Domácnost

Vůně Itálie – těstoviny

Těstoviny neboli pasta. Tímto slovem označují Italové všechny druhy těstovin. Podávají se jako předkrm, jako příloha, ale i jako hlavní chod a také jako studené saláty.

Těstoviny obsahují pouze 2 % tuku, vitaminy skupiny B, minerální látky, bílkoviny a uhlohydráty. Na 100 g těstovin se počítá přibližně 350 kcal. Proto jsou také těstoviny vhodnou stravou pro ty, co si chtějí udržet štíhlou postavu. Po těstovinách se totiž netloustne.
Těstoviny jsou k dostání vaječné a bezvaječné, celozrnné, dále pak barevné (ochucené) – špenátové, rajčatové a s červenou řepou. Ale také v nejrůznějších tvarech a formách, hladké, rýhované, duté, ploché, vykrajované, ve tvaru mušlí, kolínek, hvězdiček, trubiček, mušliček, vrtulek, spirálek, atd.

Druhy těstovin a jejich využití
CANNELLONI: dlouhé duté trubičky, které se plní různými náplněmi: např. šunkou a sýrem, zeleninou a poté se zapékají
CAPELLINI: velmi tenké nudle (špagety): podávají se k omáčkám nebo se zapékají
CAPPELLETI: tvar špičatého kloboučku: plní se různými náplněmi nebo se používají jako vložky do polévek
CONCHIGLIE: mušličky: ideální k omáčkám
FARFALE: motýlci (mašličky): hodí se do zeleninových a masových polévek, k nejrůznějším omáčkám, ale také se uplatní ve studené kuchyni do salátů
FETTUCCINE: tenké delší široké nudle: vhodné na zapékaní a ke smetanovým omáčkám
FUSILLI: vrtulky, spirálky (kroucené těstoviny): podávají se k omáčkám a připravují se z nich studené saláty
GNOCCHI: na způsob conchiglie, ale jinak tvarované
LASAGNE: čtverce nebo obdélníky těsta, asi 8 cm široké a 12 cm dlouhé: vrství se a prokládají nejrůznějšími náplněmi a zapékají se
LINGUINE: dlouhé, ploché, asi 3 mm široké těstoviny: vhodné na zapékání nebo na boloňský způsob
MACCHERONI: duté dlouhé makaróny: vhodné k omáčkám a na zapékání
PAPPARDELLE: toskánská verze fettuccine – širokých nudlí
PENNE: krátké, šikmo krájené trubičky: vhodné k omáčkám i na zapékání
RAVIOLI: malé taštičky: plní se masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní a podávají se ke smetanovým omáčkám nebo zapečené
RIGATONI: velké a krátké těstovinové trubice (vroubkované): vhodné k zapékání
SPAGHETTI: špagety v nejrůznější délce a síle: vhodné k omáčkám na boloňský způsob nebo na zapékání
TAGLIATELLE: širší dlouhé nudle (stočená hnízda): vhodné k sýrovým a smetanovým omáčkám
TORTELLINI: malé, plněné taštičky svinuté do tvaru prstýnku: plní se kuřecím či vepřovým masem, sýrem, špenátem a hodí se k bílým omáčkám.
Dále jsou potom k dostání ještě těstoviny ve tvaru písmenek, hvězdiček, krátkých nudlí – hodí se do polévek, dále pak flíčky, fleky a podlouhlé nudle – hodí se na zapékání a na slaný i sladký způsob.

Jak těstoviny správně vařit
Správně uvařená těstovina je tzv. na skus neboli „al dente“ – znamená to, že jsou měkké, ale zároveň uvnitř trochu tuhé.
- vaříme v dostatečném množství vody (na 100 g suchých těstovin – 1 litr vody a 2 lžičky soli)
- aby se těstoviny při vaření neslepovaly, přidáme do vroucí vody lžíci oleje
- voda musí celou dobu vřít. Aby voda z hrnce nepřetékala, podložíme pokličku vařečkou.
- těstoviny by neměly ležet u dna, jelikož by potom byly mazlavé a nebyly by tak dobré. Proto je ode dna odlepujeme.
- těstoviny většinou vaříme asi tak 8–10 minut. Po vypnutí necháme ještě asi tak 2 minuty dojít pod pokličkou a poté scedíme.
- scezené těstoviny neproléváme studenou vodou, jelikož by byly ihned studené. Místo toho je promícháme s trochou oleje.
- nakonec je podáváme na předehřátých talířích, aby co nejdéle vydržely teplé.

Italové vymysleli opravdu skvělou věc. Ať žije Itálie!

   
31.03.2004 - Dům a byt - autor: Jitka Vokurková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [122] Exupery [*]

    Capelucita: No napsala jsem pravdu, dieta je to na 1000 kcal, neboli 4200 kj. Ale i tak je spíš drsnější, aspoň mě to tak přijde. Já teda žádný diety nedržím, páč jsem hubeňou, ale o to víc se v nich vyznám Vlastně jo, já držím pracovně - pivní dietu. V práci na jídlo nějak není čas, večer vypiju 6 piv a druhej den mi není moc dobře, tak nemám chuť na jídlo
    Baklažány jsou fakt ňam, ale že sajou tuk je pravda. Ale když se trochu obalí (Julinka tam mluvila o mouce, trojobal je už moc), tak tolik ne.

    superkarma: 0 01.04.2004, 20:29:50
  2. avatar
    [111] Andula [*]

    Ad tloustnutí po tsěsovinách: ono to bude nějak tak, že se přibírá po těstovinách převařených spíše než jsou -li "al dente", což souvisí s tím, že v těch převařených je nějak jinak škrobu, tedy jinak se uvolńuje a dříve po nich je hlad.
    navíc těstoviny váží více než třeba knedlíky, takže jistě, 10 deka těstovin je kaloricky ok, ale stejná váha v knedlíkácj je větší porce, jinými slovy svádí to si nandat těstovin moc, aby se člověk najedl. A k tomu ještě vášen pro smetanové omáčky... :)

    superkarma: 0 31.03.2004, 22:18:43
  3. avatar
    [106] femme [*]

    Lela: já dělám těstovinové saláty často, miluje je celá naše rodina

    superkarma: 0 31.03.2004, 20:37:03
  4. avatar
    [101] trdlo [*]

    Vycet testovin mi pripomina Sofii Loren tusim ve filmu Mortadella

    superkarma: 0 31.03.2004, 20:03:00
  5. [100] Janík [*]

    těstoviny mám ráda všechny, s čímkoli

    superkarma: 0 31.03.2004, 19:46:50
  6. avatar
    [99] femme [*]

    Dášenka: do San Severa to mám pár metru, takže už jsme tam byli několikrát nejraději si dávám gnocchi s lososem, čerstvým špenátem a smetanovo-sýrovou omáčkou

    superkarma: 0 31.03.2004, 19:42:59
  7. avatar
    [84] Exupery [*]

    Pindulina: Groseto je celkem dobrý, ale hlavně je profláklý. Spousta lidí říká, že je nejlepší, ale pak vždycky zjistím, že kromě něj byly v celý Praze ve dvou dalších pizzeriích Já jsem se asi nejlíp najedla v pizzerii tady v Nuslích u zastávky Kloboučnická, ale nevím teď, jak se jmenuje. Nedala jsem si pizzu ani těstoviny, ale grilovaný baklažámy s mozzarelou a rajčatama. Bylo to skoro to nejlepší, co jsem za poslední rok v restauraci jedla

    superkarma: 0 31.03.2004, 15:22:15
  8. avatar
    [83] Lenice [*]

    taky lasagne nevařím zezačátku jsem je vařila a bylo to takové blemc blemc, než jsem zjistila, že je mám dávat na zapékání syrové

    superkarma: 0 31.03.2004, 15:08:07
  9. [82] Pidulina [*]

    Monas: nevařím kamarádka co dělá v pizerii mi řekla, že bohatě stačí bešamela masová omačka, z toho se dost nasáknou a bezvadně změknou.

    superkarma: 0 31.03.2004, 15:00:49
  10. [81] Pidulina [*]

    *Kotě*: v naší rodině naprosto bezkonkurečně vítězí pizeria GROSSETO jedna je v Dejvicích a druhá na nám. Míru.

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:59:31
  11. avatar
    [80] Exupery [*]

    Já lasagne nevařím, ani nepeču nijak dýl. Proč by v tý troubě měly trvat dýl, když normálně se uvaří za pár minut. Ani si nedovedu představit, že bych to tam kladla měkký, by mi to nešlo Ale připomnělo mi to, že jsem je pěkně dlouho nedělala. Já dělám jednu omáčku zeleninovou , červenou a druhou smetanovou s houbama a střídám je s lasagnema a se sýrem,ten dávám i dovnitř, mezi ty vrstvy. Ale vyjde z toho nakonec úplně jiný poměr zelenina, sýr x těstoviny. Prvně jmenovaný jsou ve velký přesile.
    Jinak mi přijde 350 kcal / 10dkg celkem dost. Pamatuju, jak babi držela dietu, denně 1000 kcal. myslím, že půl balíčku suchých těstovin se dá v tomto případě nahradit něčím lepším.

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:47:26
  12. avatar
    [77] sirael [*]

    a zkoušely jste z Vaření-in recept na špenátové lasagně se sýrovou omáčkou? Ja jo a jsou fakt mňam

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:31:58
  13. avatar
    [76] sirael [*]

    Silveig: taky chviličku,ze stejných důvodů

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:25:41
  14. avatar
    [75] Silveig [*]

    Lasasgne předvařuju...chviličku za a) nemám tak "mokrou" náplň za b) nezapékám tak dlouho

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:21:10
  15. avatar
    [74] Lenice [*]

    Julinka: Morticia: holky to pesto, co přidáváte do těch vašich pest , někde kupujete? odpověď kdyžtak prosím do vzkazíků

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:06:10
  16. avatar
    [73] medved [*]

    taky jsem si zvykla delat testoviny al dente a takove ty ceske "rozvarene" uz nemuzu ani cejtit

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:04:03

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [72] lightblue [*]

    Bezvadná pizzerie je v Praze 9 - Horních Počernicích - Pizzerie Trattoria (bývalá Turbanti) nejlepší co znám.

    superkarma: 0 31.03.2004, 14:03:13
  2. avatar
    [69] Gabi [*]

    Monas: lasagne není nutné vařit předem, jen je dobré mít dostatečně "mokrou" náplň a zapékání - vaření trvá delší dobu (hádám tak 40 minut). Ale zase většina lidí je předvaří (ale mě se s nimi - kluzkými špatně pracuje).
    P.S.: Ani není nutné mít klasický bešamel (nemám ráda zahušťování moukou - brr).

    superkarma: 0 31.03.2004, 13:40:36
  3. avatar
    [68] emma [*]

    Vitamín: to máš pravdu, protože těstoviny, obsahují sachridy rychl vstupující do krve způsobující zvýšenou produkci inzulínu, cukr rychle klesá, inzulín zůstává, nastane hypoglykémie a člověk dostane hlad neboli chuť na něco sladkého...
    rychlost vstupu sacharidů do krve se jmenuje glykemický index a více o něm najdeš na www.stob.cz nebo si ho dej do vyhledávače ženy-in a vypadnou ti mimo jiné i moje články o tomto tématu

    superkarma: 0 31.03.2004, 13:32:30
  4. avatar
    [67] emma [*]

    Monas: lasagne se nevaří. pouze někdy na obalu najdete českou polepku, která hlásá POVAŘIT! když se však podíváte do originálního návodu, je tam NEVAŘIT

    superkarma: 0 31.03.2004, 13:27:47
  5. avatar
    [66] Exupery [*]

    Já jsem poslední dobou začala přípravu těstovin dost urychlovat a zjistila jsem, že to je navíc i lepší. Nakrájím na větší kousky papriku kus cukíny, jedno velký rajče, pár žampionů a takovou tu jarní cibulku a všechno na jednou to vrhnu do olivovýho oleje na wok a chvíli s tím kvrdlám, fakt jenom než se uvaří těstoviny. Ty kupuju Panzani, špagety expres jsou za 3 minuty al dente. Ještě do toho dám koření (bez oregána nebo bazalky to pro mě není italský jídlo) a už do vypnutýho vylisuju česnek. Ty těstoviny vařím se zeleninovým bujonem, teď jsem dokonce koupila nějakej s olivovým olejem a bylinama, ale to je skoro zbytečný, to tam můžu dát sama. Je to dobrý se sýrem (sytý) i bez sýra (lehčí a je to dělená strava ). Aby to nebylo tak dietní, tak já si tem většinou ještě toho oleje už na talíři naleju víc. Ale hlavně je dobrý to udělat rychle, aby z tý zeleniny nebylo takový lečo - kaše. Kdo jí maso, tak si tam samozřejmě může něco dát, ale i mýmu masožravýmu příteli to víc chutná bez

    superkarma: 0 31.03.2004, 13:18:11
  6. avatar
    [63] Aja [*]

    Dneska proběhnou těstovinky s něčím...co zůstalo v lednici a chlapeček nestihl požrat...

    superkarma: 0 31.03.2004, 12:54:41
  7. avatar
    [62] Aja [*]

    Dneska proběhnou těstovinky s něčím...co zůstalo v lednici a chlapeček nestihl požrat...

    superkarma: 0 31.03.2004, 12:49:16
  8. avatar
    [61] Dašenka [*]

    Monas: ne nevařím,v pohodě se udělají do měkka díky bešamelové omáčce nebo rajčatům ap.

    superkarma: 0 31.03.2004, 12:47:05
  9. avatar
    [60] ValinaK [*]

    monas: teď jsem si koupila lasagne Panzani a ty se nevaří - jsou moc

    superkarma: 0 31.03.2004, 12:41:48
  10. avatar
    [57] Dašenka [*]

    *Kotě*:Metrem C na Budějovickou (z města do posledního vozu) vyjdeš z metra a po levé straně máš Reiffeisenku,po pravé křižovatku. Přes křižovatku a je hned na rohu San Severo.

    superkarma: 0 31.03.2004, 12:24:13
  11. avatar
    [54] JK [*]

    Aja: dávám drcené vlašské ořechy a podle chuti spoustu nastouhané nivy - pěkně horké těstoviny obalí a je to rychlovka

    superkarma: 0 31.03.2004, 11:45:18
  12. avatar
    [53] lightblue [*]

    Mám hláááááááááááádddddd

    superkarma: 0 31.03.2004, 11:42:18
  13. avatar
    [52] Luciš [*]

    Gabi: Když dělám večeři pro dva, tak nešetřím. Ale brácha doma snědl a sní kilový balíček těstovin se sekanou, rajčaty a bazalkou sám , tak se nediv, že chci šetřit a poradit i švagrové.

    superkarma: 0 31.03.2004, 11:33:50
  14. avatar
    [49] Gabi [*]

    Luciš: české těstoviny s italskými se chuťově vůbec nedají srovnat. A cenový rozdíl není opravdu dramatický, záleží na duhu a výrobci. A žádný kečup, prosím!

    superkarma: 0 31.03.2004, 11:27:38
  15. avatar
    [48] Aja [*]

    A taky jsou dobrý s olivovým olejem, česnekem, bazalkou a nastrouhanými vlašskými ořechy...

    superkarma: 0 31.03.2004, 11:17:48
  16. avatar
    [47] Luciš [*]

    Znáte nějakého českého výrobce italských těstovin, mě se ty typické italské zdají dost drahé, na to, že je v nich to, co v těch českých kolínkách, vrtulích, flíčcích...
    Sem tam koupím motýlky, i tříbarevné, tortellini. Ale za ty neplněné se mi zdá za 0,5 kg 40 korun trochu dost.

    superkarma: 0 31.03.2004, 11:14:01
  17. avatar
    [42] Luciš [*]

    Kurňa, baby, já mám hlááád

    superkarma: 0 31.03.2004, 10:38:37
  18. avatar
    [41] houserop [*]

    2 recepty na rybi omacky:
    1. tunakovy: osmahnout cibulku, na to rajcata z konzervy, rozvarit, pak vlozit tunaka ve vlastni stave a prohrat, pepr, sul, cesnek, oregano, bazalku a nakonec rozpustit nivu. Niva byt nemusi, muze se dat smetana nebo nic a pak posypat syrem.
    2. lososovy, zesklovatet cibulku, pak male kousky lososa (tresky), cesnek a zalit smetanou a trochu povarit a pokud pouzijete tresku, tak omacka bude ruzova...
    A pak jeste moje oblibena hraskova omacka:
    osmahnout cibulku, cesnek, vysypat hrasek z konzervy + pulku nalevu. Prohrat, osolit, opeprit a pridat kysanou smetanu. Pro mlsne to lze doplnit kurecim masem, sunkou, brokolici, zampiony...

    superkarma: 0 31.03.2004, 10:36:34
  19. avatar
    [38] ValinaK [*]

    Julinka: cibulový krém ihned vyzkouším

    superkarma: 0 31.03.2004, 10:32:40
  20. avatar
    [37] emma [*]

    no, o glykemickym indexu potravin (a i těstovin) jsem tu už napsala mnoho , tak snad jen upozorním - nerozvářet! jinak je jejich "dietní" hodnota fuč!

    superkarma: 0 31.03.2004, 10:14:39
  21. avatar
    [34] *Kotě* [*]

    Dašenka: děkuju za tip. Už jsem byla v hodně italských restauracích, ale zatím Ambiente vede... takže ráda vyzkouším něco nového! Jen řekni zhruba, jak se tam dostanu?

    superkarma: 0 31.03.2004, 09:56:46
  22. avatar
    [31] Dašenka [*]

    *Kotě*: Zkus Pizzerii na Budějovickém nám. Lepší těstoviny a pizzy jsem nikde nejedla - tedy v ČR.

    superkarma: 0 31.03.2004, 09:46:27
  23. avatar
    [30] ValinaK [*]

    já jsem dělala převčírem lasagne:
    mleté maso osmahnuté na cibulce a česneku jsem zalila Walfruťáckými sekanými rajčaty, přidala jsem cuketu (tu mám zavařenou), čerstvou bazalku a maggi kostku bylinkovou. Zvlášť jsem si udělala bešamelovou omáčku. Vrstvy : lasagne - maso - bešamel..... navrch trochu rajčat a sýra a výsledek...

    superkarma: 0 31.03.2004, 09:44:28
  24. avatar
    [27] Aja [*]

    A s rozpuštěnou nivou a sýry...to je božské!

    superkarma: 0 31.03.2004, 09:11:50
  25. avatar
    [26] Luciš [*]

    mamina: úplně přesně je dělám já. Je to vždycky ten nejrychleší recept, když třeba dorazíme z výletu. Za 20 min na stole a varianty jsou různé (rajčatová, smetanová omáčka, houby, bylinky, sekaná, šunčička...)
    K tomu 2 dcl Cabernet Sauvignon, Zweigeldrebe...

    superkarma: 0 31.03.2004, 09:05:50
  26. avatar
    [21] *Kotě* [*]

    Tady je manželův recept na mou nejoblíbenější pastu:

    Porestovat na pánvi na olivovém oleji koření - bazalku a sušenou petržel (lze později přidat i čerstvé) a opražit trochu nějakého pikantního salámu (vegetariáni nemusí). Přidat špenát (drcený i čerstvý - podle chuti; pro 2 lidi jeden balíček), smetanu, česnek (taky podle chuti), sůl. Pořádně promíchat a povařit. Uvařit těstoviny (pochopitelně al dente), přidat ke směsi a pořádně promíchat. Podávat posypané čerstvým parmazánem.

    superkarma: 0 31.03.2004, 08:34:38
  27. avatar
    [14] jankucharo [*]

    nudličky? 1000x jinak

    superkarma: 0 31.03.2004, 07:40:26
  28. avatar
    [9] mamina [*]

    Žížala: Vezmi hrudku mletého (asi 20-25 dkg), hoď na teflonovou pánev, maso trochu orestuj, pak do těch hrudek přidej nadrobno nakrájenou střední cibuli. Znovu orestuj. Postupně přidávej to co zrovna máš doma (česnek, koření -pepř, špetku tymiánu a oregano- trochu pórku, papriku, rajské,můžeš zelené bylinky, řapíkatý celer... jindy houby. Prostě co doma máš Podle potřeby podlej a podus do měkka Na ochucení můžeš do pokrmu dodat rajský protlak a trochu kečupu, sůl a ještě někdo si dá třeba zakysanou smetanu. Fantazii se meze nekladou a vegetariáni si to udělaj bez masa
    Kromě toho, když uděláš nějakou tu směs hustší, klidně ji můžeš zapékat s lasaněmi, nebo jen tak s těstovinami aby byla nějaká změna, žejó A abych nezapomněla, na závěr se všechno zasypeš závějemi strouhaného sýra

    superkarma: 0 31.03.2004, 07:00:30
  29. avatar
    [6] Žížala [*]

    A nějaký tipy na "šťávičky" k těm těstovinám by to nebyly ? Mám pocit že český domácnosti jedí těstoviny akorát s kečupem a nebo s omáčkou "ve smetaně rozpustit cokoli" :-)

    superkarma: 0 31.03.2004, 06:32:45
  30. avatar
    [3] *Kotě* [*]

    Velice miluju těstoviny... ale vůbec je nevařím, neboť na pastu je u nás specialista můj muž. Ovládá tak vynikající recepty, že se mu do čehokoli, v čem je pasta, vůbec nepletu. Zvlášť po jeho špenátových penne bych se utloukla!

    Taky miluju italskou restauraci Ambiente v Praze v Celetné ulici, lepší pastu jsem snad nikde nejedla.

    superkarma: 0 31.03.2004, 01:55:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme