Zdraví

Vláknina a její význam pro zdraví: jak často ji jíte?

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a dbáte na to, aby váš jídelníček byl tvořen kvalitními potravinami, pak bezesporu nesmíte zapomenout na potraviny bohaté na vlákninu.

Co je vláknina a proč je pro nás důležitá?

PenamJde o nestravitelnou část rostlinné potravy, která vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol. Chemicky sestává vláknina z neškrobových polysacharidů a několika dalších složek rostlin jako je celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a oligosacharidy.

Vláknina je pro správnou funkci organismu velmi důležitá. Bez ní hůře trávíme a postupně se může objevit i celá řada dalších obtíží. Je vědecky prokázáno, že lidé, kteří pravidelně zařazují do své stravy potraviny obsahující dostatečné množství vlákniny, trpí méně často kardiovaskulárními chorobami, obezitou, cukrovkou, jako i různými onemocněními trávící soustavy včetně rakoviny tlustého střeva. Přitom k prevenci tohoto, ale i mnohých dalších onemocnění, přispívá právě i strava bohatá na vlákninu. Jenom málokdo si uvědomuje, že kdyby náš jídelníček byl na vlákninu bohatý, některé naše zdravotní problémy by se nemusely objevit!

Proč je důležitá VLÁKNINA?

Jaký je vliv vlákniny na zdraví člověka? S čím nám může pomoci?

Snížení hladiny cholesterolu - vláknina brzy po požití, už v žaludku, nabobtná a obalí potravu. Omezí se tak rychlost a množství vstřebávaných tuků a tedy i cholesterolu.

Prevence cukrovky – podobně jako s tuky je to i s cukry. Z potravy, která obsahuje vlákninu, se cukr uvolňuje do krve jen pomalu a pozvolna. Organismus je tak ušetřen „nájezdů“ cukru jako se děje po snědení potravin bez vlákniny (např. čokolády, rychlého občerstvení…)

Prevence rakoviny střev – urychluje průchod potravy střevy a spolu s vodou absorbuje toxické látky a tím zkracuje čas, po který jsou ve styku se střevní stěnou. Navíc je vláknina ve střevech zpracovávána užitečnými bakteriemi, které produkují látky prospěšné pro buňky střeva, které jsou pak odolnější vůči nádorům.

Při střevních obtížích – vláknina vstřebáním vody změkčuje a zvětšuje objem obsahu střev čímž zmírňuje zácpu.

Jaké potraviny jsou bohaté na vlákninu?

Zelenina, ovoce, kvalitní pečivo (celozrnné, cereální), luštěniny, lněné semínko, celozrnné těstoviny

Význam cereálií:

Cereálie, neboli obiloviny, jsou důležitou součástí našich jídelníčků. A správně zvolené cereálie jsou také cenným pomocníkem pro naše zdraví. Pokud chceme, aby v našem košíku končily převážně ty zdravé, musíme se je naučit rozlišovat.

Cereálie a celozrnné cereálie jsou dvě různé věci

Cereální výrobky jsou vyrobené z obilovin, tedy i z bílé mouky, ta vzniká rozemletím vnitřní části obilného zrna. To znamená, že cereální jsou také rohlíky (i jiné pečivo), koláče, buchty a podobně. To znamená, že jen pojmenování cereální, k tomu, aby byl výrobek zdravý, nestačí.

Pokud ovšem mluvíme o celozrnném cereálním výrobku, můžeme si být jistí, že ten je našemu zdraví mnohem více prospěšný. Je totiž vyroben z celozrnné mouky, které vzniká rozemletím celého obilného zrna, které je bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a další důležité prvky. Výrobky z celozrnné mouky mají také nižší glykemický index, takže zasytí na delší dobu a nezpůsobují výrazné kolísání krevního cukru.

penam_v

Tip pro vás – Vyzkoušejte Celozrnný chléb žitný značky PENAM s vysokým obsahem přirozené vlákniny. Ve 100 g tohoto chlebu najdete 9,8 g vlákniny. Celková denní spotřeba vlákniny by pak měla být 20 - 30 g.

penam_receptNaším tipem je recept na výbornou zdravou chuťovku:  

CHLEBOVÉ MEDAILONKY S LOSOSEM

• 12 plátků Celozrnného žitného chlebu Penam

• 12 plátků uzeného lososa

• několik listů hlávkového salátu

• 12 černých oliv

• několik lístků rukoly

• sušená bazalka

Z plátků chleba vykrájíme formičkou kolečka a opečeme nasucho na pánvi nebo v toustovači. Na medailonek položíme kousek hlávkového salátu, olivu, na ni ruličku lososa a nahoru položíme lístek rukoly. Upevníme napichovátkem a posypeme bazalkou.

Začněte být fit s www.penam.cz
Další zajímavé tipy na pečivo najdete na
http://www.penam.cz/cs/nase-vyrobky/pecivo-fit-den/

Penam

   
10.10.2012 - Zdravé vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [31] marianaant [*]

    TAky mám raději černé pečivo.

    superkarma: 0 07.03.2013, 11:41:24
  2. [29] natallly [*]

    Já jsem šťastný majitel domácí pekárny, takže si peču chleba sama a ne bílí, mám ráda tmavý a ještě lépe se semínky a podobně. Jím celkově zdravě a hodně jsem si oblíbila španělskou kuchyni, našla jsem dobrou stránku http://www.spanelskakuchyne.cz/ dokonce dělají i kurzy vaření, uvažuju, že to zkusím.

    superkarma: 0 07.11.2012, 14:57:23
  3. avatar
    [28] hubajda [*]

    bile pecivo nemusim mam rada cerne

    superkarma: 0 04.11.2012, 16:15:21
  4. avatar
    [27] lenig [*]

    peču si doma vlastní chléb, nikdy tam nezapomenu dát semínka, dělám si z tmavé žitné mouky, takže se dá říci, že každý den jím zdravé pečivo s vlákninou Sml59

    superkarma: 0 21.10.2012, 17:01:54
  5. avatar
    [26] Jindriska8 [*]

    tajnostii — #25 Ochutnej celozrnné,je moc dobré a zdravé.Sml30

    superkarma: 0 13.10.2012, 00:29:13
  6. avatar
    [25] tajnostii [*]

    Jindriska8 — #24 já anoSml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #26
    superkarma: 0 12.10.2012, 23:42:16
  7. avatar
    [24] Jindriska8 [*]

    Bíle pečivo nejím,pouze celozrnnéSml22

    1. na komentář reaguje tajnostii — #25
    superkarma: 0 10.10.2012, 22:21:39
  8. [23] Trefa [*]

    TRefa:mam rada celozrne pecivo.jak jedu do mesta tak si ho nakoupim.

    superkarma: 0 10.10.2012, 22:15:07
  9. [22] step1 [*]

    Celozrnné potraviny mám ráda a jím je skoro denně. I jogurty si vybírám jedině s műsli nebo se zrním.

    superkarma: 0 10.10.2012, 17:47:50
  10. avatar
    [21] daska59 [*]

    Když mám hlad, tak je mi úplně fuk, jestli je pečivo bílé nebo černé, hlavně když je čerstvé Sml16

    superkarma: 0 10.10.2012, 17:44:02
  11. avatar
    [20] Makynka [*]

    My to střídáme, ale spíš kupujeme pečivo bílé.

    superkarma: 0 10.10.2012, 17:25:12
  12. [19] jithule [*]

    občas kupuji

    superkarma: 0 10.10.2012, 16:37:47
  13. avatar
    [18] arminka [*]

    doginka — #17 nejsi sama, také tomu zdravému moc nedám Sml16

    superkarma: 0 10.10.2012, 15:00:52
  14. [17] doginka [*]

    Budu se muset polepšitSml15

    1. na komentář reaguje arminka — #18
    superkarma: 0 10.10.2012, 13:40:34
  15. avatar
    [16] dajrin [*]

    Kupujeme, ale střídavě s ostatními druhy... Sml16

    superkarma: 0 10.10.2012, 13:27:17
  16. [15] magic11 [*]

    střídáme to, chce to hlavně pestrou a vyváženou stravu Sml22

    superkarma: 0 10.10.2012, 12:59:05
  17. avatar
    [14] ekleinovka [*]

    Mám ho ráda, ale chutě na bílé pečivo také, volím kompromis ;)

    superkarma: 0 10.10.2012, 11:30:41
  18. avatar
    [13] zsuzsika [*]

    já jim říkám- smeťáky-a mám je hodně rádaSml22

    superkarma: 0 10.10.2012, 11:11:02
  19. [12] Saritka [*]

    Celozrnné pečivo mám ráda.Sml59

    superkarma: 0 10.10.2012, 10:30:33
  20. avatar
    [11] ladouch [*]

    Celozrnéo výrobky máme rádi, kupuji je dost často.Sml58Sml58

    superkarma: 0 10.10.2012, 10:20:02
  21. avatar
    [10] capkova [*]

    JÍM CELOZRNNÉ PEČIVO A HODNĚ SEMÍNEK ...

    superkarma: 0 10.10.2012, 09:57:08
  22. [9] V19 [*]

    máme rady celozrnné pečivo aj chlieb - práve som prišla z z Sml22nákupu

    superkarma: 0 10.10.2012, 09:27:53
  23. avatar
    [8] Hanula [*]

    Sml16snažím se snažím...

    superkarma: 0 10.10.2012, 09:18:43
  24. [7] Jarkka [*]

    celozrnné pečivo tvoří většinu pečiva co kupujeme

    superkarma: 0 10.10.2012, 09:06:38
  25. avatar
    [6] blesksoft [*]

    mám ráda celozrnné pečivo a jiný chleba než tmavý nekupuju

    superkarma: 0 10.10.2012, 09:00:31
  26. avatar
    [5] Žofie [*]

    Mám ráda celozrnné pečivo Sml22

    superkarma: 0 10.10.2012, 08:10:39
  27. avatar
    [4] tajnostii [*]

    Kupuji i celozrné pečivoSml30

    superkarma: 0 10.10.2012, 08:00:26
  28. avatar
    [3] Kytinkak [*]

    také kupuji celozrné pečivo, moc nám chutná

    superkarma: 0 10.10.2012, 06:49:08
  29. avatar
    [2] LudPa [*]

    Při střevních obtížích – vláknina vstřebáním vody změkčuje a zvětšuje objem obsahu střev čímž zmírňuje zácpu.Jenže mým střevům to neřekli a chovají se právě opačně.

    superkarma: 0 10.10.2012, 06:29:38
  30. [1] lidicka [*]

    Vlákninu jím  denně, kupuji jen celozrnné pečivo i chlebaSml22

    superkarma: 0 10.10.2012, 05:55:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme