Zdraví

Víte, co je hodný a zlý cholesterol?

Svátky jsou za dveřmi a s nimi jsou spojené i kulinářské hody. Protože kdy jindy se pořádně najíst a nepočítat kalorie než o Vánocích? Ale pozor, abyste kvůli tomu pak neměli zdravotní problémy.

Na vině většinou bývá strašák moderní doby, cholesterol. Ale ne že by jen škodil. Můžeme ho rozdělit na „dobrý“ a „špatný“.

cholesterol

„Co je cholesterol? Látka, která je součástí každé naší buňky a lidský organismus ji potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat tuky a je základní stavební jednotkou nervů a mozkových buněk,“ říká MUDr. Pavol Brunclík, kardiolog z kliniky Zámeček Malvazinky.

„Dělí se na dvě podskupiny – laicky „hodný“ cholesterol HDL a „zlý“ cholesterol LDL. Vysokodenzitní lipoprotein (HDL) dopravuje cholesterol z krve do jater, a tak chrání cévy před jeho usazováním. Nízkodenzitní lipoprotein (LDL) vzniká v játrech a způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu ve stěnách cév,“ vysvětluje kardiolog. To má pak neblahý vliv na uzavírání cév a následně může dojít k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.

„Rozhodně je mýtus to, že problémy s cholesterolem mají pouze obézní lidé. Faktorů, které ovlivňují jeho hladinu je mnohem více,“ připomíná doktor Brunclík.

Mezi rizikové faktory patří například vysoký krevní tlak, cukrovka, málo pohybu, špatné stravovací návyky, kouření nebo genetické dispozice.

„Až na posledně jmenovaný se jedná o takzvané ovlivnitelné rizikové faktory, jejichž působení je možné správným životním stylem výrazně omezit,“ tvrdí kardiolog. Můžeme tedy říci, že zdraví našeho srdečně-cévního systému máme ve svých rukou.

Kardiolog Pavol Brunclík sestavil tabulku potravin, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu.

Vhodné potraviny:

  • ryby, kuřecí maso, libové vepřové a hovězí maso
  • olivový olej, lněný olej
  • nízkotučné jogurty a sýry, tvaroh, acidofilní mléko
  • vejce (v omezeném množství)
  • vlašské a lískové ořechy, mandle
  • ovoce a zelenina

Nevhodné potraviny:

  • uzené a tučné maso, vnitřnosti, kaviár
  • salámy, paštiky, klobásy
  • ztužené tuky, margaríny (až na výjimky), sádlo
  • máslo (ve větším množství)
  • smetana, tučné sýry, smetanové jogurty
  • vejce (ve větším množství), omelety
  • dorty s krémovými náplněmi, šlehačka
  • majonéza, kokosový olej

Samozřejmě vás tímto článkem nechceme strašit, jen chceme připomenout to, že je dobré nepodceňovat svůj zdravotní stav. „Problémem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi v České republice trpí téměř 70 % dospělé populace. Je nutné si uvědomit, že zvýšená hladina cholesterolu nemá žádné viditelné symptomy. Hodnotu jeho výskytu v krevním oběhu tak prokáže jedině lékařské vyšetření,“ uvádí kardiolog.

Naše rady tedy zní:

Dejte si na Vánoce vše, na co máte chuť, ale prokládejte to i ovocem a zeleninou. A při každém jídle si dejte sklenici čisté vody.

Po pořádném obědě nebo večeři se jděte aspoň na půl hodinky projít.

Zkuste si vedle vanilkových rohlíčků dát i zdravé ovesné cukroví.

Nejezděte výtahem, když můžete jít pěšky.  Proč jezdit autem, když do krámu můžete dojít i po svých? Prostě čím víc budete jíst, tím víc se zkuste přirozeně hýbat.

Čtěte také:

   
15.12.2014 - Zdraví - autor: Dáša Dandová

Komentáře:

  1. [12] mamaoma [*]

    DOBRÝ - ŠPATNÝ cholesterol. Vím, že existují - přečetla jsem si o tom, ale prozatím víc vědět nepotřebuji. Je mi 70. r. - krevní tlak a cholesterol si nechám kontrolovat každé 3 měs.: Tlak v normálu, cholesterol v rozmezí 4,3 - 4,6. Léky na nic neberu = spokojena Sml16

    superkarma: 0 16.12.2014, 08:11:54
  2. avatar
    [11] Léthé [*]

    gerda — #6no já nevímSml80...můj tchán měl první infarkt když mu bylo 40 let, ten druhý v šedesáti...víc jich již nestihlSml15. Jeho synové mají oba již od mládí vyšší cholesterol a hlavně pak triglyceridy. U nich je rozumná životospráva již nezbytná, aby nedopadli jako jejich otec, který nežil tak stresující době jako oni.

    superkarma: 0 15.12.2014, 14:47:34
  3. avatar
    [10] diblice [*]

    tak svůj cholesterol zatím neznám, jídelníček mám pestrý, sice takový typický sedlácký, lae zase to vykompenzuje ten pohyb kolem zvířat, bez sádla se u nás doma neobejdeme a štve nás každý prase, který má sice hodně masa, ale sádla nic moc, to jsou holt ty nový kříženciSml52

    superkarma: 0 15.12.2014, 13:52:54
  4. [9] ivana.s1966 [*]

    http://zena-in.cz/images/smiles/sml32.gi...

    superkarma: 0 15.12.2014, 13:39:44
  5. avatar
    [8] zlato [*]

    Ja mam cely rodokmen z otcovo strany,muj otec zemrel v 93 letech.....je tam vysoka zivotnost...tak jestli budu po nem,budu tady strasit dlouho.Sml52

    superkarma: 0 15.12.2014, 13:10:10
  6. avatar
    [7] Pentlička [*]

    gerda — #6 Mám bohužel tu zkušenost (dělala jsem si rodokmen, takže jsem se probírala starými matrikami), že v minulosti dožít se devadesátky se rovnalo zázraku. Většina lidí umírala mezi 50-60 lety, pokud se dožili tzv. stáří. Pokud někomu bylo přes 70, byl to ctihodný kmet nebo stařenka a 80 se dožíval tak jeden z tisíce lidí.

    Nicméně je fakt, že asi neumírali kvůli cholesterolu, nýbrž hodně na tuberkulózu a "banální" choroby jako je chřipka nebo zápal plic, průdušek a pod.

    superkarma: 0 15.12.2014, 12:47:21
  7. avatar
    [6] gerda [*]

    No nebylo těm našim předkům líp, když si namazali krajíc domácího chleba domácím škvarkovým sádlem, lupli na to slivovičku, pojedli míchaná vajíčka na cibulce a zapili dvanáctkou? Rozhodně si nelámali hlavu tím, jestli si zvýšili cholesterol - nevěděli vůbec, že nějaký mají. A dožili se v klidu devadesátky. Lidi jsou přecivilizovaní.

    1. na komentář reaguje Pentlička — #7
    2. na komentář reaguje Léthé — #11
    superkarma: 0 15.12.2014, 12:13:48
  8. avatar
    [5] řeřicha [*]

    u vajíček to už prý není pravda

    superkarma: 0 15.12.2014, 12:10:05
  9. avatar
    [4] monkee [*]

    MUDr. Pavol Brunclík zaspal dobu, poslední studie (u nás dostupný výcuc začátkem tohoto roku) zjistila, že škodí i "dobrý" cholesterol.

    Zato o roli homocysteinu se urputně v oficiálních kruzích mlčí.

    superkarma: 0 15.12.2014, 11:35:58
  10. avatar
    [3] Léthé [*]

    Zajímalo by mě, jestli existuje nějaká studie, co se cholesterolu a krevních skupin týče. Mám známé, kteří vyloženě žerou (krevní skupina 0) „nevhodné“ potraviny a nemají s cholesterolem problém. Pak mám rodinu a známé ( krevní skupina A), kteří drží přísné diety a stejně hodnoty cholesterolu jsou u nich vyšší a někdy i hodně vysoké, navíc i dědičné. Že by to byla pouze náhoda ?

    Co vy na to MUDr. Pavol Brunclíku ?

    superkarma: 0 15.12.2014, 10:41:52
  11. [2] theplana [*]

    Teď už ano, už to vím Sml59

    superkarma: 0 15.12.2014, 07:37:50
  12. avatar
    [1] gerda [*]

    No, a jinde se dočtete, že pro tělo je ideální sádloSml24. Pak si vyberte. I vajíčka se dočkala rehabilitace a vůbec prý není pravda, že se musíme v jejich konzumaci brzdit. Nejlepší je řídit se vlastním rozumem a zkušenostmi.

    superkarma: 0 15.12.2014, 06:00:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme