Domácnost

Veselé dorty

Když nevíte, čím udělat radost dítěti, babičce nebo třeba i tchánovi, můžete mu rychle a snadno vyrobit veselý dort.

Vaší fantazii se meze nekladou, pomocí ovoce a agaru, lze vytvořit veselé obličeje, obraz rozesmátého sluníčka nebo cokoliv jiného, co vás napadne.

Budete za šikovnou hospodyni a i zkušené kuchařky váš výrobek ocení. Nikomu totiž hned nedojde, že vás tento slavnostní produkt nestál ani moc peněz, ani námahy a o času vůbec nemluvím.

 

Udělejte piškotový korpus, použijte robot

Do mísy robota dejte 4 bílky. Tyto ušlehejte na tuhý sníh.

Přidejte 4 žloutky a 16 dkg cukru. Po krátkém míchání přidejte špetku soli a 12 dkg polohrubé mouky.

Těsto je hotovo. Nemusíte se obávat, já sama jsem ho vyzkoušela mnohokrát, tento recept na piškot je zaručený. Pokud máte nějaký svůj oblíbený, samozřejmě jej lze použít.

 

Vymažte menší dortovou formu máslem a vysypejte hrubou moukou. Do formy nalijte těsto a dejte péct na 150 stupňů. Asi po půl hodině propíchněte špejlí, a pokud bude suchá, je korpus hotový.

Dejte ho vychladnout, a teď přijde to hlavní.

 

Barevné želé s ovocem

Je osvědčené použít agar, který se prodává v každém obchodě v podobě malých sáčků. Na výběr jsou dva druhy – čirý a červený. A to už je právě na vás.

 

Stejně jako výběr ovoce a obrazce jím vytvořené.

Pomocí meruněk nebo na plátky nakrájených broskví jde skvěle na piškot naskládat obraz sluníčka. Vykrojíte pusinku a jako oči můžete použít bonbony nebo části jinak zbarveného ovoce. Pokrájené banány jsou ideální na tvorbu číslic, pokud je za dveřmi oslava narozenin.

Pomocí různého skládání ovoce lze také vypodobnit obličej kohokoliv z rodiny. Když je ovoce na korpus (který zatím ponecháme ve formě) poskládáno, povařte dva pytlíčky s agarem (přesný návod přiložen na výrobku).

Tento se nechá vychladnout a dort se agarem polije. Urovnat ovoce se dá pouze ihned po zalití agarem, jakmile začne tuhnout, nesmíte již do rychle stydnoucího želé sahat.

 

Když vám zbude chvilka, můžete ještě rozehřát čokoládovou polevu (taktéž v prodeji v praktických pytlíčkách) a po úplném ztuhnutí želé s ní dokreslit například vlasy nebo vousy. Pokud se vám bude do obrazce hodit ještě šlehačka, například na bílé vousy, to je už na vás.

 

Stejně jako vše při výrobě těchto veselých dortíků.

Fantazii se totiž žádné meze nekladou a vy se při práci můžete krásně vyblbnout.

 

Vyzkoušejte náš dnešní tip a rozesmějte těmito slavnostními dorty vaše příbuzné!

Uvidíte, že to ocení.

   
02.02.2005 - Dům a byt - autor: Jindřiška Kleknerová

Komentáře:

  1. avatar
    [39] Olina [*]

    Teď o víkendu se chystám péct bebe řezy a právě přemýšlím, protože mi zbyla od vánoc taková ta tuhá bílá poleva, co se nahřeje ve vodě a pak se s ní rovnou z pytlíku kresí, tak so na ty bebe řezy mýmu nakrelsím...

    superkarma: 0 03.02.2005, 11:31:15
  2. avatar
    [38] Olina [*]

    Hanule: tak to mě se ještě nepodařilo, já mám spíš opačnej problém, nevím co péct dřív, protože je toho tolik, co chci vyzkoušet a tak zatím jsem toho moc neopakovala :-)))

    catcat: puding jsme používali dřív, když nebyla tahle želatina

    rabbit: přesne tak, vždycky mezi korpus a ovoce dávám nějakej lehčí krém (utřený cukr s tukem a natavený kaší z mouky a mlíka)

    Eliza: neco podobnýho jsem dělala jako dezert - puding s tvarohem a

    superkarma: 0 03.02.2005, 11:30:13
  3. avatar
    [37] Markýza [*]

    catcat: pokud dáváš kompotované ovoce, tak zkus tu šťávu z kompotu místo čisté vody - musí se pochopitelně naředit na požadované množství, ale je to mňamka

    superkarma: 0 02.02.2005, 15:41:42
  4. avatar
    [36] Žábina [*]

    MiLady: přesně jako já....já to dělám jenom kvůli

    superkarma: 0 02.02.2005, 14:26:29
  5. avatar
    [33] Žábina [*]

    MiLady: jakýpa s tím saky paky viď

    superkarma: 0 02.02.2005, 13:16:31
  6. avatar
    [32] alko [*]

    Eliza: Já tedy do piškotu klidně tu špejli píchám. Zejmena u vyšších dortů se to vyplati, střed se peče pomaleji. A ani opatrným otvíráním trouby se mi piškot nikdy nesrazil. Jo, jednou jo, ale to jsem tam zapomněla dát bílek

    superkarma: 0 02.02.2005, 12:25:37
  7. avatar
    [31] Eliza [*]

    DAVA: To je prave puvab piskotu, zadny zbytecny tuk navic (jenom ten ze zloudku). misto kypriciho prasku je tam ten snih.

    superkarma: 0 02.02.2005, 11:46:44
  8. avatar
    [26] Žábina [*]

    LinaX: já kupuju i krémy od dr.Oetkera a je to super...když mám korpus jednopatrový, naskládám na něj ovoce a zaliju želatinou...
    když mám dvoupatrový jako teĎ, koupím krémy, promažu, posypu hoblinkami a hotovo

    superkarma: 0 02.02.2005, 10:42:56
  9. avatar
    [25] Eliza [*]

    Pekne, ja jsem ostrileny dortovy borec, naucila mne to maminka. Vsechny jeji dorty milujeme a kdyz se jednou odvazila navrhnout ze na neci svatek dort koupi, byla upozornena ze slavime jenom kvuli jejim dortum a od te doby nas nikdy nenechala nezklamala
    Peceme tzv. nastavovany piskot, bohuzel tu nemam recepis, ale je to podobne jako posany recept. V zivote by mi nenapadlo do piskotu pichat spejli. To mne naucili - do testa se snehem se neboda, jinak spadne. Taky se mevyplati dort kazdych 10 minut ocumovat v troube (otevirat dvirka), jinak se tez zdrcne.
    Co se tyce zdobeni, troufam si tvrdit ze jsme nemeli dvakrat stejny dort. Jednou jsme treba pouzili na ozdobu sedmikrasky, casto piseme lentilkama a obrazky z ovoce jsou oblibene. Skvele je treba napsat neco cokoladovou polevou na pecici papir, kdyz pozijete tu hotovou v sacku, co se jen rozehreje, muzete psat ustrihlym rohem. Dobre taky vypada vzor vysypany ze strouhane cokolady nbeo meltych orechu. Nemame moc radi dorty s zele, ale zato milujeme kremy. Od klasickych maslovych az po vylehcene verze.
    Doporucuju: uslehat slehacku se ztuzovacem a vmichat nakrajeny okapany ananas nebo jine ovoce, zdravejsi varianta je s tvarohem. Nebo, uvareny a vychladly pudink smichejte s joguttem nebo tvarohem a pridejte marmeladu nebo ovoce, nejlepe hodne barevne. Je to zdrave a dobroucke, da se to jist i samotne Myslim ze s fantazii ozdobeny koupeny korpus je taky bajecny.
    Zdravim vsechny mlsalky, chcete dalsi tipy?

    superkarma: 0 02.02.2005, 10:40:30
  10. avatar
    [24] JanaVi [*]

    Dobby: Dělám podobný krém, ale dávám máslo a jen cca 100g. Hera doma nikomu nechutná.
    A kupované dorty jsou sice na první pohled trochu hezké, ale ta chuť Alespoň u nás dělají krémy asi z indulony.

    superkarma: 0 02.02.2005, 10:35:11
  11. avatar
    [23] PERSEFONA [*]

    Agar = želatina ??

    superkarma: 0 02.02.2005, 10:22:08
  12. avatar
    [20] alko [*]

    rabbit: to jsem si pravě myslela, že se to rozblemtá. Tak to radši zkoušet nebudu

    superkarma: 0 02.02.2005, 10:04:06
  13. avatar
    [17] catcat [*]

    Enya: já jsem jednou pro změnu dělala červéhé kříže jako vánoční cukroví. To byla provokace pro mého otce, který měl zrovna něco s červeným křížem společného

    superkarma: 0 02.02.2005, 09:23:52
  14. avatar
    [16] Enya [*]

    Já jsem zase dort zpestříla tím, že jsem na něj udělala modrou polevu

    superkarma: 0 02.02.2005, 09:11:38
  15. avatar
    [15] catcat [*]

    Místo želatiny jsem udělala vanilkový pudink - bez mlíka, s vodou, zalila jsem s tím ovoce narafičené na kupovaném korpusu a rodinka mlaskala. Bylo to rychlé a dobroučké (s borůvkama, mňam)

    superkarma: 0 02.02.2005, 09:10:33
  16. avatar
    [14] LinaX [*]

    Žábina: dělám to přesně tak, s koupeným korpusem je hned hotovo...

    superkarma: 0 02.02.2005, 09:10:27
  17. avatar
    [13] gerda [*]

    alko: žádná želatina se nesmí převařit, jen horkem rozpustit. Jestli jsi to nechala projít varem, tak to by mohla být příčina, proč se to nepovedlo a nevonělo to jaksepatří:)

    superkarma: 0 02.02.2005, 09:04:56
  18. [12] Hanule [*]

    Mně se také nedaří péct. Pokaždé když jsem něco upekla podle receptu řekli mi doma : ten recept se škrtni. Protože už je toho hodně vyškrtané, nepeču. Objednám dort z cukrárny anebo koupím pár zákusků a je to .

    superkarma: 0 02.02.2005, 08:55:59
  19. avatar
    [11] alko [*]

    Já jsem to kdysi zkoušela, ale asi byla špatná želatina, protože to vyloženě smrdělo i chutnalo jako klíh. Ale nenechám se odradit, asi to zkusím zase. Daly by se použít mražené jahody? Myslím bez rozmražování

    superkarma: 0 02.02.2005, 08:51:48
  20. avatar
    [10] Olina [*]

    Takt o mě pečení děsně baví. Loni jsme měli problém, protože na jaře máme hodně narozenin a svátků a bylo předortováno - já pekla, maminka mýho taky... no byly jsme přeslazený, jako nikdy

    Ale s tím korpusem, coj sem udělala já kamarádce, když pořádala kolaudaci svýho novýho bytu, tak jsem na tenkrát koupenej korpus naskládala doprostřed nadrobno nasekanej ananas, po okraji kuličky červenýho rybízu a střed vyplnila ananasem a na něj nakreslila z borůvek domeček Nebo babičce jsme kreslili stejným způsobem číslice.

    superkarma: 0 02.02.2005, 08:50:47
  21. avatar
    [9] Žábina [*]

    klér: mě taky ne a mám jeden zlepšovák - korpus koupím v obchodě a mám to bez práce

    superkarma: 0 02.02.2005, 08:42:11
  22. avatar
    [8] gerda [*]

    Gabi: to si nemyslím. Kupované dorty mají vždycky suchý korpus. Není nad domácí ořechový. Takový pomerančový dort = 1 rozmixovaný pomeranč, ořechy atd. na těsto je pohádka.

    superkarma: 0 02.02.2005, 08:32:36
  23. avatar
    [3] Gabi [*]

    Já dělám "panáčky" a kytičky apod. třeba na namzané chleby - má to úspěch. K dortům mám ale tento vztah: vždycky ten domácí chutná a vypadá hůř než z dobré cukrárny , takže je raději nepeču.

    superkarma: 0 02.02.2005, 07:51:56
  24. avatar
    [2] Suzanne [*]

    Já tak bábovku nebo štrůdl. Nebo maso

    superkarma: 0 02.02.2005, 07:50:25
  25. avatar
    [1] klér [*]

    vůbec mě nebaví péct

    superkarma: 0 02.02.2005, 07:22:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme