Perníčky nesmí na Vánoce chybět v žádné rodině s malými nebo i většími dětmi. Můžou totiž pomáhat při jejich výrobě od začátku do konce.

vánoční perníčky

Těsto asi svěříme robotu, protože není nutné se zbytečně dřít. Ale suroviny do něj můžou odvážit a připravit děti. Vykrajování tvarů patří také k velké předvánoční zábavě. A co teprve zdobení. Na to vyzkoušejte královskou glazuru. Je to velký cukrářský hit a úspěšné zdobení s ní je zaručeno. Stačí jen sypkou směs rozmíchat ve vodě a vyšlehat. Nemůžete nic pokazit, na rozdíl od práce s bílkovým sněhem.

Část připravené glazury můžete obarvit potravinářskými barvami a se zdobením se inspirovat v nové knize Sladké bary, kterou napsala a napekla Stáňa Mutlová.

perníčky

My letos pečeme perníčky podle receptu čtenářky Bohyní kuchyně, Pavly, která nám poslala svůj tip na ihned měkké perníčky. Je zaručený a léty prověřený a takové recepty všichni milujeme. Při dodržení receptu by se totiž nemělo stát, že výsledek poletí do koše.

Perníčky, které nemusí měknout

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 75 g cukru krupice
  • 125 g Hery
  • 125 g medu
  • 1 vejce

Mouku smícháme s kakaem, špetkou soli, perníkovým kořením, jedlou sodou a mletou skořicí. Kdo chce - nepřidá kakao a naopak přidá mletý zázvor.

V kastrolku si rozpustíme cukr s Herou a medem, smícháme a necháme lehce vychladnou. Do mísy nalijeme rozpuštěnou směs, přidáme sypkou směs a vejce. Mícháme v robotu do hladkého těsta (můžete použít nástavec na kynuté těsto).

áme do misky nebo do sáčku přes noc do lednice. Na druhý den těsto prohněteme v ruce, vyválíme na 0,5 cm a vykrajujeme tvary, které pečeme při 175°C asi 10 minut (dle velikosti).

Ihned po upečení potíráme rozšlehaným žloutkem. 

A jaké pečete perníčky vy?

Máte svůj oblíbený, vyzkoušený recept na perníčky? Jak je zdobíte? Pochlubte se fotkami svých perníčků...

Čtěte také

Reklama