Reklama

kovacs

Mimořádné mikroklima, prestižní viniční trať, poctivá práce na vinicích a nejmodernější technologie.To vše stojí za obdivuhodnými úspěchy Vinařství Kovacs, které v posledních letech sbírá za svá povedená vína jednu medaili za druhou.

kovacsVinařství Kovacs právě představilo ročník 2008. A i když září loňského roku bylo kvůli počasí pro dozrání hroznů poněkud komplikované, celkově přinesl ročník 2008 ve Vinařství Kovacs opravdu skvělá vína. Jednoznačným klenotem loňského ročníku je Sauvignon 2008 z prestižní viniční tratě Na Štrekách, která má bez pochyby potenciál terroiru s hodnocením Grand Cru.

Hvězdný Sauvignon 2008 již získal několik cenných medailí. Vyvážené víno v pozdním sběru se 7 gramy zbytkového cukru a stejným množstvím kyselinek obdrželo velkou zlatou medaili na nedávné soutěži Vinitaly, což znamená největší úspěch českého vinařství na zahraniční výstavě v kategorii suchých vín. Na Vinitaly bylo hodnoceno 3 700 vín, přičemž velkou zlatou medaili získalo jen 28 z nich.

Výjimečnost tohoto vína potvrdila jedna z nejslavnějších vinařských soutěží světa Concours Mondial de Bruxelles, která letos na konci dubna proběhla ve španělské Valencii, přezdívaná Mistrovství světa ve víně. Zde bojovalo o úspěch přes šest tisíc vín z 54 zemí celého světa a Sauvignon 2008 získal opět zlato. Další medaili na této soutěži, tentokrát stříbrnou, vynesl Vinařství Kovacs Muškát moravský 2008, který vzniká unikátní kombinací muškátů ze dvou tratí – z nichž jeden je kořeněnější a druhý svěžejší. Výsledkem je velmi povedené, harmonické víno.

kovacs

„Úspěchy jmenovaných vín jsou naprosto zasloužené. Díky našemu mikroklimatu připravujeme krásná vína se svěží kyselinkou a jedinečným aroma, které vínům z teplejších zemí často chybí,“ vysvětluje majitel vinařství Miroslav Kovács a dodává: „Na vinice klademe obrovský důraz, protože právě tam víno vzniká. Hrozen musí mít potenciál, jen tehdy z něj můžeme ve sklepě připravit nadprůměrná a velká vína.“

Již zmíněná viniční trať Na Štrekách v Novém Přerově má deset hektarů s 50 tisíci keřů a očekává se, že právě ona bude ve Vinařství Kovacs dávat velká bílá vína. Vedle odrůdy Sauvignonu je zde zastoupeno Rulandské bílé (ročník 2007 byl letos v březnu vybrán francouzskými sommeliery jako nejlepší bílé suché víno z vybrané kolekce moravských vín na soutěži Svátky jara v Paříži; ročník 2006 získal titul šampion hradeckého poháru vína), Chardonnay (úspěchy na soutěži Decanter a řada dalších medailí - vítěz kategorie na Vinum Juvenale 2007, stříbrná medaile na awc vienna 2007 a zlatá na Valtických vinných trzích 2007) či Rýnský ryzlink (výtečné víno ročníku 2007 je zařazeno do letošního Salónu vín, kde patří mezi nejlepší exponáty; víno ročníku 2006 získalo zlatou medaili na mezinárodní soutěži vín Muvina v Přešově).

Vedle Nového Přerova má Vinařství Kovacs další významné vinice, které produkují nadprůměrná vína. Například viniční trať Daniel v obci Dobré Pole dává nenapodobitelné Veltlínské zelené se silnými pepřovitými tóny a vynikající mineralitou. Podle řady odborníků je to vůbec nejlepší vinice Veltlínu u nás.

kovacs

Vinařství Kovacs se snaží nabízet široký sortiment vín – od suchých odrůdových vín až po vína polosuchá či polosladká, vždy však jde o výhradně přívlastková vína. „Každý zákazník vyžaduje něco jiného, proto se snažíme v každé odrůdě nabídnout jak suché, tak i mírně nasládlé víno,“ vysvětluje Miroslav Kovács svůj záměr a připojuje tajný tip na víno do archívu: „Výborně se jeví Rulandské šedé 2008 výběr z bobulí, které má obrovský potenciál zrání a v příštích letech bude patřit mezi naše největší klenoty.“

Vinařství Kovacs letos odstartovalo novou tradici - květnové Dny otevřených sklepů, kdy během dvou týdnů v první polovině května umožnilo všem zájemcům nahlédnout do vinice i sklepů ve Vinařském dvoře v Novosedlích a poprvé ochutnat vína ročníku 2008. Zájem o návštěvu vinných sklepů byl nevídaný, přijelo na osm set hostů. Návštěvníci při té příležitosti hlasováním vybírali víno, které jim nejvíce chutnalo. Ale žádné překvapení se nekonalo – i návštěvníkům nejvíce chutnal zlatý Sauvignon. Z červených vín to je Regentské cuvée-sladká symfonie, což ukázalo na zájem zákazníků po harmonickém, jemně nasládlém červeném víně.

Zvláštní a neoficiální cenu dostal šéfkuchař vinného restaurantu za přípravu skvělých slow-food kombinací vína a jídla. Zvítězil marinovaný losos se zavařenou jahůdkou překrytou plátkem másla v kombinaci s vínem Zweigeltrebe Rosé 2008. 

Více najdete na: www.vinarstvi-kovacs.cz

Znáte toto víno? Jak vám chutná?