Vaření

Výběr exotického manga nebo avokáda nemusí být věda. Stačí se řídit základními pravidly

Na co si dát při nákupu pozor? Jak nechávat mango nebo avokádo doma dozrát? Na tyto a další otázky nám odpověděla Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco.

smNa co si dát při nákupu pozor?
Než začneme avokádo nebo mango vybírat, musíme vědět, na co je budeme chtít využít.
A s tím souvisí také otázka kdy. Pokud si totiž chceme na tomto exotickém ovoci pochutnat hned, musíme vybírat takové plody, které jsou k tomu určené. V našich obchodech jsou například označeny nápisem ready to eat. Tyto plody jsou měkčí a příjemně vyzrálé.  

V případě druhé varianty, tedy že nakupujeme plody, které budeme jíst výhledově, kupujeme mango nebo avokádo zelené a tvrdší. To je ale třeba nechat doma dozrát.

Jak nechávat mango nebo avokádo doma dozrát?
Aby nám ovoce správně dozrálo, doporučuji jej na dva až tři dny uskladnit v papírovém pytlíku, v pokojové teplotě. Do pytlíku můžeme přidat také jablko, které proces zrání urychlí.  Pozor - mangu ani avokádu nesvědčí nízké teploty, proto je nikdy nedáváme do lednice.

mango

Jak se tyto plody upravují před kuchyňským zpracováním?
U obou plodů jíme pouze dužinu, ke které se dostaneme tak, že mango oloupeme
a rozpůlíme po ploše pecky. Pecku odstraníme, a dužinu můžeme nakrájet na tenké plátky. Přetnou se tak dlouhá vlákna, které mango obsahuje.

Avokádo nejdříve podélně rozkrojíme kolem pecky, obě půlky se od sebe jednoduše oddělí a my pak z vyzrálého plodu měkkou máslovou dužninu vydlabeme třeba lžící.

avokado

K čemu se mango a avokádo hodí?
Exotická chuť manga a oříškovo-máslová chuť avokáda nejlépe vyniknou, když ovoce konzumujeme čerstvé a syrové. Mango je výborné samotné nebo například v ovocném salátu. Zajímavým a chutným prvkem je mango v pokrmech s masem.

Avokádo má jemnou máslovou chuť, díky které se hodí do různých druhů salátů, pro přípravu pomazánek a studených jídel.

Na otázky odpovídala: Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco

   
10.02.2015 - Gastronomie - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [2] gerda [*]

    delfi.na — #1avokádo musí být měkké, asi jako hruška, takové máslové. Nejlepší je ho rozpůlené osolit, pokapat citronem a vyjídat lžičkou. Já ho mám takhle nejradši. Anebo vydlabané taky jen takhle jednoduše okořenit a mazat na toust. Nepřebíjet ničím jeho jemnou chuť.

    superkarma: 0 10.02.2015, 18:58:32
  2. avatar
    [1] delfi.na [*]

    Dostala jsem recept na tatarák z avokáda a vyzkoušela ho. Není to nejhorší, ale maso je maso.

    1. na komentář reaguje gerda — #2
    superkarma: 0 10.02.2015, 09:59:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme