vícezrnné housky

Kdo se nespokojí s nabídkou rozmrazovaného a dopékaného pečiva v supermarketech a nechce hledat svou oblíbenou pekárnu, kde se peče poctivě, ten si musí upéct pečivo doma. A že to není žádná věda, to dokazuje čím dál více domácích pekařek. Vlastně ani nezáleží na tom, jestli pečete s kváskem nebo jen s droždím.

Já sama už delší dobu peču především kváskové pečivo. Ale s chutí sáhnu i po droždí, když peču třeba rohlíky nebo oblíbené uzlíky, které milují naše děti. Ráda zkouším nové recepty, které posbírám různě po internetu nebo dostanu od kamarádek. Občas se pouštím také do experimentů a pak vznikají zajímavé chuťové kombinace.

Vícezrnné bulky jsem poprvé ochutnala na jedné oslavě a hned jsem si je zamilovala. Od kamarádky jsem vyprosila recept a teď je peču ze všech druhů malého pečiva nejraději.

Použít můžete jakékoliv „zrna a semínka“. Střídám je, jak se mi zrovna chce. V houskách na obrázku je sezamové a lněné semínko, rýžové vločky, slunečnicové semínko a dýňová semínka.

Suroviny

  • 400 g pšeničné chlebové mouky (nemáte-li, použijte hladkou pšeničnou)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička chlebového koření
  • 50 g směsi semínek
  • trocha mouky na vál

vícezrnné housky

Postup

V míse si smíchejte sypké suroviny - mouku, sušené droždí, sůl, koření a semínka. Přidejte vodu, med a olej. Umíchejte nelepivé těsto, které necháte asi hodinu a půl kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto rozdělte na 8 kousků. Kdyby se vám těsto lepilo, posypejte si vál trochou mouky.

Z každého kousku vytvarujte bochánek a položte je všechny na plech vyložený pečícím papírem. Nechejte ještě půl hodiny kynout na plechu.

Troubu rozpalte na 250 °C a dospodu dejte starý plech.

Do vykynutých bochánků udělejte žiletkou nebo ostrým nožem hluboký zářez. Bochánky pokapejte vodou a vložte do předehřáté trouby, do středu. Na plech ve spodu trouby vlijte hrnek vody a troubu rychle zavřete.

Při vysoké teplotě pečte 5 minut a poté ztlumte na 190 °C. Při této teplotě pečte ještě 10 - 15 minut.

Upečené housky vyskládejte na mřížku, aby větraly zespodu a nechejte úplně vychladnout.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama