Bulvár

Všechno nejlepší Dobromilám!

 

Dobromila je jedno z mála slovanských jmen, které se nám dochovalo. Znamená „ta, která prosazuje dobro“ nebo „milující dobro“. Pro nás nejznámější Dobromilou je Magdalena Dobromila Rettigová a její parádní a originální kuchařka. Málokdo ovšem ví, že tato dáma toho napsala mnohem víc a že Alois Jirásek o ní dokonce stvořil divadelní hru.

Narodila se 31.1. 1785 ve znamení vodnáře. Angažovala se  v různých ženských spolcích a učila mladé dívky domácím pracím, psala krátké povídky i básničky. Věnovala se také milostným příběhům a krátkým veršovánkám. Tato činorodá žena zemřela 5. 8. 1845 ve věku 60 let. Její nesmrtelné „vraž tam šest vajec“ známe dodnes všechny. A tady je malý tip:

 

Pečený šnep
Vezmi dobře očištěnou kachnu, dej ji na rendlík a nalej na ni 3 díly vody, vinného octa a osol to. Dej na ni nasekanou cibuli, 3 díly bobkového listu, několik celých pepřů a hřebíčků a nech to péct. Přidej kysané zelí, ke konci nakrájená jablka a dopeč do měkka. Navrch to hodně smaženou cibulkou posyp.

   
05.02.2008 - Společnost - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. avatar
    [6] MEK [*]

    jak můžu vařit,když držím dietu

    superkarma: 0 05.02.2008, 15:13:45
  2. avatar
    [5] ginile [*]

    M.K. vyjimecne podareny clanek, gratuluju

    superkarma: 0 05.02.2008, 14:38:01
  3. avatar
    [4] shb [*]

    á dobromila její kuchařku jsem jednou objevila v antikvariátu a od tý doby ji mám a vybraný pečený šnep je krásnou ukázkou jazyka použitého v celé knize

    superkarma: 0 05.02.2008, 13:32:30
  4. avatar
    [3] gerda [*]

    gentiana: jasně, v souvislosti s jejím jménem se vypichuje jen půlka věci - množství. Ale je pravda, že její recepty byly určené velkým rodinám, aby se každý najedl - a navíc si pochutnal. Rettigová je brána jako směšná tlustá osoba, která slouží leda za odstrašující příklad špatného stravování. Chce to proniknout hlouběji do tématu.

    superkarma: 0 05.02.2008, 13:22:38
  5. [2] gentiana [*]

    gerda: No, když vaříš pro dvacet lidí, tak je občas potřeba i ten tucet vajec a liberka másla:D

    superkarma: 0 05.02.2008, 13:09:49
  6. avatar
    [1] gerda [*]

    já si myslím, že byla zvyklá vrážet půl kopy vajec, ale to je fuk. Dobromila Rettigová byla ve své době pokroková žena a dnešní zveřejněný recept může být určitě zajímavý a dobrý. Pro ne?

    superkarma: 0 05.02.2008, 12:49:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme