Nápad s pikantní jablkovou omáčkou vzniknul náhodnou kombinací surovin, které byly po ruce a hezky k sobě ladily.

vepřová pečeně

Když vyrazím s dětmi na zahradu k rodičům, tak si vždycky přineseme bednu plnou krásných padaných jablek. Na zahradě rostou krásné staré odrůdy jabloní a my tak máme z čeho vybírat. Peču jablečné dezerty a dětem vařím výbornou domácí jablečnou přesnídávku.

Jeden velký hrnec přesnídávky mi bublal na plotně i v den, kdy jsem dávala do trouby vepřovou pečeni s rozmarýnem. Jako příloha byla doma pečená focaccia, a už mi chybělo jen trochu nějaké omáčky. Nápad spojit vepřové maso s jablečnou chutí není samozřejmě nový. Krásně ladí dohromady. Využila jsem tak rozvařeného jablečného pyré, které jsem dochutila a podávala k plátkům vepřového masa.

Suroviny

  • 800 g vepřové pečeně vcelku
  • sůl a pepř
  • trocha oleje
  • dvě větvičky čerstvého rozmarýnu

jablečné pyré

  • 4 velká jablka
  • sůl a pepř
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • pár lístků nasekané rozmarýny

Postup

Vepřovou pečeni ze všech stran osolíme a opepříme, obojí do masa vetřeme. Kdo chce, může ještě přidat jeden až dva stroužky utřeného česneku. V pánvi rozehřejeme olej (nebo kousek sádla) a pečeni ze všech stran osmahneme dozlatova.

Přendáme do pekáčku, přelijeme tukem z pánvičky, přidáme rozmarýn a dáme péct, přikryté, do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Jak poznáme, že je maso už upečené? Ideální je teploměr do masa. Ten píchneme do středu pečeně, kde bychom měli naměřit 80 až 82 °C.

vepřová pečeně

Já jsem si pomohla ještě více, protože peču v troubě Electrolux s teplotní sondou. Tu na začátku pečení zapíchnu do masa, nastavím požadovanou teplotu a trouba se sama vypne po dosažení požadované teploty.

Upečené maso necháme přikryté v pekáčku asi deset minut odpočinout a poté krájíme na plátky.

vepřová pečeně

K plátkům masa podáváme výbornou, pikantní omáčku. Jablka oloupeme, vykrojíme středy a nakrájíme na kousky. S trochou vody podusíme doměkka a rozmixujeme nebo propasírujeme přes cedník. Dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Na závěr přidáme ještě nasekané lístky rozmarýnu.

focaccia

Jako příloha se hodí třeba pečené brambory, bramborová kaše nebo focaccia či jiné domácí pečivo.

vepřová pečeně

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama