Víte, co je to podžárka? My v redakci jsme to také nevěděli. Až do té doby, než bylo editační téma o vaření a čtenářka Lenig nás s ní prvně seznámila. A na žádost čtenářek posílá i recept v plném znění.
Milé žínky, patřím do generace žen, která zažila většinu svého života v hluboké totalitě. V té době dávné jsme s manželem zhruba 1–2x za rok zašli na večeři do nějakého, v té době „slušného podniku“.
Nebylo jich mnoho, ale snad v každém nabízeli mňamku nazývanou RUSKÁ PODŽÁRKA (tuším, že to slovo ruská tam patřilo). Doma jsme toto jídlo nedělali a já jsem si ho moc oblíbila a snad pokaždé objednala.
Po sametové revoluci ale „dobré restaurace“ padly, objevily se čínské restaurace, hodně podniků se pozavíralo, a tak mě napadlo, že si zkusím recept sehnat a toto oblíbené jídlo si udělat doma.
Měli jsme v našem městečku takového ukecaného řezníka, který stále mluvil, radil, jaké maso je na co nejvhodnější, co se z toho dělá a podobně, a tak jsem se zeptala jeho, zda zná podžárku….
Překvapil, znal.
A jeho recept používám dodneška. Jen jsme toto jídlo v našem domácím menu povýšili na slavnostní.
Za dlouhých řekněme 23 let od revoluce jsem ho vařila mnoha návštěvám a recept jsem předala možná stovce kamarádek. Každý byl spokojen a doma s ním uspěl. Tak zde ho máte (množství si upravíte na počet porcí).
Ingredience:
- libové vepřové maso (kýta),
- cibule,
- TOMPA (ostřejší zeleninové lečo),
- rajčata,
- papriky,
- sůl, pepř,
- kečup
Postup:
Na zpěněnou cibulku dáme proužky papriky, chvilku dusíme, přidáme maso na kostičky, sůl, pepř a zase dusíme. Nakonec dáme oloupané osminky rajčat a stále dusíme pod pokličkou. Podle potřeby podlijeme horkou vodou. Když je vše měkké, zalijeme kečupem (vše podle chuti).
Pro maminky s malými dětmi
V této fázi odebereme porce dětem – a do zbytku přidáme TOMPU nebo ostřejší, pálivější lečo ze sklenice, případně dnes, kdy se Tompa špatně shání, tak třeba ďábelskou nebo cikánskou omáčku a celkově to dokořeníme do ostra, můžeme dopepřit, to záleží na chutích strávníků.
Jako příloha se hodí hranolky, rýže nebo bramboráčky, se vším je to mňamka.
A ještě přidám jednu malou příhodu…
Kdysi před mnoha lety moje dcera chodila s chlapcem, který jedl za čtyři, a to doslova. Měli přijít na vánoční svátek spolu k nám a s Katkou jsme se dohodly, že udělám slavnostně podžárku, a ptám se jí: „Co k tomu mám udělat? Hranolky, rýži, nebo bramboráčky?“
Domluvila se s přítelem a odpověděla: „Hranolky, rýži i bramboráčky“.
A tak jsem fakt dělala všechny tři přílohy. Když přišli, byla jsem uhoněná a taky jsem oznámila, že tohle bylo naposledy….
Nu a Jirka (dcery přítel) si k obědu dal jako my všichni podžárku s bramboráčky, pak si přidal ještě s rýží a odpoledne mi řekl: „A mohl bych si teď dát tu podžárku s hranolkami?“
P. S.: Po takové akci u nás, říkali vždy rodiče Katčina přítele, že nyní ji musí pozvat aspoň 4x na oběd (večeři) oni, aby se to vyrovnalo. :)
Dobrou chuť přeje Lenig
Nový komentář
Komentáře
Výborný recept i na dělenou stravu, určitě to vyzkouším.

Robievam moskovskú podžárku s jablkami- recept z Ruska
Bravčové nakrájané na rezance, prudko opečiem na panvici, pridám cibuľu, zaprášim múkou a opečiem.Jablka nakrájam na malé hranolčeky, zalejem bujónom a dusím do mäkka. Podávam s ryžou alebo opečenými zemiakami.
maso vypadá pěkně, ale ty hranolky ne, volila bych rýži
Krupová — #71 my už to nyní děláme taky s rýží, hranolky již dlouho doma neděláme a ani v restauraci nevyhledáváme....ale holt jsem našla fotku jen s hranolkami
může to být dobré, ale raději bych si to dala s rýží
vyzkouším to může to být super
skolacka — #49 take delam katuv sleh ale ja jeste do nej davam zavareny okurek
PEPI11 — #55 muz ma take rad takove michaniny ja jeste pridavam buraky
ToraToraTora — #23 ja bych dala misto hranolek ryzi jsem hodne rejzova tak me nevadi u zadneho jidla ale jako svatecni jidlo tez me to neprijde to je lepsi kacenka zeli a knedlik nebo licka na cervenem vine to je dobrota
Yannize — #35 taky to tak podobne znam
lenig — #60 ty jo ja to nikde nevidela ale ted budu pozornejsi a budu koukat zda to maj
To může být mňamka, vyzkouším a pěkná příhoda...
vypada skvele....vyrobim
lenig — #60 myslím, že to není nic, co by člověk nenašel a nesestavil z domácích zdrojů. Jenom to maso musí koupit
Dělám to coby řezanku
. Manžel si ji žádá celkem často. Přidávám ještě Worchester.
pro ty, co neznají TOMPU, kdybyste náhodou ještě někde zahlédly...je to toto:
Tak tenhle název neznám,ale vlastně ji tedy vařím už dávno - z kuřecího masa

jithule — #56 ano Litoměřická směs-to je ono
Včera jsem dělala k obědu.
u nás tomu říkáme litoměřická směs