Espresso

Žádné „presso, pressíčko nebo expresso“, jak jsme si my Češi (někteří) zvykli tento druh kávy familiárně nazývat, neexistuje. A baristům nahání takové objednávky husí kůži. Jestliže je to i váš případ, požádejte příště, až si budete chtít vychutnat dobrou černou kávu, o espresso (v Itálii „un caffe“). Jak vám ho odborník připraví?


Kouzlo dobrého espressa spočívá minimálně v následujících zásadách:

  • 7 gramů kávy
  • 30 ml vody
  • tlak 9 barů
  • 20 – 30 vteřin extrakce
  • teplota vody cca 88 °C
  • Kávu by vám měl barista servírovat v espresso šálku (60 – 90 ml), jehož 30 ml bude vyplňovat espresso, na němž nebude chybět crema.

Pro ty, kterým je jedno espresso málo, vznikl takzvaný double shot, neboli espresso doppio. U tohoto nápoje se dvojnásobí objem vody (60 ml) i množství pražené kávy (14 g). Podává se v espresso šálku, nebo v šálku na cappuccino.

Ristretto

Od klasického espressa se liší jen málo, a to množstvím vody a času, za kterou proteče pákou kávovaru (cca 18 vteřin). V šálku tak dostanete 20 ml kávy (+ crema). Tato alternativa vznikla na jihu Itálie a na Sicílii, a to kvůli zdejším vysokým teplotám. Místní si tu na kávě pochutnávají několikrát denně, takže do sebe chtějí obracet co nejmenší objem teplého nápoje.

Espresso lungo

Opakem ristretta je lungo, které lze z italštiny přeložit jako „dlouhý“ či „zředěný“. Už je vám tedy jasné, že dostanete mnohem větší množství horkého nápoje. Jedna dávka (8 g kávy) ve výsledku znamená 60 ml nápoje, double shot (16 g kávy) pak 120 ml nápoje. Co je ale důležité, je způsob přípravy.

Odborníky doporučovaný postup je totožný s přípravou klasického espressa, do kterého je následně dolita (1:1) horká voda. Další možností je také hrubší mletí kávy – tou proteče větší množství vody rychleji. Není ale výjimkou, že personál kavárny nechá protéci přes mletou kávu celý výsledný obsah šálku, což je špatně. Dvojité množství vody znamená dvakrát takový čas (60 vteřin). Výsledná káva je pak méně kvalitní.

Espresso Americano

Pokud fandíte pořádnému hrnku černé kávy, pak si objednejte americano. V čem spočívá jeho kouzlo? Jde o klasické espresso, ale je „zředěné“ horkou vodou, a to tak, že velmi. V poměru 1:5 ve prospěch vody. Co ale musíte alespoň částečně oželet, to je množství cremy. Ať už je v hrnku nejprve voda, či káva (a vy si vodu sami doléváte), většina se jí rozpustí.

A proč právě americano? Údajně podle amerických vojáků, kteří si za druhé světové války kávu v Evropě ředili, aby nebyla tak silná.

Cappuccino

Jde o takzvanou snídaňovou kávu Italů. Klasické cappuccino o objemu 150 až 180 ml se skládá z espressa (30 ml) a mléka. Respektive z horkého mléka a 2 cm vysoké mléčné pěny. Setkat se ale můžete i s takzvaným moderním cappuccinem, v němž espresso doplňuje pouze mikropěna (120 - 150 ml), bez mléka.

  • Jednou ze zásad, jak poznat správně připravené cappuccino, je ta, že byste se nápojem neměli popálit ani při prvním napití. Aby si mléko zachovalo ty nejlepší vlastnosti, nesmí se při šlehání ohřívat nad 65 °C.
  • Hladina nápoje by také měla kopírovat okraj šálku a neměly by se na ni objevovat velké bubliny.
  • Zdobíte si tento nápoj skořicí nebo dalšími přísadami? Podle odborníků děláte chybu, chuť kávy to degraduje.
  • Setkat se můžete také s názvem „Flat white“. To není nic jiného než cappuccino s dvojitou dávkou espressa.

Caffe latte

U tohoto druhu kávy si pravděpodobně vybavíte tříbarevný, vrstvený nápoj ve vysoké sklenici. Právě tak je totiž oblíbené „lattéčko“ v Česku často podáváno. Ne každý ale ví, že je to chyba. Proto se můžete cítit dotčeně, když vám barista donese nápoj připomínající spíše cappuccino, navíc v šálku s ouškem. Na omylu ale není on, nýbrž vy. Právě tak se totiž správné caffe latte podává.

Je složeno z espressa (30 ml) a mikropěny, stejně jako „moderní cappuccino“. Rozdíl je pouze v celkovém množství nápoje. Šálek caffe latte mívá přes 250 ml.

  • Rada nad zlato: Pokud si budete tento druh kávy objednávat v Itálii, nikdy si neporoučejte „latte“. Tím žádáte jen o sklenici mléka.
  • Nápoj údajně vznikl pro ty, kteří žádali více mléka „latte“ do cappuccina. Ale to je jen jedna z variant vysvětlení.

Latte macchiato

Teplé mléko (minimálně 200 ml), espresso (30 ml) a navrch mléčná pěna, to vše ve vysoké sklenici. Ne, jak už víte, nejde o popis caffe latte, za které bývá často označováno, ale o latte macchiato.

Připravuje se tak, že se mléko vyšlehá do mikropěny a nalije se do sklenice, kde se pěna postupně oddělí od mléka. Až pak přijde na řadu espresso, které na povrchu pěny utvoří typickou tmavou skvrnu.

Espresso macchiato

Pro ty, kteří by si rádi „vylepšili“ espresso mlékem, ale cappuccino je na ně až příliš objemné, je tu espresso macchiato. Toto „skvrnité espresso“, jak zní doslovný překlad, je vlastně espresso doplněné o trochu mléčné pěny. Podává se v espresso šálku (60 – 90 ml).

Rádi byste si o kávě dověděli více? Podívejte se na www.piccoloneexistuje.cz, odkud jsme také čerpali informace.

Čtěte také:

Uložit

Reklama