Reklama

Dobré ráno, milé dámy a kuchařky. Dnes nám předpověď slibuje nádherné jarní počasí, až je hanba sedět v práci, nebo u počítače.

Ale což, pojďme si my, otroci a otrokyně práce a počítačů, společně pobýt a užít ten dnešní den co nejlépe.

Dnes vás čeká téma českých a zahraničních potravin. Asi to nebude úplně nejveselejší čtení. Prolétl jsem si pár videí o stavu našeho zemědělství a brzy vám je sem strčím. Asi po nich budete rozladěny stejně jako já.

Taky za chvíli zveřejním malou logickou kulinářskou soutěž. Jsem zvědav, jak se vám bude líbit.

A nyní k tématu dne:

Jak jste na tom vy? Uvědomujete si, že je důležité podporovat naše zemědělce nákupem jejich produktů? A když kupujete zahraniční potraviny, že přímo podporujete „nepřátele“ českých zemědělců?

Kupujete raději české, nebo zahraniční potraviny?

  • Řešíte, zda je produkt dovezen z velké dálky, nebo zda je domácí?
  • Přijde vám normální jíst v zimě čerstvá rajčata, okurky a maliny a jahody?
  • Dáváte přednost sezónním potravinám, nebo nakupujete v supermarketech?
  • Když máte na výběr mezi cizím levnějším a českým dražší, čemu dáte přednost?
  • Rozhoduje o vašem nákupu kvalita a chuť, nebo cena?
  • Chápete tvorbu ceny potravin a souhlasíte s dotacemi do zemědělství?
  • Vadí vám česká „nesoběstačnost“ v produkci základních potravin?
  • Napadá vás k tomuhle tématu něco dalšího?

Pak mi to pošlete do redakčního e-mailu

redakce@zena-in.cz

a já jednu z vás odměním naloženým lanýžem. Protože právě on je potravinou, o které se dá říct, že je sem dovážena z ciziny, ačkoliv se dá nalézt i v našich lesích, ale nesmíme ho trhat, takže jinak než z dovozu se nedá sehnat. A jsem přesvědčen, že většina z nás o něm slyšela, ale v ruce ho nikdy nedržela a nikdy s ním nevařila…