Vaření

Víte, co je to podžárka? Uvařte si ji s námi

Víte, co je to podžárka? My v redakci jsme to také nevěděli. Až do té doby, než bylo editační téma o vaření a čtenářka Lenig nás s ní prvně seznámila. A na žádost čtenářek posílá i recept v plném znění.

Milé žínky, patřím do generace žen, která zažila většinu svého života v hluboké totalitě. V té době dávné jsme s manželem zhruba 1–2x  za rok zašli na večeři do nějakého, v té době „slušného podniku“.
Nebylo jich mnoho, ale snad v každém nabízeli mňamku nazývanou RUSKÁ PODŽÁRKA (tuším, že to slovo ruská tam patřilo). Doma jsme toto jídlo nedělali a já jsem si ho moc oblíbila a snad pokaždé objednala.

Po sametové revoluci ale „dobré restaurace“ padly, objevily se čínské restaurace, hodně podniků se pozavíralo, a tak mě napadlo, že si zkusím recept sehnat a toto oblíbené jídlo si udělat doma.
Měli jsme v našem městečku takového ukecaného řezníka, který stále mluvil, radil, jaké maso je na co nejvhodnější, co se z toho dělá a podobně, a tak jsem se zeptala jeho, zda zná podžárku….
Překvapil, znal.
A jeho recept používám dodneška. Jen jsme toto jídlo v našem domácím menu povýšili na slavnostní.

Za dlouhých řekněme 23 let od revoluce jsem ho vařila mnoha návštěvám a recept jsem předala možná stovce kamarádek. Každý byl spokojen a doma s ním uspěl. Tak zde ho máte (množství si upravíte na počet porcí).

Ingredience:

  •  libové vepřové maso (kýta),
  • cibule,
  • TOMPA (ostřejší zeleninové lečo),
  • rajčata,
  • papriky,
  • sůl, pepř,
  • kečup

Postup:

Na zpěněnou cibulku dáme proužky papriky, chvilku dusíme, přidáme maso na kostičky, sůl, pepř a zase dusíme. Nakonec dáme oloupané osminky rajčat a stále dusíme pod pokličkou. Podle potřeby podlijeme horkou vodou. Když je vše měkké, zalijeme kečupem (vše podle chuti).

Pro maminky s malými dětmi

V této fázi odebereme porce dětem – a do zbytku přidáme TOMPU nebo ostřejší, pálivější lečo ze sklenice, případně dnes, kdy se Tompa špatně shání, tak třeba ďábelskou nebo cikánskou omáčku a celkově to dokořeníme do ostra, můžeme dopepřit, to záleží na chutích strávníků.
Jako příloha se hodí hranolky, rýže nebo bramboráčky, se vším je to mňamka.

A ještě přidám jednu malou příhodu…

Kdysi před mnoha lety moje dcera chodila s chlapcem, který jedl za čtyři, a to doslova. Měli přijít na vánoční svátek spolu k nám a s Katkou jsme se dohodly, že udělám slavnostně podžárku, a ptám se jí: „Co k tomu mám udělat? Hranolky, rýži, nebo bramboráčky?“
Domluvila se s přítelem a odpověděla: „Hranolky, rýži i bramboráčky“.
A tak jsem fakt dělala všechny tři přílohy. Když přišli, byla jsem uhoněná a taky jsem oznámila, že tohle bylo naposledy….
Nu a Jirka (dcery přítel) si k obědu dal jako my všichni podžárku s bramboráčky, pak si přidal ještě s rýží a odpoledne mi řekl: „A mohl bych si teď dát tu podžárku s hranolkami?“

P. S.: Po takové akci u nás, říkali vždy rodiče Katčina přítele, že nyní ji musí pozvat aspoň 4x na oběd (večeři) oni, aby se to vyrovnalo. :)

Dobrou chuť přeje Lenig

podzarka

   
10.09.2012 - Vaření - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [75] Helena Svatková [*]

    Výborný recept i na dělenou stravu, určitě to vyzkouším.Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 17.05.2014, 17:08:14
  2. [74] V19 [*]

    Robievam moskovskú podžárku s jablkami- recept z Ruska

    Bravčové nakrájané na rezance, prudko opečiem na panvici, pridám cibuľu, zaprášim múkou a opečiem.Jablka nakrájam na malé hranolčeky, zalejem bujónom a dusím do mäkka. Podávam s ryžou alebo opečenými zemiakami.Sml15

    superkarma: 0 22.11.2012, 09:44:33
  3. avatar
    [73] ema [*]

    maso vypadá pěkně, ale ty hranolky ne, volila bych rýži

    superkarma: 0 28.09.2012, 08:44:37
  4. avatar
    [72] lenig [*]

    Krupová — #71 my už to nyní děláme taky s rýží, hranolky již dlouho doma neděláme a ani v restauraci nevyhledáváme....ale holt jsem našla fotku jen s hranolkami Sml58

    superkarma: 0 17.09.2012, 08:43:34
  5. avatar
    [71] Krupová [*]

    může to být dobré, ale raději bych si to dala      s rýží

    1. na komentář reaguje lenig — #72
    superkarma: 0 16.09.2012, 22:41:54
  6. [70] dudikovam [*]

    vyzkouším to může to být superSml30

    superkarma: 0 16.09.2012, 10:18:10
  7. avatar
    [69] hubajda [*]

    skolacka — #49 take delam katuv sleh ale ja jeste do nej davam zavareny okurek

    superkarma: 0 10.09.2012, 23:18:27
  8. avatar
    [68] hubajda [*]

    PEPI11 — #55 muz ma take rad takove michaniny ja jeste pridavam buraky

    superkarma: 0 10.09.2012, 23:17:03
  9. avatar
    [67] hubajda [*]

    ToraToraTora — #23 ja bych dala misto hranolek ryzi jsem hodne rejzova tak me nevadi u zadneho jidla ale jako svatecni jidlo tez me to neprijde to je lepsi kacenka zeli a knedlik nebo licka na cervenem vine to je dobrota

    superkarma: 0 10.09.2012, 23:14:54
  10. avatar
    [66] hubajda [*]

    Yannize — #35 taky to tak podobne znam

    superkarma: 0 10.09.2012, 23:12:08
  11. avatar
    [65] hubajda [*]

    lenig — #60 ty jo ja to nikde nevidela ale ted budu pozornejsi a budu koukat zda to maj

    superkarma: 0 10.09.2012, 23:09:40
  12. avatar
    [64] kapkamore [*]

    To může být mňamka, vyzkouším a pěkná příhoda...Sml67

    superkarma: 0 10.09.2012, 23:01:33
  13. [63] ova9 [*]

    vypada skvele....vyrobim

    superkarma: 0 10.09.2012, 22:20:28
  14. avatar
    [62] gerda [*]

    lenig — #60 myslím, že to není nic, co by člověk nenašel a nesestavil z domácích zdrojů. Jenom to maso musí koupitSml15

    superkarma: 0 10.09.2012, 18:17:20
  15. avatar
    [61] daska59 [*]

    Dělám to coby řezanku Sml30. Manžel si ji žádá celkem často. Přidávám ještě Worchester.

    superkarma: 0 10.09.2012, 18:04:28

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] lenig [*]

    pro ty, co neznají TOMPU, kdybyste náhodou ještě někde zahlédly...je to toto:

    1. na komentář reaguje gerda — #62
    2. na komentář reaguje hubajda — #65
    superkarma: 0 10.09.2012, 17:58:50
  2. avatar
    [59] ekleinovka [*]

    Tak tenhle název neznám,ale vlastně ji tedy vařím už dávno - z kuřecího masaSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:41:04
  3. avatar
    [58] tajnostii [*]

    jithule — #56 ano Litoměřická směs-to je onoSml30

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:15:16
  4. avatar
    [57] řinka [*]

    Včera jsem dělala k obědu.

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:14:20
  5. [56] jithule [*]

    u nás tomu říkáme litoměřická směs

    1. na komentář reaguje tajnostii — #58
    superkarma: 0 10.09.2012, 17:11:15
  6. [55] PEPI11 [*]

    Skoro přesně toto dělám běžně, ale s drůbežím masem, a říkáme tomu Čína, Dělám to na Woku Kečup už tam nedávám, je to pak řídké a sladké. Tké máme rádi ostrá jídla Ale Čínu dělám i jinou, třeba s karí kořením a porkem , nebo se žampiony. Mám ráda takové míchaniny.Většinou používám drůbeží maso.

    1. na komentář reaguje hubajda — #68
    superkarma: 0 10.09.2012, 16:54:58
  7. avatar
    [54] lenig [*]

    pravda, dělám to na woku, ale spíš si myslím, že je to podžárka, protože je to dost ostré, pokud to takto chceme mít...jinak lze udělat i méně..to dá rozum Sml59

    superkarma: 0 10.09.2012, 16:36:38
  8. avatar
    [53] gerda [*]

    Myslím, že podžarka znamená, že maso se dělá pod žárem, tudíž je to recept variabilní. Může být i s jinou zeleninou nebo třeba i s jablíčky. Kolik kuchařek, tolik podžárekSml33

    superkarma: 0 10.09.2012, 16:23:34
  9. avatar
    [52] capkova [*]

    Dala bych si to s kuřecím...

    superkarma: 0 10.09.2012, 15:43:09
  10. avatar
    [51] pajda [*]

    To je asi ten problém: katův šleh, trampovo zoufalství nebo srbská kotleta chutnají všechny zhruba stejně, ale jinak, než ta podžárka, kterou mají v ruské restauraci. I když pominu to zapečení. Asi se tam opatrně zeptám na receptSml32

    superkarma: 0 10.09.2012, 15:41:47
  11. avatar
    [50] nika1 [*]

    Podobnou směs taky děláme. Moc dobrá.Sml59

    superkarma: 0 10.09.2012, 15:06:38
  12. avatar
    [49] skolacka [*]

    Tak u nás se tomuhle říká "Katův šleh" a je to taková hospodská klasika. V lepší restauraci nebo jak sváteční jídlo bych si to nedala Sml80

    1. na komentář reaguje hubajda — #69
    superkarma: 0 10.09.2012, 15:02:00
  13. [48] zzandaa [*]

    Něco podobného často děláme Sml22

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:58:43
  14. avatar
    [47] delfi.na [*]

    na bramborácích to musí být skvělé

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:39:53
  15. avatar
    [46] arminka [*]

    Kytinkak — #44 asi tak, ale zkusit se má vše,jen bych tam nedávala tu TOMPU, nemusím ostréSml16

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:26:14
  16. [45] Trefa [*]

    Trefa:moc vabne to nevypada,radeji neco jineho.clovek by mel ale skusit vse.

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:14:41
  17. avatar
    [44] Kytinkak [*]

    připomíná mi to jako domácí lečo, jen chybí vajíčka

    1. na komentář reaguje arminka — #46
    superkarma: 0 10.09.2012, 14:00:12
  18. avatar
    [43] margot [*]

    hanes24 — #18 přesně, tento recept znám jako srbskou, vždy s vepřovým. kečup nedáváme, zeleninu sami nakládáme, s feferonkou nemá chybu. s rýží, s chlebem... hranolky u nás doma jsou snad 1x do roka...

    superkarma: 0 10.09.2012, 13:36:36
  19. avatar
    [42] lenig [*]

    rorysa — #37 děkuji Sml79Sml67

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:54:06
  20. avatar
    [41] lenig [*]

    lidicka — #6 boršč taky můžu, ale dělávám ho spíš v zimě, protože je toho vždycky obr hrnec, v létě by se zkazil Sml80

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:50:39
  21. avatar
    [40] lenig [*]

    Introvertka — #5 jj, my s dcerou tomu mezi sebou taky říkáme podrážka Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:43:08
  22. avatar
    [39] lenig [*]

    RosaGloriaDei — #1 lečo je jen náhražka za Tompu, která se už dneska nedá sehnat. Tompa byla taková sotrá zeleninová směs a jak jsem psala původní recept byl od řezníka a dlouho jsem to dělala podle něho...postupem času jsem si recept vylepšila podle sebe a možností, zatím měl vždy úspěch..Sml67

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:41:29
  23. [38] kimil [*]

    Zrovna včera jsem toto jídlo vařila (i když jsem netušila, že se jedná o podžárku) s rýží a jen se po něm zaprášilo

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:40:42
  24. avatar
    [37] rorysa [*]

    Tento recept na podžárku jsem neznala, a tak jsem se dnes rozhodla ho vyzkoušet. Udělala jsem k tomu domácí krokety. Mám tu brigádníky, natírají střechu a musím říct, že všichni mlaskali!Sml22 Moc děkuji za skvělou inspiraci Sml59

    1. na komentář reaguje lenig — #42
    superkarma: 0 10.09.2012, 12:39:29
  25. avatar
    [36] Myskamaus [*]

    Tohle jídlo znám léta letoucí,je dobré,ale za slavnostní ho tedy nepovažuju.Slavnostní jídlo si představuji poněkud jinak.

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:37:54
  26. avatar
    [35] Yannize [*]

    jojo, cikánská kejta!

    akorát místo kečupu dám pyré nebo protlak a na co kupovaný lečo..? k té zelenině ještě feferonku a česnek a mňam! akorát ty hranolky ne-e, ale s topinkou nebo chlebem to jooo!

    a v případě mýho přítele ještě hora ëidamu navrch Sml68

    1. na komentář reaguje hubajda — #66
    superkarma: 0 10.09.2012, 12:34:31
  27. avatar
    [34] pajda [*]

    Podžárku dělají v brněnské ruské reastauraci, ale zapékají ji - do kotlíku dají na dno brambory, na to směs a nahoru ještě houby.Sml20

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:25:00
  28. avatar
    [33] ToraToraTora [*]

    Altamora — #32 No jistě, máš to takové jaké si to uděláš a není lepším kořením pro jídlo než to, že si za ním stojíš.  A zbytek viz můlj poslední příspěvek. Jo a aBabica...kdyby šlo jenom o ten citron Sml52

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:21:36
  29. avatar
    [32] Altamora [*]

    ToraToraTora — #30 Nekoukám na pořady o vaření, leda když jsem nemocná, a to už bohudík nějakou dobu nebylo. Nemohu tedy soudit, co je Babica zač. Jestli ale někdo jako výhradu proti němu použije: "Nemáte-li limetku, dejte citrón", tak to pro mně není označení Babicy jako patlala, ale dotyčného jako dogmatika. Ale jak říkám, jeho recepty neznám, není mi sympatický, tak se na jeho pořad dívat nehodlám a nebráním ho.

    Nepochopila jsem, co má společného lečo a Babica. Já lečo ráda, na mase v leču nevidím nic špatného (zvlášť když se dělá hezky pomaloučku a krásně se prolnou chuti) a s rýží by mi chutnalo. Těžko bych si k němu dala hranolky, ty si nedám k ničemu. A pokud se týká toho, zda jídlo je sváteční nebo ne, to je otázka názoru. Sváteční je každé jídlo, které rodina dělá ve svátek a které jí chutná. Nemusí to být zrovna nadívaný krocan nebo pečená husa. Pro mě by Vánoce nebyly bez smetanové zelňačky v poledne. Jasně, je to obyčejné jídlo a dělám ji i jindy. Ale na Štědrý den prostě musí být. Sice správná měšťanská rodina má hlemýždě, ale s těmi se mi nechce patlat. A pak, jsem plebejec, ne měšťka.Sml32

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #33
    superkarma: 0 10.09.2012, 12:11:35
  30. [31] free [*]

    Prostě mišmaš.

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:06:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme