Domácnost

„Vrcholná fáze burčáku může trvat i jen několik minut,“ říká zkušený vinař

Sezona burčáku je v plném proudu a možná i vy jste se už nechali zlákat k jeho koštu. Pokud máte poblíž osvědčeného vinaře, máte štěstí. Lze se ale spolehnout na stánkový prodej u silnic? A jak má správný burčák vypadat a chutnat? Zeptala jsem se odborníka, předsedy vinařské organizace VOC Znojmo Františka Koudely.

Co přesně je burčák a jak se vyrábí? Existují nějaká pravidla pro jeho výrobu?
Burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné. Obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Bavíme se o meziproduktu při výrobě vína. Obsah alkoholu je zpravidla mezi 5 %. Podle zákona, který platil do roku 2004, byl burčák definován jako: částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % objemového skutečného obsahu alkoholu a nejvýše tři pětiny celkového obsahu alkoholu. Burčák můžeme vyrábět z bílých i modrých hroznů.

V České republice je burčák velmi populární. Pije se také v Rakousku a na Slovensku. Ale ve spoustě vinařských zemí, byť i těch velkých, pojem burčák vůbec neznají a tento nápoj nepijí.

Vyrábí jej každý český vinař?
Burčák jako takový vyrábí každý vinař, je otázka zda chce burčák prodávat, anebo vyrábí jen víno a tím pádem fázi burčáku neřeší. Prostě nechá prokvasit do další fáze výroby vína.

Na stáncích se objevují dva pojmy - částečně zkvašený hroznový mošt a burčák. Je mezi nimi rozdíl?
Burčák je název pro částečně zkvašený mošt z hroznů, které se urodily v ČR. Částečně zkvašený hroznový mošt je pak vyroben z hroznů dovezených z ciziny. To je ten rozdíl, rozhodující je tedy země původu hroznů. Ten z ciziny se prostě nesmí nazývat burčákem.

koudela

Zdroj foto: František Koudela, předseda VOC Znojmo

Jak se pozná kvalitní burčák?
Bílý burčák má světle až tmavě žlutou barvu s mírným kvasničným zákalem.  Na dně a na stěnách nádoby se může vyskytnout jemná usazenina kvasinek. Červený burčák má světle rubínovou až tmavě červenou barvu a není čirý, ale je s mírným zákalem kvasinek. Burčák obsahuje významné množství vitamínů, minerálních látek, přírodní hroznový a ovocný cukr.  Dobrý burčák se projevuje ovocností v chuti i ve vůni. U burčáku se dá říci, že se projevuje ve vůni i v chuti jakási čerstvost hroznů, primární aroma.

Je vhodné kupovat burčák u silnice, nebo u stánků, kde není chlazený? Jak dlouho může burčák při takovém skladování vydržet?
U silnice rozhodně ne. Prostě si musíte najít svého vinaře nebo kvalitní vinotéku. Lepší rady není. To je prostě jistota. Kvalitní burčák je určen k okamžité spotřebě. Vlastně vrchol, kdy se v první fázi stává z moštu burčák, může trvat jen několik minut. Na to třeba můj děda čekal celou noc, aby měl ten pravý burčák. Pak už je to jen otázka času, než se zlomí a začne přecházet více do vína. Stabilní teplotou cca 18 – 20°C se dá udržet nějaký ten den. Ideální tedy je udělat si v době burčáků cestu do vinařského kraje.

vino

Je nějak určeno datum, kdy se smí burčák prodávat?
Ano, podle vinařského zákona se burčák může vyrábět jen z tuzemských hroznů a smí se prodávat od 1. srpna do 30. listopadu.

Jak dlouho můžeme skladovat burčák a při jaké teplotě?
Neskladovat. Do druhého dne nejpozději vypít. Burčák obsahuje kvasinky, takže ideální teplota je pod 20 °C, aby moc nepracoval a tzv. vám „nepřešel“. Čím více bude pracovat, tím rychleji se začne měnit ve víno a např. u bílého již nebude mít tmavě žlutou barvu. 

Jak poznáme, že už je zkažený?
Zkažený snad ani ne. Pokud máte kvalitní burčák, tak co se s ním může stát jedině to, že přechází do vína.

Jaká je ideální teplota burčáku při jeho konzumaci?
Do 20 °C a méně.

burcak

Ilustrační foto (2): Shutterstock

Na co si má dát člověk pozor poté, co zakoupí burčák v PET lahvi?
Neutahujte víčka PET lahví. Burčák obsahuje až 5 miliard aktivních kvasinek. V opačném případě byste totiž museli malovat byt nebo čistit celé auto. A to by šlo hodně těžko. Burčák ze spár jen tak nedostanete a bude cítit ještě hóóódně dlouho.

Čtěte také:

   
09.09.2016 - Zahrada a květiny - autor: Julie Hájková

Komentáře:

  1. [13] iřka [*]

    Dneska jsem ochutnala asi sedmkrát,z toho opravdu BURČÁKY byly tak dva.

    superkarma: 0 12.09.2016, 19:55:44
  2. [12] slávenka [*]

    Už jsem koštovala, v Mutěnicích ve sklípku.Sml58

    superkarma: 0 09.09.2016, 17:38:55
  3. [11] babos [*]

    Sml67těším se

    superkarma: 0 09.09.2016, 12:56:09
  4. [10] bobani [*]

    na burčák se těším celý rok . a protože jsem prakticky u zdroje , tak o kvalitu se bát nemusím

    superkarma: 0 09.09.2016, 10:53:16
  5. [9] Rikina [*]

    K obsahu článku - burčák se dá pít na vinobraní, protože tam ho přivezou čerstvý přímo na tu akci, a obvykle ne zdaleka. Nebo u někoho ve sklípku. Ten, co prodávají ve vedru u silnice, to je velmi odvážné pít, a stejně tak takový burčák, co se prodává v obchodech typu "vše od jehly po lokomotivu". Tam někdo doveze obří plastovou nádrž, a čepuje to, dokud se to nevyprodá. Klidně týden. Takže kvalita obsahu nádrže doznává jistých změn. Sml57

    superkarma: 0 09.09.2016, 10:42:46
  6. [8] nea [*]

    Musím vystihnout kdy do vinotéky přivezou čerstvý, pak je skvělý, když jim tam leží třetí den tak to už se nedá pít. Taky čím dál častěji smíchají čerstvý s tím co zbyl z minula. Sml31 Škoda, jinak bych pila jak duhaSml52

    superkarma: 0 09.09.2016, 10:15:14
  7. [7] Rapunzela [*]

    Rikina — #3Omlouvám se, reagovala jsem na předešlý příspěvek okamžitě, dřív, než jsem si přečetla vaši reakci, v podstatě stejnou.

    superkarma: 0 09.09.2016, 09:47:22
  8. [6] Rapunzela [*]

    funnka — #2Mne zase jako čtenáře uráží, když někdo takhle przní jazyk a vlastně neovládá svoji práci. Představte si, že byste takhle kvalitně ve svém oboru pracovala vy. Čtenáři různých profesí - dobrá, nejsou experti na pravopis. Ale novinář, redaktor, proboha vždyť je to jeho práce, za kterou je placený. A snižuje vážnost své profese a taky všeobecnou úroveň jazyka ve společnosti. Proč se mají děti učit pravopis a gramatiku, když to vlastně vůbec není potřeba! A i bez znalosti vlastního jazyka můžou dělat třeba novináře. Zajímalo by mě, zda anglický nebo americký novinář může takhle kašlat na angličtinu jako čeští novináři na češtinu.

    superkarma: 1 09.09.2016, 09:46:01
  9. [5] alenabl [*]

    burčák jsme měli zrovna v neděli, večer přivezla kamarádka přímo z jižní Moravy - ale ten byl opravdu akorát.Sml67

    superkarma: 0 09.09.2016, 09:17:33
  10. [4] Andreadornova [*]

    Burčák už jsem neměla dlouho Sml22

    superkarma: 0 09.09.2016, 07:52:53
  11. [3] Rikina [*]

    funnka — #2 Je pravděpodobné, že sem nikdo nechodí proto, aby sledoval pravopis - bohužel ani korektor/ka ne. Sml57 Podle toho to taky vypadá. Je zbytečné připomínat, že pro autora článku je to práce, která ho živí, a že by ji tedy měl odvádět v nějaké slušnější kvalitě. Sml80 Požadavek, aby redaktor uměl aspoň česky, když už neumí žurnalistiku, to je minimum. Další věc - jak mohu věřit, že člověk, který dělá pravopisné boty hodné školáka 5. třídy základní školy, nedělá také chyby věcné? Co když je na tom stejně a obsah článku tudíž není věrohodný? Vůbec bych se tomu nedivila. No a v neposlední řadě - jelikož upozorňování na chyby se rovná házení hrachu na zeď nevšímavosti a bohorovnosti osádky redakce, většinou se zmiňují pouze ty chyby, které doslova "řvou", a ruší při čtení textu. Ty drobnosti se už ani nekomentují, protože těch je v každém článku několik. Sml15

    1. na komentář reaguje Rapunzela — #7
    superkarma: 3 09.09.2016, 07:23:36
  12. [2] funnka [*]

    tohle už je tedy velká chyba,ale i tak doufám,že si z toho ta osoba nic nedělá a neřeší to.Já bych si toho nevšimla,kdyby na to pořád někdo neupozorňoval.Mě zajímá obsah článku a ne pravopis.Ten opravdu nesleduju.

    1. na komentář reaguje Rikina — #3
    2. na komentář reaguje Rapunzela — #6
    superkarma: 3 09.09.2016, 07:06:34
  13. avatar
    [1] peetrax [*]

    Protože jsem si dohledala, že pán se jmenuje František Koudela, "Koudela" se, podle mě, skloňuje podle vzoru "předseda". Není tím pádem možné, aby děcko, které vyjde základku, notabene "redaktorka" paní Hájková, napsala "Františka Koudeli".

    Fakt jsem si to chtěla odpustit, ale to se nedá. Sml68 Chyb je tady všude jako máku. Pište si aspoň ty články ve Wordu, tam upozorňuje na pravopisné chyby taková červená vlnovka a neztrapňujte se takhle. Internet je nemilosrdný - až budete hledat nové zaměstnání, tahle fušeřina se vám vrátí. Jen by mě zajímalo, jestli je to osobě, která takhle píše, aspoň trochu trapné, nebo je to jedno?

    A už nám přestaňte konečně lhát, že máte korektorku.

    superkarma: 3 09.09.2016, 00:12:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme