Vaření

Vícezrnné housky

vícezrnné housky

Kdo se nespokojí s nabídkou rozmrazovaného a dopékaného pečiva v supermarketech a nechce hledat svou oblíbenou pekárnu, kde se peče poctivě, ten si musí upéct pečivo doma. A že to není žádná věda, to dokazuje čím dál více domácích pekařek. Vlastně ani nezáleží na tom, jestli pečete s kváskem nebo jen s droždím.

Já sama už delší dobu peču především kváskové pečivo. Ale s chutí sáhnu i po droždí, když peču třeba rohlíky nebo oblíbené uzlíky, které milují naše děti. Ráda zkouším nové recepty, které posbírám různě po internetu nebo dostanu od kamarádek. Občas se pouštím také do experimentů a pak vznikají zajímavé chuťové kombinace.

Vícezrnné bulky jsem poprvé ochutnala na jedné oslavě a hned jsem si je zamilovala. Od kamarádky jsem vyprosila recept a teď je peču ze všech druhů malého pečiva nejraději.

Použít můžete jakékoliv „zrna a semínka“. Střídám je, jak se mi zrovna chce. V houskách na obrázku je sezamové a lněné semínko, rýžové vločky, slunečnicové semínko a dýňová semínka.

Suroviny

  • 400 g pšeničné chlebové mouky (nemáte-li, použijte hladkou pšeničnou)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička chlebového koření
  • 50 g směsi semínek
  • trocha mouky na vál

vícezrnné housky

Postup

V míse si smíchejte sypké suroviny - mouku, sušené droždí, sůl, koření a semínka. Přidejte vodu, med a olej. Umíchejte nelepivé těsto, které necháte asi hodinu a půl kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto rozdělte na 8 kousků. Kdyby se vám těsto lepilo, posypejte si vál trochou mouky.

Z každého kousku vytvarujte bochánek a položte je všechny na plech vyložený pečícím papírem. Nechejte ještě půl hodiny kynout na plechu.

Troubu rozpalte na 250 °C a dospodu dejte starý plech.

Do vykynutých bochánků udělejte žiletkou nebo ostrým nožem hluboký zářez. Bochánky pokapejte vodou a vložte do předehřáté trouby, do středu. Na plech ve spodu trouby vlijte hrnek vody a troubu rychle zavřete.

Při vysoké teplotě pečte 5 minut a poté ztlumte na 190 °C. Při této teplotě pečte ještě 10 - 15 minut.

Upečené housky vyskládejte na mřížku, aby větraly zespodu a nechejte úplně vychladnout.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
19.10.2015 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [24] gerda [*]

    Boros — #23jéžiš, no jasně, já to nečetla pozorně. To je velká chyba, na půl kila mouky patří ČAJOVÁ lžička soli. Nanejvýš.

    superkarma: 0 20.10.2015, 08:05:55
  2. [23] Boros [*]

    gerda — #20 já sušené droždí nepoužívám vůbec, teď poprvé, ale chtěla jsem dodržet postup, tak jsem ho šupala koupit. A když peču nějaký jiných chleba, taky peču déle. V tom je asi ta chyba. A taky mi ty houstičky přišly moc slané, příště určitě méně solit, lžíce je příliš.

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 19.10.2015, 19:14:39
  3. avatar
    [22] gerda [*]

    Boros — #18Jo, a když peču kváskový chleba, jednu šišku, peču ho ve vyhřáté troubě na 200 stupních a pak na 180 stupních 3/4 hodiny. Až zčervená a zvoní na poklep. Řídím se spíš očima, minuty jen orientačně.

    superkarma: 0 19.10.2015, 17:31:41
  4. avatar
    [21] gerda [*]

    bobani — #13Nopálový chleba jsem ochutnala, ale víckrát jsem ho nechtěla. Je jak buchta.

    superkarma: 0 19.10.2015, 17:29:23
  5. avatar
    [20] gerda [*]

    Boros — #18 Ze sušeného droždí dělám pouze v nejvyšší nouzi, není nad čerstvé. To kyne jedna radost. Možná je v tom ten problémSml80

    1. na komentář reaguje Boros — #23
    superkarma: 0 19.10.2015, 17:28:32
  6. [19] Boros [*]

    Eva_Fl — #12 Prodává, ale doma mi ho nejedí a pro sebe si celý bochník kupovat je škoda

    superkarma: 0 19.10.2015, 17:15:16
  7. [18] Boros [*]

    Tak někde je chyba. Pekla jsem přesně podle návodu, všechny suroviny správné, odvážené, ale výsledek je ubohý. Podle mého je chyba někde v pečení- těsto bylo docela dobré. Na 250 prvních 5 minut, ale pak jsem ztlumila na 200 a pekla 10, pak 5, ale pak dalších 5 minut. A ještě si myslím, že by to dalších 5-10 sneslo. kde dělám chybU????

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    2. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 19.10.2015, 16:35:13
  8. avatar
    [17] Eva_CZ [*]

    ToraToraTora — #14 Sml28 nekde jsem na to narazila Sml22... otresny. Sml15

    superkarma: 0 19.10.2015, 15:51:06
  9. [16] manislava [*]

    Sml59

    superkarma: 0 19.10.2015, 15:24:44
  10. avatar
    [15] elly [*]

    Eva_Fl — #12prodává...ale není to už ono :-) A ten kváskový moskevský není složitý. Jen to chce mít kvásek a pak si to umět pěkně naplánovat. Aby se ti nestalo, že si to blbě načasuješ a pak jsi bez chleba Sml52

    superkarma: 0 19.10.2015, 15:04:40
  11. avatar
    [14] ToraToraTora [*]

    Eva_Fl — #12 To víš, že jo. Dokonce i Alexandrovci ještě pořád zpívají s Helenkou. Tady se nic nemění. Natož pečivo

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #17
    superkarma: 1 19.10.2015, 14:23:32
  12. [13] bobani [*]

    péci si sama pro sebe , to mě nebaví , ale věřím , že to je moc dobré . ale v obchodech je teď už obrovský výběr pečiva - třeba nopálové , znáte ? Sml59

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 19.10.2015, 14:03:24
  13. avatar
    [12] Eva_CZ [*]

    Je, holky, moc dekuju. Prijde mi to ale strasne slozity. Prodava se jeste v Cesku moskevskej chleba? Ten jsem milovala.....

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #14
    2. na komentář reaguje elly — #15
    3. na komentář reaguje Boros — #19
    superkarma: 0 19.10.2015, 11:47:08
  14. [11] Bébina [*]

    Jé, zrovna včera jsem pekla kváskový chléb, který si peču už pár měsíců. Aby to bylo i zdravé, když už se s tím doma pachtím, peču jen z žitné mouky a přidávám ovesné vločky a nově i ječné kroupy. Ještě tak vymyslet, kde bych v Praze koupila celozrnnou žitnou mouku ve větším množství, aby mě to nezruinovalo. Věděly jste vůbec, že ti holomci na normální mouku, jak ji známe z krámu, používají zrno bez klíčku, tedy zbavené toho nejcennějšího, co na zrnu vůbec je? By mě zajímalo, co se s tím klíčkem pak dělá.

    superkarma: 1 19.10.2015, 08:54:50
  15. [10] ZdenaZ [*]

    bezva vyzkoušímSml67

    superkarma: 0 19.10.2015, 08:28:58
  16. [9] Boros [*]

    Ale to vypadá velmi dobře, to hned vyzkouším, mám dneska volno.

    superkarma: 0 19.10.2015, 08:26:44
  17. avatar
    [8] gerda [*]

    alenabl — #5chlebové koření si můžeš sama udělat, stačí mít mletý kmín, fenykl a mletý koriandr. Když jsem si přečetla složení, přestala jsem ho kupovat, je předražené.

    superkarma: 0 19.10.2015, 08:20:33
  18. avatar
    [7] elly [*]

    alenabl — #5směs koření, kterou běžně koupíte v obchodech s kořením a možná taky v supermarketech :-)

    superkarma: 0 19.10.2015, 08:06:07
  19. avatar
    [6] elly [*]

    JaninkaCh — #4Moskvu taky občas peču a líbí se mi na ní, že vydrží dlouho čerstvá a dobrá.

    superkarma: 0 19.10.2015, 08:04:43
  20. [5] alenabl [*]

    jen nevím, co je chlebové kořeníSml80 jinak superSml67

    1. na komentář reaguje elly — #7
    2. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 19.10.2015, 07:44:43
  21. avatar
    [4] JaninkaCh [*]

    Eva_Fl — #1z čistě žitné mouky je super moskva od Maškrtnice:

    http://www.maskrtnica.cz/seversky-samozitny-chleb/

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 19.10.2015, 07:35:07
  22. avatar
    [3] gerda [*]

    Eva_Fl — #1máš to ve vzkazechSml60

    superkarma: 0 19.10.2015, 07:17:44
  23. [2] janavys [*]

    krása Sml67

    superkarma: 0 19.10.2015, 07:15:44
  24. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Neco z ciste zitne mouky by nebylo? Aby to ke vsemu bylo i dobry?Sml58

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje JaninkaCh — #4
    superkarma: 1 19.10.2015, 01:47:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme