Vaření

Víkendový recept: Rebarborové suflé

rebarborové suflé

Rebarbora je dokonalé sezónní ovoce. Vlastně zelenina. Je to s ní totiž trochu složitější. Používá se jako ovoce, ale jde o zeleninu. Že je to složité? To se vám jen zdá. Práce s rebarborou je snadná a výsledek výtečný.

Existuje několik odrůd, jejichž stonky mají zelenou až červenou barvu. Najdete je na mnoha zahrádkách a polích, ale také v supermarketech a na trzích. Je proto snadné připravit si jakýkoliv dezert z rebarbory. Třeba dnešní suflé. Nebo klasickou bublaninu.

rebarbora

Nezapomeňte rebarboru tepelně upravit. Syrová totiž může způsobovat zažívací problémy. Navíc může být hodně kyselá, takže je potřeba ji při zpracování dochutit cukrem.

Dnešní suflé je velice rychlý a snadný dezert. Jako doplňkové ovoce můžete použít nejen jahody, ale také maliny nebo ostružiny. Jediné, na co si musíte dát pozor, je, že nesmíte při pečení otevírat troubu, a suflé musíte podávat hned po vytáhnutí z trouby. Hned! Jinak vám brzy začne klesat, až se v misce téměř rozplyne...

rebarborovo jahodové suflé

Suroviny

  • 250 g rebarborových stonků
  • 100 g jahod
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky bramborového škrobu (solamyl)
  • 100 g cukru moučka
  • 2 bílky
  • máslo a cukr na vymazání a vysypání formiček

Postup

Z rebarborových stonků odřízněte listy. Stonky zbavte silnější slupky, kterou krásně oloupete škrabkou na brambory. Očištěné stonky nakrájejte na kousky, asi 2 cm široké.

Jahody očistěte od zelených částí. Rebarboru a jahody dejte do hrnce, přidejte lžíci vody, třtinový cukr a dejte vařit. Vařte tak dlouho, až se rebarbora i jahody rozvaří. Potom přidejte bramborový škrob, který rychle rozmíchejte, ideálně metličkou, aby ve směsi nebyly hrudky. Povařte asi 5 minut.

rebarborovo jahodové suflé

Uvařené ovoce rozmixujte dohladka tyčovým mixérem a ještě propasírujte přes cedník, aby byla směs co nejvíce hladká. Nechejte úplně vychladnout.

Z bílků a moučkového cukru ušlehejte velice tuhý sníh. Do něj po lžících vmíchávejte vychladlou ovocnou směs. Míchejte velice, ale velice opatrně, aby sníh zůstal nadýchaný.

Formičky na suflé, keramické zapékací misky, vymazejte vevnitř máslem. Pracujte důkladně, nesmí zůstat ani kousek čistý. Vymazané formičky vysypejte moučkovým cukrem.

Opatrně, za pomoci velké lžíce, naplňte směs do formiček. Opět pozor! Nesmíte ušpinit okraj formičky. Protože rostoucí suflé by se na formičku přilepilo a nevyskočilo by rovnoměrně. Formičky naplňte do poloviny, protože těsto opravdu hodně vyroste.

rebarborové suflé

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, ve spodní nebo střední části. Doba pečení je asi 15 minut. Suflé vyskočí, zdvojnásobí svůj objem a na povrchu ztmavne.

Suflé vyndejte z trouby a ihned podávejte. Proč ihned? Protože po chvíli vám klesne, musí se sníst opravdu okamžitě.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

Čtěte také

   
29.05.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [8] denkas [*]

    Rebarboru nemám rádaSml80 A složitý recvepty taky neSml23

    superkarma: 0 31.05.2015, 21:58:33
  2. [7] Rikina [*]

    Uf, tohle že je snadný a rychlý dezert? To nechci vědět, jak vypadá nesnadný a pomalý. Sml57 Všechno to rozvařování, míchání, pasírování, šlehání atd. a výsledek? Nadýchané nic. Sml80 Které se musí rychle sníst, než vysublimuje. Na to je škoda jak jahod, tak rebarbory, o času a o lidské práci nemluvě. Sml80

    superkarma: 2 31.05.2015, 14:39:51
  3. avatar
    [6] moula [*]

    Napad prisel velmi vhod, rebarbora uz se nam ddere pomalu pres plot k sousedum. Ale nebudu si komplikovat zivot suflem a jeho klesanim. Z rozdrobenych piskotu/keksu a masla podklad, na to rozvarena smes a dat zapect se snehovou cepiciSml58Sml58

    superkarma: 0 29.05.2015, 23:54:05
  4. avatar
    [5] Jandywoman [*]

    Nic proti suflé, ale koláč je koláč Sml16 Já ho budu dělat zítra Sml16

    superkarma: 0 29.05.2015, 21:12:44
  5. [4] manislava [*]

    Sml80

    superkarma: 0 29.05.2015, 11:28:08
  6. [3] ZdenaZ [*]

    určitě vyzkouším díky za typSml22

    superkarma: 0 29.05.2015, 09:04:19
  7. [2] alenabl [*]

    vypadá to dobře. dnes mám v plánu kynutý rebarborový koláč s tvarohemSml67

    superkarma: 0 29.05.2015, 08:07:53
  8. avatar
    [1] kutliki [*]

    Vyzkouším. Rebarboru mám ráda.

    superkarma: 0 29.05.2015, 06:55:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme