Reklama

Včelky už se pomalu chystají k zimnímu spánku, a jejich vzácný produkt, med, teprve přijde ke slovu. Kolem medu koluje mnoho mýtů a pověr a já bych v tom ráda měla jasno. Možná i vás bude zajímat, kolik je druhů medu, jestli se dá pančovat a co dělat, když nám „zcukernatí“

Řekla jsem si, že teď je ten nejlepší čas dozvědět se něco o medu, a požádala jsem „našeho“ včelaře o krátký rozhovor

Honey

Přiznám se, že se mu do toho moc nechtělo. Ač jinak velmi sdílný pán, před slovem „rozhovor“ dostal trému. „Teď ne, dejte mi čas“, říkal. „Ale já ten čas nemám, článek je naplánovaný a moc jsem na vás spoléhala.“ Zažadonila jsem. „Vždyť na tom nic není, všechno se dá najít na internetu“. „To ano, ale já to chci slyšet od vás. Praxe je nad všechny wikipedie“.

To ho možná trochu obměkčilo. „Musíme nejdřív připravit ty rámky, ukážu vám, jak se vyplétají, a přitom si můžeme povídat“. Tak dobře, vybírali jsme rámky a já pozorně sledovala svého učitele a hltala každé jeho slovo.

„Můj děda byl vynikající včelař. Já jsem se bál žihadla jako čert kříže a kolem úlů jsem chodil obloukem. Až v dospělosti, když jsem se oženil a moje manželka onemocněla, jsem se ke včelám vrátil. Trpěla vážnou neurovegetativní poruchou, s níž si doktoři nevěděli rady. Až jeden starý praktik jí poradil, aby vysadila veškerý cukr a nahradila ho medem. No a postupně se její stav začal zlepšovat. A tak jsem začal včelařit, abychom měli vlastní zdroj. Už to dělám čtyřicet let a na včelky nedám dopustit.“

Je nějaký druh medu lepší? Lidé si často myslí, že nejlepší je ten tmavý.
Každý med je dobrý. Já v tom nedělám rozdíl.

Jsou dva druhy medu. Květový a medovicový. Květový je z nektaru květů, medovicový je z medovice.  První květový je med řepkový, který je hodně řídký a světlý, ale brzy ztuhne na kámen. Tenhle med si nechávám jen pro osobní spotřebu a neprodávám ho. Výborný med je květový, když jsou louky v plném květu a včelky mají co nosit. Jenomže jim to kazí zemědělci, protože začínají sekat a to je velká škoda.

Honey

Medovicový med dělají včelky z nektaru. Tenhle nektar, který obsahuje různé silice „vyrábí“ mšice, když sají šťávu z listnatých a jehličnatých stromů. Ale není to jejich výměšek, jak se lidé mylně domnívají, protože neprochází trávicím traktem.  

Jenomže oba medy se vzájemně prolínají, a dají se jen složitě oddělit. V některém je víc medovice, v jiném víc květu. Ale na kvalitu medu to nemá žádný vliv. Jak říkám, každý med je dobrý.

Někomu vadí, že med cukernatí a snaží se ho rozpustit, co vy na to?
Med necukernatí, ale krystalizuje, to byste jako včelařka měla vědět. Je to jeho přirozená vlastnost a rozhodně není na závadu. Naopak, je to známka kvality. Ale je to věc názoru, někdo má radši med tekutější a čirý, jiný krystalický.

Ještě existuje pastovaný med, jak se dělá?
To vás také naučím. Pastování je vlastně zjemnění krystalizace. Když začne med krystalizovat, musí se míchat a tím vznikne pasta, se kterou se pak pracuje. Alespoň nestéká, když si med mažete na chleba. Pastování med nijak neznehodnocuje.

A jak je to s teplotou a medem? Tady se názory také různí.
Med by se neměl zahřívat více než na čtyřicet stupňů. Vyšší teplota v něm znehodnotí všechny důležité látky a stane se z něj jen obyčejné sladidlo. To platí jak o medu do čaje, tak přepouštěním v horké lázni.

Honey

Co říkáte na medy v supermarketu. V čem je med horší, než od včelaře.
Právě tím neustálým přepouštěním. Aby med vypadal „hezky“, zachoval si tekutou konzistenci a nekrystalizoval, musí ho přepouštět a tím ho vlastně znehodnocují. Takže pokud už chcete nakupovat v supermarketu, hledejte med, který krystalizuje. To je známka, že je dobrý. Ale pochybuji, že ho najdete.

Ještě by mě zajímalo, jestli se dá med nějak pančovat. Třeba přidáním cukru.
To je největší blud, jaký jsem slyšel. Vy už teď víte, že včelaři dávají včelám cukr. Dokonce víc než deset kilo na jedno včelstvo, to závisí na jeho síle a kvalitě. Ale to se dělá až po stočení medu, kdy se včelky přikrmují a připravují na zimu. V té době se líhne i nová generace včel a čím lépe se “zakrmí“, tím odolnější a životaschopnější bude na jaře. Ten cukr včely spotřebují a na kvalitu příštího medu to nemá pražádný vliv.

Děkuji za vysvětlení, protože tomuto bludu jsem do teď také věřila.

Čtěte také: