Bulvár

Vína už neskladujeme, ale pijeme

Čtenářka Paradajka jako dítě ochutnala víno na Krymu. A do současnosti nevydrželo. Proto raději vína neskladuje, ale pije.

Dobrý den,
 
právě jsem si vzpomněla na svou první degustaci vína. 
 
Když mi bylo čtrnáct, jeli jsme s rodiči na první velkou dovolenu. Bylo to do někdejšího SSSR, ale dovolená to byla úžasná a moc ráda na ni vzpomínám. Letěli jsme do Oděsy a tam se nalodili na loď a dál cestovali lodí. Navštívili jsme Jaltu a Soči a jedno dopoledne jsme měli také ochutnávku místního vína. Krymská vína jsou velmi sladká - dezertní, podobná portskému nebo sherry. Na ochutnávce jsme měli každý připraveno deset skleniček, každou s asi půl deci vína. Všichni včetně dětí! Takže naše rodina dostala 4 sady. „Naštěstí“ soudružky k naší skupině připojily dvě cizí osoby, ale zapomněly přidat dvě sady vína. Chvíli se s nimi naše průvodkyně dohadovala, že to mají špatně spočítáno,  ale po chvíli to jsme to vyřešili a jednu sadu přesunula naše rodina a druhou další rodinka ze zájezdu. Ale po ochutnání první skleničky jsme toho téměř litovali:-) Víno bylo opravdu výtečné. Po deg ustaci jsme si zakoupili dvě lahvinky domů. Cena byla vysoká a tak táta rozhodl, že ho otevřeme až na svatbě a víno schoval do sklepa.
 
Mé další vinařské zážitky byly v Šatově a tady jsem si zamilovala Ano vína. Do té doby jsem prefefovala červené, ale po této zkušenosti jsem se přeorientovala. A přibližně ve stejnou dobu jsem jela na Sicílii, kde se mi ženil bratranec. Svatba je pro ně velkou událostí, na které rozhodně nešetří. Svatební menu mělo několik chodů - předkrm, garnáty a spoustu dalších výborných jídel. A pochopitelně pili i výborné bílé víno. Nejdříve jsme si s vínem jen decentně připili. Ale jaké bylo naše překvapení, když nám číšník po chvíli nedopitou láhev odnesl. Odnesl a přinesl novou, aby nezteplalo. Další láhev už jsme zteplat nenechali:-))) 
 
Sicilské víno bylo výtečné, ale celá naše svatební výprava se shodla na tom, že na to naše - moravské stejně nemá! Že je opravdu vyjímečné a úžasné. 
 
A jak to dopadlo s tím vínem z Jalty? Leželo dlóóóuho zapomenuté ve sklepě a vzpomněla jsem si na něj právě na ochutnávce v Šatově. Doma jsme ho pak vytáhli, že ho alespoň zkontrolujeme, když svatba stále nebyla v dohledu. U jedné láhve byl špatný korek a druhé víno se vypít dalo. Bylo velmi, velmi sladké, podobné spíše likéru, ale už to nebylo to pravé. Nakonec jsem se vdala i bez krymského vína. A s manželem víno dlouho nearchivujeme a raději pravidelně degustujeme.
 
Přeji Vám všem krásný den,
 
Paradajka 
Tento text nebyl redakčně upraven


Díky Paradajko, já to dělám tak, že se vždy ptám vinařů, jak dlouho se může to které víno skladovat.  Když řeknou maximální dobu třeba šest let, po třech většinou má tu nejvyšší kvalitu – poté se kvalita začíná ztrácet. Takhle mám Rulandu šedou od pana Kovácze z roku 2007. Ve výběru z hroznů neskutečně dobré víno. Každý Štědrý večer jej dávám na stůl a jindy ho nepiju. Měl jsem šest lahví a ještě zbývají dvě. Protože první rok jsem vypil dvě. Jednu na ochutnávku a druhou na Vánoce. Loni bylo víno ještě skvělé a jsem zvědavý letos. Už mám náhradní víno ochutnané a bude v záloze…

Dnešní téma dne je víno a vy:

  • Historky ze sklípků
  • Úvahy na téma víno a já
  • Příběhy z vinic a vinařství
  • Analýzy vinařského trhu
  • Pozvánky na zajímavá místa spojená s vínem
  • Propagační pamflety na vaše vinařství (bez příslibu okoštování vzorků nezveřejním)

Prostě vše, co vás ve spojitosti s vínem napadne.

Na tohle vše čekám na známém redakčním e-mailu

redakce@zena-in.cz

A já slibuji, že šest nejlepších vín, která ochutnám tuto sobotu ze Svatomartinských vín, pošlu jedné z vás za příspěvek k dnešnímu tématu.

   
10.11.2011 - Příběhy - autor: Radek Kříž

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme