Bulvár

Víno Valtice. Jak vám chutná?

 

 

Také patříte mezi ty, kteří si svou pohodu představí u sklenky dobrého vína? Pak máme pro vás mnoho výborných tipů – chceme vám představit moravskou kvalitu – značku Víno Valtice a skvělá vína, která pod ni spadají.  

Víno  pijeme téměř všichni, chutná nám, máme oblíbené značky, odrůdy, výrobce apod., ale ruku na srdce – málokdo z nás dokáže určit, které víno se hodí k tomu kterému jídlu či společenské situaci. Jste-li zvídaví a rádi se dozvíte něco nového, pak jste na správném místě.

 

Pojďte se seznámit s vynikajícími valtickými víny. Víno Valtice přináší na Váš stůl kvalitní odrůdová vína, ve kterých si najdete zalíbení při setkáních se svými blízkými nebo přáteli.

 

Víno se používalo jako rozpouštědlo při maceraci bylin, nebo přímo k léčení. Ještě v roce 1845 obsahoval oficiálně užívaný lékopis 200 druhů léčebných vín a do roku 1892 byly některé druhy vín na předpis a byly placeny jako lék pojišťovnou. 
 

Červené víno používáme běžně k posílení organizmu, k léčení střevních potíží, burčák je dobrý proti zácpě, sklenka suchého sektu osvěží, aperitiv zlepší chuť atd. Ochranný účinek látek zvaných polyfenoly se projevuje při pravidelném pití cca 1,5 dl vína denně. Toto množství vhodně doplňuje jednotlivé složky potravy, pomáhá při trávení, působí příznivě na krevní oběh, oddaluje stárnutí a zvyšuje životaschopnost. A Víno Valtice Vám nabízí 12 odrůdových vín! Máte z čeho vybírat…
 

 

 

 

Z jakých odrůd  si můžete vybrat? Jaká tato vína jsou?

Müller Thurgau

Velmi oblíbená odrůda, s jemnou muškátovou vůní a harmonickou chutí, s nižším obsahem kyselin. Můžeme ji doporučit k méně výrazným předkrmům, zeleninovým polévkám, rybám nebo k bílým měkkým sýrům.

 

Veltínské zelené

Jemné víno s ovocnou vůní, žlutozelenou barvou a svěží kyselinkou. Má lahodnou kořenitě mandlovou chuť. Doporučujeme podávat k zeleninovým salátům, sýrům, ale i k smaženým pokrmům.

 

Rulandské bílé

Plné víno zelenožluté barvy a květnaté vůně připomínající kvetoucí kosatec. Zráním získává až chlebnatou příchuť. Dokonale ladí ke kuřecím prsíčkům, k zeleninovým salátům, k sýrům a k mírně pikantním pokrmům.

 

Ryzlink rýnský

Vyniká svojí typickou vůní po lipovém květu a medu, zvýrazněnou kyselinkou a světle nazlátlou barvou. Říká se mu také Lipka. Jeho ušlechtilá vůně a plná harmonická chuť korunuje celkový požitek z vína. Příjemný společník vhodný pro posezení, ale též k rybím specialitám a tučnějším masitým jídlům.

 

Ryzlink vlašský

Vyniká jemnou odrůdovou vůní připomínající vlašské ořechy, květiny, čerstvé luční seno nebo zelená jablka. Nejlepší vlastnosti ryzlinku vlašského jsou umocněny kombinací s pokrmy z lehkého bílého masa, vepřovou pečení, zabijačkou či kachnou.

 

Tramín

Výrazně aromatické víno s příjemnou vůní připomínající vůni růží. Svou nezaměnitelnou kořenitou chutí zanechává dlouhý, příjemný dojem. Doporučujeme k různým úpravám drůbeže, také k husím a kachním játrům, těstovinám a sýrům s jemnou chutí. Podává se i jako aperitiv nebo na závěr k moučníkům.

 

Frankovka

Víno rubínově červené barvy, ve vůni připomínající jádra peckovin až čokolády, s charakteristickou tříslovinou, která připomíná chuť čerstvých hroznů. V Čechách je velmi oblíbená. Podávejte k tmavým masům, pečené huse a kachně, ke zvěřině, uzeným a plísňovým sýrům.

 

Svatovavřinecké

Oblíbené víno s příjemným buketem a lahodnou vůní připomínající sušené švestky nebo povidla. Typická odrůdová chuť s harmonickým poměrem tříslovin a kyselin. Hodí se ke zvěřině, guláši, uzenému masu, vhodně doplňuje výrazné úpravy vepřového, husy nebo kachny.

 

Modrý Portugal

Víno barvy jasně rubínové, jemné vůně, lahodné chuti, s nižším obsahem tříslovin i kyselin. Velmi příjemně pitelné víno, vhodné k pikantnějším úpravám krocana, kachny, husy nebo bažanta. Výborně uplatní své nevšední vlastnosti ve spojení s pokrmy ze zvěřiny.

 

Cabernet Sauvignon

Bohaté víno tmavě rubínové barvy, aromatické, až ohnivé, s typickou odrůdovou chutí připomínající černý rybíz. Vznešenost vyzrálého vína si zaslouží podávat jej k vybraným pokrmům z tmavého masa a zvěřiny, je velmi vhodné k tvrdým sýrům.

 

Zweigeltrebe

Odrůda vyšlechtěná ze Svatovavřineckého a Frankovky. Středně temně červené víno velmi příjemné harmonie s jemnou tříslovinkou a ovocnými tóny. Je vhodným společníkem k jemně kořeněným masům, k bažantovi, biftekům, těstovinám, ale i k tvrdým sýrům.

 

Rulandské modré

Charakteristická světle rubínová barva, jemně ovocná, až květinová vůně a plná sametová chuť jsou chloubou této stále více vyhledávané odrůdy. Vhodné k úpravám vepřového masa, zvěřiny i jiných tmavým mas, ale i k moučníkům a sladkým dezertům.

 

Jaká vína máte rádi vy? Dáváte přednost bílému, nebo červenému? Při jaké příležitosti jej pijete? Napište nám o tom!

 

Více o vašich oblíbených vínech se dozvíte na www.vinovaltice.cz

   
02.11.2005 - Společnost - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [23] Kekka [*]

    Veltlín

    superkarma: 0 02.11.2005, 17:16:51
  2. avatar
    [22] Odemětobě [*]

    Manx: neválela,i do práce se někdy musí jít

    superkarma: 0 02.11.2005, 15:50:14
  3. avatar
    [20] Odemětobě [*]

    Ač jsem na jihu Moravy přivdaná už 19 let,tak víno začínám oceňovat poslední 3 roky.Je mi jedno,jaká odrůda,ale vybírám si pozdní sběry,výběr z bobulí a vyšší cena je úměrná prožitku.Ale taky je fakt,že nevypiju sedmičku za večer.Přednost dávám menším vinařům,nakupuji většinou ve vinotékách a zatím jsem vždycky nakoupila dobře.Jen mě naštve,když si koupím láhev skoro za 300,přijede můj otec a udělá si střik.Ale jako vzorná dcera ani neceknu.

    superkarma: 0 02.11.2005, 15:31:44
  4. avatar
    [19] Vivian [*]

    gerda: taky nemám nastudováno, co se k čemu hodí, ale když se řídím chutí, dopadne to většinou tak, že si vyberu vhodný druh Třeba předevčírem jsem dlabala hermelín a dostala jsem přitom hroznou chuť na bílé víno (ačkoli piju převážně červené), běžela jsem si ho koupit a vybrala jsem si rulandské bílé a na zadní straně etikety píšou, že se hodí k sýrům s bílou plísní

    superkarma: 0 02.11.2005, 15:19:30
  5. avatar
    [18] lilithheta [*]

    Martin_Beck: Jinak chutná víno za deštivého odpoledne cestou k manželce a jinak za sluného rána u milenky . Aspoň tak nám to vypravoval pan průvodce ve Valticích.

    superkarma: 0 02.11.2005, 12:58:20
  6. avatar
    [16] lilithheta [*]

    Tak Cabernet Sauvignonek nebo Rulandské modré si nechám libit vždy a všude . Frankovku nikdy, to už raději bílé. Víno rozlišuji na to "chutná mi X nechutná mi" a je mi vcelku jedno, že piju Modrý Portugal k pstruhovi. Nechci dopadnout jako moje kamarádka. Před nějakou dobou jsme spolu byly ve sklípku a tam jsme dostaly takovou tu odbornou přednášku o víně a ona od té doby pije víno opravdu znaleckým způsobem. Nejraději má takové ty patoky za 50 Kč z hypermarketu, jelikož v nich je cítit hodně tříslovin . Z celé přednášky si totiž odnesla, že čím trpčí víno, tím je víno kvalitnější.

    superkarma: 0 02.11.2005, 12:11:46
  7. avatar
    [14] gerda [*]

    víno mám ráda, ale jsem děsný barbar. Nebýt to tam napsané, tak nevím, co předložit k sýru a co nalévat k masu. A vůbec: co se tak asi může stát, když ta vína přehodím?

    superkarma: 0 02.11.2005, 11:33:06
  8. avatar
    [11] Mickey Mouse [*]

    Valtická vína pít můžu. A také doporučuji. Mooc dobrá. Hlavně Ryzlinky umí.

    superkarma: 0 02.11.2005, 10:27:14
  9. avatar
    [9] Deja [*]

    Rulandské modré a Frankovka z Valtic, to jsou moje nejoblíbenější. Zrovna teď si dávám každý den sklenku Frankovky a moc mi chutná

    superkarma: 0 02.11.2005, 09:51:13
  10. avatar
    [8] ValinaK [*]

    já má ze všech vín stejně nejradši dobře vychlazené kvasnicové

    superkarma: 0 02.11.2005, 09:01:29
  11. avatar
    [7] zn0uz4 [*]

    valtice ano - ale jen veltlinsky zeleny. chardonnay, pozdni sber (2002,3) z Mutenic, to je bomba, nebo rulandske sede...

    superkarma: 0 02.11.2005, 08:53:53
  12. [6] okno [*]

    Dřív jsem pila červené,protože mě z jakéhokoli bílého pálila žáha..pak jsem to zkusila,dnes piju jen bílé..miluju červený tramín-sice se píše červený,ale je bílý-to pro ty,co víno nepijí..teď jsem pila červený tramín z roku 2003 pozdní sběr,výběr z hroznů,jsou to láhve 0,5l,cena v restauraci 215Kč,ale mňamka..a ještě miluju ledové víno,ale to je jak aperitiv jen na vánoce-lahev 2dcl kolem 400-500Kč,ale vřele doporučuju

    superkarma: 0 02.11.2005, 08:27:48
  13. avatar
    [5] Trinitty20 [*]

    ve sklípku kurnik nějak se mi pletou písmenka

    superkarma: 0 02.11.2005, 08:23:52
  14. avatar
    [4] zrza [*]

    Valtice nebo Hukvaldy, nejlepší víno má Staňa Mádl z Velkých Bílovic !!!

    superkarma: 0 02.11.2005, 08:23:07
  15. avatar
    [3] Trinitty20 [*]

    Miluju Tramín, Muller a Modrý portugal a ve sklíkpu jsem jak doma, sami máme malý vinohrad

    superkarma: 0 02.11.2005, 08:23:03
  16. avatar
    [2] LP [*]

    Tak vínko můžu, těším se na pátek, to jedem do sklípku. Bo

    superkarma: 0 02.11.2005, 08:03:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme