Jenže... ne každé víno se hodí ke každé lahůdce. A pokud díky neznalosti zvolíme špatnou kombinaci jídlo + víno, může se lehce stát, že jak lahodná chuť večeře, tak i vína se promění v cosi, co má k pochutině skutečně daleko.

 

Zkrátka a dobře, umět správně nakombinovat lahodné víno s chutnou večeří, je um, který by se měla naučit každá správná hospodyňka.

 

Víte, jak na to?

Partnerství jídla a vína spočívá v jejich dokonalé harmonii. Vzájemně se nejen doplňují, ale dokáží i umocnit chuť toho druhého. Dobré jídlo si zaslouží dobré víno – což ovšem neznamená, že drahé víno je zárukou vína dobrého..

 

Pamatujte, že jídla s výraznější chutí je možné kombinovat s chuťově plnějšími víny. Sestavujeme-li však menu k již zvoleným vínům, pak se lahodná vína kombinují s jemnými jídly a k plnějším vínům se vybírají chuťově výraznější chody....

 

Vína jednoduchá by měla předcházet vínům složitějším a bohatším, taktéž vína mladší předchází vínům starším a vína méně aromatická vínům více aromatickým.

 

Je důležité sestavit jídlo a víno vyváženě. Vyhneme se tak tomu, že zážitek z jídla nepřevyšuje zážitek z vína či naopak. Pamatujete, že jak jídlo, tak i víno se mají vzájemně doplňovat a být v harmonii.

Zapamatujte si:


- K polévkám vybíráme spíše lehká suchá bílá vína s jemnou kyselinkou. U gulášových, případně hutnějších polévek je možné podávat plnější vína.

- K těstovinám vybíráme vína dle typu omáčky. Smetanové omáčky a houby si žádají plná bílá vína, naopak těstoviny s masem můžeme spojit s lehkým červeným vínem.


- K sýrům se obecně hodí bílá vína. Ovšem k tvrdým a dobře vyzrálým sýrům, lze doporučit spíše archivní červená vína s vyšším obsahem tříslovin. Čím jsou sýry hutnější, například zrající sýry, tím více se k této pochutině hodí sladčí vína.

- Pokud k večeři zvolíme ryby, pamatujte, že rychlá úprava ryb se dobře pojí s lehkými a suchými bílými víny.

- Kuřecí maso je dobré spojit s plnějším bílým vínem či s lehčím červeným vínem. Krůtí maso pak můžeme již bez obav skloubit se středně plným červeným vínem.

- Zvěřina si žádá červená plná vína.


- Vepřové maso se dobře snáší s lehčími červenými víny, naopak vína hutnějšího charakteru pojíme s hovězím masem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Náš tip:

K lehké a sváteční večeři v podobě ryb, drůbeže nebo bílého masa sáhněte po Jacob´s Creek Dry Riesling. Toto víno se zářivě zlatavou barvou, vůní květin a citrusových plodů, bezpochyby zajistí příjemnou a jedinečnou atmosféru... Vřele doporučujeme pro večer plný pohody a romantiky!

 

K těstovinám, salátům či telecímu masu pak vřele doporučujeme víno Jacob´s Creek Chardonnay. Je to víno se zářivě zlatavou barvou a aroma, jehož chuť je přirovnávána k melounu a čerstvým hruškám. Toto suché víno si jistě zamilujete pro jeho bohatou chuť, která je podpořena chutí vanilky a karamelu.

 

Pokud plánujete sváteční večer plný zábavy a smíchu, pak vsaďte na Jacob´s Creek Shiraz Cabernet.  Toto skvělé červené víno se hodí ke každé příležitosti a taktéž k jakékoliv formě večeře. Výběrem tohoto druhu elegantního vína můžete doplnit večeři v podobě těstovin, jakýchkoliv úprav masa s omáčkou, zvěřiny, smažených pokrmů anebo i studených sýrových mís.

 

Je pravdou, že co člověk, to jiný názor na to, co je lahodné, co je skutečná pochutina a co naopak nestojí ani za pohled.

Ovšem některé zásady ve stravování se vyplatí dodržovat. A u „partnerů“ jídlo + víno bychom tyto zásady měli dodržovat dvojnásob.

 

Konečně, vyzkoušejte sami, jaké víno vám lahodí s jakým jídlem! Možná přijdete na kombinaci, kterou si doslova zamilujete ;o)

Nám nezbývá, než popřát nejen dobrou chuť, ale i dobrou volbu!

 

A závěrem malá rada: Víte, že vína by se nikdy neměla pít na lačný žaludek?

Reklama