Vaření

Voňavý rebarborový koláč

rebarborový koláč

Vlastní rebarboru se snažím vypěstovat už druhým rokem. Pořád se nedaří, jak bych chtěla, a tak jsem velice uvítala, když mi svou úrodu přinesla kamarádka. A aby té radosti bylo ještě více, také s ochutnávkou koláče, který z rebarbory pekla. Samozřejmě jsem pro sebe i pro vás vyprosila recept a tady je...

Potřebujete

6 velkých kousků rebarbory

na těsto
2 vejce
3/4 hrnku moučkového cukru
3/4 hrnku mléka
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
10 lžic rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva

na drobenku
polohrubou mouku
změklé máslo
cukr krupice

1 vanilkový puding
400 ml mléka

tuk na vymazání plechu
kokos na vysypání plechu

Postup

Z rebarbory oloupeme slupku a nakrájíme na menší kostičky.
Připravíme si drobenku. Smícháme měkké máslo, cukr a mouku v takovém poměru, který nám vyhovuje. Někdo má raději drobenku máslovou, někdo více sladkou. Ze začátku dávám všech surovin přibližně stejně a potom přidávám toho, čeho podle mé chuti chybí. Určitě nenahrazujte máslo nějakým rostlinným tukem. Z drobenky musí jít krásně cítit. Rebarbora je kyselejší ovoce, proto doporučuji dát dostatečné množství cukru.

Z mléka a pudingového prášku uvaříme puding. Ten necháme vychladnout.

Připravíme si těsto. Máslo rozpustíme. V míse promícháme cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidáme máslo a mléko. Důkladně promícháme.

Plech vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Nalijeme připravené těsto. Na těsto cik cak nalijeme puding. Poklademe kousky rebarbory a posypeme drobenkou.

Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi půl hodiny.

Po vytažení z trouby necháme vystydnout. Podávat můžeme posypaný skořicí nebo s třeba s kopečkem šlehačky a vanilkové zmrzliny.

Koláč je vynikající. Když jsem ho vytáhla z trouby jen se po něm zaprášilo. Před vděčnými strávníky jsem zamlčela co nervů mě tentokrát pečení stálo :-) Podle množství těsta jsem nabyla jasné přesvědčení, že se vejde do kulaté koláčové formy. Nalila jsem těsto, pudinky, naskládala rebarboru a posypala drobenkou. Bylo to tak akorát.

Po vložení do trouby se ale začaly dít věci. Koláč začal přetékat, těsto kapalo na dno trouby a pálilo se. Drobenka se v těstě téměr utopila. Jsem vrták :-) V kuchyni to nakonec více smrdělo než vonělo výborným koláčem. Ale i tak chutnal opravdu dokonale.

Dobrou chuť přeje elly.

Nestačil vám jeden recept na rebarborovou pochoutku? Navštivte Šárku Škachovou a její „sladký život“ - třeba TAHLE rebarbora vás určitě dostane.

   
19.05.2011 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [18] Jindriska8 [*]

    Rebarboru u nás nikdo nechceSml23

    superkarma: 0 31.12.2012, 01:34:59
  2. [17] jithule [*]

    tak s pudinkem to musím zkusit

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:58:48
  3. avatar
    [16] hubajda [*]

    vypada dobre

    superkarma: 0 16.11.2012, 23:48:46
  4. [15] toupalova [*]

    pinokio — #13 kdyby to šlo, poslala bych ti, škoda že inženýři nejsou ještě tak daleko Sml52

    superkarma: 0 23.05.2012, 17:20:26
  5. [14] toupalova [*]

    a já dělám rychlý kompot k okamžitému snědění, jen  převařím rebarboru s cukrem, vodou a skořicí (kdo chce hřebíček a rozinky)

    nechám vychladnout a pokud je horko, dám do lednice. Osvěžjující a výborné...

    superkarma: 0 23.05.2012, 17:19:17
  6. [13] pinokio [*]

    Mě se nějak rebarbora ze zahrádky ztratila.Fakt nevím jak.Ale koupím na trhu a vyzkouším.

    1. na komentář reaguje toupalova — #15
    superkarma: 0 29.05.2011, 16:37:53
  7. [12] iřka [*]

    zkusím-Sml36

    superkarma: 0 20.05.2011, 20:49:22
  8. avatar
    [11] kobližka [*]

    Máme ho rádi a dávám pod reberboru ještě tvaroh.Taky nám roste jako o závod....

    superkarma: 0 19.05.2011, 20:22:58
  9. avatar
    [10] elly [*]

    Sasa — #7 na nějaký klasický. Já jsem to dala do koláčové formy, 28 cm průměr a to bylo fakt málo :-D

    superkarma: 0 19.05.2011, 14:12:25
  10. avatar
    [9] denkas [*]

    Rebarboru jsem ze zahrady vyhodila.U nás to nikdo nejí.Já jsem maková a mužskej raději povidlaSml80

    superkarma: 0 19.05.2011, 12:31:03
  11. avatar
    [8] BastMetztli [*]

    jija — #6 já též, dobrá je skořicová drobenka i k meruňkám

    superkarma: 0 19.05.2011, 12:05:46
  12. [7] Sasa [*]

    Takže na jaký plech?????

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 19.05.2011, 09:23:15
  13. [6] jija [*]

    BastMetztli — #2 já přidávám skořici do žmolenky

    1. na komentář reaguje BastMetztli — #8
    superkarma: 0 19.05.2011, 09:20:52
  14. avatar
    [5] femme [*]

    elly — #4  možná je to tím pudingem Sml80 ale já raději klasiku Sml58 

    superkarma: 0 19.05.2011, 08:32:56
  15. avatar
    [4] elly [*]

    femme — #3 u tohohle koláče není potřeba. Uplně se rozpadá...

    1. na komentář reaguje femme — #5
    superkarma: 0 19.05.2011, 08:16:58
  16. avatar
    [3] femme [*]

    u nás je zvyk rebarboru předtím trochu podusit Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 19.05.2011, 08:14:38
  17. avatar
    [2] BastMetztli [*]

    Reveň nám roste jak divá, hotový plevel, Sml30 už tři týdny z ní pečeme.Sml22 Recept znám, jen ještě přidáváme skořici. Sml59

    1. na komentář reaguje jija — #6
    superkarma: 0 19.05.2011, 07:34:47
  18. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml59 už roste rebarbora, těším se na koláč Sml22Sml67Sml30

    superkarma: 0 19.05.2011, 06:14:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme