Vaření

Víkendový oběd: Pečená husa nebo kachna

Pro ty z vás, kteří se nechystají na svatomartinskou husu do restaurace, máme recept na tu nejlepší, nejchutnější, nešťavnatější a nejkřupavější úpravu.

kachna

Kousky šťavnatého masa a na povrchu sladko – slaná křupavá kůžička. A vůně po celém domě. Tohle je to pravé jídlo pro zahřátí! A nejlepší je, že s ním není skoro žádná práce.

Suroviny

  • 1 kachna
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce bílého vína

Postup

Kachnu omyjeme, osušíme. Osolíme, opepříme. Dáme do zapékací nádoby s víkem, vložíme do trouby nahřáté  na 150 °C.  A jdeme si na 5 hodin po svých.

Poté odkryjeme potřeme směsí medu, sojové omáčky a bílého vína, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme ještě asi 30 minut, aby kachna získala křupavou kůžičku.

V průběhu dopékání potíráme směsí.

Raději pečenou husu?

Někdo dává na svatého Martina přednost huse před kachnou. Ta se peče ještě déle, ideálně třeba přes noc - 10 až 13 hodin, na ještě slabší teplotu, asi 80 až 90 °C.

Před samotným pečením z husy odstraňte zbytky peří. Drobnější kousky můžete opálit. Husu omyjeme, důkladně osušíme a ze všech stran, i zevnitř důkladně osolíme. Ideální koření je kmín, kterým také nemusíte šetřit.

Husu pečeme přikrytou v pekáči, podle velikosti asi 9 až 12 hodin. Poslední hodinu pečení odstraňte víko pekáče, kůži propíchejte nožem, polijte výpekem a zvyšte teplotu v troubě na 180 °C. Pečte další zhruba hodinku. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá.

Podle chuti můžete husu také naplnit nejrůznějšími nádivkami - masovou, s bylinkami, houbami, ovocem, zeleninou...podle chuti.

A co k huse nebo kachně? Přece domácí knedlík a zelí.

Dobrou chuť přeje Elly a Bohyně kuchyně.

   
14.11.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [33] Suzanne [*]

    Rikina — #32 Mě se to nedotklo, zas tak prdlá nejsem, jestli to tak vyznělo Sml30Sml48 Ale správně, ani nenaznačuj, to se nesmí - jak jde o kůži, jsem zlá a kradu ji z cizích talířů (jen doma, samozřejmě). Sml54

    superkarma: 0 17.11.2014, 10:08:16
  2. [32] Rikina [*]

    Suzanne — #31 Noo... jsem to nemyslela jako generalizaci, ale jako srandu a střelbu do vlastní řady, neb si uvědomuju, že takhle praštěných je nás málo, a zbytek Evropy kůži z drůbeže jí, a to zvláště tu do křupava vypečenou. Moje chyba, asi jsem to nenapsala dost šikovně. Tak si tam prosím doplň, že "u nás doma se kůže nejí", a tímto se omlouvám všem, kterých se to snad dotklo. Nechtěla jsem ani v nejmenším naznačovat, že snad jedlíci kůže jsou ta horší část lidstva, naopak, kdyby přišel hladomor, budou mít lepší šance na přežití, protože z potravy tím získají více kalorií. Sml80

    1. na komentář reaguje Suzanne — #33
    superkarma: 0 17.11.2014, 09:51:18

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [31] Suzanne [*]

    Rikina — #18 U nás se kůže jedla vždycky Sml80 A jak tak už pár let pořádáme s bandou lidí výlety po restauracích, Evropou to nebude, až na jedinou výjimku to jedí normálně všichni. Ale proti gustu žádný dyšputát, já to ráda, ty ne. Jen bych si to dovolila negeneralizovat.

    1. na komentář reaguje Rikina — #32
    superkarma: 0 17.11.2014, 09:29:25
  2. avatar
    [30] denkas [*]

    Kachnu jejím a husu taky nemusím. Ale vám všem přeji dobrou chuť!

    superkarma: 0 16.11.2014, 16:06:32
  3. avatar
    [29] paníliška [*]

    gerda — #25 Provokatére. Sml66Sml30

    superkarma: 0 16.11.2014, 15:06:41
  4. avatar
    [28] gerda [*]

    Rikina — #26jo, a jdu se dívat na Tajemství hradu v Karpatech, jestli si vybavuješ Tómu hluchoněmce, tak ten tím pařátem vždycky kolem sebe mával!

    superkarma: 0 16.11.2014, 14:41:01
  5. avatar
    [27] gerda [*]

    Rikina — #26u nás je babička vařila v polévce.

    superkarma: 0 16.11.2014, 14:40:08
  6. [26] Rikina [*]

    pajda — #24 Sml30 co já vím, tak drůbeží pařátky se suší, a pak se to prodává jako pochoutka pro psy. Že by to jedli lidi, to jsem dosud neslyšela. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    2. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 16.11.2014, 14:37:06
  7. avatar
    [25] gerda [*]

    A tož já jsem dneska pekla kuřecí nohy na černém pivu, bylo to skoro jak kačena, k tomu jsem nadělala mísu bramborových knedlíků, kastrol špenátu...dobrý to bylo! A kůžička krásně chrupkalaSml30

    1. na komentář reaguje paníliška — #29
    superkarma: 0 16.11.2014, 14:35:51
  8. avatar
    [24] pajda [*]

    Rikina — #20 pařátky se samozřejmě jí a jsou vynikající. Zobák jsem ještě nezkoušela...

    Péct drůbež takhle dlouho, tak se na to vydlábnu. Maximálně 4 hodiny - v poledne zabiju, upravím, večer nasolím, okmínuji, nacpu jablky a cibulí, ráno vstanu, šup s ptákem do trouby a v poledne vyndám hotového. Přes noc ani omylem a na 80°C už vůbec ne. Na druhou stranu nejím kačeny a husy z obchodu a u čerstvých je to asi přece jen jiné. A sádlo dělám bokem. Pak si ho totiž můžu dochutit tak, jak potřebuju.

    1. na komentář reaguje Rikina — #26
    superkarma: 0 16.11.2014, 14:13:43
  9. avatar
    [23] carmi [*]

    Rikina — #20 Taky svlékám, ale z dietních důvodůSml16 Loni jsme byli na pečeném selátku a ta kůžička na něm byla to nejlepší, jemná křupavá.

    superkarma: 0 16.11.2014, 11:25:51
  10. avatar
    [22] vladka321 [*]

    gerda — #2 paníliška — #15Jsem za ně opravdu moc ráda.

    superkarma: 0 16.11.2014, 11:10:26
  11. avatar
    [21] gerda [*]

    Rikina — #20taková škoda...no, bohužel jsi moc dalekoSml15Sml30

    superkarma: 0 14.11.2014, 16:48:50
  12. [20] Rikina [*]

    gerda — #19 Sml80 my jsme takhle zvrhlá celá rodina. Nikdo kůži nejí, a i když koupím grilované kuře, poctivě ho doma svléknu z kůže Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    2. na komentář reaguje carmi — #23
    3. na komentář reaguje pajda — #24
    superkarma: 0 14.11.2014, 16:38:04
  13. avatar
    [19] gerda [*]

    Rikina — #18Jééé, tak to jsi první člověk, kterému nechutná to nejlepší, křupavá vypečená kůrčička na maseSml30 S tebou bych chtěla stolovat a mít husu nebo kačenu, to bych se měla. Pes by utřel čumákSml52

    1. na komentář reaguje Rikina — #20
    superkarma: 1 14.11.2014, 15:50:01
  14. [18] Rikina [*]

    gerda — #16 Sml80 kůže se svlíkne a dá se psům. Není-li psů, kůže se holt vyhodí, protože kůže se prostě nejí, stejně jako se z drůbeže nejedí pařátky a zobák. Ostatně ani z jiných zvířat se kůže nejí - pokud tedy člověk není polárník, který uvízl v ledu, psy již snědl, husu ani Frištenského s sebou nemá, tak potom nezbývá než žvýkat kůži. Kdo má místo kožených věcí goretex, zhyne. Sml57 Ale to je extrémní případ. Za okolností obvyklých střední Evropě se kůže nejí. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    2. na komentář reaguje Suzanne — #31
    superkarma: 1 14.11.2014, 15:48:22
  15. avatar
    [17] gerda [*]

    Pche, jak jsme byli na návštěvě kamarádky v Čechách, tak tak je nejlepší ze všech! Přijeli jsme dopoledne, ona měla maso v troubě (pravda, byly to řízky na změknutí po usmažení), trouba elektrická. Nechala je normálně v kastrole, troubu zapla na menší výkon a spokojeně jsme všichni jeli autem na hřbitov položit kytku, postát u hrobu - je to pár km - no, a když jsme se po 3 hodinách vrátili, řízečky byly akorát. Ona to tak k mému úžasu (jsem úzkostlivá kuchařkaSml30) dala v obyčejném smaltovaném kastrole do trouby péct maso, seděli jsme všichni na zahradě a žvanili, ona celou dobu s náma, pak to jednou obrátila, nandala k tomu už hotové zelí a knedlík, a jak jsme se měli. To já bych otravovala společnost, že bych každý deset minut letěla kontrolovat.Sml52 I moje dcera, chalupářka, mi na mé námitky jít na houby, když přece vaří, odvětila: polívka se vaří sama, co tu budu trčet. Tudy vede cestička!!Sml58

    superkarma: 0 14.11.2014, 14:03:25
  16. avatar
    [16] gerda [*]

    Rikina — #3a tož neblbni. VáleloSml14 Přece - i kdyby! - tak to snad nejíš syrovéSml30

    1. na komentář reaguje Rikina — #18
    superkarma: 1 14.11.2014, 13:56:01
  17. avatar
    [15] paníliška [*]

    vladka321 — #1 Blednu závistí.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #22
    superkarma: 0 14.11.2014, 13:07:23
  18. [13] Madiva33 [*]

    Moje mamka peče kachnu až 13 hodin a ve finále stejně (alespoň já) nevidím rozdíl, že kachnička byla pečená o dlouhých 8 hodin déle. Při dopékání polévám už jen výpekem a tak určitě vyzkouším směs na potření uvedenou v článku.

    superkarma: 0 14.11.2014, 11:47:15
  19. avatar
    [12] elly [*]

    Madiva33 — #11ano, však my kachnu tak jen 5 hodin, je to tak i v článku Sml58

    superkarma: 0 14.11.2014, 11:16:48
  20. [11] Madiva33 [*]

    Pomalu pečená kachna je u nás velmi oblíbená, peču ji ale jen 5 hodin.

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 14.11.2014, 10:56:59
  21. avatar
    [10] elly [*]

    Rikina — #9já si hlavně myslím, že na to každý není, tančit v kuchyni Sml16 Někoho to baví, rád tomu dá ten čas a někdo je rád, že uvaří a má to z krku...a tak to má být. Nemůžou být všichni stejní :-D

    superkarma: 0 14.11.2014, 10:39:29
  22. [9] Rikina [*]

    elly — #8 Děkuji... já jsem na vaření tupá, mně se musí všechno vysvětlit polopaticky. Protože jsem vždycky vařila jen z donucení, někdo musel, a tak jsem se to snažila pokud možno rychle odbýt, aby teda bylo jídlo, rodina nezemřela hlady a zároveň jsem s tím měla co nejméně práce. Tudíž nevím nic o ničem, a finty kuchařské neovládám, a blbě se ptám.

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 14.11.2014, 10:25:10
  23. avatar
    [8] elly [*]

    Rikina — #7Je šťavnatější, křehčí, chutnější. Ta pomalá úprava masa je výrazně šetrnější, masu svědčí...

    1. na komentář reaguje Rikina — #9
    superkarma: 1 14.11.2014, 10:13:23
  24. [7] Rikina [*]

    ... a pořád nevím, proč je potřebné péct kachnu 5 hodin, když vím, že je upečená i za hodinu... v čem je to lepší, když se peče tak dlouho. Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 1 14.11.2014, 10:08:56
  25. [6] Rikina [*]

    Ještě jednou - psala jsem o troubě plynové. Ta měla dvě možnosti nastavení hořáku - hodně a málo. Žádné teploty tam nebylo možno nastavovat. Pokud člověk od toho odešel, velmi snadno se mohlo jídlo spálit, a to nemluvím o tom, že i ten hořák mohl zhasnout. Pak by unikal plyn. Čili při pečení v této troubě, mluvím o době před 30 lety, nešlo odejít na delší dobu pryč, a stát u ní pět hodin, to by mně mohla být kachna uloupená. Ano, dnes mám troubu horkovzdušnou, kde není plyn, anobrž energie elektrická, a tam si mohu hrát s nastavováním teplot a případně od toho odejít dělat i něco jiného. Ale dneska zase nepeču ty kachny, protože pro jednu osobu je jedna kachna moc. Sml57

    superkarma: 0 14.11.2014, 10:06:39
  26. avatar
    [5] elly [*]

    Rikina — #3 Ferdas — #4ano, přesně tak. Pekáče v troubě si po celou dobu ani nevšimáme :-)

    superkarma: 0 14.11.2014, 08:55:36
  27. avatar
    [4] Ferdas [*]

    Rikina — #3 není potřeba nikde panáčkovat. jen se to tam dá a jde se spát nebo dělat cokoli jiného.Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 1 14.11.2014, 08:13:41
  28. [3] Rikina [*]

    Mě děsí ty časy pečení. 5 - 9 - 12 hodin? To jsem se nezbláznila, takovou dobu něco péct, maximum je tak hodina a už to mi přijde hodně, vždyť je to jen jídlo a ztrácet s ním tolik času... kachnu jsem dřív občas pekla, ale v troubě plynové, kde teda nešlo nastavit teplotu a odejít, to se muselo furt hlídat. A bylo to strašně otravné. Nikdo by mě nedonutil kolem trouby panáčkovat 5 hodin. Sml80 Navíc teda kdyby to byl pštros, neřeknu, ale kachna zas není tak velká, aby se neupekla dřív. Sml57 Čili pro mě jasná volba hospoda - pokud to tam pečou 5 a více hodin, jejich boj, já přijdu k hotovýmu. Křupavá kůže mě nezajímá, tu z drůbeže odstraňuju, kůže se podle mě nejí. Kdo ví, kde se to válelo.

    1. na komentář reaguje Ferdas — #4
    2. na komentář reaguje elly — #5
    3. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 1 14.11.2014, 06:54:44
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    vladka321 — #1Tiše závidím.Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #22
    superkarma: 0 14.11.2014, 06:07:19
  30. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Mám kachlová kamna a když už se topí, tak se takovéto pochoutky moc dobře v tomto chladném období připravují Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #2
    2. na komentář reaguje paníliška — #15
    superkarma: 0 14.11.2014, 01:51:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme