.

Vrací se legenda mezi letními brigádami – sklizeň chmelu je retro, ale znovu v kurzu

Novinky

Vrací se legenda mezi letními brigádami – sklizeň chmelu je retro, ale znovu v kurzu

Sklizeň chmelu jako letní studentská brigáda? Zní to jako návrat do dob mládí rodičů dnešních studentů, do dob kdy byly chmelové brigády povinné a svou zkušenost s nimi měl téměř každý. Nyní se ovšem zájem o účast na těchto brigádách znovu zvedá a překotně roste i poptávka po českém chmelu.

chmel

Český chmel je totiž v kurzu. Poptávku po něm zvyšují zejména minipivovary, jejichž boom v Česku odstartoval před pár lety a kterých bylo v lednu letošního roku evidováno celkem 302. Navíc i tradiční velké pivovary začínají měnit recepturu svých produktů a vaří čím dál více piva s větším obsahem chmelu, kterého se dožadují zákazníci, a o kvalitní český chmel je zájem i v zahraničí. Roste také celková produkce piva, která se zvýšila na 20,1 milionu hektolitrů piva, stejně jako jeho export, který podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl meziročně o více než 13 % na rekordních 4 139 tis. hektolitrů.

V současnosti tak stávající chmelové farmy neustále zvyšují svou produkci. Jen v letošním roce pěstitelé v Česku navýší plochu chmelnic o 150 hektarů, čímž celková plocha chmelnic v celé zemi dosáhne na 4800 hektarů. O český chmel je ovšem zájem i v zahraničí, a tak i přes navýšení produkce poptávka po chmelu zdaleka převyšuje jeho nabídku na trhu. A to dokonce do takové míry, že veškerý český chmel je podle uzavřených smluv vyprodán až do roku 2020.

Se zvyšující se poptávkou po chmelu roste i poptávka po brigádnících, jež by ho pomáhali sklízet. Dnešní podoba chmelových brigád se ovšem od těch, které známe z dob před dvaceti a více lety, značně liší. Zejména náplň práce brigádníků je rozdílná, na rozdíl od minulých dob nyní již neobstarávají přímo ruční sklizeň. Ta už dnes totiž probíhá mechanicky, pomocí speciálně upravených traktorů. Brigádníci tak obstarávají spíše sběr zbytků nesklizeného chmelu, čištění chmelnic, sušení, pytlování a úklid.

cmelove

„Na rozdíl od jejich rodičů, dnešní brigádníci už na chmelových brigádách nepracují ani zdaleka zadarmo, naopak, jde o poměrně dobře finančně hodnocenou záležitost. Kromě základní hodinové sazby dostávají brigádníci i další výkonnostní bonusy a prémie za dosažení daných cílů sběru,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. To se odráží i na zájmu o tento typ brigád. Společnost Chmelda, která se organizováním chmelových brigád zabývá, v posledních letech pozoruje každoroční nárůst zájmu brigádníků o tento letní přivýdělek.

Přesto mají i dnešní brigády něco společného s těmi známými z legendárního filmu „Starci na chmelu“. Účastníci jsou složeni většinou ze studentů a mladých lidí, kteří spolu bydlí v ubytovně, svačinu dostávají do ešusu a v noci si topí v kamnech. Internet a často ani mobilní signál na chmelových farmách nenajdete, zato tam lze snadno nalézt příjemnou partu lidí, zajímavé zkušenosti a romantické retro pracovní prostředí. A o ranním vstávání do práce po předchozím večerním ochutnávání produktů své práce by si mohli povídat se svými rodiči i dnešní brigádníci.

A co vy, byly jste na brigádě na chmelu?

   
25.07.2016 - Redakční novinky - autor: Kristina Vodičková

Komentáře:

  1. avatar
    [9] Vera.Macík [*]

    Kde se dříve vydělávaly "velké peníze"? Nástupní platy po střední a vysoké škole a hodinové sazby dělníků, to všechno bylo hodně nízko položené. Přežili jsme, ale paláce si stavět nemůžeme. Sml22 Chmel byl často prověrkou charakteru a studenti se tady hodně poznávali. Někdo byl dříč a vydělal si, většinou ale tam bylo dost veselí a radosti ze života v polních podmínkách, při skromném ubytování, na "pokoji" nás bylo 16 na palandách, prostor okolo žádný, skříně? Kufry pod postelí. Sml52

    superkarma: 0 26.07.2016, 09:05:05
  2. avatar
    [8] marianaant [*]

    Tak už jsem na brigádě nebyla, manžel ten ano.

    superkarma: 0 25.07.2016, 19:13:48
  3. [7] verar [*]

    já ne,ale moje dcera ano,jako studentka pedag.školy.Moc se ji tam líbilo,dobrá parta,žádné hádky,dostávali kapesné.Sml79

    superkarma: 0 25.07.2016, 15:39:36
  4. avatar
    [6] enka1 [*]

    Rikina — #2 gerda — #1 Tak na ručním jsme si vydělali tak sotva na tu stravu a ubytováníSml30. Ne že by se málo platilo, byla to naše vina - pusy nám jely víc než ruceSml26. Na strojovým česání už jsme se trochu chytli

    denkas — #3 Na "brambory" taky moc ráda vzpomínám, na střední jsem šla v 71. a jezdili jsme až do třeťáku.

    Tyhle brigády byly fajn, zvlášť v prvních ročnících se stmelil, často i stlemil kolektiv třídy. Nedavno jsem se potkala se spolužákem ze SŠ nad hromadou brambor v supermarketu, oči nám zajiskřily: pamatuješ? To naši potomci už nezažijou............

    superkarma: 0 25.07.2016, 14:35:05
  5. [5] Tedyna [*]

    Ano,na chmelové brigádě jsem byla jako studentka tehdejší jedenáctiletky v roce 1962, česalo se jen ručně - dva věrtele byly na ubytování a stravu. V naší třídě se sešla opravdu skvělá parta, moc jsme si užili práci i zábavu. A i když jsme se po maturitě rozutekli ,míváme pravidelné srazy, letos v září budeme slavit společně sedmdesátku. A schází se nás kolem pětadvaceti.Sml59

    superkarma: 1 25.07.2016, 14:14:38
  6. avatar
    [4] gerda [*]

    denkas — #3Jsme stejného věku. Já měla brigádu i na brambory, (nejméně oblíbená), v továrně na čokoládu (nejvyhlášenější) a jednou i v železárnách (nuda) a ten chmel jsem obírala ještě jako dítě. Tam mohl každý, kdo si chtěl něco vydělat. Na chmelnici anebo na dvorku, když si někdo přál pracovat doma. Dovezli mu to až domů. Ale na chmelnici to bylo dobrodružnější, stála kousek za vesnicí. Doma to děcka nebavilo.Sml30

    superkarma: 0 25.07.2016, 13:50:54
  7. avatar
    [3] denkas [*]

    Já nebyla ani na chmelu,ani na bramborách Sml80 a to sem se na to tak těšila Sml22. Náš učňák neorganizoval ani jedno Sml15 Možná to bylo tím,že sem vyšla skolu v 68 roce, .

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    2. na komentář reaguje enka1 — #6
    superkarma: 0 25.07.2016, 13:46:23
  8. [2] Rikina [*]

    Jistěže jsem byla na chmelu, několikrát. Nepracovali jsme zadarmo, bylo to normálně placené a odečítalo se ubytování a strava. Sml80 A byla to jak ruční sklizeň, na mladých chmelnicích, tak i strojová, na česačce se taky brigádníci uživili, ne že ne. A že by si mohli dnešní brigádníci popovídat? No leda bychom my, generace dřevní, uměli bulharsky nebo rumunsky. Protože Čechy dneska na poli fakt člověk nepotká. Sml80

    1. na komentář reaguje enka1 — #6
    superkarma: 0 25.07.2016, 13:31:23
  9. avatar
    [1] gerda [*]

    Dodneška si vybavuju hořkosladkou vůni čerstvého chmeleSml26. Současná brigáda by mě ale asi nebavila. Je to všecko strojně zpracované, taková fabrika na čerstvém vzduchuSml80. Já naštěstí zažila strhávání štoků rukama a poctivé sezení nad velkým košem. Na chmelnici to bylo jako v exotickém lese. Když byla klika a šišky velké, dal se koš naplnit rychleji. Zábava ale byla v každém případě. Už ani nevím, za kolik se trhal jeden věrtel.Sml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #6
    superkarma: 0 25.07.2016, 13:21:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme