Čtenářka s nickem V19 dnes peče už jen z poloviční dávky. Proč? Mohou za to odrostlé děti. A jak je to s tím koláčem? To už si přečte v této novince...
Pěkný příspěvek k dnešnímu tématu zaslala také čtenářka s nickem V19...
Dobrý deň,
do vianočného pečenia som sa pred mnohými rokmi púšťala za asistencie mojich dvoch detí začiatkom decembra. Predvianočné pečenie nám zabralo skoro tri týždne a výsledkom boli vždyplné škatule naplnené zhruba ôsmimi druhmi pečiva. Začínali sme pečením vanilkových rohlíkov, medvědích tlapiek, kokosiek a perníkov. Ďalší týždeň prišlo na radu linecké cesto. Posledný týždeň to boli rôzne nepečené druhy ako guľky z BB pudinku, včelie úliky. Deň pred Vianocami sa piekla vianočka a na druhý deň jablčná štrúdla.
Prečo píšem v čase minulom? Deti vyrástli, dcéra má svoju rodinu a teraz ona so svojimi deťmi prežíva takúto vianočnú atmosféru. Neznamená to, že ja nepečiem žiadne vianočné pečivo. Vanilkové rohlíky, kokosky, linecké kolieska, ale všetko z polovičnej dávky. Keďže manžel nie je vyznávačom sladkosti, ale skôr koláčov, vianočka a štrúdľa musí byť a na Silvestra oškvarkové pagáče. Najviac ma mrzí, že som sa nenaučila piecť tradičný vianočný koláč - štedrák. Tento každoročne pekávala moja mamka a nebolo Vianoc, aby sme ho nemali na stole. Vlani som sa po prvý krát odhodlala upiecť štedrák /ešte dobre, že iba na malý plech/, ale v žiadnom prípade nebol taký ako od mamy...
Keď spomínam tradíciu - nesmiem zabudnúť na malú maškrtu a to mandle a orechy naložené v mede - je to fantastická pochúťka pre malých i veľkých.
Veselé pečenie, V19
Pozn. Red.: Text neprošel jazykovou korekturou.
Téma dne 30. 11. 2012: Vánoční pečení
Příspěvky k tomuto tématu již neposílejte. Později odpoledne se dozvíte, kterou čtenářku jsem odměnil slíbeným dárkem, totiž balíčkem Hera máslová příchuť a knížkou Atmosféra Vánoc (iKAR).
- Partner tématu: www.pecenijeradost.cz
Nová Hera máslová příchuť si snadno najde místo ve vaší kuchyni. Nejen že se skvěle hodí na přípravu krémů a krémových dezertů, ale je vhodná také jako přísada do běžného pečení.
Nový komentář
Komentáře
mandle a ořechy v medu, ty můžu
Tak mě to nedalo a našla jsem si na googlu koláč Štědrák i s postupem. Celkem jednoduché a určitě moc dobré. Určitě ho někdy udělám. Kdo má zájem, dávám odkaz
http://www.jaksetodela.cz/video/2645/stedrak-recept-na-kynuty-kolac-se-4-nadivkami
Štědrák neznám, ořechy v medu ano - jsou vynikající
V19 — #14 Já mám vynikající Slovenskou kuchárku od Španka, a tam recept na štedrák-skládaník je. Recepty z téhle kuchařky jsou výborné, nic se podle nich nezkazí.
Vy všechny tak poctivě pečete, ještě mě zvikláte.
Jindriska8 — #20
super, jsem ráda, že nejsem sama
malvina — #17 tak to by doma neproslo muz nema rad mak a ani svestky ci povidla a ja zas jo
Štědrák je fantazie chutí, mamka ho taky skvěle umí.
ořechy v medu máme taky rádi
Jindriska8 — #20 taky si říkám :) ..a už se na to cukroví těším :)
Pěkné
Dneska tu jsou samé dobroty a já ještě nezačala péct!
mandle a ořechy v medu to by šlo

tak jsem přilítla z práce, čtu tady ty mlsné příspěvky a jdu vytlouct lednici
štedrák , mám recept ale je to podle mě jeden z nejdražších dortů. Mandle, mák , ořechy švestky máslo, ........
nojo ,mandle nebo ořechy v medu, to je pochoutka
Škvarkové pagáčiky dělávala moje máma, ale v průběhu roku, ne na vánoce. Vždy jsme se smáli bratrovi, že si jí sourozence, protože se jmenuje Pagáč. Jí je nepeču, ani nevím proč.
free — #13 je to štedrovečerný kysnutý koláč plnený 4 druhmi plnky
štědrák je krásný název.... jaký je to koláč?
Moc hezká fotka, povedené cukroví.