Bulvár

Všechno už bylo vymyšleno, říká vítěz mixologie

mix

Radim Hamrosi, rodák z Ostravy, se letos po osmi letech vrátil do Česka. Havana Club Grand Prix v Praze byla první mixologickou soutěží, které se doma zúčastnil. Návrat oslavil, jak se patří, tedy vítězstvím. Povídali jsme si jak o mixologii, tak třeba o jeho dojmech z povedené a všemi chválené akce.

Jak se ti na letošní Havaně Club Grand Prix soutěžilo?
Byla to má první soutěž v Česku. Když k tomu připojíte kvalitu soutěžících a obsazení poroty, měl jsem zaděláno na malér. (smích) Musel jsem zvládnout nervozitu a trému, ve finále se mi ji podařilo minimalizovat. Byla to úžasná zkušenost.

mix

Co říkáš na atmosféru?
Podle mě byla skvělá. Jak v publiku, tak i v zákulisí byli všichni na jedné lodi.

Co ostatní barmani? Bylo těžké namíchat originální drink?
mixKonkurence byla vysoká, barmani přátelští, pár kolegů jsem znal z Havana Club Academy. Neměl jsem však dost času, abych sledoval jejich výkony. Měl jsem dost starostí sám se sebou. A co se týče drinku, tak si myslím, že je nereálné vytvořit něco nového. Téměř všechno je již dávno vymyšleno. Jsem proto zastánce twistu a upgreadu původních receptur. I můj cocktail byl určitou variací na legendární Porto Ronco.

Jak je to vůbec s mixologií v Česku? Už se tu „usadila“, nebo je to ještě pořád novinka?
Československá barmanská škola zažívá rozkvět velmi košatého stromu s hlubokými kořeny. Byli jsme teprve druhou zemí v Evropě pořádající mixérskou soutěž. Letos slavíme rok Rudolfa Slavíka, což byl jistě největší mixolog našich dějin. A když k tomu přidáte současné úspěchy československých barmanů za hranicemi – například Jirka Němec či Stano Vadrna – a to, že Česko je první zemí světa, která má učebnici pro vysoké školy tohoto řemesla, má tu tenhle obor velkou tradici. Mixologie je jen nové slovo převzaté z angličtiny, ale mixeři a coctailový barmani, kteří to berou vážně, tady byli a budou.

Jak sis užil letošní Havana Club Grand Prix?
Zažil jsem pár soutěží v zahraničí, ale s tím, co se dělo v Kolbence, se to nedá srovnat. Hlavně organizátoři si zaslouží velké díky. Vše šlo jako nůž máslem a bylo to na 200 procent perfektní.

mix

Jak sis užíval léto?
Jsou to mé první prázdniny po osmi letech v Česku, takže se rozkoukávám po krásách naší vlasti. A léto trávím převážně prací, ta prý šlechtí. (úsměv) Na zdraví!

Máte chuť na nějaký ten drink? Pak se nechte inspirovat recepturou prvních tří vítězných koktejlů Havana Club  Grand Prix 2009

HAVANA HEART   (Radim Hamrosi)

  • Havana Club Aňejo 7 Aňos    3 cl
  • Becherovka Original              1 cl
  • Becherovka Cordial               1 cl
  • Sandeman Port Tawny Imperial 2 cl
  • Jahoda na ozdobu

VEDADO´S SIN                   (Filip Eichler)

  • Havana Club Aňejo 7 Aňos    4 cl
  • Cointreau                               1,5 cl
  • Limetová šťáva                                  1 cl
  • Monin Vanilla sirup               1 cl
  • Perrier Jouset                          1,5 cl
  • Kůra z pomeranče na ozdobu

La MARIPOSA BLANCA   (David Andrle)

  • Havana Club Aňejo 7 Aňos  3 cl
  • Godet Pearadise                     1 cl
  • Hruškové pyré                                   4 cl
  • Fenykl  ½ čajové lžičky
  • Perrier Jouet
  • Jahoda a bílá orchidej na dolití
   
11.09.2009 - Společnost - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme