Bulvár

Vítejte na domácí zabíjačce

Pokud jste vegetariánky, doporučujeme tento článek nečíst. Pokud si však s chutí dáte ovárek, jelítko či jitrnici, seznamte se s průběhem zabijačky, které probíhají v naší zemi od nepaměti.

Domácí zabijačka patří mezi staré slavnostní zvyky a obvykle se koná v období od prosince do března. Na jaro a v létě se zabijačky nedělají, protože by po mase lezly mouchy a také by se v teple rychle kazilo.

Už v dobách našich předků byla zabijačka pro každý český a moravský statek velkou událostí. Pokud nebyl řezník přímo v rodině, musel se dlouho dopředu objednat, protože v období zabijaček byl doslova na roztrhání. A tak je tomu dodnes.

Domácí zabijačka se musí nejdříve dobře naplánovat. Většinou na sobotu, protože v neděli se škvaří sádlo a pečou se skřivani (odřezky libového masa ze staženého sádla). Večer předtím se už prasátku nedává žrát, aby mělo prázdné střeva.

Účastníci zabijačky se schází brzy ráno, tak na půl sedmou, na sedmou. Hospodář by však měl mít zatopeno v kamnech už od pěti. Pak si všichni dají po štamprli a jde se na to.

Prasátko už tuší, že se blíží jeho konec a kvičí. Kdo je slabší povahy, neměl by se ranní porážky účastnit, ale přijít radši až později (případně si dát další štamprli).

Řezník prase omráčí úderem do čela nebo střelou z jatečního přístroje a ihned ho vykrví proříznutím krční tepny. Horká krev se rychle míchá až do vychladnutí, aby se nesrazila. Poté se zasolí. Krví se barví černá polívka a dává se do prejtu.

my

Až se všechna krev pochytá, mrtvé prasátko se dá do necek, podvlíkne se řetízky, za jejichž pomoci se obrací. Štětiny se odstraňují pomocí železných „zvonků“ nebo řetězů, odstranění napomůže posypání pomletou kalafunou.

mydva

Poté se prasátko ještě pečlivě umyje, nařízne se kůže mezi šlachou a kostí zadních nožek a těmito otvory se provléknou bérce, na nichž bude prasátko po celý zbytek zabijačky viset. Znovu se opláchne vodou a dočistí. Pak už přichází na řadu rozříznutí břicha a opatrné vykuchání střev a vnitřností.

Vykuchané prasátko se pak rozsekne na dvě půlky, opět opláchne studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté hlavy se vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete se rozporcují na jednotlivé druhy masa: kýtu, krkovičku, kotlety, plecko, bůček, hlavu a další. Od hlavy se odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičky, rovněž tak od kýty.
Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jitrnic, jelítek, klobás a tlačenek. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

ov

Tolik ve zkratce k domácí zabijačce, kterých se v České republice se za jeden rok uskuteční více než 350 tisíc.
Ochránci zvířat opakovaně diskutují o humánnosti této akce, do toho se ještě se..ou  se svými argumenty úředníci z Evropské unie. Ale lidé u nás si tuto tradici chrání.
Domácí zabijačka se u nás pořádá od nepaměti a s atmosférou této tradice se můžeme seznámit i na kouzelných Ladových obrázcích, kde je přítomna celá rodina, včetně dětí.

lada

Příprava na domácí zabijačku je práce i zábava, na které se sejdou pohromadě sousedi, rodina i přátelé.
U regálu v masně by se tak pospolu asi nikdy nesešli.

Použitý zdroj: www.zabijacky.cz
Foto: autor

   
23.01.2013 - Společnost - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [15] LudPa [*]

    jelítka, to ano a dršSml30ťkovka

    superkarma: 0 14.03.2013, 15:28:02
  2. avatar
    [14] ekleinovka [*]

    Nic pro mne, nesnáším tohle zabíjení,takže ani nepojídámSml15Sml15Sml15

    superkarma: 0 23.01.2013, 22:00:54
  3. avatar
    [13] kobližka [*]

    Na zabíječce být nemusím,mě vadí krev ať je to lidská,nebo zvířecí.Jitrničky sním tak 3 za rok Sml30,ani ostatním zabijačkovým pochoutkám neholduju.Ale asi to patří k našemu národnímu folklóru Sml22,takže kdo na to má možnosti,proč ne.

    superkarma: 0 23.01.2013, 18:06:59
  4. avatar
    [12] Jindriska8 [*]

    Taky se bereme 2x do roka půlku prasete,ale děláme si vše sami,řezníka nepotřebujeme.Sml16

    superkarma: 0 23.01.2013, 15:54:14
  5. [11] Trefa [*]

    Trefa:zabijeli jsme kazdy rok.musela se upeci buchta do itrnic a uvarit kroupy do jelitek.uvarilo se maso a uz se zacalo pojidat.ovar byl vyborny.moc se na to dneska vzpomina.

    superkarma: 0 23.01.2013, 13:48:38
  6. [10] Maria28 [*]

    Na zabíjačky k mým příbuzným na Moravu jezdím ráda. Každý má svůj konkrétní úkol již léta - já míchám na sporáku vnitřní sádlo. Moje děti když byly malé, tak ze zabíjačky měly nejradši slané tyčky a kyselé okurky. Řezníka už nezveme, manžel mé sestřenice vše okoukal a už léta šéfuje zabíjačkám on.

    superkarma: 0 23.01.2013, 13:03:37
  7. [9] magic11 [*]

    pamatuji zabíjačky u babičky, dnešním dětem je to už hodně odepřeno, bohužel, měly by co vidět a přiučit se

    superkarma: 0 23.01.2013, 12:30:47
  8. avatar
    [8] gerda [*]

    jako dítě jsem jezdívala na zabijačku, ale naštěstí jsem tu porážku nikdy vidět nemusela, to bych obrečela. Nálada tam bývala vždycky dobrá, utkvělo mi, jak se střeva prala na sněhu a jak byly mastné kliky.

    superkarma: 0 23.01.2013, 12:14:08
  9. avatar
    [7] peetrax [*]

    Za zimu jsem se musela účastnit i čtyř zabijaček, asi tak do osmnácti. Nesnášela jsem to. Všude to smrdělo, všude byla mastnota... Sml15 Jsem ráda, že jsem vždycky mohla být při kuchyni a naštěstí ne jako brácha mj. pomáhat dědovi při obracení střev.

    Ono se to může zdát krásný, když si to člověk vybere dobrovolně, ale když je do toho vrženej, má to za povinnost xkrát za zimu a ještě ho to otravuje a radši by někde byl zalezlej s knížkou... Sml57

    superkarma: 0 23.01.2013, 10:00:54
  10. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Paráda, na to se po ránu hezky kouká. I když je to jen čtivo ke kávě.

    superkarma: 0 23.01.2013, 09:20:35
  11. avatar
    [5] pajda [*]

    Nooo...řezníka jsem sehnala za půl dne necelý týden dopředu...dneska je obrovský problém sehnat to prase. To se domlouvá několik týdnů.

    superkarma: 0 23.01.2013, 08:32:19
  12. avatar
    [4] lenig [*]

    HMMM HMMM Sml30

    superkarma: 0 23.01.2013, 07:11:04
  13. [3] kf [*]

    zabíjaček jsem se účastnila několikrát jako dítě a dodneška na to ráda vzpomínám (hlavně na ty výborné jitrnice, které řezník dělal)...a jako dítě jsem alespoň měla přesnou představu, kde se bere to maso, co mají u řezníka...

    superkarma: 0 23.01.2013, 06:37:41
  14. [2] lidicka [*]

    Domácích zabijaček jsem se zúčastnila nesčetněkrát. Doma jsme chovali prasata, některý rok jsme měli zabíjačku i 2x.Byly to hezké časy....Už můžu jen nostalgicky vzpomínat.Sml22

    superkarma: 1 23.01.2013, 05:52:44
  15. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Sml20Sml29

    superkarma: 0 23.01.2013, 02:54:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme