Bulvár

Všechny nás spojuje jediné: UHO!

Jsou lidé, kteří věří, že škola by měla "být hrou". Pak jsou lidé, kteří věří, že už od samého začátku je to vážná věc, a proto by se u toho vzdělávání mělo sedět, moc se nehýbat a trochu se i potit. Každopádně ztrácejí čas jedni i druzí, protože opravdová škola začíná až v jídelně!

V šedesátých letech už veřejné jídelny slušně pokrývaly českou republiku a od té doby nás všechny spojuje: UHO - univerzální hnědá omáčka - někteří tvrdí, že vzniká postupným ředěním prapůvodní materie - prvního Jídla. Jiní si myslí, že v UHO končí všechny smutky světa. V každém případě je to něco, co se denně objevuje s bramborem (šedým), rýží, koleny nebo knedlíkem...

Knedlík s dřevěným okrajem, špenátová voda, vejce s šedým bílkem a modrým žloutkem, sladký a hořký čaj ve varnici, šťáva, kakavo, mléko s i bez škraloupu, tlusté maso... na co si kdo vzpomene.

Ve školní jídelně se naučíte, že:

...se nepředbíhá, ale pouští. Takže tady se nám už ve frontě u okénka hezky společnost rozdělí na ty, kteří jedí hned, ať přijdou jakokoliv pozdě, a na ty, co zůstávají pořád viset na ocase a obědvají o půl druhé studené rizoto. Co váš šéf? Jedl rizoto nebo rajskou? A kdo jsou ti hodní lidé, kteří tyhle machírky z 8. A vždycky pustí? No to si proberte na třídním srazu. Já jsem touhle dobou ještě hledala v šatně lístky na obědy, takže kategorii outsidera mám jasnou.

...se dojídá! Hlavně tlusté maso. Protože co by za to děti v Africe daly. To nevíme, ale víme, že to libové dostane někdo jiný.

...nemusíte dojídat, ale musíte umět obejít Dozor. Jak na to? Schovat pod brambory? Do kapsičky u zástěrky? Do tváře a vyplivnout za dveřmi? A máte celou akci raději podnikat sám, abyste neupotal pozornost? Nebo je lepší se spojit s partičkou nimrů? Můžete se pak vzájemně krýt, víc očí vidí víc dozorů...

...opravdový kamarád s vámi zůstane sedět u umakartového stolu dokud to "maso" nebo co to proboha je... nesežužláte.

... hygiena je jak osina v zadku, protože tác s rozetřeným bramborem bezpečně uložený v komínku dalších táců je zapařená radost každého strávníka.

...  je lepší včas vyškubnout paní se sběračkou omastku váš talíř, protože slovo "nemastit" v její kmenové osadě znamenalo něco jiného než u vás doma.

... pocit moci kazí. Takže učitelé na dozoru jsou schopni pronásledovat ubožáka s nesnědenou flákotou až za hrob. Někteří chodí mezi stoly a popohánějí strávníky, jako by zájem o školní jídelnu konkuroval muzikálovým pokladnám. "Jak to jíš? Narovnej se! Neďoubej se v tom! Co ta polívka? Koukej to dojíst!" Sotva sami usednou ke svému jídlu, neustále vyskakují a odbíhají k sousedním stolům, aby nezmeškali nějakou tu flákotu pod bramborem. Jakpak asi jedí doma? A v restauraci? Mají vředy? A opravdu je mají jen kvůli náročnému dopoledni?

...s panem ředitelem nechce nikdo obědvat x s panem ředitelem chce obědvat každý...

...s tácem na podlaze jsi nejopuštěnější člověk ve vesmíru.

...jídlo se nevynáší!

...A co vy? Co jste se naučili ve školní jídelně? A viděli jste tam někdy čerstvou zeleninu? Nakreslenou?

   
12.05.2006 - Společnost - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [28] markeet [*]

    Laila: tak tohle je presne me jidelnove trauma z detstvi - ty smradlavy vikslajvantovy ubrusy . vazne nechapu, jak to nekdo muze mit dobrovolne doma.

    superkarma: 0 13.10.2006, 21:48:15
  2. avatar
    [27] Linde [*]

    v jídelně jsem nenáviděla smradlavé mléko, podávané ke špenátu a nalité do těch tlustostěnných sklenic, který byly zažloutlý a to mléko vypadalo žluté taky Od těch dob mléko nedovedu pít ze sklenice, ale zásadně z hrnku

    superkarma: 0 15.05.2006, 07:38:27
  3. avatar
    [26] Laila [*]

    perfektní člínek. Ještě autorka zapoměla, jak "voňely" igelitové ubrusy, když je baba uklízečka otírala hadrem, tak deset let starým a nikdy nepraným

    superkarma: 0 14.05.2006, 22:19:02
  4. avatar
    [25] Akra [*]

    Moc jsem se pobavila a nikdy nezapomenu a dávám k dobru svým dětem,které jsou zmlsané Eutestem, že ve 4.třídě jsme fazolky nacpali do penálu,peněženek,prostě čehokoliv,jen abychom tam neseděli do dnes.naštěstí mě to nepoznamenalo, ale tenkrát bych nebo .

    superkarma: 0 14.05.2006, 13:56:36
  5. avatar
    [24] Jehlička [*]

    Tak tenhle příspěvek nemá chybu .
    Dávám 5 * . Jak tady čtu v diskusi všude jsou na šk.jídelnu skoro stejné vzpomínky.

    superkarma: 0 14.05.2006, 11:14:01
  6. avatar
    [22] jaku [*]

    Meander: já blb, to mne nenapadlo

    superkarma: 0 13.05.2006, 07:45:07
  7. avatar
    [20] Klarchen [*]

    ...s tácem na podlaze jsi nejopuštěnější člověk ve vesmíru

    superkarma: 0 12.05.2006, 19:07:15
  8. avatar
    [19] Meander [*]

    jaku: Musíš ji uvařit podle Receptur teplých pokrmů, pak naředit 1:1 s vlažnou vodou a řádně dosolit

    superkarma: 0 12.05.2006, 17:13:22
  9. avatar
    [18] gwen [*]

    Jednou, když jsem byla nemocná, šel mi tata pro oběd. Hlavní jídlo bylo dobrý, ovšem o polivce prohlasil že je to "dřezová voda".

    superkarma: 0 12.05.2006, 17:07:51
  10. avatar
    [17] Meander [*]

    Vzpomínám na soudružku Daňhelovou a její proporce u mísy s rajsou polévkou. Dneska asi nebudu dobře spát

    superkarma: 0 12.05.2006, 16:51:09
  11. avatar
    [16] jaku [*]

    Krásný článek. Úplně vidím tu naši frontu, upocené stravenky v ruce, šťouchání loktem a tajné odnášení zbytků "aby to neviděli...".
    Ale na UHO si stěžovat nemůžu.Mockrát jsem se pokoušela ji uvařit, protože mi chutnala, a nikdy se mi -taková ta správná -
    nepodařila

    superkarma: 0 12.05.2006, 16:46:03
  12. avatar
    [15] Olka [*]

    Amélie: Já to zažila po delší době opět o víkendu v nejmenovaném rekreačním zařízení. Hlásím "bez omastku" jako zamlada (ještě jsem se tomu v duchu smála) a kuchařka na to "Ale to je máslo!", tak jsem jí raději ten talíř hladově vyrvala z ruky, než na něj naběračku zvrhne.
    A stejně jsem nepochopila, jak dokážou ta kolínka tak dokonale rozvařit, mně se to doma u žádných těstovin nikdy nestalo. To přece nemůže být tím tvarem, ne?

    superkarma: 0 12.05.2006, 14:57:39
  13. avatar
    [14] Kayty [*]

    Pěkně napsané, jako ze vzpomínek
    Když jsem nastoupila do nového zaměstnání (2 roky zpět), dojednala jsem si obědy na jedné škole u nás (mám to kousíček). Vaří moc dobře, UHO taky míváme .
    Někdy ze začátku mě zastavila paní z dozoru se slovy: kam se jako ženeš, ze které jsi třídy a co tu vlastně děláš, obědy jsou až za půl hodiny? Udělala jsem asi ještě další dva kroky než mi to došlo. Odvětila jsem, že jsem cizí a do školy nepatřím ... ale potěšilo mě to, že vypadám tak mladě.

    superkarma: 0 12.05.2006, 11:42:39
  14. avatar
    [13] Amélie [*]

    Ano - "nemastit" neexistuje. Na kolenou mohl člověk prosit, a stejně tam ta obézní zpocená kuchařka s chlupy deroucími se z podpaží tu tunu omastku kydla . A tohle je naprosto geniální a pravdivé - "s tácem na podlaze jsi nejopuštěnější člověk ve vesmíru".

    superkarma: 0 12.05.2006, 11:10:51
  15. avatar
    [11] Kelly [*]

    Lenko Matušková, nevím, jestli to tu už bylo, každopádně je to perfektně a výstižně napsané ... včetně barvy brambor, vajíček, atd. A taky jsem si okamžitě vzpomněla na šílenou frontu u nás v družině před - Bože, to je doba - 25 lety. Stravenky - aby jsme je nemuseli žmoulat v ruce, jsme vkládali do úst a než jsme se dostali na řadu, tak stravenka ke rtu přischla a byl potom problém ji sundat
    Díky družině dodnes mám odpor k naštěstí jedinému jídlu, a to jsou nudle s mákem. Nudle byly vždycky studené a máku jsem nepřišla na chuť dodnes. Obědy jsme také museli všichni dojídat, ale ne nadarmo jsem byla nejlepší v atletice ... když se dozor nedíval, brala jsem to útokem k okýnku a flákla tác na další, už odložený.
    K dnešku musím podotknout, že bohužel, i dodnes bývá dozor velmi aktivní. Sama jsem psala dceři omluvenku, že si nepřeji, aby mléčné polévky dojídala, pokud sama nebude chtít, protože z nich . Moc se asi nezlepšili, protože s odstupem let do stejné školní družiny chodí i syn, který "ty bílé polévky prostě nemusí" ... ale doma mi včera pórkovou sbaštil ... bez řečí

    superkarma: 0 12.05.2006, 09:49:31
  16. avatar
    [10] paviocko [*]

    V naší závodní jídelně vaří celkem přijatelně (po těch létech školních jídelen je poživatelné už skoro všechno :o), ale ačkoliv mohou vařit stejné jídlo až po pěti týdnech, tak máme každý týden něco na houbách a karbanátek (ten alespoň 2x). Pokaždé se to jmenuje jinak a pokaždé to chutná stejně :o))))

    superkarma: 0 12.05.2006, 08:40:44
  17. avatar
    [9] Gabi [*]

    My používali výraz UNO = Univerzální Nahnědlá (Načervenalá) Omáčka

    superkarma: 0 12.05.2006, 08:12:46
  18. avatar
    [8] hafafanka [*]

    Úplně to vidím ...! Já jsem za ségru tajně jedla polívky a o ona dojídala moje maso ... Ještě, že je ségra "masová" - jinak bych tam s tou flákotou seděla ještě teď!

    superkarma: 0 12.05.2006, 07:56:15
  19. avatar
    [6] svetluszka [*]

    no, tohle se snad dělo tak za našeho dětství, ne...?:. ...

    Holka chodí na obědy od první třídy a jí, jen to na co má chuť a co má ráda..... ...nepamatuju si, že by někdy přišla s tím, že nad ní stál DOzor, jestzli dojí maso...

    superkarma: 0 12.05.2006, 07:40:54
  20. [5] r1911 [*]

    Byla tu celkem nedávno právě debata na téma jídelny ve školce a ve škole.

    superkarma: 0 12.05.2006, 07:35:06
  21. [4] Angel79 [*]

    arvven: Bylo. Nesleduj zenu-in a mazej se ucit

    superkarma: 0 12.05.2006, 03:35:49
  22. avatar
    [1] arvven [*]

    nebylo tu něco podobného nedávno??? Ale jinak dobře napsané

    superkarma: 0 12.05.2006, 01:49:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme