé stále osobně navštěvují plantáže a zajímají se o pěstování a zpracování své kávy. Od roku 2012 mamacoffee společně se svými partnery organizuje Prague Coffee Festival.

kol

   
30.09.2014 - Společnost - autor: Redakční materiál

Komentáře:

  1. avatar
    [4] Myskdalen [*]

    Dnes mezinárodní den kávy, lze spojit s oslavou pro seniory...Sml30

    superkarma: 0 01.10.2014, 11:48:35
  2. avatar
    [3] Léthé [*]

    zwiki — #1 Peru je pro mě daleko, mě chutná káva z GlobusuSml30

    superkarma: 0 30.09.2014, 16:53:27
  3. avatar
    [2] Milala [*]

    Já doma jenom turka,ale někde v kavárně ráda zkusím něco jiného.

    superkarma: 0 30.09.2014, 10:55:06
  4. [1] zwiki [*]

    Mě chutnala káva i z Peru.

    1. na komentář reaguje Léthé — #3
    superkarma: 0 30.09.2014, 06:30:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme