Vaření

Voňavé perníčky. Jak je děláte vy?

Perníčky nesmí na Vánoce chybět v žádné rodině s malými nebo i většími dětmi. Můžou totiž pomáhat při jejich výrobě od začátku do konce.

vánoční perníčky

Těsto asi svěříme robotu, protože není nutné se zbytečně dřít. Ale suroviny do něj můžou odvážit a připravit děti. Vykrajování tvarů patří také k velké předvánoční zábavě. A co teprve zdobení. Na to vyzkoušejte královskou glazuru. Je to velký cukrářský hit a úspěšné zdobení s ní je zaručeno. Stačí jen sypkou směs rozmíchat ve vodě a vyšlehat. Nemůžete nic pokazit, na rozdíl od práce s bílkovým sněhem.

Část připravené glazury můžete obarvit potravinářskými barvami a se zdobením se inspirovat v nové knize Sladké bary, kterou napsala a napekla Stáňa Mutlová.

perníčky

My letos pečeme perníčky podle receptu čtenářky Bohyní kuchyně, Pavly, která nám poslala svůj tip na ihned měkké perníčky. Je zaručený a léty prověřený a takové recepty všichni milujeme. Při dodržení receptu by se totiž nemělo stát, že výsledek poletí do koše.

Perníčky, které nemusí měknout

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 75 g cukru krupice
  • 125 g Hery
  • 125 g medu
  • 1 vejce

Mouku smícháme s kakaem, špetkou soli, perníkovým kořením, jedlou sodou a mletou skořicí. Kdo chce - nepřidá kakao a naopak přidá mletý zázvor.

V kastrolku si rozpustíme cukr s Herou a medem, smícháme a necháme lehce vychladnou. Do mísy nalijeme rozpuštěnou směs, přidáme sypkou směs a vejce. Mícháme v robotu do hladkého těsta (můžete použít nástavec na kynuté těsto).

áme do misky nebo do sáčku přes noc do lednice. Na druhý den těsto prohněteme v ruce, vyválíme na 0,5 cm a vykrajujeme tvary, které pečeme při 175°C asi 10 minut (dle velikosti).

Ihned po upečení potíráme rozšlehaným žloutkem. 

A jaké pečete perníčky vy?

Máte svůj oblíbený, vyzkoušený recept na perníčky? Jak je zdobíte? Pochlubte se fotkami svých perníčků...

Čtěte také

   
01.12.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [30] vladka321 [*]

    elly — #22 Právě na vámi vychvalované perníčky zadělávám. K tomu jsem si umlela vlastní koření, až mě pusa pálí a moc se těším na výsledek. Ještě by to chtělo zaručené rady na dokonalé zdobení, k tomu jednoduché návody a byla bych dokonale spokojena. Mimochodem puntíky nemají chybu Sml67

    superkarma: 0 04.12.2014, 14:27:07
  2. [29] Petruš9 [*]

    perníčky pečem, sice mám jiný recept ale taky nejsou tvrdé, sice je nemáme tak hezky ozdobený ale děláme si je pro radost a chutnaj nám a to je hlavní

    superkarma: 0 01.12.2014, 17:12:19
  3. avatar
    [28] kobližka [*]

    Já perníčky nedělám - jednak jsem je měla asi po dvakrát tvrdé jako "štolverk" Sml30 a pak to neumím zdobit.A než bych měla na stole paskvil,to radši nic.Jedna paní od nás dělá tak úžasné perníčky,že si člověk myslí,že jsou z krajky.A když jsem tohle viděla na výstěvě,jednou provždy jsem si zakázala je péct Sml16

    superkarma: 0 01.12.2014, 15:51:02
  4. avatar
    [27] kaba [*]

    perníčky pečeme, ale zdobíme jen sporadicky a pro radost, protože je to dost amatérské, ale nás to těší a hlavně děcka Sml22

    superkarma: 0 01.12.2014, 13:56:28
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Ronyka — #23tohle je umělecké, opravdu krása.Sml67

    superkarma: 0 01.12.2014, 13:06:38
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    elly — #22není, ale on se každý lekne, že je divný a nepovede se to. Tady je:

    PAŘENÉ PERNÍČKY

    svařit necelé 2 dl mléka s 10 Dg másla (skutečně jen máslo, ne margarin) a 2 vrchovatými lžícemi medu.

    Do mísy dáme cca 70 Dg hladké mouky 40 Dg mletého cukru, 1 celé vajíčko a 2 Dg jedlé sody. Přidáme ještě koření do perníku - citronovou kůru, mletý badyán, mletou skořici, tlučený hřebíček, případně mleté ořechy podle chuti a špetinku soli.

    Na to vlejeme ještě vařící směs. Propacujeme vařečkou a pak i rukama na vále, podle kvality mouky jí případně trochu i přidáme, ale aby to zas nebylo moc tvrdé - tak akorát.

    Dáme odpočinout do chladu, nejlépe přes noc.

    Další den rozdělíme na části, postupně vyvalujeme, vykrajujeme kolečka (tvary ne, těsto nabude a nebyly by přesné).

    Upečeme do růžova ve středně vyhřáté troubě, vychladlé spojíme pikantní marmeládou a potáhneme čokoládovou polevou, můžem sypat kokosem aby byly jako zasněženéSml16. Nebo uděláme polevu bílou a posypeme čokoládou, fantazii se meze nekladou.

    Já je mám pokaždé trošku jiné, tohle není recept na gramy přesný, ale pokaždé jsou dobré a je jich fůra.

    superkarma: 0 01.12.2014, 13:06:09
  7. avatar
    [24] Altamora [*]

    Perníčky nepeču. Nikdo z nás je nemá rád. Vyzkoušela jsem spoustu receptů, ale všechny dopadly stejně. Nasypali jsme je ptáčkům.

    superkarma: 1 01.12.2014, 12:25:22
  8. avatar
    [23] Ronyka [*]

    Perníčky peču už třicet let podle babiččina receptu.Vyzkoušela jsem i jiné,ale vždy se vrátím k tomu mému Sml16krásný advent všem

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 01.12.2014, 12:05:49
  9. avatar
    [22] elly [*]

    gerda — #17a je to tajný rodinný recept? Nebo se o něj můžeš rozdělit? :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    2. na komentář reaguje vladka321 — #30
    superkarma: 0 01.12.2014, 11:13:00
  10. avatar
    [21] dalma [*]

    Zrovna o víkendu jsme s dětmi pekli první várku. Bylo to super odpoledne. Zdobení je pak taky bezva. Jen trefit tu správnou hustotu polevy. S tím trošku bojuju. Sml30

    superkarma: 0 01.12.2014, 10:56:22
  11. [20] slávenka [*]

    Peču perníčky moc ráda, někdy jsou snězené dřív, než je nazdobím.Sml16 A recept prozradím: 35 dkg hl. mouky obyč.,15 dkg ml. cukru, 10 dkg smetolu-dávám STELU(je nejlepší), 2 lžíce medu, 2 vejce, malou lžičku sody, perníkové koření (každý kolik chce), trochu citr. kůry, zamísím, nechám v lednici odpočinout a pak vykrajuju.Sml16Jsou hned měkké, vyzkoušejte Sml58 Peču vždycky z dvojí dávkySml16

    superkarma: 0 01.12.2014, 10:54:56
  12. avatar
    [19] Léthé [*]

    Nepeču je, ba ani je nemusím.Sml23

    superkarma: 0 01.12.2014, 10:41:19
  13. avatar
    [18] řeřicha [*]

    perníčky peču, ale nadávám do nich kakao Sml16 po upečení slepuji marmeládou a část máčím v čokoládě a část zdobím polevou Sml16

    superkarma: 0 01.12.2014, 09:56:29
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    kantor10 — #15kdybyste zkusili perníčky mé prababičky, tak by ještě chybělo. Já, když byly předvánoční akce v práci a každý donesl nějaké výtvory, jsem s nimi bývala na roztrhání. Jenomže, každý si chválí svoje rodinné recepty a jiným nevěří. Já nepotřebuju jiné zkoušet, protože mám tenhle dávno vyzkoušený. Chtělo by to tady podát z monitoru vzorek, až bych ho doma měla. Tento týden se do toho dám. Nic to není. No, a pak mám ještě dobrý recept na překládaný perník, jak se z perníkového těsta vyválí placka, potře povidly, poháže ořechy a kokosem, pak se složí jako papír v obálce a vcelku se peče. Je z toho dlouhá šiška úhlopříčně přes celý plech. Vystydlé se rozkrájí na malé kousky a je to taky výborné.

    1. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 0 01.12.2014, 09:39:40
  15. avatar
    [16] Makynka [*]

    Peču podle podobného receptu a jsou výborné. Pro naše děti je to nejoblíbenější cukroví, několikrát denně chodí loupit perníčky do krabice. Dnes je zrovna budeme péct, už máme zadělané těsto, děti si budou vykrajovat malé tvary a mě čeká výroba několika perníkových chaloupek.

    superkarma: 0 01.12.2014, 08:53:45
  16. [15] kantor10 [*]

    Rikina — #3manželka zkoušela 3x pokaždý jiný recept a taky nebyly jedlý.Řekla,,že už je nikdy zkoušet nebude,ale já už ji od včerejška přemlouvám,ať to zase zkusí.Perníkovou buchtu nemáme rádi

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 01.12.2014, 08:53:39
  17. [14] anina4 [*]

    už jsem v sobotu zkusily s dcerou první várku a budeme pokračovat

    superkarma: 0 01.12.2014, 08:47:32
  18. avatar
    [13] marianaant [*]

    Perníčky nepeču.

    superkarma: 0 01.12.2014, 08:38:06
  19. [12] magic11 [*]

    letos nepeču nic, týden před vánocemi jedeme na hory, vracíme den před Štědrým dnem a jedeme i s dětmi k rodičům, kde stejně vždycky ještě nafasujeme krabičku s cukrovím, takže letos pohodááá Sml59Sml16

    superkarma: 0 01.12.2014, 08:01:48
  20. [11] kimil [*]

    Poprvé po 35 letech nepeču

    superkarma: 0 01.12.2014, 07:25:38
  21. avatar
    [10] buldok [*]

    Perníčky nepeču.

    superkarma: 0 01.12.2014, 07:19:49
  22. [9] Breberka456 [*]

    Perníčky zbožnuji, vedel vanilkových rohlíčků jsou na špici oblíbených vánočních sušenek Sml59

    sama je nepeču nějak se ni nikdy nepodařili, ale na kždém vánočním trhu si nějaký koupít a s radostí hned sním Sml22

    superkarma: 0 01.12.2014, 07:18:44
  23. [8] Rikina [*]

    datura — #5 pěkné, to se vnoučatům určitě líbí Sml67

    superkarma: 0 01.12.2014, 06:59:15
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    datura — #5přítelkyně mého syna dělávala překrásné cukrářské výrobky, ač cukrářka amatérka. A tak jsem viděla, co všecko lze udělat - za všechny uvedu perníkové pantoflíčky. Nádhera! Inu, Ing. se nezapřela, měla to opravdu jedno jako druhé, přesné, krásné a ne vachrlaté, jak bych to měla já. To už je uměníSml67.

    superkarma: 0 01.12.2014, 05:48:00
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    já dělávám perníčky - ale to nejsou perníčky přesných tvarů - ze zděděného receptu po prapředcích. Jsou ze spařeného těsta horkým mlékem, po odležení a vyválení z něj vykrajuju kolečka, která po upečení spojím marmeládou a poleju čokoládovou polevou. Jsou okamžitě měkké a výborné, dávám i mleté ořechy.

    superkarma: 0 01.12.2014, 05:43:57
  26. avatar
    [5] datura [*]

    Rikina — #4 Rikina — #4Ten u nás naopak nikdo nejí a tak dělám jen malé perníčky podle receptu Hery, jsou měkké hned a pořád, ale jsou jen pro vnoučata, já to nemusím, jen se s tím patlám.

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    2. na komentář reaguje Rikina — #8
    superkarma: 1 01.12.2014, 04:03:58
  27. [4] Rikina [*]

    Perník u nás obstál jen ten, co se dělá z tekutého těsta, které se vyleje na plech, a upečené se to pak rozkrájí na čtverce. A jí se to hned, nejlépe ještě teplé, neb je to měkké a není třeba dávat to uležet a patlat se s bílkovým zdobením. Sml57

    1. na komentář reaguje datura — #5
    superkarma: 0 01.12.2014, 01:11:00
  28. [3] Rikina [*]

    Perníčky sice efektně vypadají, když se to umí nazdobit, ale jedlé moc nebývají. Sml80 Moje máti je nepekla, babičky taky ne, tudíž žádný starý rodinný recept není. Sama jsem to zkusila cca třikrát za život, podle receptů v knize kuchařské, ale nikdo to nechtěl jíst a všichni frfňali, že místo toho se mělo upéct víc lineckého/kokosek/pracek/oříškového cukroví... no mám já toho zapotřebí? Tak jsem přestala experimentovat a je to vyřešeno. Pokud občas podlehnu nátlaku někde na vánočním trhu a perníček zakoupím, obvykle se potvrdí, že dekorace ano, jídlo ne. Sml80

    1. na komentář reaguje kantor10 — #15
    superkarma: 2 01.12.2014, 01:07:57
  29. avatar
    [2] denkas [*]

    Perníčky nepeču,nemusim jeSml80

    superkarma: 0 01.12.2014, 00:43:38
  30. avatar
    [1] helmar [*]

    já nedělám - už jsem přenechala dcerám - mají šikovnější ruce ;)

    superkarma: 0 01.12.2014, 00:34:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme