Bulvár

Věrulinka pekla cihly

Zdravím a přeji krásný den.

Při dnešním téma se musím smát sama sobě, tedy mým začátkům vaření a pečení, hlavně pečení.
Vdávala jsem se v 19 letech, již jednou to tady proběhlo, vařit jsem samozřejmě neuměla.Ne že bych neumíchala vajíčka, volský oka byly moje oblíbený, palačinky jsem svedla i guláš jsem zvládla, tím končilo moje kuchařské umění.

Moje první tchyně, byla opravdu vynikající kuchařka, nejen ve vaření, ale i v pečení sladkostí. Chodila vařit a péct na svatby, vlastně si tím přivydělávala do rodinného rozpočtu.Její svíčková neměla konkurenci, to byla pohádková mana.

Tak holka řekla jednoho dne "budeš se učit vařit a péct, já si to do hrobu nevezmu"

Ano a ráda, přece musím rodině uvařit, navíc mi to bavilo.

Při každém víkendovém vaření, jsem nejen asistovala, ale ona si sedla a jenom radila, což byla nejlepší škola pro mně.Musím se pochválit, šlo mi to a když jsem prvně uvařila svíčkovou, bez jakékoliv její rady, úplně sama a tchán prohlásil,, no vidíš holka, máš přesně chuť báby", tím myslel svojí manželku, to bylo vyznamenání, byl to tak trochu rypák, jen tak něco nesnědl.

Pekla buchty a já jsem se dívala na postup.Neznala vážení surovin, vše od oka, díky ní jsem se to také naučila a dodnes, mimo vánočního cukroví nevážím, ano mám to také v oku.Jasně když je nový recept, musím vážit, ale příště už opět dělám od oka.

Konečně se dostávám k tomu, proč vlastně píšu.

Tchyně byla v práci, já doma na mateřský s prvním dítětem a mě napadlo, upeču buchty a tchyni překvapím. Zadělala jsem těsto, krásně mi vykynulo, já se dmula pýchou, tchyně bude koukat. Ano koukala a smíchy se popadala za břicho, když viděla, co jsem vytvořila.

Moje buchty po upečení byly veliké jako, jak je nazval tchán,,cihly" a náplň aby pohledal.Neuměla jsem odhadnout velikost jednotlivých kousků těsta, přesto, že jsem na ní koukala, ale buchty na chuti neubraly a snědly se. Sice jsem značnou dobu slyšela,, tak kdy budeš péct cihly?", neodradilo mi nic a vrhala jsem do dalších pokusů, který dopadly dobře.

A tchyně řekla,,i mistr tesař se utne, ale umíš už vařit a péct dobroty a to je nejdůležitější" a já jsem byla nesmírně ráda, že vše umím.Znám plno kamarádek v mém věku, které neumí domácí knedlíky, což nepochopím, vždyť to není žádná věda.Dnes mají kuchařinky výhodu v domácí pekárně, kterou mám také, ale používám jí minimálně, stejně si těsto zadělávám ručně, zvyk je železná košile.Vlastně co bydlím v domečku, jsem jí ještě nepoužila, jenom na ní utírám prach a 18.ledna to bude půl roku.

Zdraví Věrulinka

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.

Čím větší buchta, tím lepší. :-) Moje první palačinky zase vypadaly jako langoše.

Jaké byly vaše kuchařské začátky? Co umíte na výbornou a co se vám zaručeně nepovede ani po letech? Pište na redakce@zena-in.cz

   
14.01.2010 - Blog redakce - autor: Eva Soukupová

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Prskoletka [*]

    Sml59Sml59Sml59Věruš,ty jsi hotová spisovatelkaSml22

    superkarma: 0 14.01.2010, 17:51:30
  2. avatar
    [16] adgam [*]

    pardon houskové někde se ztratila písmenka

    superkarma: 0 14.01.2010, 17:07:10
  3. avatar
    [15] adgam [*]

    no já domácí knedlíky nedělám jen bramborové hokové koupím proto že mi vždycky prasknou nevím kde dělám chybu a to už jsem dost stará ještě jsem se to nenaučila

    superkarma: 0 14.01.2010, 17:06:36
  4. [14] Pálivka [*]

    Já jsem jednou pekla buchtu na plech, kde podkladem bylo rozválené tužší těsto, pak se na to měly umíchat 2 tvarohy a navrch se dalo lité třené těsto. Já jsem ale místo 2 tvarohů dala 3 a už to bylo asi hodně. Když jsem vytáhla buchtu ,jako by upečenou, zdál se mi ten tvaroh takový matlavý. A tak jsem buchtu odložila s tím, že ji vezmu psovi, kterého měla moje maminka a který byl vděčným strávníkem. Šla jsem na noční směnu a druhý den odpoledne jsem chtěla zajet za maminkou a shnáněla jsem se po nepodařené buchtě, kterou jsem dala na tácku do vařenky. Jaké bylo překvapení, když mi manžel sdělil, že buchta je snědená a jak si na ní i se syny pochutnal. A tak pejsek byl zase bez dobroty.

    superkarma: 0 14.01.2010, 16:49:23
  5. avatar
    [13] navia [*]

    Věrulinka — #12 Myslím, že ona spíš myslí plynovou troubuSml15 Kastrolek s vodou dávám taky, troubu mám novou, dokonce jsems i pořídila teploměr, abych nemusela teplotu odhadovat, ale stejně k tomu furt lítám, šteluju to a kynuté je vysušené (nebo co) Sml15

    superkarma: 0 14.01.2010, 13:48:35
  6. avatar
    [12] Věrulinka [*]

    átéčko — #11  buchty? Proč, je to stejný, jako v pekáčku Sml80, jenom je kulatá Sml30

    1. na komentář reaguje navia — #13
    superkarma: 0 14.01.2010, 13:37:19
  7. avatar
    [11] átéčko [*]

    navia — #6 Já jsem ji měla 30 let, péct se v ní dalo, ale fakt blbě.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #12
    superkarma: 0 14.01.2010, 13:04:19
  8. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    navia — #6 V remosce je také dělám...jsou jedinečné

    superkarma: 0 14.01.2010, 12:25:52
  9. avatar
    [9] maje [*]

    já zase většinou vyválela moc tenké těsto, takže náplň vytekla. sice by tím člověk nezabil, ale na udušení to stačiloSml57

    superkarma: 0 14.01.2010, 12:13:07
  10. avatar
    [8] Věrulinka [*]

    Králíček4 — #5 nebudou cihly tvrdý, do dospodu trouby su sežeň střešní tašky Sml67 a ještě jsem dávala kastrůlek s vodou, když jsem měla plynovou troubu Sml67

    superkarma: 0 14.01.2010, 12:11:57
  11. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    navia — #6 v remosce jsou moc dobrý buchty Sml67

    superkarma: 0 14.01.2010, 12:10:23
  12. avatar
    [6] navia [*]

    Králíček4 — #5 Já plynovou troubu mám... a proto kynuté nepeču Sml15 Jen jsem na vánoce spáchala vánočku,ale buchy a spol. jsem už vzdala... teď mě napadá, že moje mamka je kdysi pekla v remosce, tu mám, ale stejně si netroufám...

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #7
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #10
    3. na komentář reaguje átéčko — #11
    superkarma: 0 14.01.2010, 11:50:36
  13. [5] Králíček4 [*]

    Já kdysi měla plynovou troubu a to pak byli cihly,ale spíše trvdé.

    1. na komentář reaguje navia — #6
    2. na komentář reaguje Věrulinka — #8
    superkarma: 0 14.01.2010, 11:40:17
  14. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    enka1 — #3 Honza by měl jednu ke snidani a i k obědu Sml30, včetně dědečka kouelného Sml52

    ToraToraTora — #2 Sml30,

    superkarma: 0 14.01.2010, 11:35:23
  15. avatar
    [3] enka1 [*]

    S takovýma se, Věrulinko, chodívalo do světa a dělilo se s kouzelnými dědečky.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #4
    superkarma: 0 14.01.2010, 11:28:32
  16. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    Já už se lekla, že byly tvrdé jako cihly:)

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #4
    superkarma: 0 14.01.2010, 11:22:28
  17. avatar
    [1] karlak [*]

    Není důležité jak vypadaly, hlavně že byly jedlé néSml59

    superkarma: 0 14.01.2010, 10:44:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme