Pečené kuře je ideální nedělní oběd. Když k němu přidáte výbornou sezonní přílohu - tarhoňu s houbami, tak se zaručeně bude celá rodina olizovat až za ušima.

pečené kuře s houbovou tarhoňou a rajčaty

Většinu času, kdy doma peču kuře, tak se řídím radami kamarádky Jany Florentýny Zatloukalové, autorky několika kuchařek. Tyto dobré rady jste si mohli přečíst v článku Pečené kuře - paráda s minimem námahy. Tentokrát jsem se rozhodla využít krásná rajčata, kterých jsem měla plnou bedničku. A také novou parní troubu od Electrolux. Už jsem v ní za pomoci páry pekla bagety a teď jsem chtěla zkusit i maso.

Při pečení masa jsem zároveň využila sondu na měření teploty. Tu jsem při začátkau pečení zapíchnula do středu kuřete a nastavila teplotu 80 °C. To je ideální teplota, při které je kuřecí maso upečené, ale šťavnaté a nevysušené. Chytrá trouba při dosažení teploty, kterou jsem nastavila upozornění zapípáním, že je hotovo, nebo přímo vypne.

Electrolux parní trouba

Suroviny na pečené kuře

  • 1 celé kuře
  • několik celých rajčat, ideálně na větvičce
  • sůl a pepř
  • olej
  • 5 stroužků česneku

Postup při pečení kuřete

Celé kuře si omyjeme, očistíme a potřeme směsí oleje, soli, pepře a rozmačkaného česneku. Uvnitř i zvenčí. Omytá rajčata naskládáme do pekáče a na ně položíme kuře, prsa dolů. Podlijeme velice lehce vodou, stačí asi tak 1 deci.

rajčata

Rajčata můžeme také lehce potřít ochuceným olejem, lehce posolit. Do kuřete píchneme pečící sondu (když nemáme, tak se nic neděje) a dáme péct.

Pekla jsem na parní program, na konci jsem zapnula gril, díky kterému byla kůžička krásně křupavá. Zpočátku jsem nastavila teplotu naplno - 230 °C, po 20 minutách jsem snížila na 150 °C a na tuto teplotu kuře dopekla. Nezapomeňte průběžně polévat kuře výpekem, ten náš bude skvěle lehce rajčatový, dodá kuřeti super chuť! Pečeme až k dosažení vnitřní teploty 80 °C. Kdo nemá troubu se sondou, může použít kuchyňský teploměr.

Na konci zapneme na chvíli naplno gril a kuře pohlídáme, aby se kůžička nespálila, ale byla krásně křupavá.

pečené kuře

Suroviny na houbovou tarhoňu

  • 2 hrnky tarhoně
  • 2 cibule
  • 1 hrnek nakrájených hub
  • sůl a pepř
  • trocha oleje
  • zelená petrželová nať

Postup

Ve velkém hrnci si rozehřejeme olej, na kterém osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a houby. Asi po pěti minutách přidáme suchou tarhoňu a dalších pět minut opékáme. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochutíme solí a pepřem. Zalijeme vodou. Té by mělo být zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. Takže v našem případě 3 hrnky vody.

Vaříme, mícháme, ochutnáváme. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžeme ještě přidat trochu vody. Naprosto perfektní, je přidat ke konci, když už je skoro měkká, asi deci smetany, pro zjemnění.

tarhoňa s houbami

Hotovou, měkkou tarhoňu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní nahrubo nasekanou zelenou petrželku.

Tahle příloha je tak neskutečně výborná, že zjistíte, že k ní ani maso nepotřebujete :-)

Kuře upečeno, tarhoňa měkká. Stačí už jen naservírovat a pochutnat si.

Tip na druhý den

Zbylo vám kuře, rajčata a šťáva jako nám? Uvařte na druhý den trochu rýže a připravte si „české“ zbytkové rizoto. Smíchejte rýži, nakrájené maso, rajčata a šťávu a máte další hlavní jídlo.

rizoto z kuřete

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama