Vaření

Víkendový oběd: Pečené kuře a houbová tarhoňa

Pečené kuře je ideální nedělní oběd. Když k němu přidáte výbornou sezonní přílohu - tarhoňu s houbami, tak se zaručeně bude celá rodina olizovat až za ušima.

pečené kuře s houbovou tarhoňou a rajčaty

Většinu času, kdy doma peču kuře, tak se řídím radami kamarádky Jany Florentýny Zatloukalové, autorky několika kuchařek. Tyto dobré rady jste si mohli přečíst v článku Pečené kuře - paráda s minimem námahy. Tentokrát jsem se rozhodla využít krásná rajčata, kterých jsem měla plnou bedničku. A také novou parní troubu od Electrolux. Už jsem v ní za pomoci páry pekla bagety a teď jsem chtěla zkusit i maso.

Při pečení masa jsem zároveň využila sondu na měření teploty. Tu jsem při začátkau pečení zapíchnula do středu kuřete a nastavila teplotu 80 °C. To je ideální teplota, při které je kuřecí maso upečené, ale šťavnaté a nevysušené. Chytrá trouba při dosažení teploty, kterou jsem nastavila upozornění zapípáním, že je hotovo, nebo přímo vypne.

Electrolux parní trouba

Suroviny na pečené kuře

  • 1 celé kuře
  • několik celých rajčat, ideálně na větvičce
  • sůl a pepř
  • olej
  • 5 stroužků česneku

Postup při pečení kuřete

Celé kuře si omyjeme, očistíme a potřeme směsí oleje, soli, pepře a rozmačkaného česneku. Uvnitř i zvenčí. Omytá rajčata naskládáme do pekáče a na ně položíme kuře, prsa dolů. Podlijeme velice lehce vodou, stačí asi tak 1 deci.

rajčata

Rajčata můžeme také lehce potřít ochuceným olejem, lehce posolit. Do kuřete píchneme pečící sondu (když nemáme, tak se nic neděje) a dáme péct.

Pekla jsem na parní program, na konci jsem zapnula gril, díky kterému byla kůžička krásně křupavá. Zpočátku jsem nastavila teplotu naplno - 230 °C, po 20 minutách jsem snížila na 150 °C a na tuto teplotu kuře dopekla. Nezapomeňte průběžně polévat kuře výpekem, ten náš bude skvěle lehce rajčatový, dodá kuřeti super chuť! Pečeme až k dosažení vnitřní teploty 80 °C. Kdo nemá troubu se sondou, může použít kuchyňský teploměr.

Na konci zapneme na chvíli naplno gril a kuře pohlídáme, aby se kůžička nespálila, ale byla krásně křupavá.

pečené kuře

Suroviny na houbovou tarhoňu

  • 2 hrnky tarhoně
  • 2 cibule
  • 1 hrnek nakrájených hub
  • sůl a pepř
  • trocha oleje
  • zelená petrželová nať

Postup

Ve velkém hrnci si rozehřejeme olej, na kterém osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a houby. Asi po pěti minutách přidáme suchou tarhoňu a dalších pět minut opékáme. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochutíme solí a pepřem. Zalijeme vodou. Té by mělo být zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. Takže v našem případě 3 hrnky vody.

Vaříme, mícháme, ochutnáváme. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžeme ještě přidat trochu vody. Naprosto perfektní, je přidat ke konci, když už je skoro měkká, asi deci smetany, pro zjemnění.

tarhoňa s houbami

Hotovou, měkkou tarhoňu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní nahrubo nasekanou zelenou petrželku.

Tahle příloha je tak neskutečně výborná, že zjistíte, že k ní ani maso nepotřebujete :-)

Kuře upečeno, tarhoňa měkká. Stačí už jen naservírovat a pochutnat si.

Tip na druhý den

Zbylo vám kuře, rajčata a šťáva jako nám? Uvařte na druhý den trochu rýže a připravte si „české“ zbytkové rizoto. Smíchejte rýži, nakrájené maso, rajčata a šťávu a máte další hlavní jídlo.

rizoto z kuřete

Dobrou chuť přeje Elly.

   
08.08.2014 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [33] monkee [*]

    Dnes jsem otestovala a houbovou variantu tarhoně jsem určitě nedělala naposledy. Sml20Sml67Sml59

    superkarma: 0 12.06.2016, 20:21:33
  2. avatar
    [32] Mariena47 [*]

    S houbami jsem tarhoňu ještě nedělala,může to být dobré.Zkusím to.U nás se tarhoňa dělá ke kuřeti na paprice a smetaně.

    superkarma: 0 22.04.2016, 10:55:08
  3. [31] sana47 [*]

    na tarhoni jsem vyrostla,je to na Slovensku běžná příloha,sypu ji suchou na pánvičku s olejem a nechám cca 10min opékat (karamelizuji ji) pak ji podlévám vodou,rychle se vcucne,takže možno podliju tak 6-8x

    stojím u sporáku a neustále míchám

    můžete jí jíst jenom se zeleninovým salátem nebo s masem a já si klidně dám tarhoňu samotnou,mám ji moc rádaSml20

    jo a jsou dva druhy tarhoně,jedna je kuličková a druhá podlouhlejší připomívající rýži,ale tu jsem tady ještě neviděla Sml23

    superkarma: 0 26.02.2016, 08:20:52

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] delfi.na [*]

    Tak o víkendu jsem vyzkoušela. Sml67 Kuře úžasné, tarhoňa s houbami taky. Manželovi tarhoňa ke kuřeti moc nejela, takže jsme si ji dali na druhý den s parmazánem. VYNIKAJÍCÍÍÍÍ

    superkarma: 0 11.08.2014, 13:18:49
  2. avatar
    [29] ladouch [*]

    Vypadá to moc dobře,

    superkarma: 0 10.08.2014, 21:28:52
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    elly — #27my jsme malá domácnost, a ten půlkilový sáček je pro nás akorát. Lidl se hodně polepšil, nakupuju tam těstoviny, sůl, rajský protlak a ještě další věci. Mám vytipované, které má nejlepší ze všech - těstoviny vedouSml67.

    superkarma: 0 10.08.2014, 12:54:22
  4. avatar
    [27] elly [*]

    gerda — #20 ta na fotkách je velké balení z Makra. Ale až dojde, tak taky koupím v Lidlu. Všichni ji chválí a já tam stejně nakupuju všechno, co nenakoupím na trhu nebo v menších krámech...

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 10.08.2014, 12:11:02
  5. [26] Nikol99 [*]

    Tarhoňa ? To taky slyším prvně, jdu číst!

    superkarma: 0 09.08.2014, 12:35:50
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    samecka — #23je fakt záludná. Nesmí se nechat bez dozoru, ale od začátku vařečkou uvolňovat ode dna, hlídat a dolévat. Musím zkusit udělat ji z domácího strouhání, jestli se chová potom jinak. Neumím si představit dělat jí velké množství, tak jak ten kuchař o zkouškách. Já dělám z půlkilového sáčku, a je jí pak plný kastrol i tak.

    superkarma: 0 09.08.2014, 05:23:25
  7. avatar
    [24] stonehod [*]

    Tarhoňa je vynikající příloha. A jak píše Gerda, patří hodně k maďarské kuchyni. Moje mamka dělávala samozřejmě domácí, hlavně ke guláší a ke slepici na paprice. Já si ji jako lenoch líný, ji dělat, kupuji v Lidlu. Ale stejně na ní nedám dopustit, je to jiná těstovina!!! Ale vynikající.. A to kuřátko takhle upečené vypadá luxusně Sml16

    samecka — #23 Aspoň sám poznal, že vše zlé, je k něčemu dobré Sml16 já ji také napoprvé (ještě naivně doma dělanou) zkonil Sml16

    superkarma: 0 08.08.2014, 23:36:51
  8. avatar
    [23] samecka [*]

    gerda — #5Sml30Manželův bratr dělal zkoušky - kuchař-číšník, a furt se modlil, jen ať nedostane tarhoňu... že ji bezpečně připálí a rozvaří... Dostal, rozvařil, připálil. Dnes má kuželkárnu. A v ní kuchaře.Sml52

    1. na komentář reaguje stonehod — #24
    2. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 08.08.2014, 20:31:06
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    paníliška — #21já je mám odtamtud taky nejradši. Za tu cenu je výtečná kvalita. Nic rozblemcaného. Ale rýži radši ne, zůstává uvnitř tvrdkavá.

    superkarma: 0 08.08.2014, 16:07:51
  10. avatar
    [21] paníliška [*]

    gerda — #20Přiznám se, že jsem ji zatím nikde kromě Lidlu neviděla. Ale nevadí, na těstoviny choím jedině tam. Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 08.08.2014, 13:44:45
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Já po ní dnes při nákupu koukala, měli ji tam pod názvem Těstovinová rýže. Ta, co je zde na fotkách, je asi koupená v Lidlu. Taky ji odtamtud brávám, je za solidní cenu a z dobré pšenice.

    1. na komentář reaguje paníliška — #21
    2. na komentář reaguje elly — #27
    superkarma: 0 08.08.2014, 13:29:34
  12. [19] Helena Svatková [*]

    Tu tarhoňu s houbami si udělám, mám jí ráda.Sml16

    superkarma: 0 08.08.2014, 13:11:59
  13. [18] MagdaN [*]

    slyším poprvé, vyzkouším

    superkarma: 0 08.08.2014, 13:07:10
  14. [17] Nikar [*]

    hubajda — #7 tak ji zkuste ke guláši :-) třeba mu takto zachutná

    superkarma: 0 08.08.2014, 12:52:28
  15. [16] Nikar [*]

    Dámy, nevíte, o co přicházíte, tarhoňa je výborná.

    superkarma: 0 08.08.2014, 12:51:33
  16. [15] Zuza70 [*]

    Tarhoňu vůbec neznám, nikdy jsem ji ještě nejedla.

    superkarma: 0 08.08.2014, 12:45:17
  17. [14] hada [*]

    ještě jsem tarhoň taky nejedla, určitě někdy vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 08.08.2014, 11:56:07
  18. avatar
    [13] elly [*]

    Lyoness — #12 ano, i se stopkami a větvičkami ;-) Jíst je potom samozřejmě nebudete :-)

    superkarma: 0 08.08.2014, 10:18:39
  19. [12] Lyoness [*]

    Zni to dobre.... Ale ta rajcata se tam davaji fakt i se stopkama a vetvickama?

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 08.08.2014, 10:17:42
  20. avatar
    [11] delfi.na [*]

    Že bych o víkendu vyzkoušela? Sml58

    superkarma: 0 08.08.2014, 10:12:31
  21. [10] V19 [*]

    môj manžel a mladšia vnučka "fičia" na tarhoniSml16

    superkarma: 0 08.08.2014, 10:07:31
  22. avatar
    [9] Altamora [*]

    Díky za připomenutí tarhoně. Byla to jedna z mála příloh, které jsem v menze byla ochotná jíst, dokud jsem byla ochotná chodit na jídlo do menzy. Což nebylo dlouho. Na jaře jsem ji ze sentimentu koupila, ale pak jsem na ni zapomněla. Manžel bohudík není konzerva, je ochoten vyzkoušet cokoliv, co udělám. A tak vím, jaká příloha bude zítraSml16

    superkarma: 0 08.08.2014, 10:02:25
  23. avatar
    [8] louskacek2 [*]

    Tarhonu milujuSml67

    superkarma: 0 08.08.2014, 09:40:02
  24. avatar
    [7] hubajda [*]

    tarhon mam doma ja ho davam ke spenatu ale u muze si misto nenasel

    1. na komentář reaguje Nikar — #17
    superkarma: 0 08.08.2014, 09:21:59
  25. avatar
    [6] misa.35 [*]

    manislava — #3 dvoři — #2 Je to ta tarhoňa - hodně se dělá na Slovensku jako příloha k perkeltu /chcete-li guláši/. Prostě těstovina. Když to zjednoduším, tak je to větší kuskus. A mmm dobrá a rychlá příloha.

    superkarma: 0 08.08.2014, 07:16:24
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    dvoři — #2 manislava — #3Holky, než jídlo odsoudíte, napřed ho zkuste. Abyste nebyly tak chytré, jak onen pověstný venkovan, který praštil do stolu se slovy "co sedlák nezná-nejí!"Sml52 Tarhoňu najdete v každém slušném supermarketu v oddělení těstovin. Připravuje se stejně jako rýže, jen se musí dobře promíchávat ode dna a dusit na sporáku na menším plameni s plotýnkou, aby se nepřipálila. Vlastně taky jako rýže. Jemně dusit. Hotová je za cca 20 minut, doporučuju průběžně ochutnávat, dokud není měkká. Nerozvařit!

    1. na komentář reaguje samecka — #23
    superkarma: 0 08.08.2014, 06:53:32
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    Vynikající jídlo!!! Zařízení kuchyně sice nemám tak moderní, ale daří se mi, kuře na rajčatech jsem ještě nepekla a určitě bude dobré. Co tak to navíc podlévat pivem? Tarhoňa je skvělá - pro pochybovače. Je to těstovina ve tvaru minikuliček. Vlastnoručně udělaná je naprosto špičková, ale kdo by se strouhal, sušil s těstem, to si můžem nechat na zimu. Taky ji dělávám, kupovanou, a manželovi chutná víc, než rýže. Připravuju ji taky tak. Na cibulce, nasucho opražit, pak osolím a zaleju vřelou vodou. Během přípravy promíchávám a vodu podle potřeby přilévám. Pravá tarhoňa se dělá s mletou paprikou, ale tahle s houbami je v sezoně lepší.Sml67 Jinak se doporučuje ke gulášům, patří do maďarské kuchyně.

    superkarma: 0 08.08.2014, 06:50:08
  28. [3] manislava [*]

    kuře fijn,ale terhone neznám,a asi znát nebudu,moc se mi to nelíbí a doma by mě asi taky hnaliSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    2. na komentář reaguje misa.35 — #6
    superkarma: 0 08.08.2014, 05:37:12
  29. [2] dvoři [*]

    ani nevím co je tarhoň to je něco jako rýže ? nebo kuskus ?

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    2. na komentář reaguje misa.35 — #6
    superkarma: 0 08.08.2014, 00:40:10
  30. avatar
    [1] rendvo [*]

    mám strašně moc ráda houby i kuře takže pro mě velká mňamka nejraději bych si to šla uvařit hnedSml16

    superkarma: 0 08.08.2014, 00:38:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme