Dnešní recept, který je provoněný Indií, připravil Michal Nikodem - šéfkuchař kulinářského studia Ola kala. Součástí receptu je i domácí tvarohový sýr, který je v Indii tradicí a jeho příprava vám nezabere tolik času, jako si myslíte.

palak paneer

Paneer (tvarohový sýr)

Potřebujete:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1-2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Mléko přiveďte k varu a přidejte citronovou šťávu. Míchejte, až se bílkovina oddělí od syrovátky. Proceďte přes plátýnko a nechte zatížené odkapat, nejlépe přes noc. Z 1 litru mléka je cca 160 g tvarohu.

Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka. „V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj,“ dodává Michal Nikodem.

Palak

Potřebujete:

  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 4 lžíce ghí nebo oleje
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce garam masaly
  • Špetka soli
  • 1 dcl smetany

Postup:

Špenátové listy dobře propláchněte a odstraňte košťály. Na tuku necháte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Po cca 5 minutách přidejte rozdrcený česnek a zázvor. Cca minutu orestujte, vložte nasekaný špenát a duste, až změkne a pustí vodu. Přidejte koření.

Poté rozmixujte na jemnou pastu. Pokud je velmi hustá, přidejte trochu vody. Uveďte k varu, nadrobte do ní paneer a ochuťte solí. Zjemněte smetanou.

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.

Dobrou chuť!

 

Reklama