Vaření

Víkendový oběd: Hovězí s fazolemi

Jídla z jednoho hrnce jsou oblíbená a většinou také velice chutná. Ušpiníte minimum nádobí, takže po dobrém obědě můžete relaxovat a ne uklízet v kuchyni.

hovězí s fazolemi

A takováto jídla nejsou v žádném případě nijak ošizená. Často vykouzlíte výborný nedělní oběd. Já jsem vyndala z mrazáku krabičku s nápisem „HOVĚZÍ KOSTKY NA GULÁŠ“ a právě na guláš neměl doma nikdo chuť. Tak jsem popustila uzdu fantazii, ze spíže jsem přinesla oblíbené fazole v tomatové omáčce z Lidlu a pustila se do práce.

Lidl mi tentokrát pěkně pomohl i při servírování. Díky asijskému týdnu jsem si přinesla z nákupu bambusové jídelní hůlky a krásné porcelánové lžičky na servírování drobností, po kterých jsem už dlouho toužila. Toho přece musím hned využít a vyzkoušet nové nádobí v praxi. :-)

hovězí s fazolemi

Suroviny

  • 700 g hovězího masa - výborná bude třeba kližka
  • 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 plechovka velkých bílých fazolí v nálevu
  • 2 cibule
  • 3 červené papriky
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • trocha oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžička kurkumy
  • zelená petrželová nať

Postup


hovězí s fazolemi

Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, jarní cibulku na válečky, včetně zelených natí, česnek na plátky.

hovězí maso s fazolemi

V hrnci rozehřejeme olej, na který vsypeme všechny nakrájené suroviny a opékáme asi deset minut.

hovězí maso s fazolemi

Přidáme maso, které osolíme, opepříme a zasypeme trochou kurkumy. Promícháme a opečeme maso ze všech stran. Podlijeme trochou vody, ale nepřeháníme to. Dusíme pod poklicí do měkka, přesná doba záleží na tom, jaké maso máte, na jak velké kousky nakrájené, jestli čerstvé, nebo vyzrálé. Já jsem dusila velice pozvolna, asi tři hodinky. Vařila jsem v Multicookeru, ale dá se dusit v hrnci na plotně nebo v troubě.

hovězí maso s fazolemi

Maso je měkké. Sundáme z hrnce poklici, zvýšíme teplotu a vydusíme přebytečnou vodu. Přidáme obě plechovky fazolí, prohřejeme asi pět minut. Přidáme nasekanou zelenou petrželku, promícháme a ihned podáváme.

Ideální přílohou je jasmínová rýže.

Troufnete si použít hůlky? :-)

hovězí s fazolemi

Dobrou chuť přeje Elly.

   
19.09.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [19] delfi.na [*]

    bez hůlek si troufnu na cokoliv Sml16 ... určitě to bude vynikající

    superkarma: 0 05.10.2016, 09:30:41
  2. avatar
    [18] gerda [*]

    Rikina — #17fazole z konzervy mám ráda, protože mi nic nedělajíSml30 Já je používám na tzv. kovbojskou pánev. Bez masa. Cibuli osmažím, přidám pokrájené papriky, restuju, česnek samozřejmě taky, vyklopím konzervu, na závěr přidám rajčata a okořením fůrou saturejky. My k tomu míváme volské oko. Maso opravdu nepotřebuju, když jsou fazole, ty mají bílkovin dost. Z masa bych udělala prostý guláš, do něj bych fazole asi už nedala.Sml80

    superkarma: 0 20.09.2014, 10:10:58
  3. [17] Rikina [*]

    Vynechala bych ty fazole. Sml57 Když tam vidím tu tunu jiné zeleniny, už mi fazole přijdou zbytečné. Sml80 Kromě toho k různým konzervám nejen s fazolemi nemám zrovna důvěru, příliš často obsahují podivné těžko definovatelné hmoty. Navíc když tohle má být s rýží, tak na co ještě fazole... hůlkami jíst umím, i ve společnosti, jenom se s nima špatně jí ta omáčka.

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 20.09.2014, 09:30:25
  4. avatar
    [16] vladka321 [*]

    Rychnovska — #15 Foukám na dálku palec a doufám, že koláč je v pohodě a pokud ne, pošlěte ho našim zvířatům. Ti utrhají ruce, i když jim nesu nepovedené výtvory. Skvělí a nenároční strávníci Sml16.

    superkarma: 0 19.09.2014, 23:50:56
  5. avatar
    [15] Rychnovska [*]

    Dala bych siSml30....a zatím, co si tady čtu, jsem málem spálila švestkový koláč.....ukopla jsem si palec, jak jsem běžela do kuchyně, ale koláč jsem snad zachránila....uvidíme jak bude vypadat vespodSml80

    1. na komentář reaguje vladka321 — #16
    superkarma: 0 19.09.2014, 19:40:05
  6. [14] KARLA KREPELKOVA [*]

    Jsem rada za napad-uz vim co uvarim.

    superkarma: 0 19.09.2014, 17:06:41
  7. [13] KARLA KREPELKOVA [*]

    Jsem rada za napad-uz vim co uvarim.

    superkarma: 0 19.09.2014, 17:06:02
  8. avatar
    [12] vladka321 [*]

    zwiki — #6U nás se opravdu velmi vykrajuje. Ovšem jinak bylo maso velmi rychle měkké, šťavnaté a chutné, takže si myslím, že to s tí, okradením tak zlé nebude Sml16.

    superkarma: 0 19.09.2014, 12:19:41
  9. [11] dadma [*]

    Vcelku dobrý nápad,hovězí maso mám v mrazáku a fazole se také najdou.Zítra to uvařím.

    superkarma: 0 19.09.2014, 11:49:26
  10. [10] Trefa [*]

    Trefa:dobry napad,ale na hulky si netroufnu.

    superkarma: 0 19.09.2014, 10:51:16
  11. [9] Pavla_b [*]

    gerda — #8 Chili con carne mi víc chutná s tortillou nebo s chlebem, rýže se mi právě k těm fazolím nehodíSml80 No co člověk, to jiná chuť.Sml58

    superkarma: 0 19.09.2014, 09:15:32
  12. avatar
    [8] gerda [*]

    Pavla_b — #7taky bych k tomu volila rýži. Chilli con carne -třebas - je taky masová směs, co se s rýží podává. Je to trochu podobné dnešnímu receptu, jen maso je tam mleté a trochu jiné koření. Já to mám jednoduché - jak jsou jakékoliv směsi s fazolemi, pasuje mi k nim rýžeSml30. S chlebem by to nebylo ono, ten patří ke klasickému guláši.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #9
    superkarma: 0 19.09.2014, 09:03:48
  13. [7] Pavla_b [*]

    No proč ne..jen ta rýže mi k tomu nesedí, já bych to baštila klidně s chlebem.

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 19.09.2014, 08:53:56
  14. [6] zwiki [*]

    vladka321 — #1Já znám hovězí krk libovoučký jen.To Vás řezník pěkně okradlSml22Sml58

    1. na komentář reaguje vladka321 — #12
    superkarma: 0 19.09.2014, 07:40:34
  15. avatar
    [5] gerda [*]

    Výborné jídlo pro chladné dny, ocení hlavně chlapi. On to vlastně trošku guláš je, a to mají rádi.Sml16

    superkarma: 1 19.09.2014, 06:16:05
  16. [4] manislava [*]

    tak to by mi doma nejedli-jěště tak fazolové lusky,ale fazole odmítají-škodaSml80

    superkarma: 0 19.09.2014, 06:07:06
  17. avatar
    [3] glady [*]

    Hovězí s fazolemi už jsem dělala. Já ty plechovkové fazole využívám docela dost, třeba na rychlovku : pokrájená klobáska, orestovaná na cibulce,k tomu šoupnu fazole a dobrota je na světě. Sml59

    superkarma: 0 19.09.2014, 05:56:54
  18. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Vypada to dobre. Hulkama jsem se naucila jist tady. Amici sice neji priborem, ale hulkama umej i deti.Sml22

    superkarma: 0 19.09.2014, 03:33:35
  19. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Hovězí s fazolemi jsem vařila minulý týden. Vařila jsem tento pokrm z hovězího krku. Sice jsem dost vykrájela (alespoň kočka měla velkou radost), ale pokrm byl výborný. Fazole jsem použila ze zahrady ( je totiž jejich sezóna ). O to větší jsem měla radost, že všem chutnalo.

    1. na komentář reaguje zwiki — #6
    superkarma: 1 19.09.2014, 00:18:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme