Domácnost

Vezměte pípu a naražte si javor

 

Myslím, že většina z vás už někdy ochutnala nebo použila při vaření javorový sirup. Ale zkoušeli jste ten pravý, neředěný, zkrátka úplně přírodní? Je to opravdová delikatesa, u nás ještě docela nedoceněná, ale podíváme-li se za oceán, tak pochopíme, že tam by spousta lidí při přerušení dodávek kvalitního „maple syrup“ vyšla do ulic. Kromě výborných chuťových vlastností je tahle nazlátlá až černá tekutina skvělou náhražkou za „bílý jed“ v podobě rafinovaného cukru. Určitě se dá kvalitativně srovnávat s medem, a to i aspekty zdravotními.

 

Kdy a jak na těžbu pochoutky


 

V době předjaří, kdy stromy začínají čerpat ze země mízu, aby zanedlouho měly z čeho vyživovat růst listů a květů, začíná sezona stáčení javorové šťávy. To znamená, že je ten pravý čas načepovat si ze svých javorů také pár kbelíků mízy a zároveň si říct pár zajímavostí.

 

Za nejkvalitnější mízu je považovaná ta, která proudí vlákny dřeva stromu v době, kdy raší pupence mladých listů. Po zpracování pak vzniká téměř černý přírodní sirup, který je obohacen značným množstvím ze země natažených minerálních látek, profiltrovaných navíc v kapilárách kořenového systému stromu. Pokud si myslíte, že je možné zpracovávat šťávu pouze z cukrových kanadských javorů, tak to jste na omylu. Samozřejmě je to nejlepší, ale stáčet je možné v podstatě ze všech druhů stromu, jenom na dané množství vyrobeného sirupu spotřebujete mnohem větší objem mízy.Červený javor

 

Na těžbu se musíte řádně vybavit. Budete určitě potřebovat nějaký obyčejný čepovací kolík nebo kohoutek, potom nádobu, do které bude míza vtékat (nejspíš kbelík s poklicí kvůli hmyzu a nečistotám). Dále velký hrnec, v němž se bude míza vařit a odpařovat, teploměr nad bod varu a potom také filtrační plátýnko a samozřejmě sklenice, ve kterých nakonec sirup uskladníte.Sběrná nádoba

 

Stáčení a vaření

 

Poté, v období od konce února až do dubna, musíte stromy navrtat přibližně do hloubky pěti centimetrů ve výšce pasu. Strom by neměl být slabší než 30 centimetrů v průměru, to abyste mu neublížili. Samozřejmě, že otvor musí odpovídat velikosti čepovacího kohoutku, který by v něm měl být natěsno, aby míza neodtékala jinudy, než má. Zkušení cukráři tvrdí, že průměrná sezona vydá mezi 50-100 litry mízy z jednoho kohoutku. To by mělo stačit na litr a půl až dva sirupu. Tudíž čím více stromů máte k dispozici, tím lépe, nehledě na to, že z každého vytěžíte odlišné množství.

 

Alchymie vaření je už potom jednoduchá. Musíte vařit a vařit, dokud se voda neodpaří a nezůstane lepkavá a sladká šťáva. Zároveň je důležité, abyste co nejdříve zpracovávali každodenní sklizeň, protože nezpracovaná míza může chytit plíseň. Jako při každém vaření se může stát, že bude hrnec přetékat. Odborníci doporučují dát do tekutiny trochu másla nebo kapku oleje. Tvořící se pěnu sbírejte jako třeba u polévky lžící. Že jste u cíle poznáte tak, že se tekutina táhne a lepí.

 

Domácí javorový sirupNaše zdraví jásá

 

Z hlediska zdravotního je javorový sirup doporučován zejména pro kvalitu přírodního cukru a celou řadu obsažených minerálních látek Obsahuje třeba železo, vitamin B a vápník, stejně jako další stopové prvky, které závisí na půdě, kde strom roste. Pravý sirup z javorů je doporučován i lidem trpícím cukrovkou, a tudíž dietářům. Obsahuje zvláštní druh cukru, který nejde přímo do krve, ale je postupně vstřebáván střevními stěnami, takže si ho tělo samo dávkuje tolik, kolik ho skutečně potřebuje. Tak se zabrání nárazovému působení na činnost slinivky břišní, stálé její potřebě vyrovnávat hladinu inzulínu, čímž by jinak mohlo dojít ke vzniku cukrovky. Někteří lidé tvrdí, že jim javorový cukr pomohl cukrovku zklidnit a snížit potřebu injekcí. Zároveň je sirup účinný při léčbě mykóz a při odtučňovacích kúrách.

 

Mňam!

 Dort s javovým sirupem

Nesmíme zapomenout na to hlavní – a to, že je javorový sirup výtečnou pochoutkou, díky které dokáže šikovná kuchařka udělat strávníkům pomyšlení. Všeobecně jsou známé různé variace s palačinkami a lívanci. V létě zase přijde k duhu javorová citronáda nebo zmrzlina, kterou uděláte, když horký sirup přelijete na sníh či drcený led. Američané jsou schopní polévat javorovým sirupem i maso a klobásy při grilování. No a samozřejmě existuje i množství skvělých receptů na fantastické sladkosti. TADY je jeden z těch naprosto neodolatelných.

 

Jakpak vám chutná javorový sirup? Troufli byste si na domácí výrobu? Máte nějaké dobré tipy a recepty?

   
07.02.2008 - Dům a byt - autor: Michal Chalupa

Komentáře:

  1. avatar
    [29] saruz [*]

    palačinky s javorovým sirupem, to je lahůdka Sml22

    superkarma: 0 19.02.2013, 21:59:46
  2. [28] rozina [*]

    v prodejně zdravé výživy to u nás mají běžně, ale lidi to moc nekupujou, anobrž to NEZNAJÍ.

    superkarma: 0 25.02.2008, 10:58:42
  3. avatar
    [27] nenunka [*]

    V intersparu prodávají plunndrové pletýnky s pekanovými ořechy a javorovým sirupem. Mňamka. Každý může ochutnat.

    superkarma: 0 08.02.2008, 19:22:13
  4. avatar
    [26] micinka.juli [*]

    kupuju ho v dm drogerii,od toho jejich bio dodavatele Alnatura. není nejlevnější,ale je to fakt kvalitní kousek,takže stačí málo a je to dobrý

    superkarma: 0 08.02.2008, 09:07:46
  5. avatar
    [25] micinka.juli [*]

    javorový sirup je něco,co miluju,na palačinky to je fakt ňamka,naučili mě to Amíci,pravda,jedna z mála věcí,krom burákovýho másla,co jsem si odtamtud přivezla a získala na tom závislost
    z jednoho balení mám super recept na kuřecí křidýlka na javorovém sirupu a to je super jídlo.
    z burákovýho másla peču super sušenky-recept rovněž z piksly

    superkarma: 0 08.02.2008, 09:06:27
  6. [24] vladka77 [*]

    ještě nikdy jsem javorový sirup neměla,takže nemám názor. Ale zkusím s tím něco provést - jako koupit a vyzkoušet, takže doufám,že příště už názor mít budu a dík i za recepty.

    superkarma: 0 07.02.2008, 22:45:39
  7. avatar
    [23] Japina [*]

    Je to jediné, co stojí zato přivézt z USA nebo Kanady, my ho máme rádi na palačinky, poháry.
    Nedávno byl v TV recept na pikantní omáčku ke grilovanému nebo pečenému masu:
    75 g prorostlé slaniny
    lžíce oleje
    300 g kečupu
    100 g javorového sirupu nebo medu
    3 lžíce worcesterové omáčky
    2 sušené chilli papričky
    Kostičky slaniny orestujeme do křupava, zakápneme olejem, vmícháme sirup nebo med, kečup, worcesterovou omáčku, rozdrcené chilli papričky. Pět minut povaříme, necháme vychladnout a podáváme k masu.

    superkarma: 0 07.02.2008, 20:15:22
  8. avatar
    [22] Eva Randová [*]

    Zase jsem se dostala až bůh ví kam.

    superkarma: 0 07.02.2008, 18:34:27
  9. avatar
    [18] MEK [*]

    ještě jsem nechutnala

    superkarma: 0 07.02.2008, 16:09:24
  10. avatar
    [17] femme [*]

    chutná

    superkarma: 0 07.02.2008, 14:25:37
  11. avatar
    [16] fialinka [*]

    on je dost sladký, ale tak nějak jinak než třeba med, má takovou jakoby "karamelovou" chuť, která mi nepřipadá vlezlá, ale naopak strašně dobrá... když jdu kolem té lahvičky, tak si vždycky cucnu, tak aspoň, že je to zdravé :-). Ale je to i pěkně drahé, malá lahvička stojí v obchodech se zdravou výživou kolem stovky.

    superkarma: 0 07.02.2008, 10:55:00
  12. avatar
    [15] Meander [*]

    gerda: Mám tytéž iracionální důvody, proč to nedělat

    superkarma: 0 07.02.2008, 10:41:42
  13. [14] Mehteb [*]

    Není problém to zajistit, ale doprava by asi byla dost drahá......ale jestli to myslíš vážně, tak ti napíšu svoji adresu a ozvi se na mejlík. Mám tam dost známých, žila jsem tam pár let. Rusky umím velmi dobře

    superkarma: 0 07.02.2008, 10:30:42
  14. avatar
    [13] Solei [*]

    Mehteb: ale zná, ale když to nemají ani v obchodech speciálně pro rusy (fakt ani obsluha neumí česky - ber rusky mluvícího přítele bych se nedorozuměla) tak si to nikdo nekoupí. Jestli víš jak to sem dovézt tak pojď spachtujem se a začnem dovážet březový sirup ;-)

    superkarma: 0 07.02.2008, 10:19:16
  15. [12] Mehteb [*]

    ale ochutnala jsem to a docela to bylo dobrý......asi i zdravý.

    superkarma: 0 07.02.2008, 10:09:15
  16. [11] Mehteb [*]

    gerda: To víš v Rusku v té době neměli nic v obchodech a navíc tam je tradiční strom bříza - takže z něj dělali všechno co šlo zužitkovat. Je pravda, že pak tu dirku ucpali, třebas voskem, aby dál míza nevytékala ven........člověk si může z přírody vzít ledasco, ale musí se k ní chovat pak hezky a šetrně, míza se sama doplní..... ovšem ani já bych to nedělala. ........

    superkarma: 0 07.02.2008, 10:08:30
  17. avatar
    [10] gerda [*]

    Mehteb: březová šťáva se u nás dřív používala spíš na vlasy. Však se dostane koupit vodička s názvem Březová voda. Ale mně se nelíbí to vrtání do živého dřeva, bolelo by mě to.

    superkarma: 0 07.02.2008, 10:01:36
  18. [9] Mehteb [*]

    Když jsem bydlela v Rusku, tak tam dělají totéž s břízou. Na jaře tam v lesích pořád někdo pobíhal s pípou a třílitrákama. Z břízy to je dobré, ne tak sladké a používali to místo sirupu do vody............tady to nikdo nezná.

    superkarma: 0 07.02.2008, 09:36:34
  19. avatar
    [8] wtipna [*]

    Kapradina: Jestli je příšerně sladký, tak to si ho musím koupit.

    superkarma: 0 07.02.2008, 09:34:18
  20. [7] Kapradina [*]

    Mně nechutná, je takový nijaký a příšerně sladký.

    superkarma: 0 07.02.2008, 09:20:33
  21. avatar
    [6] Eliza [*]

    Nezapomeňte, že po otevření je mutné sirup skladovat v lednici, jinak plesniví. Ale já to považuju za známku toho, že to není syntetika. Protože čeho se netkne ani plíseň, to nepovažuju za jedlé

    superkarma: 0 07.02.2008, 09:15:27
  22. avatar
    [5] Eliza [*]

    Javorový sirup je moc fajn , ale navrtávat stromy kvůli němu nebudu. Trochu mě mrzí, že je nutné pečlivě studovat etikety, nebo si koupíte něco co je plnné aromat a kdoví čeho. A taky je to drahá legrace , ale citronáda slazená sirupem je lahůdka a navíc nemusíte čekat až se cukr rozpustí. Skvělý je také ovocný nebo mrkvový salát doslazený sirupem. Velmi se mi osvědčil sirup do pudinku místo cukru a s tvarohem jako náplň do dortu nebo zákusků. O sušenkách s javorovým sirupem nehovořím, portože se u nás skoro nedají koupit a je to mor .

    superkarma: 0 07.02.2008, 09:12:35
  23. [4] Pavla_b [*]

    javorový sirup jsem ještě neochutnala, ale láká mě to

    superkarma: 0 07.02.2008, 08:58:41
  24. avatar
    [3] gerda [*]

    Nemyslím si, že by se mi líbilo navrtávat jakýkoliv strom jen kvůli tomu, abych si pochutnala

    superkarma: 0 07.02.2008, 08:57:16
  25. avatar
    [2] fialinka [*]

    Javorový sirup jsem dostala na vánoce a je fakt dobrý... a že bych ho vyráběla sama :-), obávám se, že autor článku se moc nezamyslel nad technologií výroby, to opravdu nestačí "napíchnou" javor...

    superkarma: 0 07.02.2008, 08:31:50
  26. [1] menhet [*]

    Na domácí výrobu bych si rozhodně netroufla :) Ale jinak mám javorový sirup hrozně ráda, jen ho muž nechce kupovat, protože ho moc nejíme a ten první a poslední chytil plíseň.

    superkarma: 0 07.02.2008, 08:08:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme