Reklama

Dnes vás milé čtenářky zavedu do kuchyně Orientu. Pokud ještě nemáte typ na dnešní oběd, nechte se inspirovat. Vybrala jsem pro vás jeden recept z Vietnamu a druhý z Japonska.

Vyrůstala jsem u hranic s Německem. Naše ves se jen hemžila vietnamskými trhovci. S některými z nich jsem navázala přátelství, které trvá dodnes. Navštěvujeme se a opisujeme od sebe nejrůznější recepty. Mezi moje nejoblíbenější jídlo patří vietnamské závitky. Určitě je znáte. Když je u nás doma nějaká rodinná sešlost, manžel chce hosty překvapit něčím netradičním, často volí závitky.

závitky

Předávám vám recept dál, tak jak mě ho učil jeden válečný veterán. Vyprávěl mi při tom válečné vtipy o Američanech. Prý se při vaření jídla musíme dobře bavit, aby jídlo bylo chutné a strávnici měli pak dobrou náladu. Při vaření se nespěchá, stejně jako při konzumaci. Také prý musím dbát na to, aby při stolování bylo hodně místa pro jídlo. Naučila jsem se tedy připravovat asijské pokrmy i s dávkou asijské mentality. Jak sám můj přítel říkal, někdy je lepší přípravu jídla nevidět a až rovnou ochutnat. Já ho bedlivě sledovala, aby mi snad do jídla nepřihodil trochu té kočky, kterou do nebe vychvaloval. Myslím, že mě chtěl jen trochu poškádlit, ale stejně. Jistota je jistota.

Jak už jsem upozorňovala, jídlo dělám pro větší počet lidí, proto si prosím upravte množství podle sebe. Je to trochu fuška, ale nenechte se odradit. Výsledek stojí za to. Suroviny se dají sehnat v supermarketu, já je chodívám shánět přímo k přátelům. Ponechávám vám proto i vietnamské znění, když by jste náhodou sháněli suroviny u stánku.


Vietnamské závitky Nem

Pro 8 osob

  • 1 kg mletého míchaného masa
  • 2 ks cibule
  • 3 ks vajec
  • ½ balíčku vlasových rýžových skleněných nudlí (takové tenké a průhledné), když neseženete, postačí rýžové nudle bílé
  • ½ balíčku mộc nhỉ, myší uši, jidášovo ucho (dávám spíš méně, na kilo masa tak 5-8 ks hub, dost nadýmají)
  • 1 balíček sójových výhonků nebo bambusových výhonků, případně bambusových plátků. Sójové výhonky si nechávám klíčit sama, protože často bývají prodávány v igelitových sáčcích a nemám k tomu důvěru. Mohou být zapařené.
  • Trocha vietnamské omáčky (To je krevetí omáčka nebo též vietnamské maggi, špatně se shání, ale místo toho můžeme použít ústřicovou omáčku. Existuje více druhů. Dávám černou, je hustá. U nás se prodává ještě řídká, má hnědou barvu. Smrdí ale jak bolavá noha. Prý je dobrá, já bych si ale takový smrad do jídla nedala.
  • trocha soli
  • rýžový papír a pivo na zabalení závitků
  • Omáčka
  • 1 cibule
  • trochu soli, pepře
  • 1 čajová lžička vietnamské omáčky
  • 2 ks strouhaných kedluben
  • 1 okurka
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 mrkev
  • voda
  • 1 – 2 čajové lžičky cukru

Příloha – jasmínová rýže, batáty

Nejdříve si připravíme směs na závitky. Maso dáme do  misky. Přidáme cibuli nakrájenou na drobné kousky, pokrájené klíčky či bambus. Vlasové nudle dáme vařit do osolené vroucí vody. Vaříme asi tak 10 minut. Scedíme, necháme odkapat. Nezdržuji se krájením. Nechám je projít elektrickým sekáčkem. Přidám k masu. Myší uši (doslovný překlad, ale u nás najdeme jako jidášovo ucho) dáme do vroucí vody, vaříme půl hodiny. Scedíme, důkladně propláchneme a dáme ještě na 10 minut vařit do čerstvé vody. Scedíme, necháme okapat, pokrájíme a přidáme do směsi. Rozklepneme vejce, dle chuti sůl a jednu polévkovou lžíci ústřicové omáčky. Pořádně promícháme.

závitky

Do talíře si nalijeme pivo, namočíme rýžový papír. Položím ho do talíře a nechám několik minut, aby nasákl. Když se papír dá do piva, tak pak na pánvi závitek neprská.

Papír položím na suchý talíř, doprostřed nakladu masovou směs a zabalím. Opékám na rozehřátém oleji dozlatova z  obou stran.

Než dosmažím závitky, připravím si omáčku, do které se závitek před ukousnutím namáčí.

Cibuli, mrkev a okurku nakrájím na kolečka a přidám ostatní suroviny.

Rýži připravuji následovně. Dám do pekáčku dva hrnky rýže a 6 hrnků vody. Přiklopím pekáček a šoupnu do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Za 15 minut se jdu podívat jak to s rýží je. Většinou je hotová, vypnu troubu a nehám rýži dojít v otevřeném pekáčku.

Pro ozdobu uvařím ještě dva batáty a nakrájím na kolečka. Přidávám na talíř společně s rýží a závitky. Každému strávníkovi dám k pravici ještě misku s omáčkou, aby si mohl namáčet závitek. Bohužel jsem vám výsledek nenafotila. Jen postup. Snad příště budu rychlejší než stolovníci :).

Je to na asijskou kuchyni poměrně tučné jídlo. Zapíjí se kobřím likérem. Stačí jeden panák. Dáváme si dva, abychom nekulhali. Tento zvyk jsme naše přátele z Vietnamu naučili zase my.

A teď recept číslo 2. Rychlovka z Japonska

závitky


Japonské karbanátky – vhodné i pro celiaky 

Budeme potřebovat:

  • 0,5 kg mletého míchaného masa
  • 1 jablko pokrájené na mini kousíčky nebo nahrubo nastrouhané
  • špetka skořice
  • špetka drceného hřebíčku (nemusí být)
  • trocha pepře
  • čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • kukuřičná mouka na obalení

Vše promícháme, vytvoříme klasické karbanátky a obalíme v kukuřičné mouce. Na rozžhaveném oleji opékáme.

Podávám s divokou rýží a ananasovým kompotem.