Těstoviny neboli pasta. Tímto slovem označují Italové všechny druhy těstovin. Podávají se jako předkrm, jako příloha, ale i jako hlavní chod a také jako studené saláty.

Těstoviny obsahují pouze 2 % tuku, vitaminy skupiny B, minerální látky, bílkoviny a uhlohydráty. Na 100 g těstovin se počítá přibližně 350 kcal. Proto jsou také těstoviny vhodnou stravou pro ty, co si chtějí udržet štíhlou postavu. Po těstovinách se totiž netloustne.
Těstoviny jsou k dostání vaječné a bezvaječné, celozrnné, dále pak barevné (ochucené) – špenátové, rajčatové a s červenou řepou. Ale také v nejrůznějších tvarech a formách, hladké, rýhované, duté, ploché, vykrajované, ve tvaru mušlí, kolínek, hvězdiček, trubiček, mušliček, vrtulek, spirálek, atd.

Druhy těstovin a jejich využití
CANNELLONI: dlouhé duté trubičky, které se plní různými náplněmi: např. šunkou a sýrem, zeleninou a poté se zapékají
CAPELLINI: velmi tenké nudle (špagety): podávají se k omáčkám nebo se zapékají
CAPPELLETI: tvar špičatého kloboučku: plní se různými náplněmi nebo se používají jako vložky do polévek
CONCHIGLIE: mušličky: ideální k omáčkám
FARFALE: motýlci (mašličky): hodí se do zeleninových a masových polévek, k nejrůznějším omáčkám, ale také se uplatní ve studené kuchyni do salátů
FETTUCCINE: tenké delší široké nudle: vhodné na zapékaní a ke smetanovým omáčkám
FUSILLI: vrtulky, spirálky (kroucené těstoviny): podávají se k omáčkám a připravují se z nich studené saláty
GNOCCHI: na způsob conchiglie, ale jinak tvarované
LASAGNE: čtverce nebo obdélníky těsta, asi 8 cm široké a 12 cm dlouhé: vrství se a prokládají nejrůznějšími náplněmi a zapékají se
LINGUINE: dlouhé, ploché, asi 3 mm široké těstoviny: vhodné na zapékání nebo na boloňský způsob
MACCHERONI: duté dlouhé makaróny: vhodné k omáčkám a na zapékání
PAPPARDELLE: toskánská verze fettuccine – širokých nudlí
PENNE: krátké, šikmo krájené trubičky: vhodné k omáčkám i na zapékání
RAVIOLI: malé taštičky: plní se masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní a podávají se ke smetanovým omáčkám nebo zapečené
RIGATONI: velké a krátké těstovinové trubice (vroubkované): vhodné k zapékání
SPAGHETTI: špagety v nejrůznější délce a síle: vhodné k omáčkám na boloňský způsob nebo na zapékání
TAGLIATELLE: širší dlouhé nudle (stočená hnízda): vhodné k sýrovým a smetanovým omáčkám
TORTELLINI: malé, plněné taštičky svinuté do tvaru prstýnku: plní se kuřecím či vepřovým masem, sýrem, špenátem a hodí se k bílým omáčkám.
Dále jsou potom k dostání ještě těstoviny ve tvaru písmenek, hvězdiček, krátkých nudlí – hodí se do polévek, dále pak flíčky, fleky a podlouhlé nudle – hodí se na zapékání a na slaný i sladký způsob.

Jak těstoviny správně vařit
Správně uvařená těstovina je tzv. na skus neboli „al dente“ – znamená to, že jsou měkké, ale zároveň uvnitř trochu tuhé.
- vaříme v dostatečném množství vody (na 100 g suchých těstovin – 1 litr vody a 2 lžičky soli)
- aby se těstoviny při vaření neslepovaly, přidáme do vroucí vody lžíci oleje
- voda musí celou dobu vřít. Aby voda z hrnce nepřetékala, podložíme pokličku vařečkou.
- těstoviny by neměly ležet u dna, jelikož by potom byly mazlavé a nebyly by tak dobré. Proto je ode dna odlepujeme.
- těstoviny většinou vaříme asi tak 8–10 minut. Po vypnutí necháme ještě asi tak 2 minuty dojít pod pokličkou a poté scedíme.
- scezené těstoviny neproléváme studenou vodou, jelikož by byly ihned studené. Místo toho je promícháme s trochou oleje.
- nakonec je podáváme na předehřátých talířích, aby co nejdéle vydržely teplé.

Italové vymysleli opravdu skvělou věc. Ať žije Itálie!

Reklama