Reklama

Kardamom neboli egyptský či mouřenínský pepř je v naší zemi nepříliš známé koření, přesto se najdou tací, kteří o něm vědí a třeba si ho přidají na zvýraznění chuti do kávy. Chcete si její chuť také zvýraznit?

Vzhled a původ

kardamon

Tento tropický, bylinný keř roste ve vlhkých pralesích v Indii, na Srí Lance, Sumatře a v Číně. Jde o rostlinu, dosahující výšky až  tři metry, která má příjemnou, aromaticky citronovou vůni a nasládlou kořenitou chuť. Plody jsou tobolky, obsahující větší počet semen červenošedé až červenohnědé barvy. Podle způsobu zpracování se dělí kardamom na bělený a nebělený, celý nebo mletý.

Využití v kuchyni

Kardamom má svoje nezastupitelné místo v orientální kuchyni, to ale neznamená, že za hranicemi Orientu je neznámý. Společně s kurkumou je příbuzný zázvoru, vydatně tak zvýrazňuje chutě slaných i sladkých pokrmů. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva, jako jsou perníky a koláčky. V malém množství je přidáván také do uzenin. Málo se ví, že kardamom také skvěle dochutí steaky, mletá masa a pikantní omáčky.
Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů. Špetka kardamomu se přidává také do černého čaje nebo do kávy, čímž oba nápoje získají nezaměnitelnou chuť a aroma (na středním východě a v Egyptě je kardamom součástí každé kávy).

Pozn.
Pokud si doma připravujete drcený kardamom, nikdy nepoužívejte zelenou slupku, ale pouze vnitřek tobolky. Opatrně ji rozřízněte a vysypte tmavá zrníčka. Tato zrníčka pak rozemelte.

Kardamon

Léčivé účinky

Kardamom obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Proto je velmi prospěšný na trávení, posílení krevního oběhu, pálení žáhy, odhleňuje a detoxikuje organismus. Rovněž zklidňuje revmatické a ledvinové bolesti, kožní problémy, astma i bolest v krku. Pokud si přidáte špetku kardamomu do černého čaje, působí jako antistresový nápoj a je vhodný i proti únavě. Zabírá též na kocovinu! Pravidelně konzumovaná semena s medem zlepšují zrak a samotným jejich žvýkáním si lze skvěle osvěžit dech.  

Okouzlení navěky

Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům. Co se týče magických účinků, jsou známy pouze ty, že muž, kterému je ženou podána kávu se špetkou kardamomu, je touto ženou navěky okouzlen…
Že bychom to zkusily?

použitý zdroj: Použitý zdroj: Marco, Jacques Mora, Základní kniha o ženšenu, nakl. PRAGMA, 1997 a www.atlasrostlin.cz

Přečtěte si také: