Vaření

Víkendová klasika: Vepřo, knedlo, zelo

vepřo knedlo zelo

Tradiční a velice oblíbené jídlo se dělá v každé rodině trochu jinak. Jak ho děláte vy? Máte raději bílé nebo červené zelí? Knedlík připravujte bramborový nebo houskový? Připravte si s námi sváteční a voňavé jídlo.

Snad těžko bychom našli v tradiční české kuchyni známější jídlo než je vepřo-knedlo-zelo. V nejobvyklejší variantě se podává pečené vepřové maso, nejčastěji karé v kombinaci například s vepřovou krkovicí či pleckem. Přílohou bývá houskový knedlík a bílé zelí.

Podle nejrůznějších krajových zvyklostí a osobních zkušeností v každé kuchyni se může i složení tohoto tradičního pokrmu lišit. Záleží jen na vás jak moc tučné či naopak dietní si připravíte maso a jestli třeba vepřové nahradíte pečenou husou či kachnou.

Stejně tak se dá obměňovat příloha. Můžete vyzkoušet více variant domácích houskových knedlíků, vyměnit je za knedlík bramborový nebo vařené brambory. S experimenty to nepřehánějte. Těstoviny nebo rýže se k tomuto jídlu opravdu nehodí :-) Překvapilo mě však zjištění, že není úplně neobvyklé podávat jako přílohu malé bramboráčky. I když jsem tuhle variantu sama nevyzkoušela, určitě někdy vyzkouším.

S přípravou zelí si můžete také pohrát a střídat hlávkové zelí červené i bílé. Výborné je připravit přílohu z dušené hlávkové kapusty nebo vyzkoušet méně tradiční kedlubnové zelí. To dělávala moje babička a chutnalo vždycky celé rodině.

Vepřové výpečky

  • 500 g vepřového bůčku
  • 500 g plecka nebo krkovičky
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 4 cibule

Maso nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a okmínujte. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Vše dejte do pekáče, do trouby, na 160 °C. Pečte doměkka. Další variantou je použití pečící pánve ETA Pečenka. Všechny suroviny dejte do ní a zapněte. Pečte doměkka.

bramborový knedlík

K výborným výpečkům můžete připravit třeba bramborový knedlík. Mě se ten nejlepší povedl podle krásné a mé nejoblíbenější kuchařské knihy Kuchařka pro dceru.

Bramborové knedlíky podle Florentýny

  • 500 g brambor (varný typ A)
  • 220 g dětské krupičky
  • 1/2 vajíčka
  • 1 lžička soli

Vejce vyklepněte do misky a rozšlehejte. Rozdělte na polovinu.

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Bude to trvat asi půl hodiny. Oloupejte a prolisujte lisem na brambory.

bramborový knedlík

Do horkých, prolisovaných brambor dejte krupici, sůl a vejce. Vypracujte těsto, které nebude příliš lepit. Vytvarujte 2 válečky, ideálně na pracovní ploše vysypané krupicí. Dejte vařit do osolené vody, rovných 20 minut.

Dávejte pozor, aby se knedlík nepřilepil ke dnu.

A zelí? Vyzkoušejte některý z našich tipů!

kachna se zelím

domácí noky

kachní prsíčka se zelím

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
07.04.2017 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [16] 4smisek2 [*]

    Sml16Sml59Konečně klasika a to výborná

    superkarma: 0 23.04.2017, 19:03:32
  2. avatar
    [15] risina [*]

    Darmovzalova — #2 Když už výjimečně dělám bramborové knedlíky z brambor a ne z prášku, dávám na cca 1/2 kg vařených bramor 1 vejce, 125 g krupice a 125 g hrubé mouky.

    superkarma: 0 08.04.2017, 21:28:21
  3. avatar
    [14] AmeA [*]

    Samá mňamka Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 07.04.2017, 19:49:12
  4. avatar
    [13] denkas [*]

    Knedliky vypadají krasně. Ja vařim oloupaný brambory,horké rozmačkám , dám hrubou mouku, krupici,vejce,sůl. Ňam Vyborný jsou i k hovězím platkům a špenatu.

    superkarma: 0 07.04.2017, 18:56:18
  5. [12] verar [*]

    výpečky,bramborový knedlík,špenát,to máme rádi Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 07.04.2017, 16:39:27
  6. [11] MARIE MATEJKOVA [*]

    Všechno mňamka od pohledu. Občas si také udělám.

    superkarma: 0 07.04.2017, 14:19:20
  7. [10] Wally [*]

    K bramborovému knedlíku a výpečkům vždy špenát.

    superkarma: 0 07.04.2017, 13:23:54
  8. [9] babinka [*]

    Samé dobroty...braborové knedlíky dělám stejně, jen ve vyšší dávce a dám celé vejce...rodině více chutnaly k zelí a kachně knedlíky chlupaté...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 07.04.2017, 13:03:02
  9. avatar
    [8] datura [*]

    Klasické knedlo vepřo vařím zrovna dnes na přání manžela a vnuka. Já si dám něco jiného, ale ten pohled na ně, je k nezaplacení Sml59

    superkarma: 0 07.04.2017, 12:22:06
  10. [7] bobani [*]

    dobrůtky

    superkarma: 0 07.04.2017, 12:15:39
  11. avatar
    [6] Hanyna [*]

    Hmmm, dala bych si všechno, co tu na fotkách vidím. Sml16

    superkarma: 0 07.04.2017, 10:38:53
  12. [5] KARLA KREPELKOVA [*]

    Mnamky-knedlo,zelo,vepro se da pripravit na tolik zpusobu,ze bych popsala celou stranku.

    superkarma: 0 07.04.2017, 10:02:11
  13. avatar
    [4] Myškomedvídek [*]

    to vše mám ráda dělám si to klasicky po svémSml59

    superkarma: 0 07.04.2017, 08:02:26
  14. avatar
    [3] gerda [*]

    Darmovzalova — #2No, já tam čtu "rozdělte na polovinu"Sml30 takové recepty mám nejradši.Sml52

    superkarma: 0 07.04.2017, 07:12:38
  15. [2] Darmovzalova [*]

    gerda — #1možná že to má být 1až 2 vejce ,taky bramborové knedlíky dělám jsou opravdu jednoduché

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje risina — #15
    superkarma: 1 07.04.2017, 07:06:23
  16. avatar
    [1] gerda [*]

    Půlka vajíčka? To snad ne. Celým vajíčkem se opravdu ale opravdu nic nepokazíSml30 Bramborové knedlíky jsou opravdu snadná věc, dají se dělat různě, tohle je jedna z variant.

    1. na komentář reaguje Darmovzalova — #2
    superkarma: 1 07.04.2017, 06:00:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme