Zdraví

Víno jako lék


Dlouhá je historie pěstování révy vinné i pití vína a více než tisíc let před počátek našeho letopočtu sahají i kořeny znalostí o jeho pozitivním vlivu na lidské zdraví. Víno má významné preventivní účinky v oblasti vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje obsah škodlivého LDL cholesterolu v krvi a působí proti ischemické chorobě srdeční i jako antioxidant. A co víc, pro tento léčivý nápoj nemusíme chodit daleko – poslední studie ukazují, že víno z našich vinic má stejné účinky jako například víno francouzské.

 

O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové i Egypťané. První lékařská škola na světě, která oficiálně doporučovala používat víno k léčení různých neduhů, vznikla na řeckém ostrově Kos. Víno se využívalo prakticky ve všech podobách a k celé řadě různých účelů – proti nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek. Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zas pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemeroidy, sušené hrozny (rozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství.

Účinná ochrana pro srdce i plíce

Víno obsahuje přibližně šest set složek ovlivňujících lidské smysly a organismus. Pozitivní vliv na člověka má (samozřejmě v malém množství) nejen samotný alkohol, ale také druhotné produkty alkoholového kvašení. „Jejich obsah a vzájemný poměr je dán odrůdou, půdními a klimatickými podmínkami a také zvolenou výrobní technologií,“ říká vinař Zdeněk Pošťák.

Co se týče účinků na lidské zdraví, ze všech látek obsažených ve víně jsou nejdůležitější látky fenolické. Většina z nich má výrazné antioxidační účinky a některé působí také protinádorově a ovlivňují obsah cholesterolu v krvi.

„Podle odhadů dokáží flavonoidy obsažené ve dvou decilitrech vína také „neutralizovat“ škodliviny přibližně z jedné cigarety. Kromě fenolů obsahuje víno také minerální látky (zabraňují řídnutí kostí) a poměrně velké množství vitaminů, především skupiny B,“ říká pražský lékař Jiří Nejdl. Ty napomáhají srdeční činnosti, podporují činnost rohovky a sítnice, zvyšují imunitu, mají význam při tvorbě hemoglobinu a v neposlední řadě také omezují únavu a napomáhají léčbě depresí.

 

Bílé nebo červené? Moravské!

Ve spojitosti s pozitivním vlivem vína na lidské zdraví a především kardiovaskulární onemocnění častěji slyšíme o víně červeném. Tuto skutečnost mají tak trochu na svědomí Francouzi. Ač národ poměrně nesportovní, s relativně značným podílem kuřáků a zálibou v jídlech s vysokým podílem sacharidů a tuků, obyvatelé této země příliš netrpí chorobami srdce a cév. Vědci zjistili, že příčina tkví právě v pravidelné konzumaci vína a zeleniny. A protože je Francie známá především červenými víny, hledali odpověď právě u nich. Ale jak je to doopravdy? Rozdíly v množství prospěšných fenolických látek ve víně a také v působení bílého a červeného vína na zdraví člověka se staly obsahem mnoha zdravotnických studií.


„Podíl zdraví prospěšných fenolických látek je podle vědeckých výzkumů obecně u červených vín vyšší,“ říká Nejdl. To je podle Pošťáka dáno především odlišnostmi v technologii výroby. Polyfenoly jsou obsaženy ve slupkách bobulí a zatímco při výrobě bílého vína se odzrněné hrozny poměrně rychle lisují, u vína červeného šťáva nejdříve nějakou dobu kvasí i se slupkami. Do rmutu (mošt s narušenými bobulemi) tak mají šanci ze slupek přejít nejenom barviva, ale i flavonoidy. I když je těchto pozitivně působících látek v červeném víně prokazatelně více, výsledek dlouhodobé vědecké studie z konce devadesátých let ukazuje přesný opak. Výzkumníci totiž zaznamenali mnohem větší pokles rizika srdečního infarktu u těch osob, které jednoznačně dávají přednost vínu bílému před červeným. Podobné závěry nedávno učinili i čeští vědci.


Svou roli hrají i klimatické a půdní podmínky, a tak téměř okamžitě vyvstává otázka, zda existuje rozdíl v účincích vína z již zmiňovaných prosluněných francouzských svahů nebo vinic českých a moravských. „Naše domácí víno v rozumných dávkách prospívá lidskému organizmu úplně stejně, jako kterékoliv víno ze zahraničí,“ tvrdí Nejdl.


Samozřejmě, i přes všechna výše uvedená pozitiva má pití vína svá rizika. Koneckonců, jde přece o alkoholický nápoj a všichni víme, jak obtížné je někdy udržet „správnou míru“. Pro muže jsou ideální preventivně-léčebnou dávkou 3 až 4 decilitry denně a pro ženy polovina, konzumované nejlépe večer.


A ještě jedna zajímavost: Podle statistik víno více konzumují osoby s vyšším vzděláním a příjmy, nekuřáci a obecně ti, jež se více starají o své zdraví.

 

Více informací o působení vína na lidský organismus najdete na například TADY.

Jaké víno pijete nejraději? Dáváte si skleničku pravidelně?
   
13.05.2008 - Zdraví - autor: Pavel Miškovský

Komentáře:

  1. avatar
    [29] saruz [*]

    červené nebo bílé, dobré je obojí, ale jen pokud je kvalitní, žádný levný patok

    superkarma: 0 22.02.2013, 13:11:31
  2. avatar
    [28] Delli2 [*]

    ahojky, mám ráda červené vínko, hlavně sladký

    superkarma: 0 21.05.2008, 13:01:52
  3. [27] Lisa11 [*]

    My si s miláčkem dáváme pravidelně v pátek nebo sobotu lahvinku. Většinou bílého, ale červeným taky nepohrdneme.

    superkarma: 0 17.05.2008, 07:35:36
  4. avatar
    [26] MEK [*]

    mám ráda bílé víno a každý den si dvě decky dám

    superkarma: 0 15.05.2008, 14:05:50
  5. avatar
    [25] Ch.Z. Kochanská [*]

    wich: Jsem sběratelka nejpodivnějších internetových slovních patvarů a zdrobnělin. Šampíčko jsem přidala do sbírky. A slovní spojení "růžové šampíčko" barbínovské je.
    Růžová vína nepiju jen kvůli tomu, že mě po nich zpravidla pálí žáha.

    superkarma: 0 14.05.2008, 08:22:54
  6. avatar
    [24] Vivian [*]

    Luciš: abstinovat není nutno. V těhotenství sem tam sklenička vína nebo piva neuškodí (musela bys být asi opravdu notor, aby to mělo toxický vliv) a přo kojení si lze taky sem tam dát, akorát to chce PO kojení. A samozřejmě jen pivo a víno, ne tvrdý alkohol. Ačkoli já se přiznávám k jednomu panáku slivovice (nebo dvěma?), který jsme si dali s Jirkou po mém návratu z porodnice, na nervy... A malá je zdravá a v pohodě

    superkarma: 0 13.05.2008, 20:36:12
  7. avatar
    [23] wich [*]

    Ch.Z. Kochanská (6): Růžového vína se napijeme s partnerem nejraději a přitom žádní Bárbíňáci nejsme Spíš to bude neznalostí Čechů, kteří pijí poze červená X bílá a růžové skvosty neznají.

    superkarma: 0 13.05.2008, 20:22:42
  8. avatar
    [22] Ch.Z. Kochanská [*]

    Za chvíli odcházím do lékárny U žíznivé opice. Myslím, že mi udělá dobře Rulandské modré.

    superkarma: 0 13.05.2008, 19:56:35
  9. avatar
    [21] Vivian [*]

    Víno máme rádi, zamilovali jsme si australské, je chuťově úžasně bohaté, plné slunce... Když si teď dám moravské, mám pocit, jako by bylo ředěné vodou, jaký je to rozdíl.

    superkarma: 0 13.05.2008, 15:36:17
  10. avatar
    [20] Ch.Z. Kochanská [*]

    maajaa65: Dík za vysvětlení, netřeba, kolem výroby vína se pohybuju. Já reagovala na něco úplně jiného.

    superkarma: 0 13.05.2008, 14:36:42
  11. [19] maajaa65 [*]

    Ch.Z. Kochanská: u růžových vín se rmut z červených hroznů nechá jen několik hodin ležet, aby došlo pouze k částečnému uvolnění červeného barviva...a je z toho růžové víno...

    superkarma: 0 13.05.2008, 14:34:10
  12. avatar
    [18] závislá na čokoládě [*]

    Luciš: porvé jsem to také strašně prožívala a dělala jen to, co se může a nedělala nic, co se nemůže. Teď mám trošku nadhled a neberu to smrtelně vážně. Máme známe, ti si dávali každý večer lahvinku a teďka mají nadprůměrně inteligentní holčičku. Když to manžel zjistil, dal mi flašku a řekl, ať udělám něco dobrého pro naše mimi

    superkarma: 0 13.05.2008, 14:06:04
  13. avatar
    [17] Luciš [*]

    závislá na čokoládě: jako poprvé těhotná jsem neměla odvahu na víc ne čtyři loky šeráka (11°) párkrát po obědě a zlepšilo mi to ohromě zažívání. Doktor mi zakázal i slabé kafe a sifon

    superkarma: 0 13.05.2008, 13:56:01
  14. avatar
    [16] závislá na čokoládě [*]

    Luciš: dobrovolně se přiznávám, že si dám skleničku bíleho nejlépe rulandské šedé i 2x týdně a opravdu to nemůže uškodit. Pokud nechlastáš tvrdý alkohol nebo nedáš láhev denně, tak si klidně dej a k tomu nohy na stůl a uvidíš, jak ti bude super. Při kojení to potom vydržím, to není zas tak dlouho.Spíš než víno mi bude víc chybět káva, náhražky mi nesmí přes práh

    superkarma: 0 13.05.2008, 13:43:32
  15. avatar
    [15] Luciš [*]

    Jak jste to vydržely v těhotenství a při kojení bez vína a piva??? mně už to začíná lízt na mozek ač jsem nebyla notor

    superkarma: 0 13.05.2008, 13:23:51
  16. avatar
    [14] ToraToraTora [*]

    Bílé, červené..jak kdy jak s kým, ale sekty vedou

    superkarma: 0 13.05.2008, 11:55:49
  17. avatar
    [13] Žábina [*]

    rulanda šedá, botritický vlašák, chardoney...to jsou moje oblíbené značky

    superkarma: 0 13.05.2008, 11:53:30
  18. avatar
    [12] Ch.Z. Kochanská [*]

    Free: Taky v poslední době dávám přednost vínům z místních zdrojů. A docela nás zásoboje rodina mého chlapa.

    superkarma: 0 13.05.2008, 10:30:56
  19. [11] free [*]

    Kdys sem četla, že máme konzumovat med z oblasti kde žijeme. Já to převedla i na víno. Takže není nad naše ryzlinky, savignony, rulandské.... sednout si před sklípek a kochat se výhledem. To je terapie....
    Zahraniční jsem taky ochutnala, lae jenom proto, abych mohla říct okřídlené "všude dobře... moravské víno nejlepší".

    superkarma: 0 13.05.2008, 10:12:58
  20. avatar
    [10] Solei [*]

    oblíbené víno mám Querkus z oblasti Goriška Brda, už se těším na dovolenou až si pár lahví nakoupím, tady je k nesehnání

    superkarma: 0 13.05.2008, 09:28:31
  21. avatar
    [9] gerda [*]

    já mám nejraději bílé, např. Šedé burgundské.

    superkarma: 0 13.05.2008, 09:13:43
  22. avatar
    [8] Ch.Z. Kochanská [*]

    *Kotě*: Hmmm, moje spotřeba vína se blíží k hektolitru, převážně červeného.

    superkarma: 0 13.05.2008, 08:38:25
  23. avatar
    [7] *Kotě* [*]

    Moje spotřeba vína se sice limitně blíží nule, ale přesto mi velmi chutná, nejradši mám bílé, suché tak, až praští

    superkarma: 0 13.05.2008, 08:33:46
  24. avatar
    [6] Ch.Z. Kochanská [*]

    maajaa65: Co je to růžové šampíčko? To je něco pro Barbíny?

    superkarma: 0 13.05.2008, 08:16:00
  25. [5] maajaa65 [*]

    Červené víno nebo růžové šampíčko s přítelem, to je nejlepší lék na každý splín ....

    superkarma: 0 13.05.2008, 08:12:17
  26. avatar
    [4] Léthé [*]

    Již si nedovedu představit ten božský relax … kdy vypínám všechny starosti….bez kvalitního červeného vína, oliv a aromatických svíček ….co víc si přát . Kam se na tohle hrabou antidepresiva.

    superkarma: 0 13.05.2008, 08:05:26
  27. avatar
    [3] kačinka [*]

    Taky mi chutná australské nebo chilské

    superkarma: 0 13.05.2008, 07:31:18
  28. avatar
    [2] OlgaMarie [*]

    Víno bylo a je nápojem bohů.
    Piji deci spíš červeného jednou za dva týdny jako medicínu. Francouzské nebo moravské. Jednou ročně se odměním drahým portským.

    superkarma: 0 13.05.2008, 06:57:18
  29. [1] zwiki [*]

    víno piju nejraději ve dvou a piju příležitostně,tj. když mám na něj chuť

    superkarma: 0 13.05.2008, 06:02:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme