Zdraví

Víte, co je Ispaghula?

Název Ispaghula pochází z hindského „Ispaghul“, což znamená v doslovném překladu „koňské ucho“. Jedná se vlastně o osemení (slupku) rostliny Plantago ovata (synonymum Plantago ispaghula), což je jitrocel vejčitý (neboli jitrocel indický). Proto se Ispaghula někdy označuje jako „indická vláknina“. Ceněna jsou zejména její semena, resp. osemení, pro vysoký obsah vlákniny, jejíž pozitivní účinky na náš organismus jsou všeobecně známé.

NOVINKA

  • Praktické balení – v sáčcích (1 sáček = 1 dávka), pohodlné na cesty, do zaměstnání atd.

Novinka na trhu, která potřebnou dávku poskytne v praktickém sáčkovém balení. Příprava pak vůbec není složitá, obsah sáčku se bezprostředně před požitím rozmíchá v malém množství vody, džusu nebo v jogurtu a nápoj je hotov. Stačí jej zapít dostatečným množstvím tekutiny (cca 200- 300 ml). Volně dostupný přípravek se používá 2-3x denně nejméně půl hodiny před jídlem.

Co je to vláknina?

Vláknina je slovo ve spojení se zdravou výživou skloňované snad ve všech pádech.
Proč je tak důležitá? A kde ji najdeme? Vláknina je polysacharid (složena z několika tisíců jednotek cukrů – sacharidů) nejčastěji rostlinného původu. Je nestravitelná, což znamená, že ji lidský organismus nedokáže rozložit a využít.

Potrava obsahující vlákninu je tužší, nutí člověka více žvýkat. To aktivuje činnost slinných žláz a připravuje žaludek na to, že do něj potrava za chvilku doputuje. Tím dopřeje lidskému tělu pocit nasycení a přitom nezvýší energetický příjem. Nicméně, ani teď ještě nejsme s blahodárnými účinky vlákniny u konce. Vláknina totiž během své cesty lidským tělem z okolí absorbuje vodu. Když se pak dostane do střev, nabobtná, zvětší svůj objem a pomůže střeva rovnoměrně vyplnit a vyčistit.

Pravidelná konzumace vlákniny může působit jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku – právě proto, že díky vláknině nezůstává střevní obsah ve střevech příliš dlouho a vláknina díky svým vlastnostem pomáhá odstraňovat odumřelé buňky střevní sliznice.

To vše dělá z vlákniny běžně dostupný a přitom naprosto unikátní nástroj, jak žít zdravěji, zcela se vyhnout některým nemocem anebo alespoň zmírnit jejich důsledky

Kdy a na co je vhodné Ispaghulu / Psyllium užívat?

• ke snížení chuti k jídlu – vyvolává pocit sytosti

• k normalizaci činnosti střev obecně

• při zácpě – příležitostné i chronické, stejně tak lze použít u těhotenské zácpy

• ke změkčení stolice, např. trpíte-li hemeroidy, prodělali jste operaci v oblasti konečníku atp.

• při nespecifických průjmových onemocnění

• u infekčních průjmů (jako doplňková léčba) i průjmů vzniklých po léčbě antibiotiky

• všude tam, kde je zapotřebí dostatečný přísun vlákniny 

• při zvýšené hladině cholesterolu – při současné nízkotučné dietě – vhodně dietu doplňuje

• k očištění střev od toxických látek, k posílení činnosti prospěšných baktérií ve střevním traktu

• pravidelná konzumace snižuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku

Účinky Ispaghuly

Přednost Ispaghuly je, že není návyková a neobsahuje žádné škodlivé látky.

Příznivě působí na činnost trávícího traktu, především na funkci tenkého a tlustého střeva. Ispaghula na sebe váže vodu, nabobtnává (je tak schopna zvětšit svůj objem ve střevě až 40x) a vytváří měkký gel, který pokrývá sliznici zažívacího ústrojí a chrání ji tak před nežádoucím drážděním toxických látek. Zároveň je tento gel schopen na sebe jedovaté látky vázat a takto je dostávat ven z těla. Nabobtnáním dojde ke zvětšení objemu stolice i k jejímu změkčení, čehož se využívá nejen u zácpy (normalizuje tvorbu stolice a reguluje četnost vyprazdňování), ale i při hemeroidech nebo po operacích v této oblasti, kdy je žádoucí měkká stolice a usnadněné vyprazdňování.

Lze ji použít krátkodobě při nespecifických průjmových onemocněních. Výhodou Ispaghuly je, že se nevstřebává, a proto působí pouze ve střevech. Díky svým vlastnostem pomáhá odstraňovat odumřelé buňky střevní sliznice a může tak snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Také potlačuje tvorbu druhotných žlučových kyselin, které se mohou rovněž podílet na některých rakovinotvorných procesech v tlustém střevě.

Účinek nastupuje za 12-72 hodin.

Ostatní účinky Ispaghuly:

Je vhodným doplňkem při léčbě cukrovky II. typu – příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru. Je však vhodné o užívání informovat, příp. se poradit se svým ošetřujícím lékařem.

V neposlední řadě je vhodným doplňkem stravy při lehce zvýšené hladině cholesterolu v krvi, zejména při současném dodržování nízkotučné diety.

Ispaghula se dá dokonce používat i zevně – osvědčila se ve formě obkladů na tzv. furunkuly (zánět vlasového folikulu, známé spíše pod označením „nežit“).

V lékárnách se prodávají 2 druhy balení:

  • Ekonomické – sypaná Ispaghula

Doporučená cena pro lékárny je cca 68 Kč.

  • Praktické – v sáčcích (1 sáček = 1 dávka) pohodlné na cesty, do zaměstnání atd.

Doporučená cena pro lékárny je cca 64 Kč.

Více informací na www.ispaghula.cz
Vlákninu vede ve svém sortimentu firma Megafyt, www.megafyt.cz
Vláknina Ispaghula je k dostání v lékárnách bez předpisu.

   
07.06.2006 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [14] Meander [*]

    Rosamunda: Ujišťuju tě, že jako Plzeňák ti náklonnost k té žbrndě vskutku nezávidím

    superkarma: 0 08.06.2006, 11:09:59
  2. avatar
    [11] jaku [*]

    Vivian: díky :-)
    A máš s tím zkušenost ? Já to vidím poprvé . Je to popsaný jako všelék...

    superkarma: 0 07.06.2006, 20:31:07
  3. avatar
    [10] Vivian [*]

    jaku: testovala jsem to ve sklenici vody a tolik to není... je fakt, že naváže hodně tekutiny, ale 40x mi to nepřipadalo...

    superkarma: 0 07.06.2006, 18:16:44
  4. avatar
    [9] jaku [*]

    40x zvětší svůj objem ve střevech ? Pomoc !

    superkarma: 0 07.06.2006, 14:41:35
  5. avatar
    [8] jaku [*]

    Rosamunda: nenene, není nad Prazdroj !

    superkarma: 0 07.06.2006, 14:40:15
  6. avatar
    [7] Meander [*]

    Rosamunda: Jako projímadlo určitě

    superkarma: 0 07.06.2006, 11:31:20
  7. avatar
    [5] Linde [*]

    já si do jogurtu občas psylium přidávám, ale mám pak dříve hlad jako vlk , stejně tak např. po jablku, i když je doporučováno na zahnání hladu

    superkarma: 0 07.06.2006, 07:44:34
  8. avatar
    [4] Léthé [*]

    Matelka: Irka1: My jsme tedy trojkaghula

    superkarma: 0 07.06.2006, 03:41:38
  9. avatar
    [3] Irka1 [*]

    Léthé: Matelka: ja zas rada velkopopovickyho kozlaghula...a musi to bejt 12 .

    superkarma: 0 07.06.2006, 03:20:44
  10. [2] Matelka [*]

    Léthé: Nebo Gambrinusghula...

    superkarma: 0 07.06.2006, 00:20:48
  11. avatar
    [1] Léthé [*]

    Já raději budvarghula

    superkarma: 0 07.06.2006, 00:12:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme