Domácnost

Všechno, co jste chtěli vědět o medu a neměli jste se koho zeptat

Včelky už se pomalu chystají k zimnímu spánku, a jejich vzácný produkt, med, teprve přijde ke slovu. Kolem medu koluje mnoho mýtů a pověr a já bych v tom ráda měla jasno. Možná i vás bude zajímat, kolik je druhů medu, jestli se dá pančovat a co dělat, když nám „zcukernatí“

Řekla jsem si, že teď je ten nejlepší čas dozvědět se něco o medu, a požádala jsem „našeho“ včelaře o krátký rozhovor

Honey

Přiznám se, že se mu do toho moc nechtělo. Ač jinak velmi sdílný pán, před slovem „rozhovor“ dostal trému. „Teď ne, dejte mi čas“, říkal. „Ale já ten čas nemám, článek je naplánovaný a moc jsem na vás spoléhala.“ Zažadonila jsem. „Vždyť na tom nic není, všechno se dá najít na internetu“. „To ano, ale já to chci slyšet od vás. Praxe je nad všechny wikipedie“.

To ho možná trochu obměkčilo. „Musíme nejdřív připravit ty rámky, ukážu vám, jak se vyplétají, a přitom si můžeme povídat“. Tak dobře, vybírali jsme rámky a já pozorně sledovala svého učitele a hltala každé jeho slovo.

„Můj děda byl vynikající včelař. Já jsem se bál žihadla jako čert kříže a kolem úlů jsem chodil obloukem. Až v dospělosti, když jsem se oženil a moje manželka onemocněla, jsem se ke včelám vrátil. Trpěla vážnou neurovegetativní poruchou, s níž si doktoři nevěděli rady. Až jeden starý praktik jí poradil, aby vysadila veškerý cukr a nahradila ho medem. No a postupně se její stav začal zlepšovat. A tak jsem začal včelařit, abychom měli vlastní zdroj. Už to dělám čtyřicet let a na včelky nedám dopustit.“

Je nějaký druh medu lepší? Lidé si často myslí, že nejlepší je ten tmavý.
Každý med je dobrý. Já v tom nedělám rozdíl.

Jsou dva druhy medu. Květový a medovicový. Květový je z nektaru květů, medovicový je z medovice.  První květový je med řepkový, který je hodně řídký a světlý, ale brzy ztuhne na kámen. Tenhle med si nechávám jen pro osobní spotřebu a neprodávám ho. Výborný med je květový, když jsou louky v plném květu a včelky mají co nosit. Jenomže jim to kazí zemědělci, protože začínají sekat a to je velká škoda.

Honey

Medovicový med dělají včelky z nektaru. Tenhle nektar, který obsahuje různé silice „vyrábí“ mšice, když sají šťávu z listnatých a jehličnatých stromů. Ale není to jejich výměšek, jak se lidé mylně domnívají, protože neprochází trávicím traktem.  

Jenomže oba medy se vzájemně prolínají, a dají se jen složitě oddělit. V některém je víc medovice, v jiném víc květu. Ale na kvalitu medu to nemá žádný vliv. Jak říkám, každý med je dobrý.

Někomu vadí, že med cukernatí a snaží se ho rozpustit, co vy na to?
Med necukernatí, ale krystalizuje, to byste jako včelařka měla vědět. Je to jeho přirozená vlastnost a rozhodně není na závadu. Naopak, je to známka kvality. Ale je to věc názoru, někdo má radši med tekutější a čirý, jiný krystalický.

Ještě existuje pastovaný med, jak se dělá?
To vás také naučím. Pastování je vlastně zjemnění krystalizace. Když začne med krystalizovat, musí se míchat a tím vznikne pasta, se kterou se pak pracuje. Alespoň nestéká, když si med mažete na chleba. Pastování med nijak neznehodnocuje.

A jak je to s teplotou a medem? Tady se názory také různí.
Med by se neměl zahřívat více než na čtyřicet stupňů. Vyšší teplota v něm znehodnotí všechny důležité látky a stane se z něj jen obyčejné sladidlo. To platí jak o medu do čaje, tak přepouštěním v horké lázni.

Honey

Co říkáte na medy v supermarketu. V čem je med horší, než od včelaře.
Právě tím neustálým přepouštěním. Aby med vypadal „hezky“, zachoval si tekutou konzistenci a nekrystalizoval, musí ho přepouštět a tím ho vlastně znehodnocují. Takže pokud už chcete nakupovat v supermarketu, hledejte med, který krystalizuje. To je známka, že je dobrý. Ale pochybuji, že ho najdete.

Ještě by mě zajímalo, jestli se dá med nějak pančovat. Třeba přidáním cukru.
To je největší blud, jaký jsem slyšel. Vy už teď víte, že včelaři dávají včelám cukr. Dokonce víc než deset kilo na jedno včelstvo, to závisí na jeho síle a kvalitě. Ale to se dělá až po stočení medu, kdy se včelky přikrmují a připravují na zimu. V té době se líhne i nová generace včel a čím lépe se “zakrmí“, tím odolnější a životaschopnější bude na jaře. Ten cukr včely spotřebují a na kvalitu příštího medu to nemá pražádný vliv.

Děkuji za vysvětlení, protože tomuto bludu jsem do teď také věřila.

Čtěte také:

   
11.09.2015 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [27] chanahd [*]

    Jako dítě jsem med nemusela, ale teď ho mám ráda moc.

    Každoročně si kupujeme na zimu - od včelaře. Ale tak velkou spotřebu zase v rodině nemáme, chutná totiž jen mě a bratrovi.

    superkarma: 0 13.09.2015, 18:13:10
  2. avatar
    [26] kobližka [*]

    Já asi nebudu ten správný medový konzument.Představte si,že jsem celá desetiletí nemohla vzít med do pusy,hned se mi zvedal žaludek,ale věřím,že se člověku časem změní i chutě.Je to pár let a já med miluju.Jenže jenom ten z obchodu,nemám ráda,když med od včelaře zcukernatí.Vím,že ten komerčně prodávaný nebude mít takovou kvalitu jako od včelaře,ale nechce se mi ho pořád rozpouštět.Mám dojem,že tím se jeho kvalita pak snižuje.Takže se láduju tím medem - nemedem Sml30 a chutná mi.

    gerda — #25 Daly by se z něj udělat svíčky,ne? Nádherně voní Sml67

    superkarma: 0 11.09.2015, 21:36:34
  3. avatar
    [25] gerda [*]

    Dana Haklová — #24aha, odevzdává, já myslila, že z toho včelaři taky něco dělajíSml16 - no, a ještě propolis, jeden čas to sháněl každý coby univerzální bolehoj.

    1. na komentář reaguje kobližka — #26
    superkarma: 0 11.09.2015, 15:19:45
  4. [24] Dana Haklová [*]

    gerda — #23Vosk, o tom by se dal napsat další článekSml16, se zhromažďuje a odevzdává. Dostanete za něj adekvátní slevu na rámky, mezistěny, (které jsou vyrobeny z vosku), nebo jiné potřeby pro včelařeSml67

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 11.09.2015, 14:31:20
  5. avatar
    [23] gerda [*]

    a co se dělá s voskem??Sml58

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #24
    superkarma: 0 11.09.2015, 13:34:49
  6. avatar
    [22] Májík [*]

    Už mám taky doma zásobu na zimu, jen 6 lahví, tak snad do jara vydrží, i když u nás ho konzumuju asi jen já. Máme med od včelaře, který vyhrál za svůj med i cenu. V obchodě bych med nekoupila. Když už náhodou dojdou zásoby od včelaře, je u nás ve městě obchod jen s medem a výrobky z medu a vedou ho manželé, co chovají včely, takže ti jsou vždycky mojí poslední záchranou.

    superkarma: 0 11.09.2015, 12:12:41
  7. [21] Dana Haklová [*]

    Rikina — #16tím více se ho prodáSml30Někteří včelaři ho stačí spotřebovat pro sebe a své známé. To bude asi i náš případ. Máme zatím jenom dvě včelstva. Doufám, že přežijí zimu a budeme je moci rozmnožit

    superkarma: 0 11.09.2015, 11:53:23
  8. avatar
    [20] paníliška [*]

    gerda — #17 Taky jsem to dělala a moje děti mají zuby naprosto bez kazů.

    superkarma: 0 11.09.2015, 11:36:12
  9. [19] Rikina [*]

    gerda — #18 A tak já nepotřebuju ani marmelády a džemy. Mě tyhle sladké věci, a zvláště pokud jsou ještě k tomu i tekuté a lepkavé, nějak nelákají. Sml80 Když jsem měla doma synky, ti měli rádi lívance a palačinky, tak na to jsem občas nějakou tu marmeládu koupila, a co jsem sama, tak už vůbec ne. Nic nepeču, a na chleba si mažu jiný věci. Sml30

    Čímž nechci nikomu hanět med, naopak, včelaření je záslužná činnost. Sml67

    superkarma: 0 11.09.2015, 11:31:22
  10. avatar
    [18] gerda [*]

    Rikina — #16kdybych se nemusela držet, spotřebovala bych klidně dvě kila měsíčně. Na domácí chleba s máslem, do loupáčků do těsta a pak i na něSml30, medový perník, sladila bych jenom medem. Bohužel musím koukat, v čem je a není cukr.Sml15

    1. na komentář reaguje Rikina — #19
    superkarma: 0 11.09.2015, 10:50:18
  11. avatar
    [17] gerda [*]

    Dana Haklová — #15Dřív se do medu máčel dudlík pro mimina, aby byl klid. Přiznám se, že na radu babičky jsem to dělala taky, a naštěstí se to na zubech později neprojevilo. Tehdy jsem si naopak myslila, že je to pro dítě dobré. Co může být lepšího, než med?Sml80

    1. na komentář reaguje paníliška — #20
    superkarma: 0 11.09.2015, 10:46:10
  12. [16] Rikina [*]

    Zajímavé to je. Ale být víc lidí jako naše rodina, včelař se neuživí. Sml80 Celoročně med vůbec na nic nepotřebuju, s jedinou výjimkou - když přijde opravdu třeskutá zima. Pak si koupím piksličku prvního medu, co mi přijde do cesty, a dávám ho do čaje. Obvykle mi vystačí jedna sklenice až do jara. Mí synci med taky unesli jedině v čaji a to ho tam nesmělo být moc. Jo, takhle medovina... to je jiná. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    2. na komentář reaguje Dana Haklová — #21
    superkarma: 0 11.09.2015, 10:33:13
  13. [15] Dana Haklová [*]

    Kahomar — #14Bacha na "medové" zoubky!!!Sml30 To jsem zapomněla do článku vložit. Medové zoubky nejsou od medu, ale od cukru. Dříve prý žádné medouvé zoubky neznali a o to se medem sladilo běžně. Med má naopak antibakteriální účinkySml67.

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 1 11.09.2015, 10:15:28
  14. avatar
    [14] Kahomar [*]

    Moc pěkně zpracovaný zajímavý článek. Med mám také moc ráda, letos mi obstarala kamarádka od svého známého včelaře. Je výborný, když mě honí mlsná, dám si na lžičku a jen tak ucucávám Sml30

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #15
    superkarma: 0 11.09.2015, 10:05:40
  15. [13] Dana Haklová [*]

    renda4141 — #12Strach opravdu není dobrý "rádce". Jak jsem se dozvěděla, včely to poznají. Prý stačí, když si na vás sedne a má vás přečtenou. Tep srdce, pot a podobně jim signalizují, s kým mají tu čest. Nervozita se přenáší i na ně, takže se můžou chovat agresivněji. U včel je důležitý klid a pomalé pohybySml22

    Ale to platí obecně u všech zvířatSml16

    superkarma: 0 11.09.2015, 09:52:04
  16. avatar
    [12] renda4141 [*]

    Dana Haklová — #9 Zaplať pánbůh za takové poctivé včelaře Sml16Sml67 Já jsem už tolikrát uvažovala o včelaření a o pořízení včelstva. Bohužel nedokážu překonat strach ze včel a jejich žihadel. Sml15Sml15

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #13
    superkarma: 0 11.09.2015, 09:37:42
  17. [11] maxipes [*]

    Med je dobrý na nachlazeni i na přípravu jídel

    superkarma: 0 11.09.2015, 09:13:41
  18. [10] Dana Haklová [*]

    gerda — #2To máte pravdu, vůně medu je nezaměnitelná a je jí provoněno vše, co s medem přišlo do styku. Když jsme přivezli úly, krásně to jimi vonělo po celé zahradě. A ty rámečky...jsou doslova nakonzervovanéSml67

    superkarma: 0 11.09.2015, 09:10:04
  19. [9] Dana Haklová [*]

    renda4141 — #3Možná tu metodu, kterou jste jmenovala, ani nezná. A to je jen dobřeSml59

    1. na komentář reaguje renda4141 — #12
    superkarma: 0 11.09.2015, 09:06:31
  20. [8] Dana Haklová [*]

    Bucík — #4bohužel, pro diabetiky není med vhodnýSml79i když obsahuje jednoduché a lehce stravitelné cukry, je to přece jenom cukr

    superkarma: 0 11.09.2015, 09:04:52
  21. [7] Dana Haklová [*]

    knihovna — #6Hm, to jste dobří, patnáct včelstev už dá práci. A jste asi jedni z mála, kteří si chválí tento rokSml67

    superkarma: 0 11.09.2015, 09:02:33
  22. [6] knihovna [*]

    Milý článek a krásná fota. Dano, manžel taky včelaří. Máme včely na chalupě, tak je to na dálku, tudíž více práce nárazově. Letos se nám dařilo a máme výborný med. Naši mlsálci odběratelé si lebedí. Máme 15 včelstev a už jsme zakrmovali. Manžel říká, že je to pro něj úžasný relax, ale žrout času. Pak je velká odměna, když to zlato stáčíte a známí se nemohou dočkat, kdy už je zazásobíme. Sml16

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #7
    superkarma: 0 11.09.2015, 08:18:45
  23. [5] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.09.2015, 08:02:13
  24. [4] Bucík [*]

    Díky za poučný rozhovor. Med mám ráda,ale zajímal by mě názor na používání medu diabetikem. Hledala jsem a někde našla ano, jinde ho vylučují.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #8
    superkarma: 0 11.09.2015, 07:57:37
  25. avatar
    [3] renda4141 [*]

    Zajímavý článek. Med mám moc ráda a zajímám se o něj, jelikož každou zimu máme spotřebu kolem dvaceti kilo. Akorát mě pán zarazil v tom, že se med nepančuje. Co já vím, tak se pančuje med stejně jako cokoliv jiného. Nejčastěji třeba kukuřičným syrupem. Zřejmě hrdost poctivého včelaře mu nedovolí přiznat, že né všichni včelaři jsou poctiví jako on. Sml16

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #9
    superkarma: 0 11.09.2015, 06:59:37
  26. avatar
    [2] gerda [*]

    Když jsem byla na prázdninách u tety, v zahradě jsem moc ráda lezla do včelína. Včelař už nebyl, ale včelín bez včel zůstal. Roky v něm včeličky nebydlely. Jenomže ta vůně!! Kvůli ní jsem tam pořád chodila. To nikde jinde nezažijete, nikam se nevytratila, celý včelín uvnitř voněl medem, nádherně. Bez medu nemůžeme být, musíme kupovat, ale vždycky mám 1-2 flašky doma. Hodí se do všeho a na všechno. I kosmeticky, když jsou okoralé rty, namažou se medem a je z něj dvojí užitekSml58

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #10
    superkarma: 0 11.09.2015, 06:25:46
  27. avatar
    [1] dzeja [*]

    krásný a poučný rozhovor Sml67, my máme včely tudíž i vklastní med Sml16

    superkarma: 0 11.09.2015, 06:24:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme