Domácnost

Více chuti a vitaminů bez použití tuku


Společnost Philips přichází v září na český trh s novými parními hrnci s příkonem 900 W nabízejícími mimo jiné jedinečnou funkci Flavour Booster pro zvýraznění chutí a vůně připravovaných jídel. Černý model Philips HD 9140 s digitálním časovačem rozšiřuje velmi populární snídaňovou sadu, žluto-oranžový Philips HD 9120 je součástí řady Cucina.

 

Vaření v páře

Horká pára na rozdíl od ponoření ve vodě či smažení respektuje přirozenou strukturu potraviny. Jedná se o jemné, neagresivní vaření, které zachovává až o 50 % více vitaminů a minerálních látek než při běžné úpravě. Šťáva zůstává uvnitř potraviny a její barva i tvar zůstávají zachovány. Navíc dochází k podpoře přirozené chuti a k přípravě není potřeba ani žádný tuk. „Dříve se pro přípravu potravin v páře využíval tzv. pařáček. Kuchařka byla v tomto případě ale limitována místem, docházelo zde k mísení jednotlivých potravin, jejich drcení, nehledě k nemožnosti přípravy jídel s různou dobou vaření,“ říká Lenka Knězová, marketingová manažerka domácích spotřebičů společnosti Philips. „Parní hrnce Philips jsou pohodlným a praktickým řešením pro ty, kteří hledají jednoduchou možnost přípravy nejen zdravých příloh, ale celých jídel.“

 

Skladba a vlastnosti nových parních hrnců

Spodní část nových parních hrnců Philips HD 9140 a HD 9120 tvoří základna se zásobníkem vody s kapacitou 1,1 l. Následuje tzv. Flavour Booster, zvýrazňovač chutí s táckem pro odkapávání, tři napařovací mísy s kapacitou 2,5 l, 2,6 l a 3,5 l, mísa na polévku nebo rýži a víko. Samozřejmě není nutné vždy využívat všechny napařovací mísy. Vyšší model parního hrnce HD 9140 je vybaven ovládacím panelem s kontrolkou doplnění vody, tlačítkem digitálního časovače, kontrolkou odstranění vodního kamene, tlačítkem zapnutí/zastavení a tlačítkem udržování teploty. Navíc jsou zde čtyři přednastavená tlačítka pro přípravu ryb, zeleniny, brambor a kuřecího masa. Parní hrnec HD 9140 se po uplynutí každého napařovacího programu automaticky přepne do režimu udržování teploty. Teplota pokrmu se udržujte dalších 20 minut. Model HD 9120 je vybaven manuálním 60minutovým časovačem se signálem dokončení.

 

Jedinečná funkce Flavour Booster

Součástí nových parních hrnců Philips je tzv. zvýrazňovač chutí. Jedná se o sítko, které je možno umístit hned nad základnou se zásobníkem vody. Napařovaný pokrm tak můžete dochutit sušenými nebo čerstvými bylinami nebo kořením. Mezi nejoblíbenější byliny a koření, které můžete přidat do zvýrazňovače chuti, patří tymián, koriandr, bazalka, kopr, kari či estragon. Lze je kombinovat s česnekem, kmínem nebo křenem a dochucovat můžete i bez použití soli. Doporučené množství sušených bylin nebo koření je 1/2 až 3 čajové lžičky. V případě čerstvých bylin nebo koření použijte větší dávku.

 

Bezpečnost a pohodlí

Oba modely nových parních hrnců Philips jsou vybaveny funkcí automatického vypnutí. Přístroj se automaticky vypne, pokud do jedné minuty po stisknutí tlačítka zapnutí/zastavení nestisknete tlačítko menu. Přístroj se také automaticky vypne po uplynutí nastavené doby napařování. Dále jsou oba modely vybaveny ochranou proti vaření bez vody, která přístroj automaticky vypne, pokud přístroj zapnete bez vody v zásobníku nebo pokud během provozu dojde voda. Během používání zákazníci jistě ocení i tepelně izolované rukojeti či protiskluzové plošky zamezující nežádoucímu posunutí. Pro větší pohodlí lze všechny odnímatelné díly mýt v myčce nádobí, jednotlivé parní díly jsou stohovatelné.

 

Tipy pro napařování

·         Napařovací mísy nepřeplňujte. Rozložte jednotlivé kousky pokrmu tak, aby prostor mezi nimi umožňoval co nejlepší napařování.

·         Maso a drůbež pokládejte do spodní napařovací mísy, aby šťáva ze syrového nebo nedostatečně uvařeného masa a drůbeže nekapala na ostatní pokrmy.

·         Větší kousky pokrmů a pokrmy vyžadující delší dobu napařování pokládejte na spodní napařovací mísu.

·         Vejce můžete pohodlně napařovat s pomocí držáků na vejce

·         Během napařování lze přidávat pokrmy. Pokud některá surovina vyžaduje kratší dobu napařování, přidejte ji později.

·         Pokud sejmete víko, uniká pára a napařování trvá déle.

·         Po přepnutí parního ohřívače do režimu udržování teploty se pokrm ještě po určitou dobu napařuje. Proto v případě, že pokrm je dobře provařený, jej vyjměte po dokončení napařovacího programu z parního ohřívače.

·         Není-li pokrm uvařený, nastavte delší dobu napařování. Možná bude třeba do zásobníku vody přidat vodu.

Zelenina a ovoce

·         Od květáku, brokolice a salátu odkrojte silné košťály.

·         Listovou zeleninu napařujte co nejkratší dobu, protože snadno ztratí barvu.

·         Zeleninu před napařováním nerozmrazujte.

Maso, drůbež, mořské produkty a vejce

·         Pro napařování jsou nejvhodnější libové kousky masa s malým obsahem tuku.

·         Maso řádně opláchněte a do sucha oklepejte, aby v něm zůstalo co nejvíc šťávy.

·         Maso vždy pokládejte pod ostatní typy pokrmů.

·         Vejce před vložením do parního ohřívače propíchněte.

·         Nenapařujte zmražené maso, drůbež a mořské produkty. Zmražené maso, drůbež a mořské produkty vždy před vložením do parního ohřívače úplně rozmrazte.

·         Pokud používáte více než jednu napařovací mísu, odkapává sražená voda z výše položených mís do níže položených mís. Dbejte, aby se dobře snášely chutě pokrmů v různých napařovacích mísách.

·         Pro přípravu zeleniny v omáčkách nebo vaření ryb ve vodě můžete použít mísu na polévku a rýži.

·         Mezi jednotlivými kousky pokrmu ponechejte dostatečné mezery. Silnější kousky umístěte blíže vnějšího okraje napařovací mísy.

·         V případě, že v míse napařujete velké množství surovin, promíchejte pokrm v polovině napařování.

·         Malé množství pokrmu vyžaduje kratší dobu napařování než velké množství.

·         Při použití pouze jedné napařovací mísy se pokrm napařuje kratší dobu než při použití 2 nebo 3 napařovacích mís.

·         Pokrm v nejnižší napařovací míse se dovaří rychleji než pokrm ve výše položených napařovacích mísách. Pokud používáte více než jednu napařovací mísu, vařte pokrm o 5-10 minut déle. Před konzumací zkontrolujte dostatečné tepelné zpracování pokrmu.

 

Nové parní hrnce Philips HD 9140 a HD 9120 lze zakoupit ve specializovaných prodejnách s elektrospotřebiči. Jejich orientační maloobchodní ceny jsou 2 199 Kč (HD 9140) a 1 499 Kč (HD 9120).

   
20.08.2008 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme