velikonoce

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších svátků u nás. Jejich původní význam, ukotvený v křesťanské tradici přetrvává, ale stále více jsou pro nás dnes Velikonoce svátky vítání jara. Symboly jara pak během Velikonoc vkládáme do výzdoby interiéru, dekorací a zdobíme jimi sváteční tabuli. Ovlivňují také náš výběr pokrmů během velikonočních svátků. V kruhu přátel či rodiny se tak setkáváme nad kopřivovou či bylinkovou nádivkou s drůbežím masem, nebo sladkým symbolem Velikonoc beránkem či zajíčkem.

Na Velikonoce vítáme jaro

Datum Velikonoc je pohyblivé a určuje jej první úplněk po jarní rovnodennosti (21.3.). V současné době jsou Velikonoce především oslavou a vítáním jara. Příroda se probouzí z dlouhé zimy a vše se začíná zelenat, což nám dává novou životní sílu a energii. Atmosféru přírody se snažíme přenést i do našich domovů. Není tedy divu, že se na jaře obklopujeme zelenou nebo žlutou barvou, okouzlují nás jarní květy, sněženek, petrklíčů a narcisů.

Velikonoce tradičně nebo moderně? Kombinujeme obojí.

Jak vypadá současná podoba Velikonoc? Tradičně sázíme zelenou pšenici, trháme zlatý déšť a kočičky, vážeme pomlázky a také zdobíme vajíčka. Každá domácnost má svoji odlišnou techniku zdobení. Nespokojíme se pouze s potravinářským barvivem nebo voskem, ale stále častěji využíváme skleněné korálky, barevné písky, zručnější zkouší i znovu objevené drátkování. Krásu našich dekorací ocení malí i velcí koledníci, naše rodina a přátelé.

velikonoce

Kombinace tradic s moderním pojetím Velikonoc nás provází i u velikonoční tabule. Vyzkoušejte tradiční kachnu značky Vodňanská kachna například nadívanou jablky, jarní cibulkou a kopřivovými listy vhodně doplněnou žemlovými knedlíčky, servírovanou s červenou cibulkou a šalotkou. Velikonoční hostina se neobejde ani bez sladkého pečiva. Ochutnejte Biskupského beránka s tmavou polevou značky Penam. Jeho chuť je obohacena alginátovým ovocem, pomerančovou kůrou a rozinkami, jistě si jej zamilujete.

velikonoce

Pro rychlé, ale i zábavné občerstvení připravené přátelům využijte fantazie a originálním způsobem nazdobte obložené mísy. Ideální je k tomu využít trvanlivé fermentované salámy. Značka Kostelecké uzeniny nabízí například Hermín, výrobek s bílou potravinářskou plísní, který má originální trojúhelníkový tvar nebo Čeřínek, salám s ušlechtilou přírodní plísní na povrchu v přitažlivém tvaru podkovy. Doplnit je pak můžete ideálně Kuřecím zauzeným šunkovým salámem značky Vodňanské kuře, vepřovým šálem Burgunda (lze servírovat i teplý s křenem a sladkými višněmi) či Uhlířským ramínkem značky Maso Planá.

velikonoce

 

Reklama